Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

osadzenie żarówki H7 w kloszu lampy Astra G

Featured Replies

Napisano

Witam,

tydzień temu byłem na ustawieniu światełek (bo mi ktos na trasie mignął nocą, a potem przez CB dodał że "bije po niebie jakbym samolotów szukał") .... wszystko pięknie zostało ustawione za jedyne 20pln

Po tygodniu padła mi żarówka (Phillips Extreme czy jakoś tak - na marginesie wytrzymnała całkiem sporo bo ponad rok, a czytałem że padają jak muchy te żarówki)

Założyłem nową starając się jak najdokładniej osadzić w gnieździe lampy (lampy Hella) ... podjechałem do ściany zobaczyć jak wygląda odcięcie światła ... a tu klops - się "rozjechało" znowu rant.gif

Czy też tak macie, że z każdą wymianą żarówki wiąże się wizyta na stacji i ustawienie świateł??

ps: dodam, że faktycznie delikatne kręcenie żarówką w gnieździe = dramatyczne zmiany w "plamie światła" na ścianie (wysokość, kierunek)

ehhhhh niewiem.gif

Napisano

A oprawka nie ma ułamanego ząbka (powinny być 3)? Ja miałem ułamane i też był taki efekt.

Napisano

> Po tygodniu padła mi żarówka

> Założyłem nową starając się jak najdokładniej osadzić w gnieździe

> lampy (lampy Hella) ... podjechałem do ściany zobaczyć jak

> wygląda odcięcie światła ... a tu klops - się "rozjechało" znowu

> Czy też tak macie, że z każdą wymianą żarówki wiąże się wizyta na

> stacji i ustawienie świateł??

OIDP to żarówka w oprawę wchodzi ząbkiem do góry a z kolei cała oprawa pasuje tylko w jednej pozycji w lampie, więc nie powinno być możliwości błędnego założenia żarówki czy samej oprawki,

może tak jak kolega pisze u Ciebie jest coś wyłamane?

brat

Napisano

Weż jescze pod uwage wadę fabryczną żarówki. Mialem taki przypadek że dobrze zamocowana żarowka miała krzywo żarnik i lampa świeciła "dziwnie". Po wymianie na druga żarówke wszystko wrociło do normy.

Napisano

> z każdą wymianą żarówki wiąże się wizyta na stacji i ustawienie świateł??

Teoretycznie tak własnie powinno się robić. A że mi się nie chce, to przed wymianą włączam mijania, na ścianie garażu naklejam taśmą samoprzylepną granicę cienia, wymieniam żarówki, włączam i patrzę na taśmę. Jeszcze się nie zdarzyło żeby nie trzeba było choć trochę podregulować. Nawet jeśli żarówki były tej samej firmy.

> ps: dodam, że faktycznie delikatne kręcenie żarówką w gnieździe =

> dramatyczne zmiany w "plamie światła" na ścianie (wysokość,

> kierunek)

Jesteś pewny, że dobrze zatrzasnałeś druciki blokujące zarówkę?

Lampy oryginalne czy zamienniki?

Pozdroofka

Napisano

> nie powinno być możliwości błędnego założenia żarówki czy samej oprawki,

Ooo... bracie , pomysłowość ludzka nie ma granic. Widziałem juz zarówki zamontowane w dowolnych pozycjach zlosnik.gif Ząbkiem do dołu najczęściej smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Teoretycznie tak własnie powinno się robić. A że mi się nie chce, to

> przed wymianą włączam mijania, na ścianie garażu naklejam taśmą

> samoprzylepną granicę cienia, wymieniam żarówki, włączam i

> patrzę na taśmę.

yikes.gif wymieniasz dobre żarówki?? nie szkoda Ci środowiska i kasy?..

Napisano

> Ooo... bracie , pomysłowość ludzka nie ma granic. Widziałem juz

> zarówki zamontowane w dowolnych pozycjach Ząbkiem do dołu

> najczęściej

to fakt, byłem teraz jeszcze w aucie zerknąć i dobrze kojarzyłem, ząbek jest do góry, oprawka w stosunku do lampy przekręca się ze 30 stopni, zrobiłem zdjęcia ale E51 robi z bliska takie zdjęcia że nic na nich nie widać wrr [trzeba by zrobić czymś normalnym fotki],

brat

Napisano

> wymieniasz dobre żarówki??

A kto mi zabroni? wink.gif Zwłaszcza jak zielik co jakiś czas wynajdzie jskieś do potestowania smile.gif

> nie szkoda Ci środowiska

Nie bardzo rozumiem...

> i kasy?..

Na Astrę? wink.gif

Napisano

> A kto mi zabroni? Zwłaszcza jak zielik co jakiś czas wynajdzie

> jskieś do potestowania

aaa, w takim wypadku to nikt nie zabroni wink.gif

bardziej chodziło mi o to, że zazwyczaj jak wymienia się żarówki to nie bardzo można sobie cokolwiek gdziekolwiek odrysować, bo ten cień jest wszędzie 275123014-zielony.gif

> Nie bardzo rozumiem...

no bo jak wymieniasz za często to więcej śmieci się produkuje, poza tym dzieci w Chinach i Indonezji bardziej się męczą zlosnik.gif

> Na Astrę?

racja 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no bo jak wymieniasz za często to więcej śmieci się produkuje, poza

> tym dzieci w Chinach i Indonezji bardziej się męczą

Możesz do tego podejść inaczej,po prostu Lelek dba żeby miały na miske ryżu,taki swoisty program podziel sie posiłkiem wink.gif

Nie popadajmy z tą ekologią w paranoje biglaugh.gif

Napisano

> bardziej chodziło mi o to, że zazwyczaj jak wymienia się żarówki to

> nie bardzo można sobie cokolwiek gdziekolwiek odrysować, bo ten

> cień jest wszędzie

No tak, zgadza się. smile.gif Z tym, że jak pamiętam tylko raz dałem szansę zarówce się przepalić smile.gif (akurat Philips BV). A tak to co jakiś czas wymiana na wynalazek zielika smile.gif Pewnie to wychodzi na zdrowie mojemu wzrokowi wink.gif żarówka po kilku miesiącach nie świeci już tak samo jak nówka wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Popieram. Zmieniam żarówki z założenia co roku i widzę sporą różnicę po założeniu nowych.

Napisano
  • Autor

> OIDP to żarówka w oprawę wchodzi ząbkiem do góry a z kolei cała

> oprawa pasuje tylko w jednej pozycji w lampie, więc nie powinno

> być możliwości błędnego założenia żarówki czy samej oprawki,

> może tak jak kolega pisze u Ciebie jest coś wyłamane?

> brat

Dzięki za taki odzew ... liczny;)

Łatwo powiedzieć ... trudniej zrobić bo miejsca jest tyle, że ledwo dwa palce się wciśnie nie mówiąc o oku.. robiłem to trochę na "wyczucie" ale jutro postaram się jeszcze raz dokładnie ... wyjąć i włożyć (tylko bez skojarzeń grinser006.gif) ...

PS: pytanie tylko w jakiej pozycji powinna się znajdować ta plastikowa "fajka" co się ją razem z żarówką do klosza wkłada? jako punkt odniesienia biorę ten koniec fajki do którego podpinana jest wtyczka z kablami... mam nadzieję, że napisałem tak, że mnie rozumiecie zlosnik.gif

aha ... w Astrze G nie ma (jak ktoś pisał) żadnych pręcików, drucików - żarówka "wchodzi" na tą plastikową fajkę (pamiętam o "ząbku") a fajka z "półobrotu" się "wkręca" w klosz lampy ...

i żarówki są OK - Phillips Blue Vision = proste w śodku są;)

Napisano

> PS: pytanie tylko w jakiej pozycji powinna się znajdować ta

> plastikowa "fajka" co się ją razem z żarówką do klosza wkłada?

> jako punkt odniesienia biorę ten koniec fajki do którego

> podpinana jest wtyczka z kablami... mam nadzieję, że napisałem

> tak, że mnie rozumiecie

wrzucam foto, mam nadzieję że coś się na nim dopatrzysz, to jest zdjęcie z góry P lampy, teraz jest w położeniu normalnym, przekręcenie zgodnie ze strzałką ze 30st powoduje odblokowanie i pozwala wyjąć oprawę,

brat 282379755-21052009(002)small.jpg

post-98214-14352502133017_thumb.jpg

Napisano

Ostatnio wymieniałem oprawę, bo miałem ułamany zabek. O dziwo chociaż żarówki H7 wymieniałem już kilkanaście razy, to po raz pierwszy miałem problem z zamocowaniem nowej oprawy. Ciagle wyskakiwał mi jeden ząbek przy obrocie oprawki. Po 15min się udało ale tylko dzięki temu,że odpiąłem zasilanie i na sucho wkładałem samą oprawę tak aby znaleźć jej początkowe ustawienie a potem zamocowanie. Tak że kostkę podepnij na końcu, bo ja od tego kręcenia myślałem,że zrobie supeł na kablu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.