Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z ruszaniem samym sprzęgłem

Featured Replies

Napisano

Witam,

zauważyłem ostatnio u siebie, że bardzo ciężko ruszyć z samego sprzęgła bez gazu. Płynnie się tego nie da zrobić, bo całe auto dostaje drgawek, aż gaśnie. Swego czasu pamiętam jak L-ką jeździłem to ruszało się bez gazu elegancko, a tutaj nie mogę. Czyżby to była wina sprzęgła? Przebieg 60 kkm.

Ruszałem z trójki z zaciągniętym ręcznym i sprzęgło się nie ślizga.

Pozdrawiam.

Napisano

przetrzyj je lekko na 5 biegu powinno pomóc, ale ogólnie taka tendencja jest w tym auta, że sprzęgło przy ruszeniu lubi odbić i auto robi hopkę

Napisano
  • Autor

Zrobiłem tak jak pisałeś i jest poprawa, dzięki 20.GIF

Napisano

a jak sie przeciera na 5 biegu bo nie rozumiem tego zabardzo

> przetrzyj je lekko na 5 biegu powinno pomóc, ale ogólnie taka

> tendencja jest w tym auta, że sprzęgło przy ruszeniu lubi odbić

> i auto robi hopkę

Napisano
  • Autor

> a jak sie przeciera na 5 biegu bo nie rozumiem tego zabardzo

Ja to robiłem tak, że przy zaciągniętym ręcznym i ok. 1500 obr/min popuściłem sprzęgło, aż zaczęło łapać i tak przytrzymałem 2-3 sekundy. Powtórzyłem procedurę jeszcze raz dla pewności.

Napisano

> dostaje drgawek,

problem stary jak PII zlosnik.gif , sam przypalam raz na pół roku , tak jak koledzy opisali ... dlaczego szarpie ? , było już kilka burz mózgów na IKP i jak na razie , nikt nie wie dlaczego zlosnik.gif

Napisano

> problem stary jak PII , sam przypalam raz na pół roku , tak jak

> koledzy opisali ... dlaczego szarpie ? , było już kilka burz

> mózgów na IKP i jak na razie , nikt nie wie dlaczego

ponieważ od początku jak mam auto żadnego szarpania nie było, dopiero ok 2 lata temu sie pojawiło mniej wiecej jak zalożyłem gaz (ok 40 tys km), więc z nim to początkowo powiązałem ale jak w służbowym doblo 1.2 8V 65 KM pojawiło sie to samo to zaczałem sie zastanwiać czy to akurat nie to słynne szarpanie....

ja zadam pytanie deko z innej mańki... czy szarpanie spowodowane sprzęgłem ma jakiś związek z jego zuzyciem, czy szarpie do zgonu ??

Napisano

moze tak byc choc wcale byc nie musi. kiedy ja zmienialem kompletne sprzeglo to wzialem od MK I takie troszke inne i w zwiazku z tym drozsze. z tego co sie dowiadywalem to w PII tlumiki sa slabsze i dlatego moze byc "szarpanie". odnosnie mojego sprzegla to juz ma 130 kkm ponad i bardziej sie obawiam o lozysko oporowe - to szybciej siada niz tarcza.

Napisano

> sprzęgłem ma jakiś związek z jego zuzyciem, czy szarpie do zgonu

> ??

IMO nie ma , ja śmiałem się ze wszystkich , że im szarpie ... i zaczęło mi szarpać po roku od wyjechania z salonu z licznikiem 13kkm zlosnik.gif teraz mam 55 kkm i daleej szarpie ... zauważyłem , że w zimie jakby zanikało , natomiast w lecie daje pełen koncert , tak , że muszę je lekko przejechać na hamulcu ręcznym i czwartym biegu ... ponieważ w PI są bardzo podobne tarcze , to mam taką teorię , że to dociskanie hydrauliczne powoduje jakieś drgania tarczy hmm.gif i po pewnym czasie tarcza robi się nierówna hmm.gif to musi być jakiś błąd przy projektowaniu albo docisku , albo sprężyn które tłumią drgania w tarczy ...

Napisano

> a jak sie przeciera na 5 biegu bo nie rozumiem tego zabardzo

> > i auto robi hopkę

stajesz na równym, wrzucasz piątkę, podbijasz obroty tak na 3000 i puszczasz sprzęgło, jak zaczyna brać to przytrzymujesz tak chwilunię. Zatrzymujesz auto, dajesz chwilę mu dychnąć i powtarzasz operację ze dwa razy.

Możesz poczuć swąd spalonego sprzęgła ale to nie tragedia zlosnik.gif

Byle nie za często przypalać, bo skończysz je no.gif

Napisano

z tego co sie dowiadywalem to w PII tlumiki sa slabsze

> i dlatego moze byc "szarpanie".

ale dlaczego po "przypaleniu" działa jak nowe ???

Napisano

no własnie mi nie szapralo też, zaczelo przy ok 35-40 tys , teraz mam 76 tys i dalej szarpie, na pewno po rozgrzaniu przechodzi.

Doblo ma teraz 44 tys nie wiem od ilu szarpie, bede strzelal od ok 20-25 tys km może, ale nie wiem jakie tam jest sterowanie czy linka czy tez jest siłownik.

W takim razie może rzeczywiście spróbuje troche przypalić sprzęgło i zobaczyc jaki efekt bedzie.

Napisano

> W takim razie może rzeczywiście spróbuje troche przypalić sprzęgło i

spróbować zawsze możesz tylko rób stopniowo , żebyś go nie spalił , mam nadzieję , że mówimy o Doblo z silnikiem benzynowym hmm.gif

Napisano

> z tego co sie dowiadywalem to w PII tlumiki sa slabsze

> ale dlaczego po "przypaleniu" działa jak nowe ???

nie wiem niewiem.gif. ale odkad mam komplet Valeo z MKI w ogole nie wiem co to szarpanie. choc w poprzednim tego nie bylo. a moze dlatego ze troszke wiecej jezdze niz standardowy uzytkownik auta domowego?

Napisano

> spróbować zawsze możesz tylko rób stopniowo , żebyś go nie spalił ,

> mam nadzieję , że mówimy o Doblo z silnikiem benzynowym

oczywiście, dokładnie 1.2 8V 65 KM

Napisano

> oczywiście, dokładnie 1.2 8V 65 KM

czasem jeżdżę Doblo 1.9 MJ tam nie ma mowy o szarpaniu , ale znowu sprzęgło załapuje jak pedał jest bardzo nisko zlosnik.gif

Napisano

u mnie na blacie już prawie 50k km i nic nie szarpie i mam nadzieję, że nie zacznie wink.gif

Napisano

> u mnie na blacie już prawie 50k km i nic nie szarpie i mam nadzieję,

> że nie zacznie

U mnie 65 tys. i też nic waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.