Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośniki na tył.Jakie?

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie jakie głośniki polecacie na tył do lanosa sedana?z przodu mam 10cm i brawie basu nic niema więc musze kupić do tyłu.Pomóżcie.Pozdro

Napisano

> Tak jak w temacie jakie głośniki polecacie na tył do lanosa sedana?z

> przodu mam 10cm i brawie basu nic niema więc musze kupić do

> tyłu.Pomóżcie.Pozdro

Tutaj sie poleca tylko jeden typ głośników na tył. Sie sub zwie zlosnik.gif i nic więcej nie trzeba. Bo za pomysł wtykania czegokolwiek w półkę to raczej Cie nikt nie pochwali.

Napisano

> tyłu.Pomóżcie.Pozdro

Chyba ze chcesz sie przed soltysem pochwalic...

(NIE to nie jest jakas determinacja.. ale jak sie spedzilo troche czasu na wsi, wsrod mlodych posiadaczy samochodow z "CA" to sie wie ze wszyscy tam maja pelne "pooooooly" glosnikow...i to w kazdej wsi w Polsce, no chyba ze sie ktos interesuje, badz ma dostep do roznych "fachowych" tekstow...)

Napisano

> Chyba ze chcesz sie przed soltysem pochwalic...

> (NIE to nie jest jakas determinacja.. ale jak sie spedzilo troche

> czasu na wsi, wsrod mlodych posiadaczy samochodow z "CA" to sie

> wie ze wszyscy tam maja pelne "pooooooly" glosnikow...i to w

> kazdej wsi w Polsce, no chyba ze sie ktos interesuje, badz ma

> dostep do roznych "fachowych" tekstow...)

Hehe...święte słowa smile.gif. No chyba że ma sie maluszka to tam niebardzo jest gdzie wcisnąć jakiegokolwiek suba bez ingerencji w blache samochodu 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

no a czemu niewarto dawać głośników na półke z tyłu?Jakoś widuje czasami auta z głośnikami z tyłu i nic dziwnego w tym niema.A chce miec jakiś bass w aucie przynajmniej troche a głośniki Alpine 10cm z przodu tego niedają.Więc doradzcie co kupić.Pozdro

Napisano

> no a czemu niewarto dawać głośników na półke z tyłu?Jakoś widuje

> czasami auta z głośnikami z tyłu i nic dziwnego w tym niema.A

> chce miec jakiś bass w aucie przynajmniej troche a głośniki

> Alpine 10cm z przodu tego niedają.Więc doradzcie co kupić.Pozdro

To, ze widujemy cos na ulicy wcalenie nie musi oznaczac, ze jest to trend za jakim nalezy podarzac.

Proponujemy zapoznanie sie z FAQ, zwlaszcza z zasadami naglasniania auta.

Napisano

> tyłu.Pomóżcie.Pozdro

Ja odpowiem ci nie z pozycji audiofila lecz przeciętnego użytkownika,trzy dni temu wywaliłem fabryczne głośniki Lanosa(z przodu mialem 13 a z tyłu 16,radio PanasonicCQ-C130) i założyłem wbrew temu co pisze się na tym forum 4x Blaupunkt GTx 172(16,5) dwudrożne(audiofili skręca zlosnik.gifyikes.gifzlosnik.gif)z tym że z przodu na solidnych dystansach z MDF-u i częściowe wygłuszenie,maskownice z tyłu zostały fabryczne.Moje wrażenia są takie- faderem reguluję tyl-przód

sam przod -dzwięk jakiś taki ubogi

sam tył -podobnie

tył i przód równo-no to jest to!!! ok.gif

No... hmm.gifa może ja jestem kosmitą albo ma uszy w pupa.gif i z moją opinią nie ma co się liczyć ,juz sam nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Ja odpowiem ci nie z pozycji audiofila lecz przeciętnego

> użytkownika,trzy dni temu wywaliłem fabryczne głośniki Lanosa(z

> przodu mialem 13 a z tyłu 16,radio PanasonicCQ-C130) i założyłem

> wbrew temu co pisze się na tym forum 4x Blaupunkt GTx 172(16,5)

> dwudrożne(audiofili skręca )z tym że z przodu na solidnych

> dystansach z MDF-u i częściowe wygłuszenie,maskownice z tyłu

> zostały fabryczne.Moje wrażenia są takie- faderem reguluję

> tyl-przód

> sam przod -dzwięk jakiś taki ubogi

> sam tył -podobnie

> tył i przód równo-no to jest to!!!

> No... a może ja jestem kosmitą albo ma uszy w i z moją opinią nie ma

> co się liczyć ,juz sam nie wiem

ja tam sie licze z Twoją opinią, masz racje że dla audiofila 2 ale dla złykłych ludzi może 4 na poparcie dodam iż gdyby założenie że 2 głośniki z przodu to w 100% dobre rozwiązanie w kazdej sytuacji to dlaczego w radiach zawsze są wyjścia na 4gł a nie np. mocniejsze 2.

..to tylko taki skromny głos bo specjalistą nie jestem smirk.gif

pozdrawiam!

Napisano

A swoja droga dziwi mnie niektorych podejscie do znaczenia slowa "Audiofil"... "Nie jestem audiofilem, wiendz kupiem sobie glosniki buszmena 999-drozne, bo ja i tak rurznicy nie odczujem!"... no dajcie ze spokoj... Kazdy odczuje roznice pomiedzy porzadnym odseparowanym, a jakims wspolosiowym szmelcem.. tak samo pomiedzy budzetowa a sprzetem za grube $$ ... a swoja droga audiofil, znany jest z tego ze dzwiek ktorego slucha musi byc idealny.. liczy sie wszystko... nawet drobne opory na kablach...a nie tylko czy posiada odseparowany...

A ZEBY OT nie robic... to swoja droga... na cholere komu glosniki w polce? Bo ladnei wygladaja i sie "puuuuuuuuuula" ugina? a jak jest bass to trzeszczy? No to fajnie... swoja droga mam zdjecia golfa mk2 z 12'' w polce ... tragedyja OO

Aureljusz dzieki za poparcie waytogo.gif

Napisano

Panowie, co to ma wspolnego z audiofilizmem?

Gdybyscie posluchali opinii audiofilow (ktorzy w domach maja wzmacniacze lampowe i klocki hi fi za pare tysiecy) na temat sprzetu samochodowego - i to za grube pieniadze - to byscie sie szybko zrewidowali swoje poglady czy w samochodach mozna stworzyc idealne srodowisko dla audiofila.

My, tu na kaciku doradzamy jak stworzyc prawidlowy system naglosnienia. Czy to jest audiofilizm? Raczej nie. Niby caly czas dazymy do uzyskania jak najbardziej idealnego dzwieku wiec mozna bylo by pod to podciagnac.

Panowie - zrobcie prosta probe: posluchajcie najpierw jak gra w samochodzie zestaw dwudrozny (wspolosiowy) a potem posluchajcie jak gra zestaw dwudrozny (odseparowany). Sorry - ale roznica jest zauwazalna. Tak samo jak pomiedzy glosnikami GMs a glosnikami DLS. Nie trzeba miec ucha audiofila ani muzyka, zeby dostrzec roznice...

Ale jak chcecie to wkladajcie sobie w polke co chcecie smile.gif Wasza sprawa. Tylko nie miejcie pretensji jak pare osob nie chce przyklasnac, bo przeszla etap glosnikow w polce i wie, ze to nie jest najlepsze z mozliwych rozwiazan.

Napisano

> Panowie, co to ma wspolnego z audiofilizmem?

> Gdybyscie posluchali opinii audiofilow (ktorzy w domach maja

> wzmacniacze lampowe i klocki hi fi za pare tysiecy) na temat

> sprzetu samochodowego - i to za grube pieniadze - to byscie sie

> szybko zrewidowali swoje poglady czy w samochodach mozna

> stworzyc idealne srodowisko dla audiofila.

> My, tu na kaciku doradzamy jak stworzyc prawidlowy system

> naglosnienia. Czy to jest audiofilizm? Raczej nie. Niby caly

> czas dazymy do uzyskania jak najbardziej idealnego dzwieku wiec

> mozna bylo by pod to podciagnac.

> Panowie - zrobcie prosta probe: posluchajcie najpierw jak gra w

> samochodzie zestaw dwudrozny (wspolosiowy) a potem posluchajcie

> jak gra zestaw dwudrozny (odseparowany). Sorry - ale roznica

> jest zauwazalna. Tak samo jak pomiedzy glosnikami GMs a

> glosnikami DLS. Nie trzeba miec ucha audiofila ani muzyka, zeby

> dostrzec roznice...

> Ale jak chcecie to wkladajcie sobie w polke co chcecie Wasza sprawa.

> Tylko nie miejcie pretensji jak pare osob nie chce przyklasnac,

> bo przeszla etap glosnikow w polce i wie, ze to nie jest

> najlepsze z mozliwych rozwiazan.

nie kazdego stac na takie prawdziwe odseparowane glosniki bo nie widze sensu doplacac 50 zl zeby miec pseudo "separacje" tzn zamiast porzadnej zwrotnicy jakis tam kondensator. mam JBL w tylniej polce i jest mi z tym dobrze i niech sie obrazaja ale na moj gust to zdaje egzamin w 100%. a i lanosie tez to zajefajnie gra ok.gif

Napisano

> No... a może ja jestem kosmitą albo ma uszy w i z moją opinią nie ma

> co się liczyć ,juz sam nie wiem

przy porzadnym systemie z przodu efekt jest nad wyraz poprawny i wrazenia biedy nie ma, tak samo jak z dobrym stereo w domu

oczywiscie system kina domowego zapewnia inne wrazenia, ale "audiofilom" nie chodzi o to aby gralo "zewszad"

a jak sie nie chce inwestowac kupy kasy w system, to robi sie np. tak jak Ty. I liczy sie tylko zadowolenie wlasciciela, bez wzgledu na to co tutaj sie wypisuje ok.gif

Napisano

> nie kazdego stac na takie prawdziwe odseparowane glosniki bo nie

> widze sensu doplacac 50 zl zeby miec pseudo "separacje" tzn

> zamiast porzadnej zwrotnicy jakis tam kondensator. mam JBL w

> tylniej polce i jest mi z tym dobrze i niech sie obrazaja ale na

> moj gust to zdaje egzamin w 100%. a i lanosie tez to zajefajnie

> gra

To Twoje uszy.. Twoje zdanie.. jak ktos wie jak naprawde brzmi MUZYKA..(proponuje posluchac sobie na zywo instrumentow takich jak skrzypce, fortepian, czy nawet gitarra:> a potem na swoim "wspanialym" sprzecie...i oceniac) i nie slucha tylko umcyk umcyk... to napewno odczuje roznice... Jak ktos na forum napisal... jednego satysfakcjonuje "jamnik" a inny nie moze tego sluchac...

A separacja to to chyba w zwiazku malzenskim moze byc

A swoja droga... ludzie tutaj radza jak zrobic najlepszy mozliwy system za dane pieniadze... oczywiste jest to, iz istnieje pewna dolna granica pieniezna, zeby uzyskac chociaz namiastke prawdziwiego dzwieku... swoja droga jak ktos LUBI x-drozne to niech sobie nawstawia ich chociazby 100 w polke i idzie na forum vill-audio sie wypowiadac, a nie tutaj...

Napisano

A separacja to to chyba w zwiazku malzenskim moze byc

to Twoje słowa o odseparowaniu nie moje.. 20.GIF

Napisano

> nie kazdego stac na takie prawdziwe odseparowane glosniki bo nie

> widze sensu doplacac 50 zl zeby miec pseudo "separacje" tzn

> zamiast porzadnej zwrotnicy jakis tam kondensator. mam JBL w

> tylniej polce i jest mi z tym dobrze i niech sie obrazaja ale na

> moj gust to zdaje egzamin w 100%. a i lanosie tez to zajefajnie

> gra

O czym Ty mowisz? Za 100pln masz odseparowany zestaw GMs na przod 130mm (gwizdek, midbas, zwrotnica) a za 166pln rowniez GMs 165 mm w tej samej konfiguracji. I nie jest to pseudo separacja ale poprawny, budzetowy system przedni. Porownywalne koszty ponosicie tankujac bak benzyny... cool.gif

Tu sie nikt nie obraza bo i nie ma powodu smile.gif Moga tylko rece opasc jak ktos usiluje wykladac po raz enty teorie ze trojdrozny tez gra dobrze. No i niech gra smile.gif Kazdy woli co innego, ale nie wszystko jest zgodne z prawidlowa zabudowa CA. Tyle tongue.gif

Napisano

> O czym Ty mowisz? Za 100pln masz odseparowany zestaw GMs na przod

> 130mm (gwizdek, midbas, zwrotnica) a za 166pln rowniez GMs 165

> mm w tej samej konfiguracji. I nie jest to pseudo separacja ale

> poprawny, budzetowy system przedni. Porownywalne koszty

> ponosicie tankujac bak benzyny...

> Tu sie nikt nie obraza bo i nie ma powodu Moga tylko rece opasc jak

> ktos usiluje wykladac po raz enty teorie ze trojdrozny tez gra

> dobrze. No i niech gra Kazdy woli co innego, ale nie wszystko

> jest zgodne z prawidlowa zabudowa CA. Tyle

Dokladnie... Pamietac nalezy ze rozmawiamy tu o CAR - AUDIO ... a nie o CAR - SZELEST ...

Napisano

> Dokladnie... Pamietac nalezy ze rozmawiamy tu o CAR - AUDIO ... a nie

> o CAR - SZELEST ...

Koledzy "trojdrozni" nie powinni miec do nas pretensji tylko do zasad:

- fizyki

- akustyki

- laryngologii

Ja po raz ktorys z rzedu jak i wiekszosc kolegow moge powiedziec w tym watku, ze mialem w tylnej polce elipsy trojdrozne i jednodrozne (najpierw jako midbas a potem udajace suba smile.gif ) i niestety byly to pieniadze wyrzucone w bloto. Ale oczywiscie jest to moje subiektywne odczucie - pomimo tego, ze wszyscy mi odradzali wkladanie w polke czegokolwiek. Za nauke sie placi, a nie jest ona tania zlosnik.gif

Zieeeeeew.... palacz.gif

Napisano

za dawnych czasow mialem elipsy w polce, w kombiaku

pamietam, ze dawaly niezle czadu w zakresie basu, wielu chodzilo szukac suba

u mnie sprawdzily sie, a byly to jakies niezadrogie Alpiny

teraz wyznaje inne zasady w kwestii naglosnienia auta, ale grzechem byloby krytykowanie ludzi, ktorzy chca cos osiagnac i moze w dziwny sposob, ale uzyskuja zadowalajacy ich efekt

dla porownania kolejny przyklad z autopsji, w kombi subwoofer wysokiej klasy zabudowany w podlodze, wzmacniacz adekwatny do klasy subwoofera, cala zabudowa zgodnie z zasadami

efekt ? zupelnie niezadawalajacy, nieadekwatny do poniesionych nakladow

oczywiscie z czasem dopracuje sie to, moze wymieni to i owo

Z tym, ze to nie dla wszystkich rozwiazanie, wielu chce wlozyc minimum wysilku i kasy, a miec efekt cool.gif

Powtorze wiec, kazdy robi co uwaza za stosowne i grunt, zeby byl zadowolony cool.gif

Napisano

> za dawnych czasow mialem elipsy w polce, w kombiaku

> pamietam, ze dawaly niezle czadu w zakresie basu, wielu chodzilo

> szukac suba

> u mnie sprawdzily sie, a byly to jakies niezadrogie Alpiny

> teraz wyznaje inne zasady w kwestii naglosnienia auta, ale grzechem

> byloby krytykowanie ludzi, ktorzy chca cos osiagnac i moze w

> dziwny sposob, ale uzyskuja zadowalajacy ich efekt

> dla porownania kolejny przyklad z autopsji, w kombi subwoofer

> wysokiej klasy zabudowany w podlodze, wzmacniacz adekwatny do

> klasy subwoofera, cala zabudowa zgodnie z zasadami

> efekt ? zupelnie niezadawalajacy, nieadekwatny do poniesionych

> nakladow

> oczywiscie z czasem dopracuje sie to, moze wymieni to i owo

> Z tym, ze to nie dla wszystkich rozwiazanie, wielu chce wlozyc

> minimum wysilku i kasy, a miec efekt

> Powtorze wiec, kazdy robi co uwaza za stosowne i grunt, zeby byl

> zadowolony

claps.gifok.gifwaytogo.gif

Napisano

> Dokladnie... Pamietac nalezy ze rozmawiamy tu o CAR - AUDIO ... a nie

> o CAR - SZELEST ...

Jaki szelest...u mnie ciśnienie akustyczne jest takie że opadają skarpetki z nóg(bezuciskowe) a nogawki spodni falują(za sprawą głośnikow w drzwiach),natomiast w wilgotny jesienny poranek szyba tylna natychmiast odparowuje(za sprawą głośników tylnych) hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

No ale ja może faktycznie mam uszy w pupa.gif i potrzebuję takich wrażeń hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Jaki szelest...u mnie ciśnienie akustyczne jest takie że opadają

> skarpetki z nóg(bezuciskowe) a nogawki spodni falują(za sprawą

> głośnikow w drzwiach),natomiast w wilgotny jesienny poranek

> szyba tylna natychmiast odparowuje(za sprawą głośników tylnych)

> No ale ja może faktycznie mam uszy w i potrzebuję takich wrażeń

Uzywajac wyrazu SZELEST nie mialem na mysli czegos cichego...raczej chodzilo mi o dzwiek gniecionej foli... I pewnie zaraz napiszesz ze osiagasz te ogromne natezenia dzwieku przez jakies x-drozny cos pod radiem?

A swoja droga jak komus pasuje x-drozne cos to na cholere sie pyta "co NAJLEPIEJ kupic za tyle i tyle?" . Kup se pan co odpowiada i nie zadawaj glupich pytan... Bo i tak jestes madrzejszy, i sam jeden Bog wie czemu pytasz o porade...

...Moja cierpliwosc praktycznie nie ma granic palacz.gif

Napisano

> Uzywajac wyrazu SZELEST nie mialem na mysli czegos cichego...raczej

> chodzilo mi o dzwiek gniecionej foli... I pewnie zaraz napiszesz

> ze osiagasz te ogromne natezenia dzwieku przez jakies x-drozny

> cos pod radiem?

> A swoja droga jak komus pasuje x-drozne cos to na cholere sie pyta

> "co NAJLEPIEJ kupic za tyle i tyle?" . Kup se pan co odpowiada i

> nie zadawaj glupich pytan... Bo i tak jestes madrzejszy, i sam

> jeden Bog wie czemu pytasz o porade...

> ...Moja cierpliwosc praktycznie nie ma granic

A czy ja się kogo pytałem yikes.gif,wręcz przeciwnie ja tylko odpowiedziałem na posta wyrażając własną opinię i ta odpowiedz wzbudziła tylko pewną nerwowość...jak nie wiesz o co chodzi to nie udzielaj głupich odpowiedzi.Wyboru dokonałem bez pomocy takich pseudoznawców jak ty,co to naczytali i nasłuchali się różnych głupot i je klepią jak mantrę(mam nadzieję że słyszałeś co to mantra) nie mając własnego zdania.

Napisano

> A czy ja się kogo pytałem ,wręcz przeciwnie ja tylko odpowiedziałem

> na posta wyrażając własną opinię i ta odpowiedz wzbudziła tylko

> pewną nerwowość...jak nie wiesz o co chodzi to nie udzielaj

> głupich odpowiedzi.Wyboru dokonałem bez pomocy takich

> pseudoznawców jak ty,co to naczytali i nasłuchali się różnych

> głupot i je klepią jak mantrę(mam nadzieję że słyszałeś co to

> mantra) nie mając własnego zdania.

ok.gifclaps.gif racja

tylko że to forum służy do wyrażania opini a nie kłutni wiec prosze wyluzujcie! pozdrawiam!

Napisano

Kto sie nasluchal ten sie nasluchal... A swoja droga masz jakies nadprzyrodzone zdolnosci ze wiesz iz akurat ja nie sluchalem tego i tego? Nie naleze do takich jak piszesz, wole miec swoje zdanie niz powtarzac jak idiota to co uslyszalem od kogos... No nic... koncze ta wypowiedz.

A swoja droga Stalan - tamto zdanie nie bylo skierowane do Ciebie...

Napisano

> A swoja droga Stalan - tamto zdanie nie bylo skierowane do Ciebie...

A to przepraszam pad.gif,wziąłem to do siebie 20.GIF

Napisano

> A to przepraszam ,wziąłem to do siebie

smile.gif Spokojnie;) Nie mam powodu do Ciebie takich rzeczy pisac hehe:)

piwo.gif

Napisano

> A swoja droga jak komus pasuje x-drozne cos to na cholere sie pyta

> "co NAJLEPIEJ kupic za tyle i tyle?" . Kup se pan co odpowiada i

> nie zadawaj glupich pytan... Bo i tak jestes madrzejszy, i sam

> jeden Bog wie czemu pytasz o porade...

Jak zwykle się nie zgodzę biglaugh.gif

pytanie co wybrać z x-drożnych jest skierowane do kogoś, kto takie głośniki zna i pomoże wybrać x-drożny. Takich które takie mają jest sporo (w tym ja - JBL CS308) ale zakrzyczani przez opcję dominującą zlosnik.gif boją się odezwać.

Ok. niech będzie, tył jest fe.

Ale jak już chcesz tył x drożny, to wybierz ...

Moim zdaiem tak mogłaby wyglądać odpowiedź. waytogo.gif

A co do opinii na temat jajek to "...pierwszą grupę odsłuchiwałem na elipsach JBL GTO 936 (brzmiały lepiej niż Infinity 9613i, które miały za bardzo podbite wysokie)...". Takie były moje wrażenia jak odsłuchiwałem kiedyś radyjka w MM.

• 3 tygodnie później...
Napisano

a ja mam Phonocaryz przodu i uwarzam że grają całkiem fajnie ok.gif na tylną półkę o zgrozo pójdą GMs 7653, wszystko pod tanie radio bo mi wiecej nie trzeba zlosnik.gif

Napisano

> tyłu.Pomóżcie.Pozdro

Zamontuj z przodu 165mm głosniki najlepiej odseparowany zestaw (nawet najtańszy odseparowany zagra Ci lepiej od dwudrożnego z racji lepszego ustawienia głosnika wysokotonowego) wytłum drzwi uzyskasz bas lepszy niż z głosników w półce

Jeżeli nie myślisz nigdy zakładać suba do bagażnika to załóż w półkę głosniki (tylko solidnie pierścienie MDF + wytłumienie) ale nie jakieś dwu-trzydrożne ale same midbasy (jednodrożne) nie zdegradują Ci wysokimi za bardzo sceny dzwiękowej z przodu (oczywiście nie zaga to nigdy takim basem jak subwoofer).

Dlaczego wiekszość nie poleca głosników w tylnej półce bo

- trudno ją uszczelnić i wytłumić i grając wprawiaja w drgania elementy półki itp

- przypadkowa objetość bagażnika nie zapewnia głosnikom odpowiednich warunków do pracy

- zasilane pełnym pasmem graja wbrew regule jeden przetwornik gra jednym pasmem czestotliwości co powoduje znaczną degradację dzwięku z przodu

Subwoofer zaś gra wąską częscią pasma i przy odpowiednich ustawieniach jego dzwiek łączy się z przednimi głośnikami tzn nie jest słyszalny jako odzielne zródło dzwieku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.