Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea 2.0 20v - odpalanie i praca na zimnym [FILM]

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni po uruchomieniu Marei 2.0 silnik pracuje dobrze przez ok 5-10s (obroty lekko faluja kolo 1300rpm) po czym obroty lekko sie obnizaja i zaczynaja mocno falowac a cale auto "prychac" (doslownie jakby cos strzelalo, wybuchalo - nie glosno ale wyraznie slyszalnie). W tym samym czasie auto zaczyna gasnac. Po nawet lekkim przegazowaniu (o ok. 500-1000rpm) problem ustaje - auto juz nie prycha, obroty trzyma ladnie itd. Sytuacja wystepuje ostatnio po 10h przestoju na parkingu w ciagu dnia (po nocy jakos nie). Poza tym jezdzi bez problemu, kreci sie do odciecia, nic nie stuka ani nie puka. Ki diabel? Swiece, cewka ktoras pada? Pomocy smile.gif

Napisano

Pewnie nastawnik biegu jałowego świruje, czyszczenie 99% przypadków pomaga. Ja mam czasem tak że mi zbija obroty do 600 i nie chcą podskoczyć, zawsze pomaga mi podciągnięcie nogą pedału gazu do góry, obroty spadają do minimum.. chwilka i odbija na książkowe 850 smile.gif

Napisano
  • Autor

No u mnie obroty same w sobie trzymal i trzyma tylko teraz zaraz po odpaleniu nie jest ok - no i jeszcze auto "prycha" jakby bylo spalanie stukowe czy cos i prawie gasnie... Nie wiem nawet jak opisac te "wybuchy" grinser006.gif Wie ktos wogole o czym ja mowie? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Wieczorem poszedlem do auta (po 7h postoju) i znow sytuacja ta miala miejsce. Wszystko widac na zalaczonym w ponizszym linku filmie:

LINK do filmu

W 45s filmu widac juz jak auto trzyma obroty na cieplym silniku - idealnie 750rpm (chwile po lekkiej przegazowce na poczatku tez juz trzymalo w ten sposob ale przed przegazowka - zobaczcie sami).

Co jest grane? Ma ktos jakas koncepcje?

Napisano

Tak jak wcześniej napisałeś poprawdzaj świece i cewki na nich, tak to wygląda jakby coś nie halo z tym, przy okazji filterek paliwa do wymiany jak już trochę wiekowy.

Napisano
  • Autor

OK - swiece i cewki do sprawdzenia w tygodniu. Filtr paliwa i tak chcialem zmienic ale sobie przypomnialem ze... po FL jest chyba zintegrowany z pompa nie?

Napisano

cewki możesz łatwo sprawdzić

jeśli widzisz, że silnik nie pali na któryś garnek to odpinaj pojedynczo cewki i znajdziesz wypadający zapłon...

wyjmij też i sprawdź czy nie masz przebicia... zobaczysz czy osłona termiczna na końcu cewki nie jest nadtopiona

obejrzysz nastawnik biegu jałowego i czujniki w zespole przepustnicy czy z karteru nie zostały zarzucone

Napisano
  • Autor

Dzieki patre - sprobuje tak zrobic jak tylko bede mial dostep do kluczy fiatowskich (tych gwiazdek) bo teraz ich pod reka nie mam i nie odkrece nawet pokrywy silnika.

Nie wiem tylko czy zdarze odpinac po kolei cewki bo auto moze mi w miedzyczasie zgasnac zeby.GIF No i teraz glupie pytanie - nie linczujcie - gdzie jest przepustnica? grinser006.gif To te nastepne ustrojstwo z 2 grubymi wtyczkami na dolocie ZA przeplywomierzem? Moj typ zaznaczylem na foto w zalaczniku do posta...

post-117269-14352501614707_thumb.jpg

Napisano

? No i teraz glupie pytanie - nie linczujcie

> - gdzie jest przepustnica? To te nastepne ustrojstwo z 2

> grubymi wtyczkami na dolocie ZA przeplywomierzem?

o tototo

Napisano
  • Autor

> ? No i teraz glupie pytanie - nie linczujcie

> o tototo

Dziekuje - nawet nie zdarzylem dodac zalacznika hehe.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Uprzejmie informuje ze wymiana swiec pomogla - problem usuniety. Przynajmniej na razie (4 dzien z rzedu) auto trzyma obroty tak jak powinno - dzieki wszystkim ok.gif

Swiece jakie zalozylem to: NGK V-Line nr 26 a dokladnie BKR6EKC (dwuelektrodowe). Z auta zdemontowane oryginalne Fiat Lancia by.... NGK zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i sraka niewiem.gif

Jak sie okazalo wymiana swiec pomogla na kilka dni (sam nie wiem czemu). Przedwczoraj autem po uruchomieniu zimnego silnika zaczelo lekko telepac (bylo czuc na fotelu i lekko slychac). Wczoraj i dzis zaczelo znowu strzelac pod maska i gasnac. Dodanie gazu ratuje sprawe. Auto przypomne poza tym jezdzi jak trzeba.

Za rada kolegi arljazz wypialem przeplywomierz, uruchomilem auto i nadal to samo. Chwilo jezdze bez przeplywki i z zapalona marchewa. Po podpieciu ponownie marchewka oczywiscie gasnie.

W zalaczeniu kolejny filmik - tym razem bardzo dobrze slychac jak auto strzela... TUTAJ film

Egzaminer raczej nic nie pomoze w sytuacji gdy nie swieci sie marchewka czy jednak warto wydac 150zl w ASO na sprawdzenie? Jakie elementy jeszcze mozna podejrzewac?

Pomozcie bo zaczyna mnie to irytowac - a ja lubie miec auta na tip top icon_rolleyes.gif

EDIT - zapomnialem dodac (raczej nie ma to znaczenia). Problemy wystapily ze 2-3 dni po wymiane akumulatora smile.gif Wstawilem nowy, uruchomilem i pojechalem - moze trzeba bylo jakas adaptacje zrobic? Dodam tez ze instalacja lpg (BRC Sequent) krzyczy podczas normalnej jazdy - miga lampkami, piszczy zarowno na pb95 jak i lpg - sygnalizuje jakis blad. Moze to miec zwiazek ze strzalami? Przy dojezdzaniu na lpg do skrzyzowania obroty spadaja na chwile do 600 i sie same podnosza - ze 2 razy tez zgaslo po mocniejszym depnieciu i wyhamowaniu po kilkudziesieciu metrach... Strzaly wystepuja na PB95 (wtedy jeszcze lpg sie nie wlacza).

Napisano

> No i sraka

> Jak sie okazalo wymiana swiec pomogla na kilka dni (sam nie wiem

> czemu). Przedwczoraj autem po uruchomieniu zimnego silnika

> zaczelo lekko telepac (bylo czuc na fotelu i lekko slychac).

> Wczoraj i dzis zaczelo znowu strzelac pod maska i gasnac.

> Dodanie gazu ratuje sprawe. Auto przypomne poza tym jezdzi jak

> trzeba.

> Za rada kolegi arljazz wypialem przeplywomierz, uruchomilem auto i

> nadal to samo. Chwilo jezdze bez przeplywki i z zapalona

> marchewa. Po podpieciu ponownie marchewka oczywiscie gasnie.

> W zalaczeniu kolejny filmik - tym razem bardzo dobrze slychac jak

> auto strzela... TUTAJ film

> Egzaminer raczej nic nie pomoze w sytuacji gdy nie swieci sie

> marchewka czy jednak warto wydac 150zl w ASO na sprawdzenie?

> Jakie elementy jeszcze mozna podejrzewac?

> Pomozcie bo zaczyna mnie to irytowac - a ja lubie miec auta na tip

> top

marchewa swieci w sytuacji gdy dany element zepsuje sie calkowicie i nie daje zadnego i/lub bardzo bledne sygnaly do kompa...

natomiast parametry ,ktore teoretyczxnie mieszcza sie w normie ,ale beda podawane nieodpowiednie dla danej temperatury i predkosci obrotowej...nie beda powodowaly zaswiecenia sie marchewy,ale beda powodowac zla prace silnika...ja bym na kompa podjechal...

poza tym wystarczy jechac na diagnostyke komputerowa do dowolnego warsztatu nie tylko ASO...koszt podlaczenia bedzie nieporownywalnie nizszy...

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przygladalem sie im - tak jak mowiles - czy nie sa nadpalone. Zadna gumka nie byla nadpalona, wszystko wygladalo jak trzeba, jedna sprezyna byla nieco bardziej rozciagnieta ale sie trzymala. Nie wypinalem w trakcie pracy - moge to sprawidzic bez problemu odlaczajac golymi rekoma? Piktogramy piorunow dzialaja blokujaco zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Mowisz? No to dzis sprobuje. Wystarczy w trakcie strzelania odpinac same zlaczki? W razie czego wpinac spowrotem na pracujacym silniku wyjeta cewke (przewod znaczy)?

Napisano

> Mowisz? No to dzis sprobuje. Wystarczy w trakcie strzelania odpinac

> same zlaczki? W razie czego wpinac spowrotem na pracujacym

> silniku wyjeta cewke (przewod znaczy)?

Tak i tak...

Napisano

Jeżeli odpinałeś akku, to wszystko możliwe, że trzeba wykonać adaptację przepustnicy i krokowca. Nie wiem jak jest przy silniku Fiata 20V, ale np. w VAGu 1,6 1,8, 2,0 po odpięciu akku dzieją się cuda z wolnymi obrotami i gaśnie, wtedy trzeba włączyć zapłon i nie uruchamiając czekać około 2 minut. Zapewne w Fiacie nie obejdzie się bez podłączenia kompa.

Napisano
  • Autor

To na kompa warto podjechac przed odpinaniem cewek czy po? Czy to nie ma znaczenia, sztucznie wywolane bledy nie zakryja tych prawdziwych?

Napisano

> To na kompa warto podjechac przed odpinaniem cewek czy po? Czy to nie

> ma znaczenia, sztucznie wywolane bledy nie zakryja tych

> prawdziwych?

Nie chodzi tylko o błędy, może trzeba wykonać adaptację przepustnicy.

Napisano
  • Autor

Przewody wypiete (oj siedzialy mocno siedzialy), zajrzalem w zlaczki i bylo kolo pinow na plastiku nieco brazowego "czegos" - nie wiem czy to korozja - ciemnawo juz bylo. Wpialem spowrotem, uruchomilem silnik i czekalem w gotowosci - oczywiscie silnik odpalil pieknie 270751858-jezyk.gif Poprobuje na dniach jeszcze przypilnowac - oslony nie zakladalem aby wszystkie zlaczki byly pod reka smile.gif

Przy wypinaniu pojedynczych cewek silnik minimalnie dawal znac ze cos tu nie gra (glosniejsza i mniej rowna praca). Najwieksze efekty po wypieciu cewki nr 3 i 5 liczac od zbiornika z plynem chlodzacym.

Napisano
  • Autor

No i zrobila sie TOTALNA kaszana... 4 dni na odlaczonym przeplywomierzu auto odpalalo bardzo ladnie, dzis rowniez ale pod swiatlami znowu naciskajac na gaz pedal byl "miekki" - naciskam a auto sie zamulilo i nie chcialo jechac. Przegazowanie na wyraznie wyzsze obroty i pojechalem.

Wymusilo to na mnie decyzje o podjechaniu do warsztatu ktory specjalizuje sie we Fiatach - podpieli komputer Bosch KTS 520, nic nie zrobili, przeczyscili przepustnice i.... obroty szaleja, faluja i to bardzo mocno, nie wazne czy silnik cieply czy zimny. Jest PORAZKA!

Odpialem wiec aku na 2h, podlaczylem i uruchomilem - zaczela sie dodatkowo palic marchewa (choc przeplywka jest wpieta) a obroty jak szalaly tak szaleja.

Poradzcie cos bo nie mam juz z tym dziadostwem sily walczyc. Mam zamiar podjechac jest do typowego ASO i wydac 120zl na kompa. Pytanie czy to cos da? Czy oni beda w stanie jakos ustawic przepustnice (jezeli wogole to jej wina)? icon_rolleyes.giffrown.gifcrazy.gif

Napisano

Wymusilo to na mnie decyzje o podjechaniu do warsztatu ktory specjalizuje sie we Fiatach - podpieli komputer Bosch KTS 520, nic nie zrobili, przeczyscili przepustnice i.... obroty szaleja, faluja i to bardzo mocno, nie wazne czy silnik cieply czy zimny. Jest PORAZKA!

Dlaczego czyścili przepustnice?

Podłącz pod komputer i sprawdz odczyt działania przepustnicy obstawiam uszkodzony potencjometr przepustnicy.

Może pomóc autoadaptacja potencjometru przepustnicy w Bosch KTS i TEXA jest to reset parametrów silnika.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego czyścili przepustnice?

> Podłącz pod komputer i sprawdz odczyt działania przepustnicy

> obstawiam uszkodzony potencjometr przepustnicy.

> Może pomóc autoadaptacja potencjometru przepustnicy w Bosch KTS i

> TEXA jest to reset parametrów silnika.

Dobre pytanie - doszli do wniosku ze skoro auto strzela i probuje gasnac a komp nic nie dal to trzeba ja wyczyscic. Koles zalewal do wymontowanej przepustnicy jakis preparat Wurtha w ilosciach hurtowych.

Jakies parametry zerowal ale jakie nie pamietam juz - mowili ze u nich na tym Boschu nie da sie zrobic autoadaptacji przepustnicy...

Pytanie jeszcze - czy czyszczac na mokro przepustnice (zalewajac ja ze spraya i wycierajac szmatka) mogl uszkodzic jakies elementy typu silniczek, czujnik itp itd?

Napisano

> Pytanie jeszcze - czy czyszczac na mokro przepustnice (zalewajac ja

> ze spraya i wycierajac szmatka) mogl uszkodzic jakies elementy

> typu silniczek, czujnik itp itd?

do dupy taka robota... zalał pewnie tego łatwopalnego szajsu i silnik się rozbiegał od zalania...

jeśli młotem w to nie walił to marne szansy uszkodzenia...

ale dla pewności porównałbym parametry sprzed i po "czyszczeniu"...

jeśli masz je teraz to podaj...

Napisano
  • Autor

> do dupy taka robota... zalał pewnie tego łatwopalnego szajsu i silnik

> się rozbiegał od zalania...

> jeśli młotem w to nie walił to marne szansy uszkodzenia...

> ale dla pewności porównałbym parametry sprzed i po "czyszczeniu"...

> jeśli masz je teraz to podaj...

Znaczy ze jak rozbiegal bo nie rozumiem? Nie - mlotka nie uzywal smile.gif Mimo wszystko raczej przepustnica przetrwala? Samo powroci do formy i wystarczy tylko odwiedzic ASO na examiner?

Parametrow zadnych nie mam - zadnego wydruku, nic. Tyle co widzialem to (mniej wiecej) przed czyszczeniem - sonda lambda 0.18-0.22V na wolnych, przeplywka 2V z kawalkiem, temp pow. 22, temp silnika 97, bledy (zapewne od tego ze odpinalem sam przeplywke) to blad czujnika temp pow zasysanego (PA 0110) i blad czujnika masy powietrza. Zrobil zerowanie bledow i cos jeszcze oraz sprawdzenie elementow wykonawczych na zaplonie.

Napisano

Dobre pytanie - doszli do wniosku ze skoro auto strzela i probuje gasnac a komp nic nie dal to trzeba ja wyczyscic. Koles zalewal do wymontowanej przepustnicy jakis preparat Wurtha w ilosciach hurtowych.

Skoro auto strzela w dolot albo wydech to chyba raczej wina układu zapłonowego iskra nie w tym momencie .

czy czyszczac na mokro przepustnice (zalewajac ja ze spraya i wycierajac szmatka) mogl uszkodzic

jakies elementy typu silniczek, czujnik itp itd?

Ja czyszcząc tym sposobem przepustnice w moim bravo doprowadziłem do tego ,że obroty skakały od 1200 do 2500 nawet na ciepłym silniku ,przed czyszczeniem było od 850 do 1200

Napisano
  • Autor

> Ja czyszcząc tym sposobem przepustnice w moim bravo doprowadziłem do

> tego ,że obroty skakały od 1200 do 2500 nawet na ciepłym

> silniku ,przed czyszczeniem było od 850 do 1200

No dobra - i jak sobie z tym poradziles?

Napisano

Wymieniłem potencjometr przepustnicy.

Napisano
  • Autor

OK - dzieki - bede mial na uwadze jak pojade do ASO smile.gif

Przy okazji pytanie - czy te strzaly po odpaleniu zimnego silnika (nie liczymy falujacych po wizycie w ASO obrotow) moga byc spowodowane tym ze jeden z wtryskiwaczy ma uszkodzona izolacje przewodu (bodajze zielonego) przy samym wtrysku? Uszkodzenie o dlugosci ok 4-5mm - widac miedziane druty - izolacji nie ma na calym obwodzie. Hmm? Jak takie cos naprawic? Uszkodzenie w zasadzie przy samym wtrysku - zalac silikonem? Tasma izolacyjna (raczej nie)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.