Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tylny zderzak w NB

Featured Replies

Napisano

dziś moje nowiutkie NB dostało w d... rykoszetem - tzn klasycznie stojąc na światłach ja dostałem oplem merivą, który stał za mną a w niego przywaliło rozpędzone iveco z tyłu. OK - dzwon i myślę sobie to pewnie z tyłu mam dramat - przesunęło mnie z metr do przodu. Wychodzę, oglądam i mega zdziwienie. Wszystko na oko całe. Tylko tablica rejestracyjna cała pogięta i ramka połamana. Zderzak calusieńki, lakier idealny nie ma nawet ryski (specjalnie go dzis umyłem i oglądałem centymetr po centymetrze). Wszystkie szczeliny między zderzakiem, błotnikami, lampami, klapą idealnie dobre a auto za mną skończyło na lawecie bo tył miało zmasakrowany. Klapa zamyka sie idealnie dobrze a podłoga w bagażniku też w idealnym stanie. Pooglądałem zderzak od dołu przez ten środkowy otwór i widziałem tam belkę w pasie tylnym ale też nie była odkształcona wogóle

Tak czy inaczej notatkę policji wziąłem i szkode zgłosiłem z OC sprawcy bo chodźby rejestracja 2 stówki kosztuje ale jestem pełen podziwu dla zderzaka w NB. On się ewidentnie odkształcił w momencie uderzenia i to sporo bo rejestracja ma kształt belki pasa tylnego i wrócił do idealnej postaci bez uszkodzenia lakieru. jedynie podczas jazdy po większych nierównościach coś mi się w zderzaku leciutko telepie i tak czy inaczej umówiłem się w ASO na zdjęcie zderzaka i sprawdzenie dokładne może będzie coś tam pęknięte wewnątrz bo cudów nie ma i coś tą energię musiało przyjąć i przenieść ale na pierwszy rzut oka to jestem pod wrażeniem jak NB to przyjął i przetrwał.

Czy ktoś z Was miał podobnie i widział jak zderzak wygląda od środka i czy ma się co tam połamac? Wiem z ASO, że jest dwuczęściowy i ta dola czarna cześć jest osobna.

Napisano

Zgłosiłeś szkde z OC sprawcy tak? Czekaj na rzeczoznawcę i umów się w upatrzonym wcześneij ASO Fiata w którym chesz ew. naprawiać nowoodkryte szkody (upewnij sie że ma podpisaną umowe z TU sprawcy an wykonywanie napraw). Przyjedzie rzeczoznawca zdejmą zderzak i niech patrzą czy pod spodem do wymiany nie masz zaczepów i jakiś innych cudów. PS czujnika parkowania działąją?

Aha z tym zdejmowaniem zderzaka i zakłądaniem to mnei straszyli w ASo że conajmniej 2h

PS : u mnei wymiana zderzaka na nowy plus lakierowanie i czujniki i robocizna wg Warty wycenione na 1600pln...A miałem tylko zarysowany zderzak i nagle się koszty namnożyły....

Napisano

Ja bym jednak obejrzał to od spodu i z wnętrza (wnęka na koło). Przyjrzyj sie tez lakierowi na zderzaku (jeśli to metalik) czy nie popękała wierzchnia warstwa (lakier bezbarwny).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ja bym jednak obejrzał to od spodu i z wnętrza (wnęka na koło).

> Przyjrzyj sie tez lakierowi na zderzaku (jeśli to metalik) czy

> nie popękała wierzchnia warstwa (lakier bezbarwny).

> Pozdrawiam

w ASO dopiero na wtorek mieli czas, też mi powiedzili że 2h kosztują oględziny i że jak przyjdę już z protokołem ubezpieczyciela to zrobią bezgotówkowo. Gość był w HDI ubezpieczony i ASO mi powiedziało, ze z nimi jest spoko i wystarczy jak sami zrobią dla nich zdjęcia. Wstępne oględziny już miałem na parkingu ubezpiczyciela ale rzeczoznawca tylko z zewnątrz mógl oglądnąć a i tak wpisał zderzak do lakierowania mimo, ze ja tam nic nie widziałem. Bardziej mnie martwi to, że jak pięścią puknę w zderzak teraz to on taki miękawy się wydaje i leko się zatelepie a dawniej był sztywniejszy. Jak 2 plastikowe elementy (czarna i lakierowana częsć zderzaka) zostały mocno odkształcone to nawet jak wróciły do swojego kształtu to i tak mają zapewne nadwyrężony plastik i jakieś mikropęknięcia co powoduje już mniejszą sztywność strukturalną i w konsekwencji telepanie na łączeniach. Tylko czy to ktoś uzna za powód do wymiany? Gdyby auto miało 10 lat to pewnie bym to olał ale auto ma miesiąc i jednak mi zależy aby było jak nowe.

Napisano

>Gdyby

> auto miało 10 lat to pewnie bym to olał ale auto ma miesiąc i

> jednak mi zależy aby było jak nowe.

Nic nie olewaj... widać pękła konstrukcja plastiku a trzyma sie z zewnątrz. Pod zderzakiem jest chyba taka pianka pochlaniająca energię (tak jest w innych autach - jak tu w NB to nie jestem pewien).

Nie olewaj tematu i doprowadź sprawę do końca.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nic nie olewaj... widać pękła konstrukcja plastiku a trzyma sie z

> zewnątrz. Pod zderzakiem jest chyba taka pianka pochlaniająca

> energię (tak jest w innych autach - jak tu w NB to nie jestem

> pewien).

> Nie olewaj tematu i doprowadź sprawę do końca.

> Pozdrawiam

Nie no jasne, zamierzam to doprowadzić do końca. Wczoraj sie cieszyłem, że nic nie widać tylko teraz się zacząłem zastanawiać czy nie lepiej by było jakby coś jednak pękło w zderzaku i nikt by nie miał wątpliwości a tak to nie wiem czy nie usłyszę tekstu typu "panie o co chodzi ale tutaj nic nie widać" bo z zewnątrz rzeczywiście nic nie widać poza rejestracją a to nie było takie "puk" jak przy parkowaniu tylko takie "dup" i odleciałem na metr do przodu.

Licze jednak na to że ASO będzie po mojej (i jednocześnie swojej) stronie w razie wątpliwośći.

Napisano

> Nie no jasne, zamierzam to doprowadzić do końca. Wczoraj sie

> cieszyłem, że nic nie widać tylko teraz się zacząłem zastanawiać

> czy nie lepiej by było jakby coś jednak pękło w zderzaku i nikt

> by nie miał wątpliwości a tak to nie wiem czy nie usłyszę tekstu

> typu "panie o co chodzi ale tutaj nic nie widać" bo z zewnątrz

> rzeczywiście nic nie widać poza rejestracją a to nie było takie

> "puk" jak przy parkowaniu tylko takie "dup" i odleciałem na metr

> do przodu.

> Licze jednak na to że ASO będzie po mojej (i jednocześnie swojej)

> stronie w razie wątpliwośći.

Wujkowi tez zaparkowali w dupe nowej fiesty i tez z zewnątrz nic nie było, a naprawa kosztowała około 5tys (ofkoz z ubezpieczenia sprawcy)

Napisano

> Wujkowi tez zaparkowali w dupe nowej fiesty i tez z zewnątrz nic nie

> było, a naprawa kosztowała około 5tys (ofkoz z ubezpieczenia

> sprawcy)

ta.. podobnie mial kolega ktory v40 ma, koles wlecial w jego tyl, kolega wysiadl zobaczyl w jednym miejscu polamany zderzak, w pozniejszym terminie zaczal napraw z OC sprawcy, naprawa w ASO wyszla 10k rotfl.gif

ale bapo z tego co pisal ma zamiar temat obadac dokladnie wiec ok.gif

Napisano

> szkode zgłosiłem z OC

> sprawcy bo chodźby rejestracja 2 stówki kosztuje

Jakie dwie stówki? Przecież zapłacisz tylko za jedną tablicę i trzy naklejki, wyjdzie góra 80

Napisano
  • Autor

> Jakie dwie stówki? Przecież zapłacisz tylko za jedną tablicę i trzy

> naklejki, wyjdzie góra 80

ja mam w leasingu i musze przez EFL to załatwić. powiedzili mi faktua będzie na 200 zł i że musze oddać obie blachy (tą dobrą też) i dostaje 2 nowe a naklejka zostaje stara. Być może że leasing sobie cos tu dorzuca za operację ale to i tak jest płacone z OC sprawcy więc mnie to nie rusza za bardzo.

Napisano

> Czy ktoś z Was miał podobnie i widział jak zderzak wygląda od środka

> i czy ma się co tam połamac? Wiem z ASO, że jest dwuczęściowy i

> ta dola czarna cześć jest osobna.

owszem widział ale przedni i pęka pięknie po czymś takim i to miejscu, w którym mało było widać ok.gif

wyszło dopiero po zdjęciu zdecha i oględzinach od wewnątrz ok.gif

Napisano

Miałem w seju podobną sytuację... Dostałem strzała z tyłu. Wychodzę z samochodu, patrzę - śladu nie ma żadnego, więc z sympatyczną dziewczyną, która we mnie wjechała a którą jeszcze kilka sekund wcześniej chciałem wywlec przez boczną szybę biglaugh.gif rozstaliśmy się w zgodzie.

I to był błąd.

Zderzak z ABSu ładnie przyjął energię i wrócił do pierwotnego kształtu, ale... po kilku miesiącach lakier zaczął się w tym miejscu łuszczyć...

Napisano

Przedmówcy mają rację, lepiej niech warsztat dokładnie obada całe auto ok.gif Znam przypadek kobiety, która jechała Tico i ktoś ja bąbnął w dupsko. Na pierwszy rzut oka wydawało się że nic takiego, ot troche zdeformowany zderzak (nawet nie pękł). Dopiero jak wróciła do domu i jej mąż przejechal się autem, zauważył że jakoś niestabilnie się prowadzi. Okazało się że w aucie pękła podłoga zeby.GIF i to o ile pamiętam do tego stopnia, że poszło do kasacji zeby.GIF

Oczywiście nie życzę Ci takich doświadczeń, ale dla własnego bezpieczeństwa warto dokładnie wszytsko posprawdzać ok.gif Niestety uderzenia w tył bardzo często wyglądaja niewinnie tylko na pierwszy rzut oka frown.gif

Napisano

>

> I to był błąd.

palacz.gif

> Zderzak z ABSu ładnie przyjął energię i wrócił do pierwotnego

> kształtu, ale... po kilku miesiącach lakier zaczął się w tym

> miejscu łuszczyć...

z reguły jest taka mikro pajęczynka ok.gif a zderzak lakierowanie i wymiana trochę kosztuje ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.