Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F1 2010 - zakaz tankowania i podgrzewania opon

Featured Replies

Napisano

Quote:

Światowa Rada Sportów Motorowych potwierdziła, że w przyszłym sezonie tankowanie w trakcie wyścigów zostanie zakazane. Znikną także tzw. koce grzewcze na opony.

z f1.pl

Brak tankowania - w sumie może i nawet ciekawy przepis, ale zniknie dość istotny element strategii,

Zakaz podgrzewania opon - IMO głupota...

Napisano

Oba zakazy są głupie - zwłaszcza zakaz tankowania, który jest rywalizacją ludzi a nie tylko maszyn.

Napisano

Trzecią zmianą jest wzrost minimalnej wagi bolidu z kierowcą z 605 na 620kg.Dla Kubicy może to być chyba dobra wiadomość.

Napisano

> Trzecią zmianą jest wzrost minimalnej wagi bolidu z kierowcą z 605 na

> 620kg.Dla Kubicy może to być chyba dobra wiadomość.

I nie tylko. Dla zespołów także. Robert miał by problemy z ewentualnym znalezieniem innego pracodawcy, bo jak sam mówił przy obecnych przepisach patrzył by najpierw w CV, ile dany kierowca waży. Co z tego, że kierowca X jest szybszy od Y, jeżeli Y jest lżejszy i może wykorzystywać KERS dzięki czemu jest na poziomie X. W przyszłym sezonie KERS jest obowiązkowy, więc w powyższym przykładzie kierowca Y byłby szybszy zlosnik.gif.

Napisano

> Oba zakazy są głupie - zwłaszcza zakaz tankowania, który jest

> rywalizacją ludzi a nie tylko maszyn.

i tu jak ulał pasuje już klasyk gatunku :

zlosnik.gif
Napisano

> Quote:

> Światowa Rada Sportów Motorowych potwierdziła, że w przyszłym

> sezonie tankowanie w trakcie wyścigów zostanie zakazane. Znikną

> także tzw. koce grzewcze na opony.

> z f1.pl

> Brak tankowania - w sumie może i nawet ciekawy przepis, ale zniknie

> dość istotny element strategii,

> Zakaz podgrzewania opon - IMO głupota...

Zakaz tankowania - rewelacja, i powrót do starych przepisów. Teraz nie będzie się liczyło tylko ślepe gnanie na maxa - wszak w boxie dotankują... Bywało kiedyś i tak, ze na 1-2 okrążenia do mety brakowało paliwa...Niby dramat dla tego, komu brakło paliwa, ale...inni dojeżdżali, więc się dało. A element strategii to niewielki, bo tankują zazwyczaj podczas wymiany kół, więc czasu zbytnio przy tym nie tracą - co innego, gdyby przygotować coś w rodzaju stacji benzynowej, gdzie obsługiwani byliby wszyscy zawodnicy, wtedy mogłoby być ciekawie smile.gif Opony niech sobie grzeją dalej.

Napisano

> Oba zakazy są głupie - zwłaszcza zakaz tankowania, który jest

> rywalizacją ludzi a nie tylko maszyn.

i najlepsza jest argumentacja zakazu tankowania: transport maszyn do tankowania kosztuje i poprzez zakaz tankowania obniżone zostaną koszty.

Jakby przy transportowaniu takiej ilości sprzętu ta maszyna do tankowania robiła jakąś różnicę.

a jaka jest argumentacja zakazu używania koców grzewczych??

Napisano

> A tyle się w pitstopach działo

> Przepis - w sumie do bani

A kto powiedział że nie będzie pitstopów ?

teraz będą oponki zmieniali na czas hehe.gif

pewno wprowadzą obowiązek przynajmniej 2 zmian opon bo jedna zmiana już jest obowiązkowa

Napisano

> a jaka jest argumentacja zakazu używania koców grzewczych??

Prąd też kosztuje więc trzeba oszczędzać hehe.gif

Napisano

> a jaka jest argumentacja zakazu używania koców grzewczych??

Chcą spowolnić bolidy na pierwszym, decydującym w sumie okrążeniu. Wiadomo, że jak wolniej jadą tym większa szansa na wyprzedzenie, ale jak jeden nie ma przyczepności, bo ma zimne opony, to drugi z tego tytułu przyczepności też mieć nie będzie hehe.gif

Napisano

> Wiadomo, że jak wolniej jadą tym większa szansa na wyprzedzenie [...]

Jak powszechnie wiadomo, ostatnimi laty formuła 1 dla przeciętnego widza jest mało "widowiskowa", dominacja jednego kierowcy czy jednego teamu jest dla "niedzielnego" widza nudna... ludzie chcą "krwi", akcji i niewiadomo czego... a FIA chce na nich za wszelką cenę zarobić więc robią zmiany "pod publikę"...

Szkoda tylko, że to ogranicza potencjał technologiczny najbogatszych, co ma potem przełożenie na technologię w samochodach cywilnych... oslabiony.gif

Napisano

na wykorzystanie potencjału technologicznego też jest sposób - wystarczy np. wprowadzić jednego dostawcę "dołu" silnika dla wszystkich zespołów - tak, jak jest z oponami. I każdy zespół dorabia sobie do silnika całą resztę - tu inżynierowie mogą się wykazać, co można z takiego "kadłubka" wycisnąć.

Napisano

> Jak powszechnie wiadomo, ostatnimi laty formuła 1 dla przeciętnego

> widza jest mało "widowiskowa", dominacja jednego kierowcy czy

> jednego teamu jest dla "niedzielnego" widza nudna... ludzie chcą

> "krwi", akcji i niewiadomo czego... a FIA chce na nich za

> wszelką cenę zarobić więc robią zmiany "pod publikę"...

a jaki to jeden team dominował ostatnio ?

> Szkoda tylko, że to ogranicza potencjał technologiczny najbogatszych,

> co ma potem przełożenie na technologię w samochodach

> cywilnych...

hmm koce grzewcze, czy tankowanie co 50km na czas, ma zastosowanie w "technice cywilnej" ? wink.gif

IMO właśnie brak tych wszystkich kosmicznych technologii,

przekłada się na lepsze wykorzystanie sprzętu,

bo gorszą trakcję przez zimne opony, będzie trzeba czymś wypełnić ??

podobnie tankowanie - może wymusi jakieś zmiany ?

ale zgadzam się, że są to zagrywki "pod publikę"

Napisano

> co innego, gdyby

> przygotować coś w rodzaju stacji benzynowej, gdzie obsługiwani

> byliby wszyscy zawodnicy, wtedy mogłoby być ciekawie Opony

> niech sobie grzeją dalej.

wiesz co by się tam działo grinser006.gif

jak do ekscesów dochodzi pod jedną "falagą" - Hamilton i Alonso

Napisano

Najgorsze jest to, że jazda tak obciążonymi, na nie dogrzanych oponach jest po prostu niebezpieczna... Żeby to się tylko źle dla kogoś nie skończyło... Bolidy też mają swoją wytrzymałość na uderzenie, a opanować taką cysternę na pewno nie będzie łatwo...

Napisano

> a jaki to jeden team dominował ostatnio ?

miałem na myśli okres kiedy Schumacher dominował... próbowali, z mniejszym lub większym powodzeniem, z nim walczyć Hill, Villeneuve czy Hakkinen... kto wtedy oglądał f1 w Polsce? nikt... bo to nudne i "on zawsze wygrywa"...

> hmm koce grzewcze, czy tankowanie co 50km na czas, ma zastosowanie w

> "technice cywilnej" ?

oczywiście, że nie wszystko ma zastosowanie... ale choćby z tej listy, niegdyś nowinki, stosuje się dziś powszechnie K L I K

ograniczanie pola działania dobrych konstruktorów w f1 ma imho w mniejszym lub większym stopniu negatywny wpływ na przyszłą "cywilną" technologię... i nię mówię tu konkretnie o zakazie stosowania kocy tylko ogólnikowo o tendencji do standaryzowania wszystkiego... kers od jednego dostawcy, silniki od jednego, skrzynia, opony, karoseria od jednego... itd...

> IMO właśnie brak tych wszystkich kosmicznych technologii,

> przekłada się na lepsze wykorzystanie sprzętu,

istotniejsza stanie się rola kierowcy i tego nie neguję ok.gif większe znaczenie będzie miało doświadczenie, opanowanie i umiejętności... to jest pozytywna strona tych zmian... mi chodziło stricte o aspekt technologiczny wink.gif ja lubię kosmiczną technologię 270751858-jezyk.gif

> bo gorszą trakcję przez zimne opony, będzie trzeba czymś wypełnić ??

tego nie rozumiem za bardzo... wymyślą podgrzewane felgi albo opony? zlosnik.gif

na pierwszych kilometrach będzie po prostu bardziej widowiskowo... i pewnie Bernd Mayländer będzie miał trochę więcej roboty grinser006.gif

> podobnie tankowanie - może wymusi jakieś zmiany ?

naturalnie... teraz będą lali pod korek... może Bernie nakaże też eco-driving rotfl.gif

> ale zgadzam się, że są to zagrywki "pod publikę"

no właśnie... waytogo.gif

generalnie ja nie jestem przeciwnikiem zmian... ale optuję za trochę większą swobodą dla teamów... old.gifgrinser006.gif

Napisano

> wystarczy np. wprowadzić jednego dostawcę "dołu" silnika dla

> wszystkich zespołów [...]

a tu force india wymyśli blok o kilka kilogramów lżejszy i już są w plecy grinser006.gif

Napisano

> oczywiście, że nie wszystko ma zastosowanie... ale choćby z tej

> listy, niegdyś nowinki, stosuje się dziś powszechnie K L I K

> ograniczanie pola działania dobrych konstruktorów w f1 ma imho w

> mniejszym lub większym stopniu negatywny wpływ na przyszłą

> "cywilną" technologię... i nię mówię tu konkretnie o zakazie

> stosowania kocy tylko ogólnikowo o tendencji do standaryzowania

> wszystkiego... kers od jednego dostawcy, silniki od jednego,

> skrzynia, opony, karoseria od jednego... itd...

hmm nie wiem, może właśnie takie typowe elementy wymuszą ich doskonalenia - bo coś mechanicy muszą robić wink.gif

zobacz na "podwójny dyfuzor" niby nic się nie zmieniło, a niektórzy dokonali "cudu"

to jest potężna machina i sporo mózgów tam siedzi

> istotniejsza stanie się rola kierowcy i tego nie neguję większe

> znaczenie będzie miało doświadczenie, opanowanie i

> umiejętności... to jest pozytywna strona tych zmian...

ok.gif

> tego nie rozumiem za bardzo... wymyślą podgrzewane felgi albo opony?

nie wiem, może coś wykombinują co poprawi trakcję na tych początkowych okrążeniach hmm.gif

Napisano

Zmiany wprowadzone w przyszłym roku wg mnie są świetne. Nie tylko te dotyczące tankowania i opon, ale też ograniczeń budżetowych. Wróci F1 w starym, dobrym stylu. Po protestach widać kto ogląda F1 od 2006 roku zeby.GIF

Napisano

>Po protestach widać kto ogląda F1 od 2006 roku

hehe.gif

A wiesz, że bardziej opłaca się dla kierowcy jazda na przynajmniej jedno tankowanie??

Wiesz, że kiedyś był nakaz tankowania w trakcie, po serii wypadków??

Napisano

> miałem na myśli okres kiedy Schumacher dominował... próbowali, z

> mniejszym lub większym powodzeniem, z nim walczyć Hill,

> Villeneuve czy Hakkinen... kto wtedy oglądał f1 w Polsce?

Oglądali ludzie, którzy nie zdawali sobie jeszcze sprawy z faktu, że będzie w przyszłości jeździł rodak.

> nikt... bo to nudne i "on zawsze wygrywa"...

> oczywiście, że nie wszystko ma zastosowanie... ale choćby z tej

> listy, niegdyś nowinki, stosuje się dziś powszechnie K L I K

> ograniczanie pola działania dobrych konstruktorów w f1 ma imho w

> mniejszym lub większym stopniu negatywny wpływ na przyszłą

> "cywilną" technologię... i nię mówię tu konkretnie o zakazie

> stosowania kocy tylko ogólnikowo o tendencji do standaryzowania

> wszystkiego... kers od jednego dostawcy, silniki od jednego,

> skrzynia, opony, karoseria od jednego... itd...

Jak sobie wyobrażasz standaryzację takich komponentów jak silniki?? Przecież to jest walka producentów, koncernów samochodowych. F1 umrze w dniu jak wprowadzą powyższą standaryzację.

> istotniejsza stanie się rola kierowcy i tego nie neguję większe

> znaczenie będzie miało doświadczenie, opanowanie i

> umiejętności... to jest pozytywna strona tych zmian... mi

> chodziło stricte o aspekt technologiczny ja lubię kosmiczną

> technologię

> tego nie rozumiem za bardzo... wymyślą podgrzewane felgi albo opony?

> na pierwszych kilometrach będzie po prostu bardziej widowiskowo... i

> pewnie Bernd Mayländer będzie miał trochę więcej roboty

> naturalnie... teraz będą lali pod korek... może Bernie nakaże też

> eco-driving

> no właśnie...

> generalnie ja nie jestem przeciwnikiem zmian... ale optuję za trochę

> większą swobodą dla teamów...

Swoboda przecież jest - mogą używać lub nie Kers hehe.gif Po za tym jeszcze głosy chodzą o planach wprowadzenia 4WD i regulowanego tylnego skrzydła hehe.gif

Napisano

> A wiesz, że bardziej opłaca się dla kierowcy jazda na przynajmniej

> jedno tankowanie??

> Wiesz, że kiedyś był nakaz tankowania w trakcie, po serii wypadków??

Wiem. Ale technologia była wtedy nieco inna. A wiesz że Senna protestował przeciwko tankowaniu w trakcie wyścigu? zeby.GIF

Napisano

> Wiem. Ale technologia była wtedy nieco inna. A wiesz że Senna

> protestował przeciwko tankowaniu w trakcie wyścigu?

Senna to był jakiś guru??

Napisano

> F1 umrze w dniu jak wprowadzą powyższą standaryzację.

Ja właśnie nie jestem zwolennikiem takiego zabiegu... niech każdy team z osobna rozwija swoje technologie ok.gif

> Swoboda przecież jest - mogą używać lub nie Kers

hehe.gifok.gif

Napisano

> Senna to był jakiś guru??

Pytałem czy wiesz zeby.GIF Tak, czy owak mnie się zmiany podobają. Stary faszysta ma nosa jak nikt do wprowadzania zmian. Które niekoniecznie muszą się wszystkim podobać.

Napisano

> wiesz co by się tam działo

> jak do ekscesów dochodzi pod jedną "falagą" - Hamilton i Alonso

Oj działo by się, działo zlosnik.gif Wtedy strategia by sie liczyła, i to bardzo - zatankować tyle, żeby następne tankowanie wypadło (teoretycznie) wtedy, kiedy nikt nie będzie przeszkadzał..

Napisano

> a tu force india wymyśli blok o kilka kilogramów lżejszy i już są w

> plecy

Niech wymysli resztę lżejszą - dół niech będzie "nietykalny", ważony przed każdą imprezą, żeby wykluczyć odchudzanie czy też poprawianie.

Napisano

> Zmiany wprowadzone w przyszłym roku wg mnie są świetne. Nie tylko te

> dotyczące tankowania i opon, ale też ograniczeń budżetowych.

> Wróci F1 w starym, dobrym stylu. Po protestach widać kto ogląda

> F1 od 2006 roku

tankowanie było pozytywne smile.gif czasem coś się zapaliło, czasem ktoś kogoś przejechał albo mała jakaś wpadeczka - zawsze coś ciekawego się działo smile.gif

podgrzewanie opon - nie robi mi różnicy wink.gif może troche niebezpieczne ale to już nie mój problem

ograniczenia budżetowe - o tak tak smile.gif zacznie się liczyć talent i umiejętność projektantów i engineerów a nie pieniądze smile.gif poza tym pojawi się więcej teamów i będzie ogólnie ciekawiej

Napisano

FIA chce poprawic widowiskowość i obnizac koszty a tu ani jedno ani drugie sick.gif

Tak nudnego wyscigu jak dzis to dawno nie było ( oprócz moze problemu Massy na końcu )

Czyli- brak wiekszej ilosci wyprzedzania jak obiecywali a koszty zrobienia bolidow od nowa straszny. Dodatkowo ci którzy chcieli zabłysnąć Kersem, wydali mnustwo kasy a ten system narazie nie pomaga zbyt wiele.

Zakaz tankowania - głupota, wyscigi sa duzo ciekawsze przez mozliwosc tankowania i mozliwosc roznych strategii.. Tak jak napisał Stig --> nie tylko maszyny ale i ludzie.

Zakaz podgrzewania opon- no nie wiem sam... wszyscy mowia o bezpieczeństwie to moze powinny zostać... ale z drugiej strony może było by ciekawiej bo kierowcy musieli by się nauczyć szybko rozgrzewać opony.

Standaryzacja silników- śmieszne hehe.gif gdzie w dobie walki wielkich koncernów motoryzacyjnych o klienta... na torze widzielibyśmy BMW, Ferrari,Renault czy inne z silnikami innego producenta?

Standaryzacja KERS- jak najbardziej tylko dlaczego nie od razu???? pieniądze wyzucone w błoto przez te teamy które maja juz kers... i wydały mnóstwo pieniedzy na projekt.

Limit kosztów- Wielkie koncerny sie na to nie zgadzaja, to dobre dla prywatnych i nisko dochodowych teamow.

Standardowa skrzynia biegów- może koszty i mniejsze ale jak dla mnie to bardzo wazny element zaraz po silniku w bolidzie i tu kazdy powinien posiadac swoja.

Ogólnie jak dla mnie to FIA zabija pomału piekno tego sportu frown.gif

Napisano

> FIA chce poprawic widowiskowość i obnizac koszty a tu ani jedno ani

> drugie

> Tak nudnego wyscigu jak dzis to dawno nie było ( oprócz moze problemu

> Massy na końcu )

> Ogólnie jak dla mnie to FIA zabija pomału piekno tego sportu

Niestety, muszę się z Tobą całkowicie zgodzić. Sam oglądałem wczorajszy wyścig lekko przynudzony (co rzadko mi się zdarza na F1) zlosnik.gif Wyraźnie czegoś zaczyna brakować w magii tych zawodów. Do tego faktycznie dochodzą zapowiedzi kretyńskich zmian w regulaminie i powoli zaczyna się to robić ciężkostrawne. sick.gif Szkoda, że w ten denerwujący nurt wpisuje się miotające się bezsilnie BMW (z żenującym poziomem mechaników, co wyścig na nowo definiującymi pojęcie dna) zlosnik.gif Choć jako wierny kibic (Roberta, nie beemwu) wierzę, że będzie lepiej. ok.gif

Napisano

> Niestety, muszę się z Tobą całkowicie zgodzić. Sam oglądałem

> wczorajszy wyścig lekko przynudzony (co rzadko mi się zdarza na

> F1) Wyraźnie czegoś zaczyna brakować w magii tych zawodów. Do

> tego faktycznie dochodzą zapowiedzi kretyńskich zmian w

> regulaminie i powoli zaczyna się to robić ciężkostrawne.

> Szkoda, że w ten denerwujący nurt wpisuje się miotające się

> bezsilnie BMW (z żenującym poziomem mechaników, co wyścig na

> nowo definiującymi pojęcie dna) Choć jako wierny kibic

> (Roberta, nie beemwu) wierzę, że będzie lepiej.

Widzę że już w zapomnienie poszedł np. sezon 2004 zeby.GIFzeby.GIF

Napisano

> Widzę że już w zapomnienie poszedł np. sezon 2004

Przyznam szczerze, że marnym jeszcze kibicem byłem w 2004 roku. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.