Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów - naprawiać czy wymienić?

Featured Replies

Napisano

Zacznijmy od tego, że skrzynia biegów w moim ccsie powoli chyba kończy żywot. Ma ponad 130 tysięcy przebiegu, jedynki trzeba poszukać, dwójka zgrzyta więc chyba synchronizator i lewarek tak ogólnie goni jak żyd po pustym sklepie, przebieg spory więc pewnie jeszcze jakieś inne kwiatki w niej wyjdą jak się ją wymontuje. No i mam takie pytanie: czy opłaca się taką skrzynie remontować czy lepiej ją wymienić? Jeśli wymieniać to jaka jest szansa że kupi się jakąś igiełke, a nie następną padlinę, która po kilku miesiącach zacznie zgrzytać, skrzypieć, pierdzieć i cholera wie co jeszcze. I jeśli wymieniać to zakładać serie czy zapłacić troche więcej i założyć np skrzynke palio/abarth? Jaka jest odczuwalna różnica w osiągach między tymi dwoma skrzyniami? Jakiś czas temu myślałem nad włożeniem szóstki z punto ale niestety stan portfela zweryfikował moje plany.

Napisano

kupisz druga i za pol roku mozesz miec podobnie. najlepiej kupic taka sprawdzona od kogos, kto wywali ja ze swojego samochodu i mozesz sprawdzic. teraz mefisto soprzedaje skrzynie niby w dobrym stanie i w dobrej cenie.

jakby to byla kwestia jednego biegu, to mozna myslec nad naprawa, bo jak zrobisz to wiesz co masz, ale... komplet czesci do 5 biegu do skrzyni, to z ASO 580zl, wiec sporo.

zadaj sobie pytanie, czy chcesz jezdzic tym samochodem dlugo i bezawaryjnie, wiec wlozysz z 1000zl na naprawe. czy chcesz pojezdzic jeszcze z rok - to wsadz jakas inna skrzynie i czesc. zostaje sprawa tego co zrobisz ze stara skrzynia, bo raczej bedziesz sie z nia bujal, bo sprzedac jest ciezko.

Napisano

Szukaj używki, albo weź ogarnietego kolege, rozbierzcie ją i spokojnie samemu sobie można zrobić remont. Nie jest to jakieś niewiadomo co.

W razie czego polecam zakłady naprawiające skrzynie, bo często gęsto mają do wyboru sporo używanych części w idealnym stanie i duuuużo taniej niż nówki.

Poza tym, zawsze możesz poszukać jakiejś używki, najlepiej na aucie, albo z jakąś gwarancją rozruchową.

Oczywiście ciężko jest ocenić jej stan, kiedy leży sobie w szopie, ale chociaż aby się dąło kielichem zakręcić...

Generalnie da się kupić zdrowe używki, choćby od centomaniaków, ale i na allegro.

Napisano

> lewarek tak

> ogólnie goni jak żyd po pustym sklepie, przebieg spory więc

Po pierwzze 130tyś km to żaden przebieg.

Po drugie skoro lewarek chodzi jak chce, to pewnie jest wina jego mocowania, a nie skrzyni wink.gif

Ja np nie moglem wrzucić wstecznego. Jakby ten bieg wziął i zniknął. W serwisie podkręcili jakąś śrubkę i nagle wszystko działa jakby z fabryki wyjechało. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwzze 130tyś km to żaden przebieg.

> Po drugie skoro lewarek chodzi jak chce, to pewnie jest wina jego

> mocowania, a nie skrzyni

> Ja np nie moglem wrzucić wstecznego. Jakby ten bieg wziął i zniknął.

> W serwisie podkręcili jakąś śrubkę i nagle wszystko działa jakby

> z fabryki wyjechało.

Przypadłość ze wstecznym miałem kiedyś. Trzeba było takie małe śrubkopodobne dziadostwo koło lewarka dokręcić i gitara.

Napisano
  • Autor

> kupisz druga i za pol roku mozesz miec podobnie. najlepiej kupic taka

> sprawdzona od kogos, kto wywali ja ze swojego samochodu i mozesz

> sprawdzic. teraz mefisto soprzedaje skrzynie niby w dobrym

> stanie i w dobrej cenie.

> jakby to byla kwestia jednego biegu, to mozna myslec nad naprawa, bo

> jak zrobisz to wiesz co masz, ale... komplet czesci do 5 biegu

> do skrzyni, to z ASO 580zl, wiec sporo.

> zadaj sobie pytanie, czy chcesz jezdzic tym samochodem dlugo i

> bezawaryjnie, wiec wlozysz z 1000zl na naprawe. czy chcesz

> pojezdzic jeszcze z rok - to wsadz jakas inna skrzynie i czesc.

> zostaje sprawa tego co zrobisz ze stara skrzynia, bo raczej

> bedziesz sie z nia bujal, bo sprzedac jest ciezko.

No auto raczej długo u mnie będzie, plan długofalowy jest taki że jakąś rajdówke do amatorskiego upalania z niego zrobić. Wiem że w tej sytuacji teoretycznie lepiej byłoby zrobić skrzynke na tip top ale kurde no wiadomo finanse... 1000 zł trochę sporo, z drugiej strony taniość kosztuje więc chyba jednak lepiej wydać teraz nawet ten tysiąc niż co roku po kilka stówek na kolejne skrzynie.

Napisano
  • Autor

> Szukaj używki, albo weź ogarnietego kolege, rozbierzcie ją i

> spokojnie samemu sobie można zrobić remont. Nie jest to jakieś

> niewiadomo co.

Remont oczywiście że z kolegą bym robił. Nie ma opcji żebym płacił mechanikowi cholera wie ile, jak mam gości dla których taka skrzynka to pestka, a za robote co najwyżej flaszke wezmą.

Napisano

> Remont oczywiście że z kolegą bym robił. Nie ma opcji żebym płacił

> mechanikowi cholera wie ile, jak mam gości dla których taka

> skrzynka to pestka, a za robote co najwyżej flaszke wezmą. z tego co piszesz przed remontem skrzyni najpiew zają by się lewarkiem ,na allegro kupisz zestaw naprawczy w aso terz tylko drożazy a wtedy zobaczysz czy skrzynia dobrze chodzi

Napisano

przerabiałem naprawę skrzyni i powiem tak na dzień dzisiejszy wolał bym kupić drugą

utopiłem trochę kasy a i tak nie jest dobrze

Napisano

> przerabiałem naprawę skrzyni i powiem tak na dzień dzisiejszy wolał

> bym kupić drugą

> utopiłem trochę kasy a i tak nie jest dobrze

jak okaże się,żę jednak skrzynia padnięta to lepiej kupić .pomału szukać np. z palio wekend i nie zawsze drogo cenią a jak planujesz rajdówkę to i w niej przełożeni abarthowe

Napisano

Dokładnie, moja się rozpadła na Kamionkach i mam teraz z Palio. Kupiłem używkę(niedziałającą) za 300 stówki, wymieniłem mechanizm różnicowy (thx Piter) i łożysko (które apropo w ASO kosztuje 110 zł, a w sklepie 20). I latam, no i krótkie przełożenie Abarth smile.gif Ale warunek konieczny, musisz mieć kogoś kto zna dobrze się na skrzyniach. Więc moja propozycja - remont, wiesz co masz.

A to latanie lewarka to na 90% nic poważnego. Są na allegro zestawy naprawcze. No i ta magiczna śrubka wink.gif

Napisano
  • Autor

No czyli jutro śmigam do sklepu po ten zestaw naprawczy i działam. Zobaczymy, może pomoże. Mógłby ktoś po krótce opisać jak go zamontować? Dam rade samemu czy wziąć do tego kogoś troche oblatanego?

Napisano

> No czyli jutro śmigam do sklepu po ten zestaw naprawczy i działam.

> Zobaczymy, może pomoże. Mógłby ktoś po krótce opisać jak go

> zamontować? Dam rade samemu czy wziąć do tego kogoś troche

> oblatanego?

jak postarasz się to wymienisz sam ,trzeba zdjąć mieszek z gury będzie widać 4 śrubki na klucz 10 a i tu może być problem samemu bo jak zaczną się kręcić to od spodu kyoś musi przytrzymać ,dalej powypinać z kulek linki i zdjąć biały plastik który masz wymienić

Napisano
  • Autor

> jak postarasz się to wymienisz sam ,trzeba zdjąć mieszek z gury

> będzie widać 4 śrubki na klucz 10 a i tu może być problem samemu

> bo jak zaczną się kręcić to od spodu kyoś musi przytrzymać

> ,dalej powypinać z kulek linki i zdjąć biały plastik który masz

> wymienić

dzięki wielkie 20.GIF

w takim razie zaczynam od tego, jak nie pomoże to bedziemy dalej kombinować grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Takie jeszcze mam pytanie czy przypadkiem ten zestaw naprawczy z 900 nie bedzie też pasował przypadkiem do sportinga? Gadałem dzisiaj z jednym gościem, który twierdził że z 900 pownno spasować do sportinga. Na allegro jest jeden zestaw do sportinga ale za 150 zł icon_eek.gif

Napisano

> Takie jeszcze mam pytanie czy przypadkiem ten zestaw naprawczy z 900

> nie bedzie też pasował przypadkiem do sportinga? Gadałem

> dzisiaj z jednym gościem, który twierdził że z 900 pownno

> spasować do sportinga. Na allegro jest jeden zestaw do sportinga

> ale za 150 zł

czy pasować będzie z 900 to nie poiwiem ci ,ale ja to regenerowałem a mianowicie lewarek chodzi w dwóch plastikach górnu zdejmujesz a w dolnym jest taki ząbek prowadzący który trzeba od góry podszlifować i po tym plastikiem jest oryng który trzeba wymienić na gróbszy,jak skasujesz luz lewarka góra dół to możesz uznać ,że operacjia się powiodła i biegi powiny wchodzić lepiej

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno mam pytanko odnośnie skrzyni palio/abarth: czy skrzynka ta montowana była tylko w palio pierwszej generacji z silnikiem 1,2 8v czy w innych pojazdach też? Na alledrogo są jakieś skrzynie z opisem że pasują do palio, sieny, doblo, punto itd z tym silnikiem. Jest to jedna i ta sama skrzynia czy było więcej rodzajów?

Napisano

Czy da rade zdjąć koło zębate 5 biegu bez używania specjalnego sciagacza ?? Są jakieś patenty ??

Bo właśnie skrzynie rozbieram.

Napisano

> Jeszcze jedno mam pytanko odnośnie skrzyni palio/abarth: czy skrzynka

> ta montowana była tylko w palio pierwszej generacji z silnikiem

> 1,2 8v czy w innych pojazdach też? Na alledrogo są jakieś

> skrzynie z opisem że pasują do palio, sieny, doblo, punto itd z

> tym silnikiem. Jest to jedna i ta sama skrzynia czy było więcej

> rodzajów?

skrzynie pasują z punto ,palio, seicento ale każda ma inne przełożenie główne, niedawno kałuża sprzedawał na allegro skrzynie abartha za 5 stówek z gwarancją

Napisano

> Czy da rade zdjąć koło zębate 5 biegu bez używania specjalnego

> sciagacza ?? Są jakieś patenty ??

> Bo właśnie skrzynie rozbieram.

jak odkrecisz nakrętki z wałków kluczem bodajże 32 i wodzik 10 to zejdzie ci bez problemu najgorzej poodkręcać te duże nakrętki bo trzymać trzeba za kólka zębate

Napisano

> skrzynie pasują z punto ,palio, seicento ale każda ma inne

> przełożenie główne, niedawno kałuża sprzedawał na allegro

> skrzynie abartha za 5 stówek z gwarancją

To Kałuża cokolwiek jeszcze robi w tej swojej kanciapie ??? 100 lat temu wstawił mi klatkę a później słuch o nim zaginął a chciałem go na szperę naciągnąć;P

Napisano

> jak odkrecisz nakrętki z wałków kluczem bodajże 32 i wodzik 10 to

> zejdzie ci bez problemu najgorzej poodkręcać te duże nakrętki bo

> trzymać trzeba za kólka zębate

Nasadka jest 30 smile.gif a koła można poblokować zdejmując wybierak i wbijająć dwa biegi naraz smile.gif

I tu kolejne moje pytanie. CZy w skrzyni są pierścienie segera ??

I czy są to pierścienei zewnętrze czy wewnętrzne ??

Napisano

> To Kałuża cokolwiek jeszcze robi w tej swojej kanciapie ??? 100 lat

> temu wstawił mi klatkę a później słuch o nim zaginął a chciałem

> go na szperę naciągnąć;P

Robi ale czeka się długooooooooooooooooooooo.

Napisano

> Takie jeszcze mam pytanie czy przypadkiem ten zestaw naprawczy z 900

> nie bedzie też pasował przypadkiem do sportinga? Gadałem

> dzisiaj z jednym gościem, który twierdził że z 900 pownno

> spasować do sportinga. Na allegro jest jeden zestaw do sportinga

> ale za 150 zł

..899 i sporting mają zupełnie inne skrzynie, inne typoszeregi skrzynek

Wszystko masz opisane we FAQ

Napisano

> Nasadka jest 30 a koła można poblokować zdejmując wybierak i

> wbijająć dwa biegi naraz

> I tu kolejne moje pytanie. CZy w skrzyni są pierścienie segera ??

> I czy są to pierścienei zewnętrze czy wewnętrzne ??

nie ma zegerów tyloo trzeba uważać bo przy zdejmowaniu przesówki lubi się rozsypać a kałuża taką skrzynie miał gotową a i szpery robi ,byłem u niego rok temu to jeszcze działał

Napisano

> nie

> ma zegerów tyloo trzeba uważać bo przy zdejmowaniu przesówki

> lubi się rozsypać

> a kałuża taką skrzynie miał gotową a i szpery robi

> ,byłem u niego rok temu to jeszcze działał

Chciałem wykąpać obudowe skrzyni ale za cholere nie mam pomysłu jak wyjąć uszczelniacz wałka sprzęgłowego z korpusu skrzyni :/

Napisano

Na poczatek remont lewarka 90% zgrzytów to jego wina poduszki bym tez oblukał jak mi jedna padła 2ka nie wchodziła wcale ,potem ewentualnie szukanie używki czasem mozna kupic prawie nowke z rozbitka np z urwanym uchem i masz skrzynke z przebiegiem 10tys za grosze...przerzucasz bebechy i gitara

Napisano

> Na poczatek remont lewarka 90% zgrzytów to jego wina poduszki bym tez

> oblukał jak mi jedna padła 2ka nie wchodziła wcale,

potwierdzam. naderwana poduszka i dwojka nie wbijala sie do konca + czesto wyskakiwala, a 4rka ciezko wchodzila.

Napisano
  • Autor

> potwierdzam. naderwana poduszka i dwojka nie wbijala sie do konca +

> czesto wyskakiwala, a 4rka ciezko wchodzila.

Wszystkie poduszki były wymieniane jesienią, troche skrzyni pomogło, zgrzyta rzadziej.

I jeszcze jedno: pierwszy bieg jest sychronizowany? tzn. żeby go wrzucić trzeba zatrzymać samochód czy powinno sie udać to zrobić normalnie podczas jazdy? U mnie jedynka wchodzi ale przy delikatnym zwolnieniu do bardzo małej prędkości, podczas np ostrego hamowania przed zakrętem do małej prędkosci, jedynki nie da sie wrzucić.

Napisano

Wrzucaj tak jedynke to bedziesz miał szybko ogoloną choinkę. A syfy lubia sie walać po całej skrzyni i zblokować w dziwnym miejscu i czasie ;P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.