Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura oleju

Featured Replies

Napisano

Wreszcie założyłem czujnik temperatury oleju, który czekał w garażu na swoją kolej chyba ze 3 lata zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif I teraz mam pytanie, bo nie wiem jak powinny wyglądać wskazania temperatury hmm.gif

Ogólnie jest tak. Wczoraj skończyłem remont silnika. Wymienione pierścienie, uszczelniacze zaworowe, zalany nowy olej, borygo itp. Przy okazji w miskę olejową wkręciłem czujnik. Dzisiaj pojechałem autem do pracy żeby zobaczyć jak silnik będzie się sprawować w drodze. I trochę mnie zdziwiła temperatura oleju, bo przez całą trasę nie poszła wyżej niż ok 85-90st.C i w dodatku trwało to bardzo długo. Silnik miał już swoje 90st.C, a olej w tym czasie doszedł do ok 65-70st.C hmm.gif

To normalne zachowanie temperatury oleju czy z moim czujnikiem jest coś nie tak? hmm.gif Aha. Moja trasa to ok. 10km w jedną stronę. Mniej więcej połowa w korkach. Reszta to w miarę spokojna jazda. Silnik jak w podpisie 903ccm gaźnik.

Napisano

IMHO normalne (przynajmniej podobnie się zachowuje wskaźnik u mnie). Myślę, że temperatura może też zależeć od miejsca w którym jest zamontowany czujnik. U mnie jest w podstawce filtra oleju i dość długo trzeba czekać, żeby się wskazówka od temperatury oleju wogole się podniosła. Na ogół mam temperatury takie jak ty, raz podczas ostrzejszej jazdy dobiłem do 110.

Napisano

> Wreszcie założyłem czujnik temperatury oleju [ciach]

Tak właśnie ma być. Olej nagrzewa sie o wiele wolniej, niż płyn chłodzący.

Napisano

> Tak właśnie ma być. Olej nagrzewa sie o wiele wolniej, niż płyn

> chłodzący.

ale w newralgicznych węzłach tarcia ma on znacznie wyższą temperaturę niż w misce olejowej - warto o tym pamiętać.

pozdr

Napisano

Jeśli to nie problem zrób jakieś foto jak zamontowałeś czujnik, jakiego użyłeś itp. Bo ciekawi mnie co jest konkretnie potrzebne, żeby takie coś wstawić.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to nie problem zrób jakieś foto jak zamontowałeś czujnik,

> jakiego użyłeś itp. Bo ciekawi mnie co jest konkretnie

> potrzebne, żeby takie coś wstawić.

W miskę wspawałem nakrętkę z odpowiednim gwintem, zrobiłem dziurę i wkręciłem czujnik. Zdjęć niestety nie mam, ale może spróbuje jakoś zrobić.

Napisano
  • Autor

> Tak właśnie ma być. Olej nagrzewa sie o wiele wolniej, niż płyn

> chłodzący.

Ok czyli wszystko w porządku. O to mi chodziło. Dzięki.

Napisano
  • Autor

Udało mi się dzisiaj cyknąć czujnik ok.gif

b413f7c90421a4a2m.jpg

0b0bd652c4c6ed8am.jpg

Umiejscowienie nie wyszło zbyt szczęśliwe ze względu na bliskość "patyka", ale było to robione niestety bez przymierzania miski do bloku tongue.gif na szczęście "patyk" podczas jazdy pracuję ponad czujnikiem i jak do tej pory nie zauważyłem żeby cokolwiek złego się tam działo.

Napisano

No niezły patent, ze szczelnością widzę też nie ma problemów wink.gif

Napisano

> Udało mi się dzisiaj cyknąć czujnik

> Umiejscowienie nie wyszło zbyt szczęśliwe ze względu na bliskość

> "patyka", ale było to robione niestety bez przymierzania miski

> do bloku na szczęście "patyk" podczas jazdy pracuję ponad

> czujnikiem i jak do tej pory nie zauważyłem żeby cokolwiek złego

> się tam działo.

na półosi widać ślady ocierania przewodu - pewnie w momentach gdy koło opada w dół na nierównościach.

pozdr

Napisano
  • Autor

> No niezły patent, ze szczelnością widzę też nie ma problemów

No na szczęście nic nie cieknie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a najważniejsze, że teraz po wymianie pierścionków oleju już nie ubywa tak jak kiedyś prawie 1l/100 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a w dodatku cały czas jest tak czyściutki, że go ledwo widzę na bagnecie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> na półosi widać ślady ocierania przewodu - pewnie w momentach gdy

> koło opada w dół na nierównościach.

> pozdr

No fakt, że jakieś ślady są, ale na szczęście puki co nic poważnego się nie dzieje wink.gif specjalnie puściłem tam trochę dłuższy kabelek, żeby był luz wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.