Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie Astra II - stuki

Featured Replies

Napisano

Witam wszytkich 893goodvibes.gif od 2-3 dni coś stuka mi w okolicy lewego przedniego koła. Stuki te, nie są systematyczne występują tylko wtedy gdy: ruszam ( jest delikatne puknięcie) i w momencie przechodzenia na wyższe biegi nic nie słychać, ale jak mocniej przychamuje to jest charakterystyczne PUK (raz ).

Druga sytuacja to taka, kiedy przychamuje i zredukuje bieg, chcąc przyspieszyć to jest takie puknięcie angryfire.gif

Wydaje mi się, że to coś z kolumną mcphersona ale mogę się mylić hmm.gif

Drążki stabilizatora wymienione w tamtym roku. Od tamtej pory cicho, aż do tej chwili.

PS. Korzystając z okazji zapytam o "dobre" sprężyny na tył, mają być dobre i tanie ( ale to tylko w Erze grinser006.gif)

Napisano

> Witam wszytkich od 2-3 dni coś stuka mi w okolicy lewego przedniego

> koła. Stuki te, nie są systematyczne występują tylko wtedy gdy:

> ruszam ( jest delikatne puknięcie) i w momencie przechodzenia na

> wyższe biegi nic nie słychać, ale jak mocniej przychamuje to

> jest charakterystyczne PUK (raz ).

> Druga sytuacja to taka, kiedy przychamuje i zredukuje bieg, chcąc

> przyspieszyć to jest takie puknięcie

> Wydaje mi się, że to coś z kolumną mcphersona ale mogę się mylić

> Drążki stabilizatora wymienione w tamtym roku. Od tamtej pory cicho,

> aż do tej chwili.

u mnie objawy były identyczne przy padającym przegubie wewnętrznym...

> PS. Korzystając z okazji zapytam o "dobre" sprężyny na tył, mają być

> dobre i tanie ( ale to tylko w Erze )

standardowo polecam Lesjofors

o ile do II tez są, bo nie wiem ;-)

Napisano

> standardowo polecam Lesjofors

Są dobre ale nie tanie wink.gif

> o ile do II tez są, bo nie wiem ;-)

Na pewno są, do Viki też mają w ofercie zlosnik.gif

Napisano

> Są dobre ale nie tanie

do eFki są tanie

nie najtańsze, ale IMO dość tanie :-)

> Na pewno są, do Viki też mają w ofercie

zanotuję w pamięci, może się kiedyś przyda ok.gif :-)

Napisano

> do eFki są tanie

to ciekawe hmm.gif

> zanotuję w pamięci, może się kiedyś przyda :-)

Ja się przymierzam (na razie mentalnie)do wymiany z tyłu. Jako, że podejrzewam, że są już miękkie a w moim "sławnym" wątku "jak zdiagnozować sprężyny" odpowiedź nie padła jak to zrobić to musiałem obserwować i tak chyba z rok upłynął zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie objawy były identyczne przy padającym przegubie wewnętrznym...

I tak się teraz zastanawiam hmm.gif czy już mam jechać do mechanika hmm.gif czy może jeszcze pojeździć. Bo chyba po 2 dniach, to się nie rozsypie angryfire.gif Bo w niedzielę mam wyjazd ok 150km w obie strony i zastanawiam czy dojadę. grinser006.gif

Bo u mnie auto ma być sprawne w 100% ale teraz nie mam na to czasu angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

> standardowo polecam Lesjofors

> o ile do II tez są, bo nie wiem ;-)

Poszukamy zobaczymy, jeżeli do Viki są to do Asterki też powinny być.

Napisano

> I tak się teraz zastanawiam czy już mam jechać do mechanika czy

> może jeszcze pojeździć. Bo chyba po 2 dniach, to się nie

> rozsypie Bo w niedzielę mam wyjazd ok 150km w obie strony i

> zastanawiam czy dojadę.

> Bo u mnie auto ma być sprawne w 100% ale teraz nie mam na to czasu

podjedź gdzieś na podnośnik albo kanał

zdiagnozowanie przegubu zajmie chwilkę ;-)

ja z braku czasu na wymianę jeździłem jakiś czas ze stukającym :-D

Napisano

Przede wszystkim sprawdz tuleje tylna wahacza przedniego oraz profilaktycznie sworzen wahacza. Obstawiam jednak tylna tuleje, co sugeruje pojedyncze pukniecie przy ruszaniu oraz przy hamowaniu (prawdopodobnie wahacz zmienia polozenie). Przegub oczywiscie tez zweryfikuj.

Pozdrawiam

Napisano

Co do sprężyn,to odradzam firmę D&D. Są tanie dlatego sprzedawcy lubią je proponować tym co chcą zaoszczędzić mówiąc że są tanie i dobre. Niestety to szajs. U mnie w krótkim czasie popękały tak jakby były z plastiku (nie dawno opisywałem to i wrzuciłem nawet fotki).

Napisano

> Przede wszystkim sprawdz tuleje tylna wahacza przedniego oraz

> profilaktycznie sworzen wahacza. Obstawiam jednak tylna tuleje,

> co sugeruje pojedyncze pukniecie przy ruszaniu oraz przy

> hamowaniu (prawdopodobnie wahacz zmienia polozenie). Przegub

> oczywiscie tez zweryfikuj.

> Pozdrawiam

Tez bym doszukiwal sie problemu przy wahaczu... mialem podobne objawy jak mi po wymianie sworzni zle dokresili wachacz sciana.gif

Napisano
  • Autor

Wreście jestem po naprawie swojej Asterki 893goodvibes.gif Dziękuje wszystkim za zainteresowanie się sprawą bow.gif

Może opiszę to, co mnie dzisiaj spotkało. Normalnie masakra !!!

Przyjechałem do warsztatu o powiedziałem o swoich spostrzeżeniach, wiec samochód na podnośnik i sprawdzenie zawieszenia, natępnie poduszki i okazuje się że JEST przednia poduszka od silnika powiedziała 30.GIF środkową tuleję można było wyciągnąć palcami. Założona nowa i złożone wszystko do kupy, samochód na koła i mały teścik. yikes.gifPUKA DALEJ !!! wiec z placu manewrowego i na podnosnik. Sprawdzane wszystko co możliwe w zawieszeniu i napędzie NIC szukają dalej i NIC wszystko tak jak w książce napisane angryfire.gif

W końcuvprzychodzi szef bo widzi coś "nie teges" proszę jechać do naszego drugiego warsztatu ( na trzepaki, komutery i bajery rowery). Nie pozostaje mi nic nowego, tylko jechać parę ulic dalej do ich drugiego warsztatu. Wjechałem na jeden podnośnik, na drugi, na kanał i NIC nikt nic nie widzi niepokojącego wrrr.gif wjechałem na szarpaki trzymali auto ponad 30 min, przyszło 2 innych mechaników byłem na dole w kanale i Ku....wa dalej NIC OBŁĘD jakiś. Nic nie stuka nic nie puka, wszystko wporządku. Wyjechałem na plac i przy chamowaniu PUK ruszyłem z jedynki PUK klnie.gifklnie.gifklnie.gif Nie wiedzieli co się dzieje.

Sprawdzali wszystko po 3 razy ( luzy w układzie, luzy na łozyskach, stan poduszek pod silnikiem, skrzynią i drążkami, przeguby, półosie, kolumny mc, układ wydechowy, madlownice i wszystko co mogli, razem z badaniem amorków L 70% P 65%) i NIC NIE WYCHODZIŁO

Na końcu tych wszystkich testów, doszliśmy do wniosku, że to PRAWA KOLUMNA wrrr.gif Wróciłem do 1 warsztatu, na podnośnik i sprawdzenie od nowa. Postanowili wyrzucić prawą kolumnę mc, zakłada klucz na pneumatyka a tutaj niespodzianka śruba się lekko wykręciła 2 i 3 też, 4 śruba to zabezpieczenie, i ona trzymała bardzo mocno.

Dokręcił wszystkie koła kluczem dynanometrycznym i powiedział, żebym się przejechał po placu manewrowym. Wszystko ustąpiło !!! jump.gif

Felga była przykręcona tą 4 śrubą zabezpieczającą tak mocno i te pozostałe, że nie można było wyczuć że koło jest luźne. Trzepaki nic, mechanicy też, ja sam sprawdzałem bo pojęcie względne mam i Ku...wa nic nie wskazywało, że koło jest za słabo przykręcone. Koło z pewnościa poluzowało by się mocniej, to wtedy stuki były by cały czas, a nie tylko pojedyńcze PUK podczas ruszenia i hamowania.

Koła ZAWSZE dokręcam sobie od kilkunastu lat, nawet jak odjedę od wulkanizatora, ale to zdarzyło się poraz pierwszy icon_eek.gif

Mechanik zasugerował mi, że może ktoś chciał podp........lić mi alusy, i nie dał rady z zabezpieczeniem ( co by tumaczyło poluzowanie tylko 3 śrub, bo mam 4 , a jak pisałem wcześniej właśnie ta 4 jest zabezpieczona i była dokręcona na maxa).

Przy okazji wymieniłem sobie sprzężynki w tyłu grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Przyszło do zapłaty, przyszedł prezes i powiedział, że pierwszy raz coś takiego się im przytrafiło ( telefonicznie powiadomił tamtej swój 2 warsztat o usterce w asterce, nie mogli uwierzyć icon_eek.gif) Zapłaciłem TYLKO za wymianę poduszki pod silnikiem oraz za wymianę sprężyna z tyłu + oczywiście z klamoty. Za te wszystkie badania na drugim warsztacie nie zapłaciłem ani grosza.

W czasie naprawy byłem cały czas przy aucie oraz sam prezesunio przyszedł i zapytał się " czy napije się Pan kawy" icon_eek.gif nie odmówiłem grinser006.gif

brawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

Jeszcze raz dziekuje wszystkim, i pamiętacje o swoich śrubkach grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Kurna.... Że też przegapiłem ten wątek. Mozliwe, że zaoszczędziłbym Ci zmartwień i jeżdzenia po mechaniorach (z "prezesunio" przyoszczędziłby na kawie wink.gif ).

Identyczny objaw miałem 3 lata temu: puk przy ruszaniu i puk przy hamowaniu. Z tym, ze jakoś mentalnie mi się powiazało to z wymianą opon z zimowych na letnie, więc zacząłem diagnostykę właśnie od sprawdzenia dokręcenia kół. No i przednie było niedokręcone.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kurna.... Że też przegapiłem ten wątek. Mozliwe, że zaoszczędziłbym

> Ci zmartwień i jeżdzenia po mechaniorach (z "prezesunio"

> przyoszczędziłby na kawie ).

Człowiek uczy się całe życie ale dzięki takim ludziom jak my wszyscy 893goodvibes.gif, nauka idzie "szybciej" biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Mechanik zasugerował mi, że może ktoś chciał podp........lić mi

> alusy, i nie dał rady z zabezpieczeniem ( co by tumaczyło

> poluzowanie tylko 3 śrub, bo mam 4 , a jak pisałem wcześniej

> właśnie ta 4 jest zabezpieczona i była dokręcona na maxa).

To możliwe, miałem to samo, tylko 3 zwykłe śruby odkręcone tak, że koło stukało w tarczę podczas jazdy, jakbym miał tam wiertarkę udarową!!! Raczej to nie kwestia dokręcenia śrub - po ostatnim zakładaniu kół zrobiłem ponad 3000 km i to za granicą, autostrady, duże prędkości i... nic się nie działo, a po powrocie następnego dnia rano po ruszeniu stuka jak udarówka!!! Trafiłem na złodzieja bez honoru, przegrał walkę i się zemścił, nie dokręcając śrub i to nie z pośpiechu, bo pokrywkę felgi to miał czas założyć i przykręcić! Koniec świata!!!

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.