Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja lamp przednich

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wygląda na to ze coś wewnątrz lampy ulęgło zerwaniu lub się wypięło, ponieważ lampa nie reaguje na kręcenie śruba regulacyjna w płaszczyźnie poziomej.

Czy jest możliwość naprawy regulacji poziomej w lampach przednich ?

pozd,

tomi

Napisano

> Witam,

> Wygląda na to ze coś wewnątrz lampy ulęgło zerwaniu lub się wypięło,

> ponieważ lampa nie reaguje na kręcenie śruba regulacyjna w

> płaszczyźnie poziomej.

> Czy jest możliwość naprawy regulacji poziomej w lampach przednich ?

Już nie pamiętam która to regulacja mi padła ale aby się do tego dostać trzeba rozkleić klosz.

Ja to robiłem podgrzewając opalarką uszczelnienie ale jest prostszy sposób.

Do nagrzanego piekarnika (chyba 140 stopni) wkładasz lampę na 5 minut i ładnie po tym klosz odkleja się od reszty. Może ktoś kto to robił dokładniej opisze czynności.

Składanie lampy przebiega w ten sam sposób.

pzdr

Napisano

> Astra G

O to nie wiem co tam peklo, bo na temat AF robilem spore doswiadczenia w Valeo

Napisano

> ALe tego normalnie sie nie rusza.

No przecież nawet na przeglądzie diagnosta koryguje położenie jak coś nie tak hmm.gif Więc dlaczego uważasz, że tego się nie rusza ? Przecież jak lampa świeci za blisko środka albo w krzaki to należy to skorygowac po to jest ta regulacja ok.gif

Napisano

> No przecież nawet na przeglądzie diagnosta koryguje położenie jak coś

> nie tak Więc dlaczego uważasz, że tego się nie rusza ?

> Przecież jak lampa świeci za blisko środka albo w krzaki to

> należy to skorygowac po to jest ta regulacja

Ale tam jest gora 1,5 obrotu w lewo w prawo i jak nie pomaga to tzreba wyjac lampe i sprawdzic co jest grane

Napisano

> Ale tam jest gora 1,5 obrotu w lewo w prawo

U mnie w Vectrze jest znacznie więcej i w astrze chyba też tak było choć już nie pamiętam. A wychylenia poziome spore udawało się osiągać kręcąc tą regulacją

> i jak nie pomaga to

> tzreba wyjac lampe i sprawdzic co jest grane

tego to już nie wiem

Napisano

> U mnie w Vectrze jest znacznie więcej i w astrze chyba też tak było

> choć już nie pamiętam. A wychylenia poziome spore udawało się

> osiągać kręcąc tą regulacją

Te informacje otzrzymalem bezposrednio od inzyniera w Valeo jak bylem u nich w fabryce w Francji.

Napisano

> Ale tam jest gora 1,5 obrotu w lewo w prawo

Proszę Cię bardzo, nie zaczynaj znowu....

Pozsdroofka

Napisano

> Te informacje otzrzymalem bezposrednio od inzyniera w Valeo jak bylem

> u nich w fabryce w Francji.

Ale praktyka pokazuje, że należy używać tej regulacji aby nie oślepiać innych na drodze ok.gif

Napisano

> Proszę Cię bardzo, nie zaczynaj znowu....

> Pozsdroofka

Bylem widzialem, cwiczylem, sprawdzilem i ja w to wierze i tobie proponuje to samo. Tak jest i bedzie w reflektorach Valeo. W innych moze ta zapinka jest nie plastikowa tylko metalowa.

Dobrze wsadzony reflektor do sprawnego samochodu z dobra zarowka w 99% przypadkow wymaga tylko regulacji gora, dol.

A jak ktos niewierzy to jego problem nie moj. Ja juz nie zepsuje zadnego reflektora z tego powodu kolego lelek.

Napisano

> Bylem widzialem, cwiczylem, sprawdzilem i ja w to wierze

No przecież Cię prosiłem....

Pamiętasz jak zakończyło się ostatnie podanie tej rewelacji przez Ciebie? Jako jedyny dowód przedstawiłeś napisany przez Ciebie biuletyn z nic nie mówiącym zdjęciem reflektora z ZEWNĄTRZ. Napisałeś też, że WSZYSTKIE reflektory montowane w Astrze F są podatne na właśnie takie uszkodzenia (ciekawe, że montowane w innych autach już nie. Astra wyjatkowa jakaś czy złośliwość producentów?). Dostałeś zdjęcia rozbitych reflektorów Valeo i Careli i jakoś nie potrafiłeś wskazać owej mitycznej zapinki. W efekcie obraziłeś się na forum, napisałeś: "Widze ze po prostu nie pasuje do tego forum [...] Nara tyle mnie było. " , po czym.... zmieniłeś nick. Żeby nie być gołosłownym: KLIK

> i tobie proponuje to samo.

Dziękuję, pozostanym przy swoim....

> Tak jest i bedzie w reflektorach Valeo.

Bo tak Ci powiedział inżyniez z Valeo? I teraz śmieje się w kułak, że zrobił Polaczka w... konia, a on rozpuścił na Polskę biuletyn...

> W innych moze ta zapinka jest nie plastikowa tylko metalowa.

Jeżeli chcesz w dalszym ciągu głosić te teorie, to po raz drugi proszę: podaj dowód na potwierdzenie swoich słów, inny niż swój biuletyn. Pokaż fotę owej tajemniczej zapinki, bo na fotach, które tobie pokazano jakoś jej nie widać.

> a juz nie zepsuje

> zadnego reflektora z tego powodu kolego lelek.

OK, nie kręć śrubką. Przedstawiłeś swoją teorię nawet dwa razy. I proszę Cię, niech tak zostanie.

Napisano

A moze uzupelnisz swoj profil, moze jak bede jechal w kraj to ci udowodnie, tyle ze ty placisz za reflektor. angryfire.gif

A od tych polaczkow to sie sam wyzywaj, ja zglosilem do niego problem, sam go probowalem rozwiazac, ale oni powiedzieli ze dla jak to ty nazywasz glupich polaczkow nie beda robic instrukcji obslugi. Uznaja ze jak ktos 3 reflektory na pareset tysiecy zepsuje to sie nauczy i wiecej nie ruszy.

Temat uwazam z swojej strony zamkniety i nie jest moim jedynym zadaniem na ziemi przekonywac do ich bledow.

K O N I E C !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano
  • Autor

Panowie

Tu chodzi o Astre G.

I informacje, co w lampie od G uleglo uszkodzeniu.

pozd

Napisano

> Panowie

> Tu chodzi o Astre G.

> I informacje, co w lampie od G uleglo uszkodzeniu.

> pozd

Dlatego zapytalem i nie ide dalej, ale ...

Napisano

> Dlatego zapytalem i nie ide dalej, ale ...

....Musialem sie wpieprzyc mimo ze nie mialem nic do dodania - czyz nie grinser006.gif

Jak lubisz pisac, to obok jest IKA. Tam mozesz sie udzielac biglaugh.gif

Napisano

Widzę, że przepisu nie ma, ja te lampy rozbierałem, ale nie pamietam jak to jest połaczone.

Mam tylko jedną radę dla ciebie: upewnij się, że to na pewno jest uszkodzenie - w reflektorach Astry G przełożenie tych regulacji jest takie niewielkie, że ja też kiedyś kręcąc kilka obrotów nie widziałem na ścianie zmian - tak to wolno idzie (w innych samochodach lekkie poruszenie śrubki daje efekt). Już kiedyś się zastanawiałem, czy nie robić regulacji za pomocą wkrętarki z odpowiednim bitem, wtedy widać byłoby efekt regulacji.

A ty zrób kilkanaście obrotów w jedną stronę, a potem kilkanaście w drugą. Może w skrajnych położeniach ślimaczek wyzębia się ze ślimacznicy i trzeba pokręcić w drugą stronę, żeby zaskoczył?

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.