Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana części a ich zwrot

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem ostatnio nagminnie powtarzająca się przypadłość, by nie rzec, działanie z premedytacją.

O ile powszechnie warunki gwarancji stanowią, że części wymienione w okresie gwarancyjnym stanowią własność serwisu / gwaranta, to tyle serwis pogwarancyjny / odpłatny powinien przekazać zdefektowane / uszkodzone / wymienione części za które zapłacił klient, ponieważ w istocie są jego własnością.

I teraz: o ile jadę do swego mechaniora, który wymienia mi elementy ewidentnie nie nadające się do jakiejkolwiek reanimacji by tchnąc w nie życie po życiu ( tłumik, koła pasowe, napinacze ) i zostawia je w swoim burdeliku, to jestem mu nawet wdzięczny, bo nie muszę targać złomu ze sobą.

Ale ostatnio wymieniałem altek ( w innym zakładzie), który w regeneratowni w skupie wart jest ~60 złociszy. Śpieszyłem się, furę odebrałem zakładając, że zdefektowany element będzie wrzucony gdzieś do bagażnika. Miałem z nim podjechać do "skupu", wszak 50 zł to 1/3 baku.

I co ?? Bziańco! Altka nie ma. Pojechałem na stację, obsługa icon_eek.gif "ale po co panu złom". Nie musiałem się tłumaczyć, ale powiedziałem, że mam przygotowany odbiór. "Ale ja go teraz nie znajdę". ok, poczekam. Po ~15 min przynoszą mi sprzęt z miną "lepiej tu nie wracaj" Przywożę go do skupu, okazuje się, że to od punciafki i nie potrzebują go, w dodatku miał pękniętą obudowę ( mój się jedynie sfajczył ).

Mój zioom doświadczył czegoś podobnego, wymieniał turbinkę w mondeo, przywiózł nówkę, starej mu nie oddali ( samochód po gwarancji ). Koleżance ponoć wymieniono wentylator chłodnicy (a w zasadzie zespół wentylatorów) ale starego nie pokazano, ani tym bardziej nie oddano.

Owszem, nie udowodnię teraz tego, że zwyczajnie zaiwanili mi altek, bardziej zastanawia mnie czy jest to działanie świadome, w zamyśle zwykła kradzież ( przecież turbo można w większości wypadków regenerować i pchnąc na alledrogo ) czy po prostu roztargnienie i chęć "ulżenia " klientowi w targaniu żelastwa ...

Mieliście podobne kejsy ??

Napisano

> zastanawia mnie czy jest to działanie świadome, w

> zamyśle zwykła kradzież ( przecież turbo można w większości

> wypadków regenerować i pchnąc na alledrogo ) czy po prostu

> roztargnienie i chęć "ulżenia " klientowi w targaniu żelastwa

Ale o co tobie chodzi?

Przecież znasz odpowiedź na swoje pytanie...

Normalne, że chcą pomóc klientowi, żeby nie musiał tego złomu wozić ze sobą icon_rolleyes.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

"Forum dyskusyjne" - "mówi wam to coś" ( cytując Jasińskiego z 'Domu" ) smirk.gif

Teoretycznie każda dyskusja jest jałowa, a dyskutant zna odpowiedź na swoja kwestię wink.gif

Napisano

> "Forum dyskusyjne" - "mówi wam to coś" ( cytując Jasińskiego z 'Domu"

> )

> Teoretycznie każda dyskusja jest jałowa, a dyskutant zna odpowiedź na

> swoja kwestię

Jasiński to ten mechanik, co w domu ma warsztat i stare alternatory zabiera? wink.gif

A tak serio, to piszesz, piszesz, piszesz, że niby zabierają różne części itd. itp., bo można to sprzedać, albo zregenerować, a na końcu zadajesz pytanie, czy oni tak robią bo dbają o klienta, czy tak specjalnie...

No to ci odpisałem palacz.gif

Po cholerę zostawiasz im te części, a potem pytasz, czy oni tak, czy srak...

Przecież wiesz jak jest.

Napisano

1 na 100 klientow chce zabierac stare czesci, wiec maja kazdemu je pchac do bagaznika? Nastepnym razem uprzedz ze chcesz je zabrac i niebedzie problemu ok.gif

pozdr.

Napisano

Bo sie mowi wczesniej jak normalny czlowiek, ze chcesz stare czesci wziac ze soba i po klopocie.

Napisano

> Bo sie mowi wczesniej jak normalny czlowiek, ze chcesz stare czesci

> wziac ze soba i po klopocie.

właśnie tak ok.gif

więcej problemów by mieli przecież z 99klientami którym włożyli złom niż z jednym który akurat chciał i mu nie zapakowali

Napisano

> właśnie tak

> więcej problemów by mieli przecież z 99klientami którym włożyli złom

> niż z jednym który akurat chciał i mu nie zapakowali

a dlaczego to akurat klient ma się o swoje upominać ??

równie dobrze warsztat może każdego klienta o to zapytać....

Napisano

> a dlaczego to akurat klient ma się o swoje upominać ??

> równie dobrze warsztat może każdego klienta o to zapytać....

no właśnie dlatego, że to jest jeden przypadek na sto

Napisano

> no właśnie dlatego, że to jest jeden przypadek na sto

taaa.. a jakby 99% procent brała, to też by się nie pytali, tylko wkładali a 1% byłby poszkodowany....

to jest klienta część, on jest właścicielem i zabieranie bez pytania to po prostu zwykłe oszustwo

Napisano

> taaa.. a jakby 99% procent brała, to też by się nie pytali, tylko

> wkładali a 1% byłby poszkodowany....

myślę, że tak

> to jest klienta część, on jest właścicielem i zabieranie bez pytania

> to po prostu zwykłe oszustwo

wiesz porządne zakłady nie myślą o powtórnym użyciu tych części tylko zdają to do firmy zbierającej takie odpady z zakładów mechanicznych

ale w naszym cudownym kraju sporo jest zakładów typu "każdy orze jak może"

Napisano

1. Kiedy wymienialiśmy (min.) alternator w firmowym sprinterze - stare części po prostu wrzucono do auta - pałętały się tam jeszcze przez kilka miesięcy, aż w końcu trafiły na złom hehe.gifhehe.gif

2. W ASO VW - również dostałem wymontowane części - przy czym były one nieuszkodzone (po prostu życzyliśmy sobie ich demontażu)

3. W "moim" warsztacie, kiedy odbieram auto - szefu warsztatu - pokazuje mi stare części i pyta czy chcę czy ma wywalić.

Napisano

> Zauważyłem ostatnio nagminnie powtarzająca się przypadłość

nie widzę tego wogóle - zawsze pytają się mnie co ze starymi - czy chcę do domu czy wywalić , i zawsze mam je do wglądu

Napisano

> myślę, że tak

> wiesz porządne zakłady nie myślą o powtórnym użyciu tych części tylko

> zdają to do firmy zbierającej takie odpady z zakładów

> mechanicznych

> ale w naszym cudownym kraju sporo jest zakładów typu "każdy orze jak

> może"

Nie tyle "zdają" co sprzedają - tym sposobem na kliencie dwa razy zarabia.

Napisano

Jeśli Ty płacić za cześc to stara jest Twoja własnosci, to nie podlega dyskusji. Co innego darmowa wymiana.

Samjestes sobie winien, ze nie sprawdziles czy stara czesc masz w aucie albo, ze nie zapytałe o to.

Dobry serwis powinien zapytac czy zabiera Pan stare czesci.

A takich gdzie kombinuja i zabieraja sobie czesci to lepiej omijać z daleka

Napisano

> ...

> Mieliście podobne kejsy ??

dzisiaj wymieniałem wydech w saabie i akurat chłopaki w warsztacie zaczeli sprzątać warsztat, bo jak stwierdzili "zaraz ich zasypie" i rzeczywiście 99% części zużytych poszło na śmietnik.

zostawili na wierzchu (czytaj " nie w kontenerze na odpady") tylko wyjątkowo zużyte sprzęgło aby pokazać klientowi.

99% klientów i tak nie zabiera części.

często spotykałem się z pokazywaniem mi kupki złomu i stwierdzeniem, oto części z pana padaki, potrzebne coś?

Napisano

niekiedy za np.przekladnie albo pompy wspomagania pobieraja kaucje(zdarza sie ze wiecej niz za sama pompe smile.gif ) i wtedy trzeba stara oddac albo zaplacic kase.nigdy mi sie nie zdarzylo zeby mech nie zapytal czy ma zostawic czy wywalic

niekiedy zarabiaja na zlomie ale to w formie "na piwo" a nie jakies konkretne kwoty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.