Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po wymianie progów

Featured Replies

Napisano

no i już mam nowe progi, nie do końca jestem zadowolony jeżeli chodzi o estetykę ale są zrobione z naciskiem na trwałość...

i teraz mam dwa pytanka:

1. czym je zabezpieczyć od środka? jakiś preparat do profili zamkniętych czy może da rade towot z przepracowanym olejem?

2. w czasie napraw wyleciało mokre i w ogóle bleee wyciszenie podłogi, czym to zastąpić - doradźcie coś

Napisano

> no i już mam nowe progi, nie do końca jestem zadowolony jeżeli chodzi

> o estetykę ale są zrobione z naciskiem na trwałość...

> i teraz mam dwa pytanka:

> 1. czym je zabezpieczyć od środka? jakiś preparat do profili

> zamkniętych czy może da rade towot z przepracowanym olejem?

ja fukałem fluidolem

> 2. w czasie napraw wyleciało mokre i w ogóle bleee wyciszenie

> podłogi, czym to zastąpić - doradźcie coś

Wyciszenie z przodu wyciąłem ile się dało. Na całą podłogę, wcześniej pomalowaną podkładem i farbą, kleiłem matę bitumiczną. Głośność porównywalna. Różnica jest taka jak z i bez termicznej osłony silnika według mnie.

Pozdrawiam

Napisano

Fluiodol tak jak poleca kolega albo APP do profili zamkniętych i nie szkoduj tylko konkretnie tam wpuść. wink.gif Co do podłogi, to wywaliłem te wygłuszenie i zamiast niego leży sobie pod spodem kawałek gumoleona czy jak to tam się zwie. wink.gif Taka wygładzina gumowa z podłogi. Skutecznie izoluje aby wilgoć spod nóg nie ciągnęła aż do blachy. Cała podłoga wysmarowana jest środkiem do profili zamkniętych.

Napisano
hmm.gif tak mnie zastanowiła jedna rzecz. Nie wiem czy tak jest we wszystkich uniakach, ale u mnie wykładzina jest zrobiona w taki sposób, że u góry jest taki "materiał" a od spodu jest sztywna z jakiegoś tworzywa sztucznego. Wydaje mi się, że to w znacznym stopniu zatrzymuje wilgoć przed dostaniem się pod tą wykładzinę (choć coś tam na pewno przecieknie). Większość wilgoci i tak raczej dostaje się przodem auta, bo z wiekiem blachy się nieco rozchodzą i się wszystko rozszczelnia. Z tym najtrudniej walczyć... sick.gif
Napisano
  • Autor

zakładając że nie będę oszczędzał na ilości i wybieram to

ile tego kupić? jedno wystarczy, czy po jednym na próg?

Napisano

możesz zapodać foty jak ci to zrobił?

bo mnie to też czeka i mam znajomego ale on nie jest typowym blacharzem....

wiec chce zobaczyć jak to wygląda na końcu u ciebie

Napisano

> tak mnie zastanowiła jedna rzecz. Nie wiem czy tak jest we

> wszystkich uniakach, ale u mnie wykładzina jest zrobiona w taki

> sposób, że u góry jest taki "materiał" a od spodu jest sztywna z

> jakiegoś tworzywa sztucznego. Wydaje mi się, że to w znacznym

> stopniu zatrzymuje wilgoć przed dostaniem się pod tą wykładzinę

> (choć coś tam na pewno przecieknie). Większość wilgoci i tak

> raczej dostaje się przodem auta, bo z wiekiem blachy się nieco

> rozchodzą i się wszystko rozszczelnia. Z tym najtrudniej

> walczyć...

Masz rację jest dokładnie tak jak mówisz, ale jest jedno "ale". Ten spód wykładziny lubi czasami pękać z wiekiem. Nie wiem jak jest u Ciebie i czy wyjmowałeś całą wykładzinę? Ja wyjmowałem i miejscami jest przetarta albo popękana i właśnie tymi miejscami przedostaje się wilgoć. wink.gif Co do rozchodzenia się blach to szczerze powiem, że nie zauważyłem u siebie, ale zawsze w szczeliny można nawalić baranka czy np. bitexu i będzie szczelnie. wink.gif

Napisano

> zakładając że nie będę oszczędzał na ilości i wybieram to

> ile tego kupić? jedno wystarczy, czy po jednym na próg?

Proponuję kupić ze 2-3 opakowania gdyż, po jednym warto wlać w każdy próg. Resztę w tylne nadkola itp dziurki i profile zamknięte. wink.gif Ja to robiłem metodą "wpuszczam gdzie się da" oink.gif. wink.gif

Napisano
  • Autor

pożyczyłem mój aparat matce na wyjazd...

jeżeli odnajdę jej to pstryknę fotki lada dzień, jeżeli nie to musisz poczekać do przyszłego tygodnia

Napisano
  • Autor

mam pozakładane nadkola plastikowe które są niezdejmowalne (wszystkie śruby już maja pordzewiałe łebki)

więc zabezpieczać będę tylko progi, czyli się ograniczę do 2 opakowań

Napisano

Ale miałem na myśli nadkola od środka, tam z bagażnika masz dostęp. wink.gif

Napisano
  • Autor

aaa

no racja w sumie, pomyśle nad tym....

a powiedz mi jeszcze czy lejąc to w progi trzeba to pryskać w jakiś określony sposób

czy lać jak bądź a to się samo potem rozpłynie jak trza

Napisano

Najlepiej zapodawać z wężyka który jest w zestawie. wink.gif Ja mam go na drucie żeby było sztywniej. Wsadzasz wtedy wężyk do końca w próg i zapodajesz specyfik powoli wyciągając wężyk z progu żeby na całej długości progu wszystko zostało zapsikane. wink.gif I tak kilka razy z odstępami po kilkanaście minut żeby trochę przyschło. Ja tak robiłem u siebie, ale może są jakieś inne sposoby. Musisz to robić z wyobraźnią, bo jak nalejesz byle jak to np górna część progu może zostać niezabezpieczona itp.

Napisano
  • Autor

a więc wygląda to tak:

z daleka nie jest źle:

4398c7c5fc360a73m.jpg

ale z bliska już gorzej:

fdc0b03194fa7791m.jpg

1a1213d5a8493001m.jpg

i teraz doradźcie mi co z tym zrobić

jest to wszystko dobrze zabezpieczone, więc ja wymyśliłem że tylko to od wierzchu wyrównam i prysnę całe to badziewie czarnym matem bo ten baranek i tak ma nierównomierny kolor

tylko jak to wyrównywać to czym? szpachla, czy jakoś może baranka tan poupychać na równo? da się tak?

Napisano

o qr... kto Ci to tak pięknie pospawał??

Jeśli to ma się nazywać wymianą progów to nie wiem co powiedzieć...

A jeśli chodzi o to czym wyrównać, baranek ma pewną elastyczność i szpachla zacznie pękać i odchodzić. Wyrównane to powinno być po spawaniu i podkładowaniu...

Jeśli chcesz to próbuj wyrównać barankiem, innego sensu nie widzę..

Napisano
  • Autor

masz racje, jestem strasznie wq... na tego gościa, a że nie bardzo miałem wybór, bo musiałem samochód wziąć żeby do łodzi wrócić to zaakceptowałem... powinienem mu to kazać poprawić ale mnie było opcji

mam nauczkę, tak to czasem jest jak człowiek chce przyoszczędzić

jest jeszcze opcja żeby to zjechać do blachy i wtedy robić od nowa ze szpachlą, ale boje się że jak flexem rusze te punktowe spawy to puszczą...

a dałoby to rade zrobić taką szczotką drucianą na wiertarkę? zerwie baranka do blachy?

Napisano

No cóż. Teraz te spawy wyrównaj lamelką, podkład epoxydowy, szpachla z alu albo włóknem. Podkład i kolor albo baranek. I modlitwa żeby za ~rok mulher.gif nie wylazła. Dalej nic nie napiszę bo powiesz że kraczę... zlosnik.gifpub2.gif

Napisano
  • Autor

ale mnie dobijacie...

a czy jeżdżenie tak może wpłynąć na żywotność tych progów... czy lepiej nie ruszać, przyzwyczaić się do szpetnego wyglądu i dobrze zakonserwować o środka?

a w ogóle to o co kaman z tym wyrównaniem spawów lamelką? confused.gifconfused.gif

bo nie wiem co to lamelka... cfaniak.gifcfaniak.gif

Napisano

> ale mnie dobijacie... Nie załamuj się chłopaku nie jest aż tak źle. Po prostu było szybko i gościowi nie chciało się tego spawać do końca albo czasu miał już mało. Może bał się że mu spaw blachę na błotniku ściągnie. niewiem.gif

> a czy jeżdżenie tak może wpłynąć na żywotność tych progów...

Tak i to baaaardzo znacząco. Po pierwszym deszczu będzie rudo

> a w ogóle to o co kaman z tym wyrównaniem spawów lamelką?

> bo nie wiem co to lamelka...

Lamelka to jest to...

A dlatego tym gdyż taka tarcza nie przegrzewa blachy tak jak zwykła tarcza podczas szlifowania. A wyrównać należy po to żeby ci pół metra grubości szpachli nie wyszło.

Napisano
  • Autor

> Nie załamuj się chłopaku nie jest aż tak źle. Po prostu było szybko i gościowi nie chciało się tego spawać do końca albo czasu miał już mało. Może bał się że mu spaw blachę na błotniku ściągnie

tak mi właśnie powiedział, że by musiał potem błotnik szpachlować i bez lakierowania by się nie obyło

ale czy jakby te punkty potem też tank punktowo uzupełnił to mogło by ściągnąć blache

bo też mi przyszło do głowy czy by kogoś z migomatem znaleźć kto by to pyknął w tych brakujących miejscach czy to nie ma sensu?

> Tak i to baaaardzo znacząco. Po pierwszym deszczu będzie rudo

> Lamelka to jest to...

> A dlatego tym gdyż taka tarcza nie przegrzewa blachy tak jak zwykła

> tarcza podczas szlifowania. A wyrównać należy po to żeby ci pół

> metra grubości szpachli nie wyszło.

i jak tym lekko wyrównam to mi spawy nie puszczą?

Napisano

> to pyknął w tych brakujących miejscach czy to nie ma sensu?

Bo tak powinien zrobić. Spawać punktowo i uzupełniać braki. Niechciejstwo po prostu i tyle. spineyes.gif

> i jak tym lekko wyrównam to mi spawy nie puszczą?

Jeśli wyrównasz to z głowa i nie przesadzisz ze szlifowaniem nie powinno się nic stać. Jak byś podjechał do kogoś kto ci to uzupełni to już w ogóle było by miodnie.

Napisano

> a dałoby to rade zrobić taką szczotką drucianą na wiertarkę? zerwie

> baranka do blachy?

na wiertarce masz: małą średnicę szczotki i stosunkowo małe obroty, ale na kątówkę załóż coś takiego

282633985-szcz_gwint.jpg

sam tym zdarłem barana z całych progów - a pod spodem były ogniska rudej...

post-109606-14352503307048_thumb.jpg

Napisano

No to spawacz odstawił Ci kiszkę z lekka.

Ja proponuję, a żałować kasy i odstawić do jakiegoś porządnego fachowca, niech Ci zerwie tego baranka, poprawi spawyi walnie w podkład, ewentualnie przyszpachluje trochę. Baranka na dół położysz sam z pędzla. wink.gif Będzie wyglądać dobrze. wink.gif Położysz tyle warstw ile będziesz chciał i jak będziesz chciał, a progi we wnękach drzwi pryśniesz sobie spray'em dobranym pod kolor za 30zł i będzie jak nówka funkiel z fabryki. wink.gif Ooo taki spray: klik

Kolor dobiorą Ci po numerze. Różnica może nieco będzie, ale na pewno będzie lepiej wyglądać niż teraz, no i zaoszczędziesz na lakierniku. wink.gif

Ale to tylko opcja jak ja bym zrobił. Wydał byś trochę więcej, ale miałbyś nauczkę i w końcu profi zrobione. wink.gif

Napisano
  • Autor

nie wchodzi w grę niestety, nie mam kasy

poza tym baranek do tego poziomu mi się podoba, tylko te spawy zgodnie z radą kolegów sobie poprawie i będzie ok

muszę się tym zadowolić

Napisano

ja do wygłuszenia użyłem karimaty z markieta... kupiłem 2 po 7 zyla, powycinałem i waytogo.gif kleiłem na podkładzie hehe.gif

Napisano
  • Autor

spoko rozwiązanie, a powiedz na co przykleiłeś??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.