Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bicie na kierownicy

Featured Replies

Napisano

Witam, w kwietniu kupilem uzywane alu z oponami do AII. Przejechalem sie obwodnica i zauwazylem przy predkosci 130 km/h lekkie bicie na kierownicy, takie drzenie. Nie przenosie sie to do wewnatrz samochodu tylko na kierownice. Przy nizszych predkosciach tego nie ma. Kola byly wywazone przed zalozeniem. Nie wiem, moze zmienic przod na tyl a tyl na przod?za tydzien mam przeglad moze cos z zawieszeniem nie tak ale raczej nie bo na zimowych nie bylo takiego bicia albo alu gdzies bedzie krzywa. Jak myslicie?

Napisano

Moze zle wywazone... mialem tak nie raz(zmieniam co sezon) ze nie raz mimo ze automat pokazal ze jest ok mialem bicie ... fakt jest tez ze nie znasz przeszlosci felg/opon wiec ryzyko wady jest

Napisano

Przyczyn może być wiele, przecież używane opony, docierały się na innym pojeździe. Na początek wyważenie ponowne kół i przy tym dokładne oględziny, czy gdzieś nie ma guza lub jakiegoś ubytku w bieżniku. Jeśli to nie pomoże to zamiana kół lewo prawo (o ile nie są kierunkowe) no i tył przód. Aha przyjrzeć się trzeba czy felgi nie są krzywe i czy nie mają efektu jaja.

Napisano

> Przyczyn może być wiele, przecież używane opony, docierały się na

> innym pojeździe. Na początek wyważenie ponowne kół i przy tym

> dokładne oględziny, czy gdzieś nie ma guza lub jakiegoś ubytku w

> bieżniku. Jeśli to nie pomoże to zamiana kół lewo prawo (o ile

> nie są kierunkowe) no i tył przód. Aha przyjrzeć się trzeba czy

> felgi nie są krzywe i czy nie mają efektu jaja.

Ja bym do tego jeszcze dorzucił obejrzenie piast (tarcz hamulcowych) w miejscu gdzie przylega felga czy dobrze oczyszczone, no i może same tarcze hamulcowe.

Do autora wątku:

Czy przy hamowaniu z dużej prędkości trzęsie kierownicą??

Napisano

> Czy przy hamowaniu z dużej prędkości trzęsie kierownicą??

Podepne się - u mnie właśnie to ostatnio zauważyłem. Już przy hamowaniu z prędkości powyżej 90km/h telepie kierownicą. Co to oznacza?Co należy wymienić?

Napisano

Dla pewności wymień całe zawieszenie wraz z układem kierowniczym i kołami. Tak najprościej można odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytanie. W pojęciu telepie kierownicą kryje się wiele przyczyn, a jeśli chcesz w 100% to wyeliminować bez sprawdzania to zastosuj się do powyższej wskazówki grinser006.gifpalacz.gif

A na poważnie to może telepać bo, koła krzywe, guz na oponie, ścięte opony, wyrwa w bieżniku, luzy w układzie kierowniczym itd itd. Odpal szukajkę i poczytaj na temat telepie kierownicą a zobaczysz ile może być przyczyn.

Napisano

Jacknn - szukać szukałem wiele i wiem co to szukajka;).Wiem także że to temat rzeka z tym telepaniem. Jednak kolega vendorr zapytał autora tematu czy przy hamowaniu telepie, a u mnie tylko przy hamowaniu to występuje, więc pomyślałem że skoro padło takie konkretne pytanie to jest na nie także konkretna odpowiedź w sylu wymień "X" po jak telepie przy hamowaniu to na 99% pada "X".

Pozdrawiam.

Napisano

> Jacknn - szukać szukałem wiele i wiem co to szukajka;).Wiem także że

> to temat rzeka z tym telepaniem. Jednak kolega vendorr zapytał

> autora tematu czy przy hamowaniu telepie, a u mnie tylko przy

> hamowaniu to występuje, więc pomyślałem że skoro padło takie

> konkretne pytanie to jest na nie także konkretna odpowiedź w

> sylu wymień "X" po jak telepie przy hamowaniu to na 99% pada

> "X".

> Pozdrawiam.

A to sorki, nie zrozumieliśmy się. Czyli temat nie rzeka, zacząć trzeba od tarcz. Dawno wymieniane?

Jeżeli już mają swoje latka i swój przebieg to wymienić je wraz z klockami. Sprawdziłbym też czy nie ma luzu na tulejach wahacza, też może taki efekt dawać.

Napisano

> Podepne się - u mnie właśnie to ostatnio zauważyłem. Już przy

> prędkości powyżej 90km/h telepie kierownicą. Co to oznacza?Co

> należy wymienić?

Tarcze hamulcowe są skrzywione, lub źle oczyszczona piasta tylko że w tym przypadku trzęsło by również podczas jazdy.

Zdejmij koło obejrzyj piastę, powinna być gładziutka i przekręć tarczą i zobacz czy wyczujesz opór, jeżeli tak to tarcze masz skrzywione.

Napisano

Czy dawno? - nie mam pojęcia. Kupiłem auto rok temu - ja ich jeszcze nie wymieniałem bo samochód hamuje sprawnie. Ale widzę że trzeba będzie je jednak powoli wymieniać. Ostatnie pytanie: jaka grubość tarczy jest akceptowalna, a poniżej jakiej już jest źle?

Napisano

> Czy dawno? - nie mam pojęcia. Kupiłem auto rok temu - ja ich jeszcze

> nie wymieniałem bo samochód hamuje sprawnie. Ale widzę że trzeba

> będzie je jednak powoli wymieniać. Ostatnie pytanie: jaka

> grubość tarczy jest akceptowalna, a poniżej jakiej już jest źle?

Było ostatnio na AK, ale powiedz, masz wentylowane tarcze czy nie wentylowane??

Napisano

Nie wentylowane raczej. Asia z 1995 roku w silnikiem x16sz w Caravanie więc nie sądzę, żeby do takiego potffora wkładano wentylowane tarcze.

Napisano

> Nie wentylowane raczej. Asia z 1995 roku w silnikiem x16sz w

> Caravanie więc nie sądzę, żeby do takiego potffora wkładano

> wentylowane tarcze.

No nie wiem, sprawdź lepiej. Ja mam wentylowane.

Jak nie widać to na macanego, poczujesz szczelinę na grzbiecie.

Napisano

> No nie wiem, sprawdź lepiej. Ja mam wentylowane.

> Jak nie widać to na macanego, poczujesz szczelinę na grzbiecie.

spineyes.gif Masz rację - wentylowane. Sprawdzałem przed chwilą. A dałbym se ............ obciąć że nie wentylowane.

Napisano

Tabelka z grubościami tarcz, zdjęcie wstawione przez kolegę Ejhaba

282572590-tabelka.jpg

tu masz wszystko elegancko rozpisane.

Napisano

Zmierzyłem grubość tarczy - wyszło 18,9 mm więc nie kwalifikują się do wymiany. Klocki też w normie. Pytanie: czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia "domowym" sposobem czy tarcza jest krzywa i powoduje bicie przy hamowaniu?

Pozdrawiam.

Napisano

> Zmierzyłem grubość tarczy - wyszło 18,9 mm więc nie kwalifikują się

> do wymiany. Klocki też w normie. Pytanie: czy istnieje jakiś

> sposób sprawdzenia "domowym" sposobem czy tarcza jest krzywa i

> powoduje bicie przy hamowaniu?

> Pozdrawiam.

A jak ją mierzyłeś, czym i w którym miejscu?

Często tarcza nie musi być cienka, ale wystarczy, że jest nierówno wyrobiona, jest pofalowana. Często na zewnętrznej krawędzi tworzy się rant a faktyczna grubość tarczy jest mniejsza niż jej krawędź.

Do zmierzenia czy tarcza nie jest krzywa będziesz potrzebował liniału lub czegoś idealnie prostego. Zdejmujesz koło i przykładasz do tarczy patrząc czy równo przylega, jednak z tym przyleganiem po ubytku już 1 mm jest naprawdę różnie.

Proponuję zwrócić uwagę na parametr "dopuszczalna głębokość rowków" Pewnie nie trzyma tego parametru, jest pofalowana na płaszczyźnie od wewnętrznej do zewnętrznej średnicy. No i dopuszczalna odchyłka grubości. Tarcza powinna być na całym obwodzie tak samo gruba, jeśli nie jest to wiadomo czego trzęsie kierownicą przy hamowaniu.

Co do wymiany tarcz, powinno się je wymieniać razem z klockami. Ale wiadomo, kto tak robi na pewno nie wielu ze względów oczywiście ekonomicznych. Jeżeli ty nie wymieniałeś i ktoś nie wiadomo czy to robił, to przy najbliższej wymianie klocków mógłbyś wymienić dla własnego bezpieczeństwa.

Możesz jeszcze zrobić oględziny samej tarczy szukając czy nie jest pęknięta. Często tak się dzieje.

Napisano
  • Autor

> Ja bym do tego jeszcze dorzucił obejrzenie piast (tarcz hamulcowych)

> w miejscu gdzie przylega felga czy dobrze oczyszczone, no i może

> same tarcze hamulcowe.

> Do autora wątku:

> Czy przy hamowaniu z dużej prędkości trzęsie kierownicą??

Przy hamowaniu nie trzesie kierownica wcale. Wszystko zaczyna sie przy predkosci 120 km/h. Sprawdzalem jeszcze dzisiaj dokladnie. Pojade niech wywaza jeszcze raz kola a jak to nie pomoze to zmienie przod-tyl. Zobacze co sie bedzie dzialo.

Napisano

> Co do wymiany tarcz, powinno się je wymieniać razem z klockami.

No proszę Cię... Skąd taka informacja? Tarcze wymienia się kiedy jej grubość spadnie poniżej minimalnej lub jest uszkodzona - zużyta w inny sposób niż standardowy.

Pozdroofka

Napisano

> Wszystko zaczyna sie przy predkosci 120 km/h.

U mnie było podobnie: wibracje przy 120, które ustawały przy około 135. Wyważałem, cudowałem itp. Pomogło obrócenie jednego koła o 45* na śrubach. Teraz mam zaznaczone położenie felgi względem piasty coby nie pomylić się przy kolejnej zmianie kół smile.gif

Efekt drżenia nie występuje na oponach zimowych, więc to na 100% wada opony, niezauważalne dla wywazarki.

Moze pomogłoby wywazenie na samochodzie.

Pozdroofka

Napisano

> No proszę Cię... Skąd taka informacja? Tarcze wymienia się kiedy jej

> grubość spadnie poniżej minimalnej lub jest uszkodzona - zużyta

> w inny sposób niż standardowy.

> Pozdroofka

Słyszałem kiedyś w telewizji, jakiś specjalista tak radził.

Jaki to program nie pamiętam, ale sporo w tym racji. Sam tak nie robię bo koszta, ale co 3 klocki tarcza idzie do wymiany.

Napisano

> szukać szukałem wiele i wiem co to szukajka;

Przeczytaj sobie to: KLIK 1 i KLIK 2 . Wiele Ci to wyjaśni.

Pozdroofka

Napisano

> Słyszałem kiedyś w telewizji, jakiś specjalista tak radził.

Jeżeli program był sponsorowany przez producenta tarcz, to nic dziwnego że tak mówił wink.gif

> sporo w tym racji.

Możesz rozwinać tę myśl?

> co 3 klocki tarcza idzie do wymiany.

Bo wtedy już NADAJE się do wymiany wink.gif

P.S.

Gdyby Ci się chciało i miał czas rzuć okiem na te dwa materiały (może wystarczy pierwszy) z poprzedniego mojego postu.

Pozdroofka

Napisano

> Możesz rozwinać tę myśl?

Krótko, mianowicie jak coś ze sobą współpracuje a tym bardziej oddziałując na siebie płaszczyznami lepiej będą się spisywały gdy podczas wymiany będą nowe gładkie inaczej dobrze przylegające.

A za te materiały wielkie dzięki, przydadzą się na pewno, warto je przestudiować.

Napisano

> A za te materiały wielkie dzięki, przydadzą się na pewno, warto je

> przestudiować.

To jak przestudiujesz, to trochę inaczej spojrzysz na to:

> Krótko, mianowicie jak coś ze sobą współpracuje a tym bardziej

> oddziałując na siebie płaszczyznami lepiej będą się spisywały

> gdy podczas wymiany będą nowe gładkie inaczej dobrze

> przylegające.

wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Jeździłem tak dość długo. Kupiłem alu z oponami do wyrzucenia. Przejechałem się pierwszy raz na starych oponach - tragedia - auto pływało itp. Okazało się że bąble na oponach itp. Na nowych niby ok ale przy różnych prędkościach drżenie się pojawiało - od 100-110km już dość irytujące.

Przy wyważaniu mechanior stwierdził zwichrowanie jednej z felg (na tyle). Oddałem do prostowania i.... bez zmian. Wqrzyłem się i kupiłem drugi komplet felg - wszystko cacy - żadnego bicia przy dowolnej prędkości (aż się dziwnie jechało) - opony te same.

Tak więc obstawiam uszkodzone felgi. Być może masz takie uszkodzenie którego maszyna do wyważania przy niskich obrotach nie wykryje... Ew. druga możliwość - niewłaściwe/za krótkie śruby (np. wykorzystane do alu te od stalówek - wbrew pozorom nie zawsze dobre wyjście). Mi przy zakładaniu nowych felg zmieniano śruby - stare miały za krótki gwint.

Napisano

Warto sprawdzic rowniez bicie piasty, trafiaja sie pokrzywione.

Wymiana tarcz z klockami.... boje_sie.gif, apokalipsa, co probuja ludziom wmowic....

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.