Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gwizd podczas dodawania gazu

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie ,

Jestem wlaścicielem fiata uno 1.0 Fire z gazem 2002r. od pewnego czasu gdy jade to słysze dziwny gwizdy z pod maski gdy dodaje gaz jak ppuszczam wszystko jest ok. Co to moze byc? Pomocy

Napisano

> Witam Panowie ,

> Jestem wlaścicielem fiata uno 1.0 Fire z gazem 2002r. od pewnego

> czasu gdy jade to słysze dziwny gwizdy z pod maski gdy dodaje

> gaz jak ppuszczam wszystko jest ok. Co to moze byc? Pomocy

sprawdź czy wydech lub dolot nie mają jakiegoś przewiewu... to najrędzej, a jak nie to poszukamy dalej... zlokalizuj poprostu miejsce gwizdu...

Napisano

Zdejmij pasek od alternatora i odpal. Jezeli gwizd ustanie to łożysko alternatora, jeżeli nadal bedzie gwizdać to rolka rozrządu (koszt od 20zl w gore) smile.gif

Napisano

to jest gwizd, czy raczej takie delikatne huczenie? sprawdć, czy parownik LPG nie robi Ci koncertu

Napisano
  • Autor

bardziej gwizd :/ i to napewno nie jest nic z wydechem bo byl caly wymieniany... musze zlokalizowac ten swist :/ mam trase do poznania za niedlugo i boje sie ze moge tam nie dojechac :d

Napisano

To prawdopodobnie jest dzwiek podobny do tego jaki wydaje sprezarka w silniku turbo. Mialem kiedys to samo - rolka napinajaca pasek rozrzadu. Z tego co wiem, to bardzo czeste zjawisko w uno (szczegolnie przy zimnym silniku).

Napisano
  • Autor

Panowie a dzis jak jechalem to zauwazylem ze gwizd jest wiekszy przy wlaczonym radiu... a gdy je wylacze to praktycznie ustaje (slychac go bardzo malo) co za jazz zeby.GIF:D

Napisano

albo alternator , który pracuje pod obciążeniem (luźny pasek, łożysko), albo zakłócenia przenoszą się na radio - założyć filtr przeciwzakłóceniowy hmm.gif

Napisano

> albo alternator , który pracuje pod obciążeniem (luźny pasek,

> łożysko), albo zakłócenia przenoszą się na radio - założyć filtr

> przeciwzakłóceniowy

albo przenieść zasilanie radia prosto na aku, problem powinien zniknąć

Napisano

> To prawdopodobnie jest dzwiek podobny do tego jaki wydaje sprezarka w

> silniku turbo. Mialem kiedys to samo - rolka napinajaca pasek

> rozrzadu. Z tego co wiem, to bardzo czeste zjawisko w uno

> (szczegolnie przy zimnym silniku).

No u mnie jest taka niby sprężarka... ale już 3 rok tak sobie siedzi zlosnik.gif

Napisano

> No u mnie jest taka niby sprężarka... ale już 3 rok tak sobie siedzi

dokładnie...ja mam podobny efekt dźwiękowy i jeszcze za czasów ojca jak go posiadał,było to słychać....jak na razie śmiga bez żadnych problemów...a dźwięk przypomina sprężarkę:D:D:D miłe dla ucha...szkoda że koni nie dodaje hahaha.gif

Napisano

> dokładnie...ja mam podobny efekt dźwiękowy i jeszcze za czasów ojca

> jak go posiadał,było to słychać....jak na razie śmiga bez

> żadnych problemów...a dźwięk przypomina sprężarkę:D:D:D miłe dla

> ucha...szkoda że koni nie dodaje

Może też być za mocno naciągnięty pasek rozrządu, i napinacz piszczy, lub sie kończy

Napisano
  • Autor

a da sie z tym dlugo jezdzic? zeby.GIF bo nie wiem ile by kosztowal koszt naprawy zeby.GIF

Napisano

> a da sie z tym dlugo jezdzic? bo nie wiem ile by kosztowal koszt

> naprawy

napinacz jest tani ok 40zł a pasek ok 35zł. MOżesz sam sprawdzić napinacz, wystarczy że go odkręcisz a palcem pasek będziesz trzymać napięty żeby ząbki się nie pomieniały. Wyciagasz napinacz, sprawdzasz i jak chodzi ciężko chropowato lub ma luzy to wymieniasz, najlepiej z paskiem. A jeśli czujesz że łożyska w nim są zdrowe to zakładasz spowrotem, ręką pszyciskasz w miarę mocno ale nie na gwałt w stronę przodu auta i dokręcasz 13ką kluczem.

Napisano

> a da sie z tym dlugo jezdzic? bo nie wiem ile by kosztowal koszt

> naprawy

propo napinacza to jak go wymieniałęm z paskiem, miał 110kkm nalotu i już czuć było że łożyska mają luzy i chrobotał.

A ile masz u siebie przebiegu? aha rozrząd z napinaczem wymienisz sam jak robisz drobne rzeczy przy aucie a mechanik za samą robociznę weźmie ok 100zł

Napisano
  • Autor

ja mam 140 kkm wiec trzeba juz wymienic

Napisano

> ja mam 140 kkm wiec trzeba juz wymienic

Jeśli tyle ma i pasek też, to wymieniaj komplet. Podobno dla rozrządu 120kkm to max.

Napisano

> Jeśli tyle ma i pasek też, to wymieniaj komplet. Podobno dla rozrządu

> 120kkm to max.

u mnie tez gwizdalo jak by po auto tuningu okazalo sie ze to uszczelka miedzy obudowa a gaznikiem icon_rolleyes.gif

Napisano

i co udało Ci się to naprawić? Co to było? Bo ja mam identyczny problem i chcę wiedzieć co jest najbardziej prawdopodobne:] Pozdrawiam:)

Napisano
  • Autor

rozrzad i napiancz do wymiany byl

Napisano

> i co udało Ci się to naprawić? Co to było? Bo ja mam identyczny

> problem i chcę wiedzieć co jest najbardziej prawdopodobne:]

> Pozdrawiam:)

A u mnie samo przeszło ;d

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.