Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znikająca data na TID/DID przy niefirmowym radiu (Astra F)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Może komuś się to przyda.

Mała rzecz a cieszy smile.gif

Czas wykonania - około 20 minut.

Potrzebne narzędzia i przybory: wkrętak z końcówką krzyżakową, szpilka, taśma izolacyjna, ewentualnie ostry nóż (skalpel).

Astry 1 (F) wyposażone są w wyświetlacz TID (tu niepodłączony lub uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej - stąd brak wskazania i kreski w polu temperatury):

01.jpg

Starsze modele w wyświetlacz DID:

03.jpg

Jak wszyscy wiemy - wyświetlacz TID wskazuje aktualną godzinę, datę i temperaturę zewnętrzną (DID tylko datę i godzinę).

Po włączeniu radia w polu wyświetlacza przeznaczonym na datę pojawiają się dane z RDS-u radia:

02.jpg

Dzieje się tak jednak tylko wtedy gdy posiadamy oryginalne radio (firmy Blaupunkt) lub radio kompatybilne z wyświetlaczem TID/DID Astry F. Jeśli zamontujemy jakiekolwiek inne radio - to po jego włączeniu z wyświetlacza znika nam data i to pole pozostaje puste. Mnie to trochę wkurzało. Dane z RDS wyświetlają się na wyświetlaczu samego radia - ale chciałem, żeby po włączeniu radia nie znikała data z TID-a. Rozwiązanie tego problemu wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne:

każde w miarę nowoczesne radio po włączeniu generuje na jednym ze styków swojej kostki podłączeniowej napięcie +12 V (np. po to by sterować automatycznie wysuwaną i chowaną anteną). Napięcie to trafia też na jeden z pinów kostki podłączeniowej wyświetlacza (TID/DID) i "mówi" mu, żeby przestał wyświetlać datę a w to miejsce wyświetlił dane RDS radia.

07.jpg

Niefabryczne (niekompatybilne) radia podłączane są zazwyczaj tylko dwiema dolnymi kostkami (dwusegmentową kostką) - trzecia górna, szersza kostka nie jest wykorzystywana (a właśnie nią płyną dane RDS z radia do wyświetlacza - pin 9, 10 11 wtyczki (D) wyświetlacza ze styków 1, 2, 4 górnej, szerszej wtyczki © radia).

06.jpg

Dlatego z wyświetlacza TID/DID znika data i nie pojawia się nic w zamian. Rozwiązanie jest więc proste: trzeba usunąć z wtyczki wyświetlacza TID/DID to napięcie +12V po włączeniu radia.

Wymontowujemy wyświetlacz TID/DID - zdejmujemy palcami gumową nakładkę z półki pod wyświetlaczem i odkręcamy dwa wewnętrzne wkręty:

fot57.jpg

fot58.jpg

"Wyłuskanie" wyświetlacza może sprawić trochę trudności. Podważenie go z jednej strony (góra) płaskim wkrętakiem jest oczywiste - ale konieczne jest podważenie go z drugiej przeciwnej strony (np. wyprostowany i wygięty na kształt pogrzebacza spinacz biurowy) i równo- mierne wysuwanie wyświetlacza.

fot59.jpg

Po odłączeniu wtyczki odkładamy wyświetlacz na bok i widzimy:

05.jpg

Napięcie +12V po włączeniu radia trafia na pin nr 8 wtyczki wyświetlacza:

04.jpg

I tu mamy dwie możliwości:

1. "Inwazyjną" - przecinamy w wiązce przewodów kabelek dochodzący do tego pinu - w wersji z TID ma on kolor czerwono-biały (w DID czerwono-szary). Odcięty koniec od strony wiązki przewodów izolujemy dokładnie taśmą izolacyjną (coby nie stracić jakiegoś bezpiecznika po włączeniu radia).

2. "Nieinwazyjną" - wyjmujemy pin nr 8 z wtyczki wyświetlacza i dokładnie izolujemy go taśmą izolacyjną (coby nie stracić jakiegoś bezpiecznika po włączeniu radia).

Jak to zrobić? Wtyczka składa się z obudowy obejmującej z trzech stron kostkę z pinami. Obudowę ustala na miejscu samozaciskowa opaska na wiązce przewodów. Aby wyjąć kostkę z pinami z obudowy trzeba przeciąć tę opaskę lub spróbować zsunąć ją w prawo na wiązkę przewodów (u mnie się to udało - opaska nie była zaciśnięta zbyt mocno). Rozchylamy obudowę (górną część do góry, dolną do dołu smile.gif ) i kostka z pinami (na wiązce przewodów) jest nasza. Od góry i od dołu kostka z pinami ma na tych płaszczyznach maleńkie "okienka" z zaczepami każdego z 12 pinów. Trzeba wcisnąć (np. szpilką) zaczep pinu nr 8 do środka kostki i wyjąć ten pin z kostki ciągnąc za jego kabelek. Wyjęty pin należy dokładnie zaizolować taśmą izolującą, odgiąć go do tyłu i przymocować taśmą izolacyjną do wiązki kabli. Potem składamy wtyczkę wkładając kostkę z pinami w obudowę i nasuwamy na obudowę zsuniętą wcześniej opaskę (jeśli ją przecięliśmy bo nie chciała się zsunąć - oczywiście zakładamy nową opaskę). Wpinamy wtyczkę do wyświetlacza i montujemy go na miejscu w odwrotnej do demontażu kolejności.

Od teraz gdy włączymy nasze niefirmowe (niekompatybilne) radio - na wyświetlaczu TID zawsze będziemy mieli wyświetlone: godzinę, datę i temperaturę zewnętrzną (na DID - datę i godzinę) cool.gif

PS: W tym manualu użyłem 3 fotek z manuala "Czujnik temperatury zewnętrznej" autorstwa rwIcIk-a.

Mam nadzieję, że jego autor nie będzie mał nic przeciwko temu.

Napisano

Witam!

Gratulacje, ze Ci sie chcialo waytogo.gif

Pomysl nie jest nowy, sam to robilem ze dwa lata temu komus.

Napisano
  • Autor

> (...)

> Pomysl nie jest nowy

> (...)

Pomysł oczywiście nie jest nowy ani odkrywczy - ale jak napisałem na wstępie "mała rzecz a cieszy".

> (...)

> Gratulacje, że Ci się chciało

> (...)

Dzięx, choć nie do końca wiem za co te gratki. Sama modyfikacja wtyczki trwa 15-20 minut. Zrobienie manuala zajęło niewiele dłużej...

Jeśli jednak chodzi o zrobienie manuala - to gorąco zachęcam wszystkich żeby też im "się chciało". Przecież zyskamy na tym wszyscy cool.gif

Napisano

Ja podłączałem już 3 różne radia i data na DID-ie nie ginęła...

Napisano

> Ja podłączałem już 3 różne radia i data na DID-ie nie ginęła...

Masz auto przed liftowe grinser006.gif..

Napisano

pytanie tylko po co rozgrzebwac tid'a skoro na schemacie połaczen jest pokazany czerwony przewód, który wystarczy wypiąć lub ociać od kostki iso? (dodam tylko ze w miejscu tego przewodu tak naprawde powinny byc dwa kable, jeden idzie do tid'a a drugi jest od wzmacniacza anteny. i czas trwania takiej operacji to gora 10min (wystarczy tylko radio wyjac i dostac sie do kabli)

Napisano

> wystarczy tylko radio wyjac i dostac sie do kabli

A czym to się różni od: "wystarczy tylko TID'a wyjac i dostac sie do kabli" ?

Napisano

> A czym to się różni od: "wystarczy tylko TID'a wyjac i dostac sie do

> kabli" ?

z doświadczenia wiem, że łatwiej jest wyjąć radio niż wyświetlacz. każdy zrobi jak będzie uważał

Napisano

> pytanie tylko po co rozgrzebwac tid'a skoro na schemacie połaczen

> jest pokazany czerwony przewód, który wystarczy wypiąć lub ociać

> od kostki iso? (dodam tylko ze w miejscu tego przewodu tak

> naprawde powinny byc dwa kable, jeden idzie do tid'a a drugi

> jest od wzmacniacza anteny. i czas trwania takiej operacji to

> gora 10min (wystarczy tylko radio wyjac i dostac sie do kabli)

Wyjecie TID, obciecie/przeciecie i zaizolowanie jest duzo szybsze niz 10min.

Jesli radio jest porzadnie wlozone to jego wyjecie zajmie troche wiecej czasu.

Wiem co pisze, poniewaz nie dawno pierwszy raz wyjmowalem swoje.

Napisano

> z doświadczenia wiem, że łatwiej jest wyjąć radio niż wyświetlacz.

Że zacytuję klasyka: "Co ty wiesz o wyciaganiu radia..." grinser006.gif Mój sasiąd z osiedla o wymiarach 2x2, którego natura nie obdarzyła ani włosami ani karkiem, ten to dopiero ma w tym doswiadczenie... grinser006.gif

A na poważnie: czy twoje doświadczenie nie podpowiada ci, że wycigając pin z wtyczki ISO pozbawiamy się zasilania wmaczniacza antenowego oraz mozliwosci wysunięcia anteny automatycznej?

Napisano

> A na poważnie: czy twoje doświadczenie nie podpowiada ci, że

> wycigając pin z wtyczki ISO pozbawiamy się zasilania wmaczniacza

> antenowego oraz mozliwosci wysunięcia anteny automatycznej?

gdybys chociaż dokładnie przeczytał co napisałem wcześniej...

ponadto napisałem ze kazdy zrobi tak jak bedzie uwazal, wiec skad taka nagonka? zeby.GIF jak masz czym to wyjmiesz bez najmniejszego problemu, czy to radio oryginalne czy tez nie, mimo że oryginalne radia sa jednak faktycznie dosc mocno sa przymocowane

nie nalezy takze zapominac ze cala ta operacja jest konieczna przy wuymianie radia! wiec jezeli wszystko jest na wieszchu to po co grzebac w tym wyswietlaczu??!

Napisano

> gdybys chociaż dokładnie przeczytał co napisałem wcześniej...

Zapewniam cię, że przeczytałem. Myslałem, ze to twoje przeoczenie, ale teraz widzę, że nie: świadomie chcesz pozbawić anteny automatycznej oraz wzmacniacza antenowego tych, którzy cię posłuchają.

> skad taka nagonka?

Nie nagonaka, tylko wątek bez sensu. Na temat radia oryginalnego i nieoryginalnego, DID'a/TID'a i znikaniu na nim daty oraz jak zrobić żeby zaświecał sie po włączeniu radia a nie po włączeniu zapłonu, itd itp napisano na tym forum tyle, że paru się doktoryzowało z tego tematu wink.gif A tu najpierw pojawia się manual a teraz ty wyskakujesz z pomysłem racjonalizatorskim, który przez ostatnie 4 lata wielokrotnie został rozłożony na czynniki pierwsze i wykazano jego zalety i wady...

Nie zauważyłeś, że temat wisi już drugi dzień i nie wzbudził zainteresowania? Jedynie JerryG1 przez grzeczność się odezwał.

>jak masz czym to wyjmiesz bez najmniejszego problemu, czy to radio oryginalne czy tez nie, mimo że oryginalne radia sa jednak faktycznie dosc mocno sa przymocowane

Wpisz w szukajkę +wyj +rad i przekonasz się ile klawiatur zniszczono o tym pisząc. Naprawdę nie musisz mi tego tłumaczyć.

> cala ta operacja jest konieczna przy wuymianie radia! wiec jezeli wszystko jest na wieszchu to po co grzebac w tym wyswietlaczu??!

Po raz trzeci piszę: żeby nie pozbawiać się automatycznej anteny oraz wzmacniacza antenowego.

Napisano

z grzeczności wypadałoby sie już nie odzywać... ale napisalem ze wychodza dwa kable z tego zlacza w ktorym jeden jest od wzmacniacza anteny! dziękuje za wysłuchanie. z racji tego ze jestem tu dopiero poczatkujacy niech bedzie ze Twoje jest górą, a każdy niech robi tak jak uważa

Napisano

> z grzeczności wypadałoby sie już nie odzywać...

Na tym forum dyskutuje się aż do wyczerpania tematu smile.gif

> ale napisalem ze wychodza dwa kable z tego zlacza w ktorym jeden jest od

> wzmacniacza anteny!

Tak, i kazałeś go odciąć od kostki ISO. Nie uprzedziłeś o konsekwencjach, nie wspomniałeś także o antenie automatycznej.

> jestem tu dopiero poczatkujacy niech bedzie ze Twoje jest górą,

> a każdy niech robi tak jak uważa

Doświadczenie tego kącika wskazuje, że więcej szacunku zdobędzie się pisząc: "no tak, trochę się trochę się rozpędziłem, nie pomyslałem o tym czy o tamtym", czyli po prostu przyznając się do błędu, niż tak jak ty próbujesz wyjść z dyskusji. Ale jak sam napisałeś: "każdy niech robi tak jak uważa"

Napisano

> z grzeczności wypadałoby sie już nie odzywać... ale napisalem ze

> wychodza dwa kable z tego zlacza w ktorym jeden jest od

> wzmacniacza anteny! dziękuje za wysłuchanie. z racji tego ze

> jestem tu dopiero poczatkujacy niech bedzie ze Twoje jest górą,

> a każdy niech robi tak jak uważa

Manual jest pisany dla laikow, gdybys zobaczyl co jest za moim radiem.

Sam zdebialem, kupa wtyczek - tu laik by padl.

Nadmienie jeszcze o antenie, po wyjeciu radia wypadla, spotykalo mnie to takze w innych autach. Zeby ja wcisnac, bo kabel krotki i tak musialem wyjmowac TID/DID.

Wiec nie w kazdym aucie lepiej wyjmowac radio cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Nie spodziewałem się, że mój "manualik" wywoła tak burzliwą dyskusję. Niestety ujawniła się tu nasza dosyć przykra cecha narodowa - mianowicie gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania, poglądy... frown.gif

Idąc za tym tropem żartobliwie dodam więc, że napięcie +12V po włączeniu radia można też "zlikwidować" nie we wtyczce TID/DID ani nie przy kostce ISO radia - ale można też rozpruć wiązkę przewodów z radia do TID/DID gdzieś na środku jej długości, wyłuskać odpowiedni kabelek, i przeciąć go a w przerwę wlutować zwykły manualny wyłącznik. Pstryk i data nie znika. Drugi pstryk i data znika.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

A tak na poważnie: oczywiście każdy zrobi tak, jak mu wygodniej. Ja akurat wymieniałem TID-a więc łatwiej mi było zrobić to przy jego wtyczce. Jak napisał mich91 można podobną operację wykonać przy kostce ISO radia (złącze A, złączka nr 5). Jednak jak również słusznie i przytomnie zauważył lelek: przecinając kabelki od tej złączki lub wyjmując całkiem złączkę z kostki ISO pozbawiamy się przy okazji zasilania wzmacniacza antenowego oraz/lub możliwości wysunięcia anteny automatycznej. Jeśli ktoś takowe udogodnienia posiada w swojej Asterce - może wybierając wariant modyfikacji przy kostce ISO radia odciąć tylko i wyłącznie jeden kabelek - ten biegnący z kostki ISO do TID/DID.

lelek napisał również:

> (...)

wątek bez sensu. Na temat radia oryginalnego i nieoryginalnego, DID'a/TID'a i znikaniu na nim daty oraz jak zrobić żeby zaświecał sie po włączeniu radia a nie po włączeniu zapłonu, itd itp napisano na tym forum tyle, że paru się doktoryzowało z tego tematu A tu najpierw pojawia się manual

> (...)

czym mnie trochę zaskoczył. Zanim założyłem ten wątek używałem szukajki żeby nie dublować tematów (przy okazji: dlaczego po jednym wyszukiwaniu trzeba odczekać jakiś czas przed ponownym szukaniem?) - i albo mam niesprawną szukajkę smile.gif albo co bardziej prawdopodobne - nie umiem szukać confused.gif

W każdym razie - opinia lelka to (bez urazy cool.gif) dość wątpliwa zachęta do tworzenia foto-manuali - bo przecież na tym forum zapewne pisano już o wszystkim...

Napisano

> PS: W tym manualu użyłem 3 fotek z manuala "Czujnik temperatury

> zewnętrznej" autorstwa rwIcIk-a.

> Mam nadzieję, że jego autor nie będzie mał nic przeciwko temu.

użyłeś również wycinka fotki z manuala "Montaż MID-a w Astrze F" zlosnik.gif

autor nie ma nic przeciwko temu zlosnik.gif

chcesz, żeby Twój mini-manual znalazł się na www.astra.auto.pl?

Napisano
  • Autor

>użyłeś również wycinka fotki z manuala "Montaż MID-a w Astrze F"

Faktycznie - zapomniałem o tym wspomnieć

>autor nie ma nic przeciwko temu

Uff. Całe szczęście.

>chcesz, żeby Twój mini-manual znalazł się na www.astra.auto.pl?

Jeśli w Waszej opinii jest tego wart - to jak najbardziej tak.

Napisano

> Faktycznie - zapomniałem o tym wspomnieć

> Uff. Całe szczęście.

ok.gifzlosnik.gif

> Jeśli w Waszej opinii jest tego wart - to jak najbardziej tak.

to nawet nie o to chodzi ;-)

sporo manuali na stronie dotyczy rzeczy trywialnych

ale będzie można kogoś w przyszłości odesłać do gotowca ok.gif

Napisano

> W każdym razie - opinia lelka to (bez urazy ) dość wątpliwa zachęta

> do tworzenia foto-manuali - bo przecież na tym forum zapewne

> pisano już o wszystkim...

Nie, nie... Źle odebrałeś przekaz wink.gif Trochę niefortunnie użyłem zwrotu "watek bez sensu", bo skupiłem się w wypowiedzi nad czym innym (na sprawie radio czy TID).

Rzeczywiście, mogłes odebrać, że manual bez sensu smile.gif Bez sensu jest wątek czyli dalsza dyskusja o sprawie, która była tyle razy wałkowana (nie zliczę ila razy pisałem: "8 pin, czerwono-biały w TID, czerwono-szary w DID". I to tylko ja, a ile razy inni koledzy? smile.gif ), że bije ją tylko "gdzie jest czujnik temperatury, dajcie fotę" grinser006.gifzlosnik.gif

Zwróć uwagę na to co napisał JerryG1 (to chyba jedyne istotne zdanie w tym wątku smile.gif ) :

> Manual jest pisany dla laikow

I dokładnie tak jest, bo każdemu kto ma choć trochę pojęcia wystarczy opis: "wyjmij wtyczkę DID/TID i usuń z niej pin 8, przewód koloru....". Dla laika trzeba pokazać, które to jest wtyczka wink.gif. Ale są i tacy więc i takie manuale sa potrzebne (możesz jeszcze dołożyć informację o tym, jak przy okazji wyjętego pinu 8 zrobić aby DID/TID zaświecał się po właczeniu radia. Jest o tym na forum, łącznie ze schematem i opisem jakich diod można/należy użyć). Z tym, że nie dziw się, że manual nie spotkał się z ogromny zainteresowaniem, bo jak pisałem wcześniej: temat jest rozpracowany i opisany wielokrotnie. Co innego jakbyś zrobił manual jak naprawić nienaprawialny czujnik ABS albo jak definitywnie pozbyć się stukania rolety w koooombi... Wątek miałby kilkanaście stron - zobacz np. na wątek o automatycznym włączniku świateł smile.gif

P.S.

Nie pisz manuala "jak znaleźć czujnik temperatury płynu" bo nie ręczę za niektórych... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie pisz manuala "jak znaleść czujnik temperatury płynu" bo nie ręczę

> za niektórych...

nie pisz znaleść bo nie ręczę za niektórych ;-)

Napisano
  • Autor

lelek napisał:

> (...)

> Źle odebrałeś przekaz wink.gif

> (...)

No to w porządku. Bo już się zmartwiłem cool.gif.

O ABS-ie na pewno nie zrobię manuala bo ABS posiadam tylko we własnej nodze smile.gif

A "jak definitywnie pozbyć się stukania rolety w koooombi"? - można ją np. wyjąć hehe.gif

A dla nowych posiadaczy Astry F podejrzewam, że równie ciekawe może być pytanie: gdzie znaleźć termostat układu chłodzenia?" oslabiony.gif

A na serio: w najbliższym czasie zajmę się niedziałającym spryskiwaczem szyby tylnej. Płyn z pompki tryska jak z fontanny ale po odkręceniu "spojlera" nad tylną szybą, wyjęciu dyszy i rozłączeniu przewodu - wszystko jest suche jak pieprz. W czasie pompowania płynu na tylną szybę zauważyłem za to kapiące krople płynu znad tylnego trójkątnego okienka (tego za tylnymi drzwiami). Podejrzewam, że jest tam jakiś łącznik przewodu bo z pompki wychodzi przewód przeźroczysty a w spojlerze do dyszy dochodzi przewód w kolorze czarnym. Jednak, żeby się tam dostać trzeba rozebrać sporo wewnętrznych "wykładzin" nadwozia. Tak czy inaczej - kiedy będę się z tym bawił wezmę ze sobą aparat. Jeśli wyjdzie z tego coś ciekawego i wartego uwagi - to pozwolę sobie "skrobnąć" następnego foto-manualka smile.gif

A tak całkiem przy okazji: niedługo będę zmieniał klocki hamulcowe w swojej Astrze F. I bardzo chętnie ZOBACZYŁ BYM" jak to zrobić (foto-manual). Opis słowny w stylu: "przeddzidzie zaddzidzia" niewiele mi mówi (posiadam już książkę "Sam naprawiam Astra F" w pdf - w formie e-book'a).

Napisano

> A na serio: w najbliższym czasie zajmę się niedziałającym

> spryskiwaczem szyby tylnej. Płyn z pompki tryska jak z fontanny

> ale po odkręceniu "spojlera" nad tylną szybą, wyjęciu dyszy i

> rozłączeniu przewodu - wszystko jest suche jak pieprz. W czasie

> pompowania płynu na tylną szybę zauważyłem za to kapiące krople

> płynu znad tylnego trójkątnego okienka (tego za tylnymi

> drzwiami). Podejrzewam, że jest tam jakiś łącznik przewodu bo z

> pompki wychodzi przewód przeźroczysty a w spojlerze do dyszy

> dochodzi przewód w kolorze czarnym. Jednak, żeby się tam dostać

> trzeba rozebrać sporo wewnętrznych "wykładzin" nadwozia. Tak czy

> inaczej - kiedy będę się z tym bawił wezmę ze sobą aparat. Jeśli

> wyjdzie z tego coś ciekawego i wartego uwagi - to pozwolę sobie

> "skrobnąć" następnęgo foto-manualka

Przewód jest w jednej całości. Ale możesz mieć tak jak ja że poprzedniemu właścicielowi ukruszył się wężyk i zrobił złączkę. Mi już 2 razy spadła, ale teraz owinąłem ją taśmą izolacyjną i narazie spokój.

Napisano

> Tak czy

> inaczej - kiedy będę się z tym bawił wezmę ze sobą aparat. Jeśli

> wyjdzie z tego coś ciekawego i wartego uwagi - to pozwolę sobie

> "skrobnąć" następnęgo foto-manualka

mam nadzieję, że nie zepsuję Ci zabawy, ale...

... łączenie wężyków jest w gumowej przelotce pomiędzy nadwoziem, a klapa tylną ;-)

Napisano
  • Autor

> (...)

> ... łączenie wężyków jest w gumowej przelotce pomiędzy nadwoziem, a

> klapa tylną ;-)

> (...)

Dzięki za info. Być może u mnie wężyk odłączył się właśnie tam i po nim płyn spływa z powrotem nad tylne trójkątne okienko (najniższe usytuowanie wężyka? - u mnie!) i stamtąd kapie w dół. Zabawy mi nie zepsułeś - a oszczędziłeś sporo pracy - zamiast rozbierać połowę tyłu autka (od wewnątrz) - najpierw dobiorę się do owej złączki w gumowej przelotce.

Napisano

> mam nadzieję, że nie zepsuję Ci zabawy, ale...

> ... łączenie wężyków jest w gumowej przelotce pomiędzy nadwoziem, a

> klapa tylną ;-)

Nie psuj zabawy wpysk.gif

Sam bym nie raz zrobil jakis manual jak cos grzebie czy w swoim czy obcym aucie.

Ale czasami chcialbym szybko skonczyc lub lapki za mocno brudne, aby brac aparat co lezy prawie pod reka grinser006.gif

Napisano

> Dzięki za info. Być może u mnie wężyk odłączył się właśnie tam i po

> nim płyn spływa z powrotem nad tylne trójkątne okienko

możliwe

u mnie płyn spływał do wnętrza klapy...

Napisano

> możliwe

> u mnie płyn spływał do wnętrza klapy...

U mnie do błotnika do środka. Zanim się zorientowałem miałem tam już niezłe bajorko biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> Nie psuj zabawy

> (...)

> Ale czasami chciałbym szybko skończyć lub łapki za mocno brudne, aby brać aparat co leży prawie pod ręką

> (...)

Ja na taką okoliczność mam w autku pod ręką całkiem sporo par lateksowych rękawiczek (bez talku) hehe.gif

Napisano

> ... łączenie wężyków jest w gumowej przelotce

To ja miałem jakiś inny patent w astrze, bo łączenie było na końcu wzmocnienia nad tylna szybą i płyn pojawiał się w rogu podsufitki hmm.gif

Napisano

> Ja na taką okoliczność mam w autku pod ręką całkiem sporo par

> lateksowych rękawiczek (bez talku)

Trzy pelne pudelka stoja na polce kolo aparatu w garaz, jesli chcemy sie licytowac grinser006.gif

Ale ta guma wkurza mnie, jedne pekna jak zakladam.

Do tego reka sie poci, jestem starej daty i w kondonie nie umiem robic sick.gif

Napisano

> Jednak, żeby się tam dostać trzeba rozebrać sporo wewnętrznych "wykładzin" nadwozia.

Wężyk idzie pod podsufitką wink.gif

Niemal na 100% jest uszkodzony w gumowej przelotce między budą a klapą. Powiem Ci, że jestem zdziwiony, bo masz młode autko....

Pewnie będę się powtarzał, ale byyyyyyło na forum wiele razy o tym łącznie z fotami grinser006.gif

Mam dla Ciebie propozycję: skoro masz zacięcie do samodzielnych napraw, poswięć jeden dzień, może dwa i przejrzyj forum. To kopalnia wiedzy, zaoszczędzisz sobie domysłów i kombinowania, że o czasie nie wspomnę. O tym, że termostat jest pod rozrzadem też się dowiesz. grinser006.gif

Mozesz skorzystać z małej ściągawki wink.gif W tym wątku KLIK masz listę (listy) co ważniejszych tematów (w pierwszym poście masz wyjaśnione skąd taka lista smile.gif ). Oczywiście to tylko fragment góry lodowej, ale na poczatek wystarczy.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

lelek:

> (...)

> O tym, że termostat jest pod rozrządem też

> się dowiesz.

> (...)

Teraz to Ty nie zrozumiałeś przekazu hehe.gifhehe.gifhehe.gif Ja to już wiem - miałem na myśli tych, co zupełnie całkiem od niedawna mają Astrę F cool.gif

lelek:

> (...)

> Możesz skorzystać z małej ściągawki W tym wątku KLIK masz listę

> (listy) co ważniejszych tematów (w pierwszym poście masz

> wyjaśnione skąd taka lista ). Oczywiście to tylko fragment góry

> lodowej, ale na początek wystarczy.

> (...)

Wielkie dzięx za ściągę ok.gif i również pozdrówka

lelek:

> (...)

poświęć jeden dzień, może dwa i przejrzyj forum. To kopalnia wiedzy, zaoszczędzisz sobie domysłów i kombinowania, że o czasie nie wspomnę

> (...)

Dzięki za radę, już przeglądałem. Głównie szukałem porad do Astra F (w temacie) i to być może mój największy błąd.

lelek:

> (...)

Powiem Ci, że jestem zdziwiony, bo masz młode autko....

> (...)

Też jestem tym wciąż zdziwiony smile.gif Przecież młode jest piękne! Ale widocznie wiek autka nie ma nic do rzeczy shocked.gif

A do JerryG1:

> (...)

> Trzy pełne pudełka stoją na półce kolo aparatu w garażu, jeśli chcemy się licytować

> (...)

Niekoniecznie musimy się licytować. Jestem blisko związany z ratownictwem medycznym - więc zawsze (chcesz czy nie) będziesz o jedno pudełko do tyłu hehe.gif

> (...)

Ale ta guma wkurza mnie, jedne pękną jak zakładam.

Do tego ręka sie poci, jestem starej daty i w kondonie nie umiem robić

> (...)

W zupełności się z Tobą zgadzam. Zakładać też trzeba umieć. Ale ja na myśli miałem założenie "gumy" na mniej lub bardziej ubrudzone dłonie tylko i wyłącznie przed dotknięciem aparatu (tylko na czas zrobienia zdjęć!). Podkreślenie w cytacie w moim poprzednim poście wskazywało co mam na myśli i do czego "piję" cool.gif

A tak w ogóle to proponuję wrócić do tematu albo zakończyć - bo robi się już "lekko" nie na temat wątku smile.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

Dokładnie, wyjęcie TIDa jest dużo łatwiejsze, szybsze i mniej pracochłonne. U mnie jest do tego antena automatyczna, więc grzebanie w TIDzie jest jedynym rozwiązaniem. A wyciągnąć radio... hmm... trzeba się napracować. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.