Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczące hamulce (bez hamowania)

Featured Replies

Napisano

Mam problem z tylnimi hamulcami. Piszczą dosyc mocno ale nie w momencie kiedy hamuje a dopiero po zdjęciu nogi z pedału hamulca. Tak się dzieije dopieo po rozgrzaniu hamulców i tylko z tyłu, jak zaciągnę reczny lub delikatnie skręce koła (przy jeździe na wprost) piszczenie momentalnie znika. na zimno takich pisków nie ma.

Klocki i tarcze były wymienione na fitowskie, 3 tys temu - początkowo myślałem że to kwestia ułożenia się klocków, ale niestety "efekt" nie znika.

Znajdę gdzieś instrukcję jak rozebrać (i złozyć) smile.gif hamulce w moim Stilo JTD MV?

Waldek

Napisano

Rozebranie hamulca jest banalne, jeśli masz łeb na karku to szczegółów sie domyślisz na bieżąco rozbierając.

Tak w skrócie z pamięci to idzie tak:

1. Zdejmujesz koło

2. Odkręcasz od strony wewnętrznej dwie śruby 13mm mocujące zacisk

3. Zdejmujesz zacisk w kierunku do tyłu samochodu i zaczepiasz jakoś żeby nie przeszkadzał

4. Wyciągasz klocki hamulcowe, tu trzeba pomóc sobie jakimś śrubokrętem uważając żeby nie uszkodzić tarczy. Wyciągasz też te blaszki w których porusza się klocek.

5. Czyścisz wszystko z syfu. Szczególnie patrz na te miejsca klocka i zacisku które sie stykają z tymi blaszkami, no i same blaszki. Jak machniesz sam zacisk szczotką drucianą to też się nic nie stanie.

6. Warto przesmarować smarem do tłoczków sworznie na których trzyma sie zacisk. Chociaż ja ostatnio tego nie robiłem bo chodziły ładnie.

7. Montujesz klocki smarując prowadnice (te blaszki) smarem miedzianym. Towot się nie nadaje.

8. Zakładasz zacisk, przykręcasz śrubki, zakładasz koło.

I gotowe.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> czyść zaciski

Mam to samo, czyszczenie zacisków u mnie nie pomaga, a zrobiłem to dość dokładnie :-( Ostatnio po zimie zniknęło. Odpuściłem.

pzdr...

/kustosz

Napisano

Skoro piszczą to znaczy, że nie pracują poprawnie.... wink.gif

- Zacera się lub nawet stają prowadnice klocków - lub sam cylinderek jak gumka pęknie ....

Radze jeszcze raz rozebrać zaciski i wyczyścić dokłądnie te 2 prowadnice które wchodzą w zacisk. Na końcu jednej jest zawsze gumka - ale to wszystko nalezy dokłądnie wyczyścić i nie smarować żadnym WD-40 tej gumki bo staną ( gumka napęcznieje ) old.gif

Prowadnice mają pracować w miarę lekko ( nie bardzo lekko ale bez problemu powinny sie poddawać naciskowi )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.