Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gasnący silnik podczas ruszania na noPb

Featured Replies

Napisano

Witam.

W moim Astrolocie po założeniu LPG pojawił się taki oto problem:

Po odpaleniu silnika na noPb wszystko chodzi jak trzeba w momencie gdy ruszam dodaję gazu puszczam powoli sprzęgło shocked.gif i nagle silnik gaśnie jakby ktoś przekręcił kluczyk, po chwili odpalam, chodzi normalnie - chcę ruszyć i znowu to samo. Sytuacja taka występuje tylko w sytuacji gdy temperatura zewnętrzna jest bardzo bliska temperaturze przełączania na gaz (ok 20 st. C). Gdy silnik osiągnie już normalną temperaturę pracy po zgaszeniu i ponownym odpaleniu można bez problemu ruszać na benzynie.

Powiem szczerze nie mam pojęcia o co chodzi. Czy to jakieś problemy z dolotem powietrza czy czego??

Proszę Szanownych Kolegów o pomoc, a może ktoś miał coś podobnego u Siebie.

Z góry dziękuję.

Napisano

Jak w bingo ustawiona jest emulacja sondy lambda?

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak są ustawione parametry sondy. Kiedyś gazownik coś przy ustawieniach grzebał to po tej robocie zaświecił się check więc zmienił coś jeszcze raz ale problem nadal występuje.

Napisano

> Nie wiem jak są ustawione parametry sondy. Kiedyś gazownik coś przy

> ustawieniach grzebał to po tej robocie zaświecił się check więc

> zmienił coś jeszcze raz ale problem nadal występuje.

Chodzi o ustawienia emulacji sondy. Warto więc sprawdzić bo złe ustawienie skutkuje późniejszymi problemami z jazdą na NoPB.

Napisano

TTTM zlosnik.gif

Mam taką samą przypadłośc u siebie zlosnik.gif

Sonda lambda i jej emulacja są winne.

Komputer poprostu nauczył się parametrów pod LPG

Da się zmienić specyfike lambdy kosztem świecącego się co chwile checka więc imho nie warto zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> TTTM

> Mam taką samą przypadłośc u siebie

> Sonda lambda i jej emulacja są winne.

> Komputer poprostu nauczył się parametrów pod LPG

> Da się zmienić specyfike lambdy kosztem świecącego się co chwile

> checka więc imho nie warto

Aha no to oki będziemy chwilkę wcześniej odpalać co by się troszkę podgrzał potem na gaziu i jazda smile.gifangryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> Aha no to oki będziemy chwilkę wcześniej odpalać co by się troszkę

> podgrzał potem na gaziu i jazda

ja mam tak ustwaioną temp że daje mu chwile na wejście pow 1,5 obrotów przy odpaleniu dodaje gazu na 2 tyś obr i powoli ( nie przekraczam 2-2,5 tyś obr ) jade sobie do pracy aż się nie rozgrzeje waytogo.gif

Napisano

> TTTM

> Mam taką samą przypadłośc u siebie

> Sonda lambda i jej emulacja są winne.

> Komputer poprostu nauczył się parametrów pod LPG

> Da się zmienić specyfike lambdy kosztem świecącego się co chwile

> checka więc imho nie warto

e tam, gdzieś dzwonią ale w którym kościele..??

W omawianej Astrze bez problemu da się tak ustawić żeby check nie świecił a i na NoPB jeździł poprawnie.

Napisano
  • Autor

A ma ktoś może jakieś parametry które mógłbym zasugerować klnie.gifklnie.gif delikatnie oczywiście gazownikowi co by mnie w bambuko nie robił.

Napisano

> e tam, gdzieś dzwonią ale w którym kościele..??

> W omawianej Astrze bez problemu da się tak ustawić żeby check nie

> świecił a i na NoPB jeździł poprawnie.

gazownicy kiedyś zamienili parametry lambdy i taki efekt był

Napisano

Ja miałem parametry czasów H i L po 0,375 i było źle. Szarpało na benz. Teraz mam H=0,275, a L=0,475 i wszystko jest ok. Ale kazdy musi sobie ekserymentalnie to ustawic. Niektórzy mieli np H=0,4, a L=0,6.

Napisano

> gazownicy kiedyś zamienili parametry lambdy i taki efekt był

przebieg(fala), 06L ,04H

Napisano

Ja tez mam taka przypadlos lecz w 1.6 8v.

Bylem u gazownika, posprawdzal, i mowi ze wszystko jest ok, sonda jest prawidlowo ustawiona, wszystkie nastawy sa ok.

Jak pojezdzisz na benzynce troche to znow bedzie wszystko ok.Ale potem pojezdzisz na gazie i znow bedzie tak jak opisujesz. Komputer sie uczy tego a potem tego.

Na benzynce najgorzej sie rusza, potem jest juz lepiej.

Napisano
  • Autor

Dokładnie najgorzej jest ruszanie na nie do końca dogrzanym silniku potem już leci na wszystkim jak trza.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam.

Odgrzewam sprawę.

Byłem u gazownika i po prostu podałem mu parametry H 0,4 i L 0,6 - tutaj wielkie podziękowanie dla Was Koledzy - ustawione były H-0,275 i L-0475 i po tej operacji problemy z jazdą na noPb od razu ustapily.

Oczywiście jeszcze od gazownika usłyszałem przed próbą jazdy, że to na pewno nie to tylko coś z układem paliwowym ale to już pominę.

Jeszcze raz wielkie dzięki!!! winner.gif

Napisano

> Chodzi o ustawienia emulacji sondy. Warto więc sprawdzić bo złe

> ustawienie skutkuje późniejszymi problemami z jazdą na NoPB.

Witam!

Czy przy podobnych objawach w A II Z16XE z sekwencją, też może być winna niepoprawna konfiguracja komputera, czy może mieszanki?

U mnie problem wygląda podobnie. Kiedy odpalam silnik i ruszam na noPB to nie chce mi auto w ogóle jechać. Efekt jakby skończyło się paliwo. Wciskam gaz i brak reakcji.

Do momentu, kiedy przełączy sie na LPG (przy tych temp robi to b. szybko). Po przełączeniu jest już dobrze - od razu jedzie zlosnik.gif

Mogę następnie przełączyć na noPB i juz wtedy różnicy nie widać.

Problem pojawia się tylko po uruchomieniu do momentu przełączenia na LPG.

Pozdrawiam,

Robert

Napisano

> Byłem u gazownika i po prostu podałem mu parametry H 0,4 i L 0,6 -

> tutaj wielkie podziękowanie dla Was Koledzy - ustawione były

> H-0,275 i L-0475 i po tej operacji problemy z jazdą na noPb od

> razu ustapily.

> Oczywiście jeszcze od gazownika usłyszałem przed próbą jazdy, że to

> na pewno nie to tylko coś z układem paliwowym ale to już pominę.

Hmm też muszę w takim razie jechać do gaziarza. Borykam sie z tym już ponad 3 lata. kilku gaziarzy to oglądało i mówili ze wg. nich regulacja jest ok.

dzięki za rade dam znać co to zmieniło

pozdrawiam

Napisano

I ja podepnę się pod wątek. Samochód z podpisu.

Wczoraj wieczorem w czasie jazdy na gazie co parę chwil pikała konsolka od gazu (pika przy obniżeniu się poziomu gazu w zbiorniku i przy przełączaniu na gaz). W związku z tym, że drogi są, jakie są, to myślałem, że to przez wariujący czujnik. Później zauważyłem, że przy każdym piknięciu zaświeca się kontrolka check engine na ułamek sekundy.

Dziś rano ruszam na noPb i po paru metrach silnik szarpie, a później gaśnie. Co ciekawe dzieje się tak tylko w czasie jazdy na biegu. Kiedy stoję w miejscu, to nie ma żadnego problemu wkręcić na obroty. Czy to może być ten sam problem?

Napisano

> Później zauważyłem, że przy każdym piknięciu zaświeca się

> kontrolka check engine na ułamek sekundy.

> (ciach)

błąd odczytany...?

Napisano

> błąd odczytany...?

P1612

- Brak lub nieprawidłowy sygnał blokady rozruchu

Teraz mogę dodać, że problem wygląda identycznie na gazie i benzynie niezależnie od temperatury silnika. Czyżby immobiliser? Samochód trafił do poleconego mechanika.

Napisano

> Dziś rano ruszam na noPb i po paru metrach silnik szarpie, a później

> gaśnie. Co ciekawe dzieje się tak tylko w czasie jazdy na biegu.

> Kiedy stoję w miejscu, to nie ma żadnego problemu wkręcić na

> obroty. Czy to może być ten sam problem?

mam podobnie Astrze 1.6 75KM z 99r. Benzyna/Gaz. Jak jest ciepło/gorąco, odpalam astrolota, obroty lekko skaczą, między 1000 a 1100. po ruszeniu, dodając gazu samochód zaczyna szarpać. Czasami nawet gaśnie(głównie przy ruszaniu bo 100m dalej jest skrzyżowanie) Mój sposób na to - jak zaczyna szarpać to trochę mocniej wciskam pedał gazu;)napędzam się na 2, 3 i czasami 4ce. Silnik się trochę nagrzeje i wszystko jest ok. Nie wspominając, że jak się przełączy na gaz to jest już wszystko ok. Niby bardzo to nie przeszkadza, bo problem jest tylko w lato. Ale bywa to frustrujące.

Napisano

Nagminny problem posiadaczy gazu w astrolotach. Mam G i silnik 1.6 8v, dzieje mi sie to samo. Wina jest zle ustawiona emulacja sondy. Masz ustawienia pewnie typowe tak jak ja, co powoduje ze jak komp sie nauczy jezdzic na gazie, to potem na benzynce trzeba kilka kilometrow przejechac i znow jest wpozadku.

W zimie, czy w zimne poranki tak sie nie dzieje dlatego ze ssanie daje dosc wysokie obroty.

Rozwiazaniem jest zmiana ustawien emulowania, ale moze to skutkowac wywalaniem checka co wyczytalem w innym temacie. Ja z tym poki co nic nie robie.

Ryszajac w cieple dni na benzynce dodaje wiecej gazu, ale bez przesady i ruszam sobie a potem to juz leci jakos.

Napisano

> mam podobnie Astrze 1.6 75KM z 99r. Benzyna/Gaz. Jak jest

> ciepło/gorąco, odpalam astrolota, obroty lekko skaczą, między

> 1000 a 1100. po ruszeniu, dodając gazu samochód zaczyna

> szarpać. Czasami nawet gaśnie(głównie przy ruszaniu bo 100m

> dalej jest skrzyżowanie) Mój sposób na to - jak zaczyna szarpać

> to trochę mocniej wciskam pedał gazu;)napędzam się na 2, 3 i

> czasami 4ce. Silnik się trochę nagrzeje i wszystko jest ok. Nie

> wspominając, że jak się przełączy na gaz to jest już wszystko

> ok. Niby bardzo to nie przeszkadza, bo problem jest tylko w

> lato. Ale bywa to frustrujące.

W Twoim przypadku auto szarpie, a gaśnie przez brak mocy. W moim natomiast jest tak, że odcina zapłon. Jechałem i akurat zdążyłem wcisnąć sprzęgło, obrotomierz zjechał do zera, mignęła kontrolka check engine'a, a samochód ponownie zapalił "na pych", jak puściłem sprzęgło. Powtórzę, że to samo jest na obu paliwach i niezależnie od temperatury silnika. Nie wiem czy przy dłuższym dystansie by ustało, bo ciężko jechać, gdy samochód gaśnie co kilka, kilkanaście metrów.

Napisano

I sprawa się wyjaśniła. Zwarcie na przewodach od immobilizera -250 PLN.

Napisano

> I sprawa się wyjaśniła. Zwarcie na przewodach od immobilizera -250

> PLN.

Za co tyle zaplaciles?

Pozdrawiam

Napisano

> Za co tyle zaplaciles?

> Pozdrawiam

Za szukanie i robienie w nocy.

Napisano

jako ciekawostkę dodam, że wczoraj rano pojechałem do kina- auto zachowywało się bez problemu. po jakiś 2-3 godzinach jak przyszło mi już wracać do domu, autko zaczęło wariować. Przy ruszaniu tak jakby się dusił. Trzeba było mocniej nacisnąć żeby nie zgasł. Po chwili przełączył się na gaz i było ok

Napisano

> jako ciekawostkę dodam (...)

Ale to nie jest ciekawostka tylko emulacja lambdy do regulacji wink.gif

Napisano

> Hmm też muszę w takim razie jechać do gaziarza. Borykam sie z tym już

> ponad 3 lata. kilku gaziarzy to oglądało i mówili ze wg. nich

> regulacja jest ok.

> dzięki za rade dam znać co to zmieniło

> pozdrawiam

nie chce chwalić za wcześnie ale problem u mnie zniknął po ustawieniu.

Kurcze 3 lata się męczyłem z tym

dzięki za info

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.