Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VEMA?? ktoś ma coś ?

Featured Replies

Napisano

Jak w tamacie ma ktoś coś ichniejszego w stilonie ??

Konkretnie ma okazje zanabyć wahacze tej firmy za 300, zamiast oryginałów za 600.

VEMA

wahacz

Warto??

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej oryginalne TRW za 255zł?

Pewnie, że lepiej- tylko one nie pasują do mojego autka beksa.gifbeksa.gif

Nie kupisz TRW do stilona po 2005, wszystko się rozbija o dziurkę do liftu była 12, a po 14.

TRW ma w katalogu tylko te 12.

14 ma tylko Automotiwe, Vema i ASiO.

Napisano

> VEMA

> wahacz

> Warto??

Nie warto !!!!!!!!!!!!!!!!! U mnie tylne gumy wytrzymały dwa miesiące. Tylko oryginały TRW, na Alledrogo mozna kupić za normalne pieniądze. Można także kupić same tylne tuleje, jeśli tu leży problem. Zobacz aukcje użytkownika Auto-dap , akuki i tani fiat, wszyscy handluja oryginalnymi częściami w normalnych cenach.

Napisano

> A nie lepiej oryginalne TRW za 255zł?

Ja kto jest z tymi wahaczami do stilo - musze juz zaraz zmienić - będę chciał na TRW ale pytanie bo są dwa rodzaje - są na przełomie 2004 nowe pozmianowe - pytanie jak sprawdzić które mam obecnie? Nie chce aby się okazało ża jak już rozbiorą pół auta stwierdzą że to nie te...

Napisano

eperem nie uchwyci numeru ? twoj vin vs nr.czesci ... a potem (zgaduje) sprawdzic na zamienniku na opakowaniu nr czesci ? hmm.gif

Napisano

z tego co czytałem teraz - szukajka - nie jest to gwaracnja sukcesu - post andrewKRK - niby dobierane pod vin ale okazalo sie ze nie pasują.

co do numerow znalazłem cos takiego:

wahacz3.jpg

wahacz.jpg

sa niby numery oryg. fiata ale...

chciał bym zmienić na TRW - JTC951 / JTC952

Napisano
  • Autor

Ja miałem w AUTOSAM w Łodzi dobierane TRW wg VIN, wg nich ( autosam) katalog TRW przewiduje tylko jeden typ.

Nic do nich nie mam, już kilka rzeczy pozytywnie z nimi załatwiłem, również zwrot wahaczy biglaugh.gifbiglaugh.gif bo ie pasowały mimo podania VIN.

Akuki ma te same co ASiO cena zaporowa niestety.

Jak jest z fiatem wszyscy wiemy- montowali co mieli.

Podobno magiczna data to 09/2004 pierwszy lift.

Proponuję dla pewności przed robotą wejść pod auto i sprawdzić na jaki klucz śruba co wchodzi w tuleje, bo nakrętka na stałe w podwoziu. Na pewno śruba M12 będzie na inny klucz niż M14 ( 15 i 17 klucze?? poprawcie mnie jak co). Nie wykręcałbym bo kto wie co na to zbieżność powie zakrecony.gif

I oczywiście pod żadnym pozorem nie wierzyć sprzedającym pewnym na 100%, że wahacze TRW na pewno spasują do stilonów 2004 i młodszych. Ja po AUTOSAMIE odsyłałem też jedne na koszt sprzedającego.

Dziś zakupiłem VEME- zobaczymy na jak długo pożyje biglaugh.gif

Napisano

wg. eper i vin niby mam miec takie:

50705083 - WAHACZ

50705084 - WAHACZ

to są niby te pozmianowe

czyli pozmianowe sa 14mm?

Napisano
  • Autor

> czyli pozmianowe sa 14mm?

nie wiem jak z numerami ale na 300% pozmianowe to 14, a przed 12.

Ganinex wyjściowo 650 woła za sztukę biglaugh.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

U siebie chciałem wymieniać wahacze, zamówione zgonie z VIN (Delphi), przyszły 12 i za małe ..a mój rocznik to już 2005. Musieli oddawać na szczęście mnie to nic nie kosztowało. Później pojechałem do ASO na przegląd przy 195tys i wahacze okazały się dobre, a wciąż oryginały. Fakt, faktem, że u mnie 85% to przebiegi w trasie.

Napisano

Byłem dziś przy okazji zakupu wr5w40 i zapytałem jak wygląda sprawa - otóż człowiek stwierdził że z zamienników tylko ocap się po tym numerze pojawił. Oryginały 700pln - są to jakieś - jak to nazwał - 'międzyzmianowe'... frown.gif

Napisano

A i jeszcze jedna rzecz...sprzedawca na Allegro z Płocka sprzedający wahacze TRW sugerował mi, że nawet w ASO jak montują zamienniki to rozwiercają owe 12 do 14 zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A i jeszcze jedna rzecz...sprzedawca na Allegro z Płocka sprzedający

> wahacze TRW sugerował mi, że nawet w ASO jak montują zamienniki

> to rozwiercają owe 12 do 14

Powodzenia życzę z tym rozwiercaniem z 12mm na 14mm na 7cm tulejce, już widzę jak to wycentrowane dokładnie jest i wcale nie przegrzane nic a nic biglaugh.gifbiglaugh.gif skrajna desperacja te rozwiercanie

Napisano

zakupilem te trw i.... dzis tel z aso - nie pasują frown.gif Z zamienników tylko ocap. Tak wiec zostałem skazany na oryginały frown.gif

Mam nadzieje że nie będe musiał ich juz wiecej zmieniac... Jutro zobaczymy czy pomogło. Podobno stary prawy tak bardzo się pospyał że to był ostatni dzwonek....

Napisano
  • Autor

> zakupilem te trw i.... dzis tel z aso - nie pasują Z zamienników

> tylko ocap. Tak wiec zostałem skazany na oryginały

nie koniecznie- jest jeszcze ww VEMA co pasuje i 300 kosztuje a nie 600

biglaugh.gifbiglaugh.gif tak jak ostrzegałem dobieranie wg VIN nic nie da - toż to je nasz ukochany fiat

Napisano

A że sie tak spytam....

Jakie macie objawy padającego wahacza? W Bravie wymieniałem średnio co 40 tyś km ( rozpadały się gumy lub swoznie ) a tu mam auto na wahaczah od niewiadomo kiedy ( 100.000 km to mają na bank u mnie - auto 214 tyś km ) i nic nie widze... nawet drązki nie wymienione confused.gif czekają już 2 rok.... ale po co mam wymieniać jak nic nie stuka?

Może to dlatego,że amorki i sprężyny wymieniłem na początku .... a może nasze drogi w 3-mieście i okolicach są takie gładkie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A że sie tak spytam....

> Jakie macie objawy padającego wahacza?

za pierwszym razem luz na sworzniach, przypadkiem wyszło na szarpakach.

Za drugim było tak :

ja mu w gaz on pit lewo - noga w górę on pit w prawo

okazało się ze wybita właśnie ta słynna tuleja fi 14 i do tego poluzowana śruba

Napisano

> Jakie macie objawy padającego wahacza? W Bravie wymieniałem średnio

Najpierw zawieszenie hałasowało przy jeździe ze skręconymi kołami. Potem także na prostej (naturalnie gdy droga nie była płaska). Czuć było taką gumowatość układu kierowniczego. I generalnie głośniejszą pracą zawieszenia.

A tak wyglądają po delikatnie ponad 100kkm

b0092fd42d2a2ce4m.jpg b35b64a448ccfb4bm.jpg 6cd4dd3ad2a812f1m.jpg e23f10b2d08bf72dm.jpg f28deae7f271a05dm.jpg ced95df823c910b3m.jpg 3282545ae7109452m.jpg

Napisano

> Jakie macie objawy padającego wahacza?

Głośno pracujące zawieszenie wrrr.gif Odgłosy przypominające chrzęst lub skrzypienie dochodzące z każdego koła. Na początku słychać je przy zjeżdżaniu/wjeżdżaniu na krawężnik lub przejechaniu "policjanta", albo przy powolnym skręcie na parkingu. Ale potem słychać je już praktycznie cały czas, wystarczy drobna nierówność drogi (czyli nawet na "równej" drodze).

Gdy pytałem o to w warsztatach, mechanicy nie słyszeli hałasów, ewentualnie "TTTM" screwy.gif Po wymianie wahaczy ustały również chrzęsty z tyłu! yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.