Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łącznik stabilizatora

Featured Replies

Napisano

Otóż........................stuka mi.

Ale to nie problem, wymiana to też nie problem, za to chciałem zapytać o coś innego.

W sklepie mieli drążki w cenach od 40zł za sztukę do 210zł za sztukę.

Stąd pytanie - czy kupować najtańsze czy najdroższe. Urządzenie wygląda na proste i trochę nie rozumiem tej różnicy cen.

Napisano

> Stąd pytanie - czy kupować najtańsze czy najdroższe. Urządzenie

> wygląda na proste i trochę nie rozumiem tej różnicy cen.

Przygoda z Fiatem Marea pozwoliła przetestować różne łączniki i najlepiej wspominam firmę OPTIMA. Kosztowały ok. 50zł przy najtańszych 20zł, a z ASO 80zł zlosnik.gif

Napisano

Sam łącznik ? To zalezy chyba tez od auta, do mojego auta a moze nawet nie do mojego tylko do rocznikow starszych byly jakies plastikowe czy z jakiegostam tworzywa. A z nieseryjnych, takich do nieseryjnych stabilizatorow wiem ze sie napewno roznia trwaloscia bo maja inne gumki, jakies poliuretanowe czy inne takie i podobno duzo dluzej wytrzymuja niz seryjne. Musisz chyba pomacac i stwierdzic smile.gif

Napisano

> Stąd pytanie - czy kupować najtańsze czy najdroższe. Urządzenie

> wygląda na proste i trochę nie rozumiem tej różnicy cen.

Sprawa jest prosta.

Jako że jestem sknera, to zwykle kupuję drogo.

Raz zrobiłem odstępstwo od zasady i postanowiłem oszczędzić na wahaczu. Mechanik założył i wszystko było git, ale niestety bardzo krótko.

Na oryginałnych częściach zrobiłem ok 250 kkm do pierwszej ingerencji, a na tych tanich nie dało rady przejechać nawet 10 kkm. Oczywiście auto niebawem wróciło do mechanika.

Miało być tanio, a wyszło - wiadomo. Dwa razy płaciłem za wymianę i dwa razy za części.

Aby nie przepłacać warto jednak popytać, które bebechy są ok i mają normalną cenę. Nie zawsze to co drogie jest warte wydanych na nie pieniędzy.

Napisano

> Sprawa jest prosta.

CIACH

istnieje coś takiego jak reklamacja (ew. niezgodność).

osobiście przechodziłem przez wymianę łożysk w przodzie. zażyczyłem sobie wymianę od razu obydwu i to takich z którymi nie przyjadę za najbliższe 12 miesięcy (przejeżdżałem ok. 20 kkm rocznie). po 10 miesiącach zaczęło jedno głośno hałasować. więc reklamacja na tandetę. trochę trzeba było się klnie.gif ale warunek przy zakładaniu był prosty. suma sumarum dopłaciłem po ok. 60 PLN/szt do łożysk i zmienili mi gratis na SKF. warto walczyć ok.gif

Napisano

> {...} warto walczyć

Pewnie warto, ale nie w tym przypadku.

Muszę oddać cześć mojemu mechanikowi. Ostrzegał mnie o tym, że to "nie najlepszy" wybór i mogę nie pojeździć długo.

To był mój wybór i moja strata, więc obyło się bez komentarzy, a mechanik miał tyle taktu, że nie powiedział - a nie mówiłem!

Napisano

> Ja bym kupił najtanszy, wymiana prosta, a przynajmniej przetestujesz

Proponuję NK, cena rozsądna a wytrzymałość dobra.

Napisano

> Na oryginałnych częściach zrobiłem ok 250 kkm do pierwszej

> ingerencji, a na tych tanich nie dało rady przejechać nawet 10

> kkm.

Wiesz, ale oryginaly zamontowane w fabryce najczesciej wytrzymuja najdluzej. Pozniej jak juz je wymienisz i rowniez zakladasz oryginaly, to raczej kolejnych 250kkm nie wytrzymaja.

Co do łącznika, mi jak stukał to wziąłem jakiś za 50zł i przez 60kkm aż do sprzedaży auta się sprawował bez zarzutów ok.gif

Napisano

W moim aucie (Fiat Stilo) pierwsze fabryczne wysiadły po 20kkm, drugie zakupione za 1/3 tego co w ASO na Allegro wytrzymały po 45kkm, trzeci komplet kupiłem też na Allegro i ten z prawej wysiadł po 11kkm, z lewej chodzi bez problemów. Wnioski wyciągnij sam.

Napisano
  • Autor

To mam jeszcze jedno pytanie bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić.

Czy utrzymywanie stukającego łącznika (a wiem że to na pewno on) może spowodować jakieś większe kłopoty (coś się od tego zepsuje??).

Pytam bo nie mam nawet czasu zmienić żarówki a co dopiero podlewarować samochód....................

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.