Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test - Nissan Maxima J32 MY10

Featured Replies

Napisano

Chyba nie ma na swiecei bardziej nudnego auta niz Camrypalacz.gif.

Wiem ze w EU niektorym takie stwierdzenie moze sie nie spodobacgrinser006.gif ale faktow nie da sie zaprzeczycfly.gif. Tanie taczki w odpoweiedniej cenie i ... mamy najpopularniejsze auto klasy sredniej [...]

W zasadzie Nissan Maxima starej generacji (J31) moglby sie poklocic z Camry o to ktory jest bardziej nudny...

17202950.jpg

Ale nadszedl J32. Wersja JDM/Australasia jest niestety spokojniejsza niz USDM. Wielu ludzi wciaz nie moze zrozumiec dlaczego bo jesli dostalibysmy taki przod jak USDM to kolejki pod salonem pewne ale coz [...]

Nie znaczy ze auto jest gorsze - jest mniej agresywne a glowni klienci na starsza generacje Maxima byli w kierunku N od wieku 40latzlosnik.gif.

2009_nissan_maxima.jpg

Przy J32 Nissan powiedzial dosc i przeszedl do starej formuly z lat 70 kiedy Datsun uwazany byl za auto niezawodne, tansze niz konkurenci i z super wyposazeniem.

skyline475b.jpg

Strsza generacja Maxima byla troche nie obecna w klasie rodzinnej. Miala bardzo dobry silnik (3.5l 170kW/333 Nm) najpierw w polaczeniu z 4 stopniowym automate a od 2006 z CVT... ale to nigdy nie bylo auto kierowcydrive.gif jak np BMW.

Silnik-idrive.gif

Nissan przeszedl to ataku na rynek i ... ustawil auto posrod dwoch klas - klasa "Medium"/srednia i klasa

"Family"/rodzinna.

Klasa rodzinna dalej dostaje 3.5l V6 185kW/326Nm (250KM), klasa srednia dostaje ... V6zlosnik.gif zamiast powszechnie stosowanych 4 cylindrow w tej klasie ale pojemnosc jest podobna - 2.5l. Maly V6 ma 134kW/228Nm (185KM). Oba silniki wystepuja tylko z jedna skrzynia - CVT z 6 speed Manual mode.

Wiec gdzie jest maly trickhmm.gif? Spalanie. [dzieki] 2.5l V6 pali srednio 9.5l/100km na benzynie E10 lub standard (91RON), czyli patrzac na stats to 0.4l mniej niz 2.4l 4-cylinder 117kW/218Nm Camry.

3.5l V6 pali srednio 10.2l na 100km ale... Premium (95RON). E10 tez moze byc uzywana. Porownujac do glownych konkurentow np. Honda Accord V6 - 0.2l roznicy na niekorzysc Maxima.

img1321bam.jpg

Wrazenia z jazdyfood.gif

Przeczytalem pare reviews i ... zapragnalem miec znow auto osobowezlosnik.gif. W zasadzie ktokolwiek jest dzis na zakupie auta klasy sredniej/rodzinnego powinien isc i odwiedzic Nissan. Maxima wita swiezym design i cala gama wyposazenia gdzie konkurencja liczy $$$ duzo wiecej. Jesli zaparkujemy Maxima kolo Camry czy Accord to wydaje sie ze Maxima musi kosztowac co-najmniej 2 x tyleok.gif.

Jezdzilem dwoma Maxima - ST-L 250 (2.5l V6) i ST-S 350 (3.5l V6 jak mozna sie domyslic zlosnik.gif)

Wyglad

Jak zawsze mowie gusta sa rozne ale design IMVHO Maxima ma dosc lagodny.

img1298b.jpg

img1295.jpg

img1300k.jpg

ST-L 250 - wersja bazowa - czesto zwana na AK biedawink.gif

Pierwsze wrazenia sa ... hmm.gif niepokojacezlosnik.gif ... Najpierw mamy key-less entry - czyli zblizamy sie do auta i samo sie otwiera. Otwieramy drzwii a tam - muuuuuu- znaczy skora w czarnyum kolorze. Wciskamy ten "knob" i naciskamy "Start"i maly V6 budzi sie do zycia. waytogo.gif.

Silnika praktycznie nie slychac po zamknieciu drzwii a siedzac w srodku czuje comfort. Kierwonica IMVHO jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek widzialem. Wszystkie sterowania w koncu jakos logicznie poukladane i jej grubosc jestwaytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif. Miejsca na nogi jest w sam razwaytogo.gif. Majac 6'1 mialem tez duzo przestrzeni nad glowa.

Siedzenia bardzo wygodne, dobrze trzymajace na boki. IMVHO 9h jazdy miedzy Sydney a Brissy na takich siedzeniach to tylko sama przyjemnoscwink.gif.

img1305.jpg

img1318.jpg

Oprocz skory i key-less entry, najbiedniejsza wersja ma:

-xenon z funkcja on/off reagujaca na zmierch,

-17 ' alu (i tak 5 zapasowe w bagazniku tezwaytogo.gif),

- Climate control,

- LED tylne swiatla,

-automatycznie skladane boczne lusterka,

-elektrycznie sterowane siedzenia kierowcy w 8 plaszczyznach,

- ditto dla pasazera w 4 plaszczyznach,

-start button,

- 6 stack CD/MP3/AUX audio,

-chrom na klamkachzlosnik.gif

img1316.jpg

Oczywiscie nie wspomne 6 airbags, ABS, VDC, TCS, EBD, BA bo to chyba dzis oczywistepalacz.gif

Najwieksze brakino.gif - tylny spoilernono.gif, czujniki parkingowe w tej wersji to opcjahmm.gif. No i wkraczamy w stara ere McCarthyism Americanazlosnik.gif - Otoz Nissan Maxima ma jeszcze cos co powoduje zle w oku - 4 pedal, a raczej 3 pedal - czyli hamulec reczny operowany nogalizak.gif.

Jakos nigdy nie bylem zwolennikiem CVT -az do dzis. CVT wyciaga z tego malego V6 kazdy mozliwy Newton-metrewaytogo.gif, po prostu sama przyjemnosc z jazdy. W opcji M-mode daje rozwniez troche zabawy, ale chyba starzeje sie albo juz sie zrobilem leniwy bo po 10 minutach zabawy z powrtem wrzucilem na full autook.gif. 1,550kg zywej wagi jest pchane do przodu bez zbytniego wysilku.

img1309.jpg

Jak wspomnialem - silnika w srodku nie slychac, mozna powiedziec ze do normalnej miejskiej jazdy jest w sam raz, jezdzac po normalnych po zamiejskich drogach niby troche brakuje drive.gif mocy ... ale jak docisniemy to maly V6 budzi sie do zycia i radzi sobie z autem calkiem nie zlewaytogo.gif. Auto trzyma sie drogi jak przylepione mimo napedu na przednie kola - cos co mnie naprawde zdiwilo.

Ani razu nie udalo mi sie go wyprowadzic z drogi drive.gif mimo ze probowalem - np biorac niektore zakrety 60 km/hzlosnik.gif.

IMVHO to zalsuga nowego zawieszenia. Maxima bazuje na "D" platform - tej samej co Murano Z51.

Wg faceta z Nissan Oz wersja ma zawieszenie wzorowane na Toyota Aurion - i to zdaje sie to potwierdzacwaytogo.gif. Auto trzyma sie drogi mimo swojej wielkosci, zawieszenie nie jest sportowe .. ale miekkie tez nie jestwaytogo.gif

Wersja ST-S 350/Ti 350

Wskakujac do 3.5l w zasadzie nie czuje sie roznicy. Jazda jest praktycznie taka sama z jednym wyjatkiem = nie brakuje mocy w zadnym przedziale rpm, z V6 pracujacym mniej -czuje sie to ze jest mniej wysilony.

Widac tez pare roznic w srodku hmm.gif oprocz cenyzlosnik.gif:

ST-S dostaje:

-tylny spoilerwaytogo.gif,

-bardziej zaawansowany key-less entry - nic nie wkladamy zanim wcisniemy start-button,

-podgrzewane siedzeniazlosnik.gif - wbrew pozorom dobre na zimowe Oz wieczory ok.gifwink.gif,

- podswietlane lusterka dla pasazera i kierowcy w daszku przeciwslonecznym (czy jak sie to po PL nazywa)

- czujniki parkowania,

Ti dodatkowo do ST-S

-GPS ze sterowanie z kierownicy,

-DVD player,

-kamera do parkowania,

-Bluetooth (ciekawe podejscie dlaczego Bluetooth jest w najdrozszej wersji skora auta za $12k go majazlosnik.gif),

-System Bose z 11 glosnikami,

-szyberdach,

-video input,

-pamiec siedzenia kierowcy,

I tyle...

Ceny

Ano wlasnie winner.gif wydaje sie ze nowa Maxima bedzie drogahmm.gif. Otoz nie.

Ceny sa nizsze o $1k niz odchodzaca wersja ale wersja bazowa ma 1,000cm3 mniej.

No wiec wersja BIEDA ST-L 250- sugerowana cena detaliczna to $33,990 -= co wg xe.com daje 82,523.38 PLN

Wersja ST-S 350 za wiekszy V6 i cuit wiecej wyposazenia wymaga teorytecznego wylozenia $37,990 - 92,317.79 PLN

Wersja topowa Ti to $46,990 - 114,014.34 PLN

Nissan przewiduje sprzedaz na poziomie ok 250-300 sztuk na miesiac z tego 60% przypadnie na 3.5l V6 a 40% na mniejszy 2.5l.

Po dzisiejszej rozmowie raczej cena sprzedazy bedzie rownala sie sugerowanej cenie ale za pare miesiecy jak emocje z nowym modelem opadna podejrzewam ze typowo - 5-7% roznicy do utargowania w dol nie bedzie problememwaytogo.gif...

old.gifOzi

Napisano

Ta US Maxima wygląda bardzo fajnie, wersja AU już niespecjalnie alien.gif

btw. Camry nie musi byc nudne, wystarczy odpowiedni kierowca... zlosnik.gif

...albo odrobina fantazji grinser006.gif

Napisano

Bardzo ladny samochod - wspolpracownik mojej zony kupil takiego kilka miesiecy temu. Tylko w sumie nie wiadomo po co ten samochod jest... Bo tak naprawde to powinien nazywac sie Infiniti i byc konkurencja dla Lexusa ES. A tak jest Nissanem i kanibalizuje sprzedaz Altimie. W USA wystepuje wylacznie z 3.5L V6 (290 KM), wersja najubozsza $28K, wersja maksymalna $36K.

Napisano
  • Autor

> Chyba nie ma na swiecei bardziej nudnego auta niz Camry.

> Wiem ze w EU niektorym takie stwierdzenie moze sie nie spodobac ale

> faktow nie da sie zaprzeczyc.

Czyli to jest jakiś rodzaj prawdy objawionej? rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo ladny samochod -

wole wasz przodlizak.gif[...]Tylko w sumie nie wiadomo po co ten samochod

> jest... Bo tak naprawde to powinien nazywac sie Infiniti i byc

> konkurencja dla Lexusa ES. A tak jest Nissanem i kanibalizuje

> sprzedaz Altimie.

A na niektorych rynkach nazywa sie Teanazlosnik.gif ale nie bierzesz pod uwagehmm.gif ze

-Infiniti jest nie wszedziehmm.gif,

Zgadzam sie co do jednego - nie widze sensu kupowac Lexus jesli za 1/2 moge miec Maxima - ale to sie tyczy ludzi takich jak jak - Comfort a nie prestige skromny.gif - inni sie moga nie zfodziczlosnik.gif

W USA wystepuje wylacznie z 3.5L V6 (290 KM),

> wersja najubozsza $28K, wersja maksymalna $36K.

$28 g US to ok 33g Oz czyli jest tanszyok.gif ... jak i wszystko innepad.gif

Napisano

Mnie bardzo podoba sie ta generacja Maximy:

07_Nissan_Maxima_21.jpg

Nissan_Maxima2007.jpg

Napisano
  • Autor

A34 hmm.gif. jesli sie nie myle to bylo tylko sprzedawane tylko w 3 krajach - US, Canada, Mexico. Stara generacja juzwink.gif.

Oczywiscie kwestia gustu ale IMVHO nowy USDM model jest ladniejszy

2009-nissan-maxima_jm_001-2978.jpg

2009-nissan-maxima_jm_006-2980.jpg

2009-nissan-maxima_jm_002-2981.jpg

2009-nissan-maxima_jm_010-2973.jpg

Chociaz widac wiele czesci w srdoku tych samych miedzy JDM a USDM

Napisano

> A34 . jesli sie nie myle to bylo tylko sprzedawane tylko w 3 krajach

> - US, Canada, Mexico. Stara generacja juz.

Tak stara ale za kazdym razem jak ja widze to mi sie podoba. IMHO najladniejsza od jakiegos czasu.

> Oczywiscie kwestia gustu ale IMVHO nowy USDM model jest ladniejszy

> Chociaz widac wiele czesci w srdoku tych samych miedzy JDM a USDM

Tak jest ladna, ale nie podoba mi sie tylko ten ekran jakby za bardzo schowany hmm.gif

Napisano

> Najwieksze braki - tylny spoiler,

co wy z tymi spoilerami , do lodówek też je przyczepiacie? hehe.gif

Napisano

USDM - spoko

Ta wasza wersja trochę jak większa i ładniejsza Tiida grinser006.gif

Natomiast wnętrze bardzo ok, kierownica i wiele elementów z Murano waytogo.gif

Napisano

> Ta US Maxima wygląda bardzo fajnie, wersja AU już niespecjalnie

> btw. Camry nie musi byc nudne, wystarczy odpowiedni kierowca...

trzeba było wkleić ten filmik na którym wjechał w ludzi sick.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> co wy z tymi spoilerami , do lodówek też je przyczepiacie?

jak duza to tezzlosnik.gif, a powaznie cofales kiedys duzego sedanahmm.gif? Spoiler to ulatwia i to bardzowaytogo.gif ...

Napisano

> Klasa rodzinna dalej dostaje 3.5l V6 185kW/326Nm (250KM), klasa

> srednia dostaje ... V6 zamiast powszechnie stosowanych 4

> cylindrow w tej klasie ale pojemnosc jest podobna - 2.5l. Maly

> V6 ma 134kW/228Nm (185KM).

A ten maly to na pewno V6? Wiem, ze Altima USDM ma 2.5, ale I4.

Bardzo fajny mini-test, swoją drogą cool.gif

Napisano
  • Autor

> A ten maly to na pewno V6? Wiem, ze Altima USDM ma 2.5, ale I4.

Mosze cie niestety rozczarowacwink.gif - nie wiem jak ty ale ja lubie sprawdzac czym jezdze 270747800-sex.gifzlosnik.gif ... chociaz w przypadku mojego malzenstwa nie dzialalowink.gifzlosnik.gif ...

A powaznie ... tak. Porownujesz z Altima i ta jesli sie nie myle miala QR25DEhmm.gifniewiem.gif, poszukaj Teana.

Silnik to:

-miejski: VQ25DE V6ok.gif - wykres mocy ponizej

52842465.jpg

-rodzinny: 3.5l to VQ35DE

73214133.jpg

I patrzac na zatoke silnika dosc ciezko je rozroznicgrinser006.gif

50083655.jpg

VQ25DE

51034992.jpg

VQ35DE

Jedyna rzecz jaka widzehmm.gif to w pozniejszej explatacji moze byc duzy koszt bo to silniki sa tam dosc upchanehmm.gif....

No i na niektorych rynkach Nissan zrobil to prosciejzlosnik.gif. Dali napis 2.5l na pokrywcewink.gif

13529655.jpg

> Bardzo fajny mini-test, swoją drogą

waytogo.gif

Napisano

> jak duza to tez, a powaznie cofales kiedys duzego sedana? Spoiler to

> ulatwia i to bardzo ...

Do Australii nie dotarły jeszcze czujniki/kamery cofania? grinser006.gif

A na poważnie ja mam średnio duże(jak na warunki PL) coupe i spoiler raczej mocno przeszkadza w cofaniu i wydaje mi się że w przypadku sedanów będzie raczej podobnie hmm.gif

> patrzac na zatoke silnika

Fajnie brzmi engine bay dosłownie przetłumaczone hehe.gif chociaż w PL mówi się raczej o komorze(chamber?) silnika

Napisano

> ta wersja US na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach

> HanYs

W moim nieoficjalnym rankingu ladnych niedrogich miałby pierwsze miejsce ale nie jest niedrogi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Do Australii nie dotarły jeszcze czujniki/kamery cofania?

przeciez znalazlo sie w minusachzlosnik.gif a niestety stare przyzwyczajenia sie ciezko zmieniahmm.gif - tu nikt o RPS nikt nie slyszal wtedyzlosnik.gif podaczas np tej generacji aut

1990_HOLDEN_COMMODORE_VN_SS_a.jpg

picture.jpg

ani np podaczas tej tez powszechne nie bylyhmm.gif... a spilery pozostalyzlosnik.gif...

VT+SS+20s.JPG

27-VT_ss-03.jpg

27-VT_ss-02.jpg

> A na poważnie ja mam średnio duże(jak na warunki PL) coupe i spoiler

> raczej mocno przeszkadza w cofaniu i wydaje mi się że w

> przypadku sedanów będzie raczej podobnie

hmm.gif - szczerze -wiec odwrotnie u mnieniewiem.gif

> Fajnie brzmi engine bay [...] PL mówi [...]

waytogo.gifwink.gif - byki sie zdarzajawink.gif -

Napisano

> Mosze cie niestety rozczarowac - nie wiem jak ty ale ja lubie

> sprawdzac czym jezdze

To żadne rozczarowanie - dobrze się czegoś nauczyć o egzotycznych, jak dla mnie, rynkach.

O ile w USie czasem bywam, to Down Under z Waszą motoryzacją to dla mnie całkowita czarna dziura grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.