Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.8 i LPG ? plus pytanko o przebieg

Featured Replies

Napisano

Chciałbym się dowiedzieć od zagazowanych użyszkodników Stilopowozów z silnikiem 1.8, czy ta jednostka napędowa dobrze znosi gaz icon_rolleyes.gif

Stilo oczywiście nie mam. Jednak jest oczywistą oczywistością, że na tym kąciku jest więcej właścicieli 1.8 niż na kąciku Punto zlosnik.gif

Decyzja zapadła, auto idzie do gazu ok.gif

Zanim jednak go oddam, wolę się upewnić czy ten silnik nie sprawi jakiś niespodzianek po takiej ingerencji w jego dietę icon_rolleyes.gif

Jakiekolwiek informacje mile widziane. Co do spalania to nie interesuje mnie komu ile pali zlosnik.gif a raczej o ile więcej pali gazu niż benzyny wink.gif

Nie chciałbym tworzyć dodatkowych tematów na forum na którym się mało udzielam, dlatego też prosiłbym też tutaj o pochwalenie się przebiegiem, jeśli ktoś ma duży na tym silniku.

Słyszałem różne opowieści o tej jednostce, zazwyczaj niepochlebne. W tej chwili auto ma 65tyś przebiegu. Jak założę gaz, będę nim jeździł na pewno do 200tyś km. Fajnie jakby silnik tyle przynajmniej wytrzymał zlosnik.gif

Silniki Fiata z serii FIRE wytrzymują wielokrotności tego podanego przebiegu..........ale to nie jest FIRE icon_rolleyes.gif

Napisano

Po pierwsze to istnieje coś takiego jak szukajka, temat wałkowany... ale do rzeczy

Ja gazowałem instalacją BRC SeQuENT 24 , przy przebiegu ok. 6 tys, sprzedawałem przy przebiegu 138 tys km. Bez najmniejszych problemów, dosłownie.... jedynie dbać o wymiane filtru powietrza, filtów gazowych itp.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze to istnieje coś takiego jak szukajka, temat wałkowany...

> ale do rzeczy

Aż tak dużo informacji to tam nie ma wink.gif

Znalazłem tylko ten wątek o LPG w 1.8

Wątek ten jednak jest już dosyc stary i użytkownicy mogli przez ten czas mieć sporo problemów ze swoimi sprzętami wink.gif

> Ja gazowałem instalacją BRC SeQuENT 24 , przy przebiegu ok. 6 tys,

> sprzedawałem przy przebiegu 138 tys km. Bez najmniejszych

> problemów, dosłownie.... jedynie dbać o wymiane filtru

> powietrza, filtów gazowych itp.

Rozumiem, że nie zapalała się kontrolka silnika ? W tamtym wątku właśnie piszą, że może się zapalać oslabiony.gif

Napisano

> Rozumiem, że nie zapalała się kontrolka silnika ? W tamtym wątku

> właśnie piszą, że może się zapalać

kontrolka może Ci się włączyć, jak zatankujesz gaz złej jakości, w większości po paru dniach, jak dotankujesz lepsze, znika i problem z głowy ok.gif

Napisano

jedyne co świeciło, to czerwona lampka wtryskiwaczy o ile pamietam ale to normalne..... zaden błąd czy tez inna jakaś dziwna sprawa u mnie nie miała miejsca.

Gazuj i sie nie zastanawiaj, dbaj o ilośc oleju, filtry, wariator;) Pamietaj ! stan na bagnecie zawsze max! i bedzie chodzic jak nalezy.

u mnie spalanie wynosiło 10,5 po miescie, na trasie nie zalowalem autka i bylo podobnie..... zadnych numerów podejrzanych z gazem nie miałem, tankowałem Gaz na Orlenie, lub "Muszelce" , a jaką instalacje chcesz wrzucić?

Napisano

Ja mam Elpigaz IV gen.Stella. Pali 9 trasa,11miasto ale muszę dodać że nie lubię ekonomicznej jazdy bananaevil.gif

Generalnie przed założeniem nie interesowałem się która instalacja byłaby lepsza a gdy zaczęły się problemy to gdzie nie pytałem wszyscy na nią nażekali . Teraz niestety muszę się z nią bujać . Obecnie mam przebieg 145kkm a przejechałem na niej 20kkm . Po 8 tys.padły filterki a po ich wymianie miałem trochę probemów w ktore nie chcę się w tej chwili zagłębiać . Mówiąc krótko ELPIGAZ odradzam. Ponoć BRC w tych silnikach sprawuje się dobrze (tak słyszałem od gazowników).

Napisano

u mnie w HGT gaz założony w okolicach 50kkm przebiegu, teraz >150 i na razie nic się nie dzieje. Spalanie około 12-13 w mieście. Dużego spadku dynamiki nie zauważyłem.

Napisano

> jedyne co świeciło, to czerwona lampka wtryskiwaczy o ile pamietam

> ale to normalne.....

hmm, a dlaczego miałoby to być normalne? Poważnie pytam ...

Napisano

W moim 1.8 przy 180 tys zatarl sie silnik zlosnik.gif

Nie wiem czy to wina gazu, ale robie duze przebiegi i to moje jedyne auto, ktore sie zatarlo...

Napisano
  • Autor

> W moim 1.8 przy 180 tys zatarl sie silnik

> Nie wiem czy to wina gazu, ale robie duze przebiegi i to moje jedyne

> auto, ktore sie zatarlo...

Jakieś wcześniejsze objawy ? Cokolwiek co przepowiadało nieszczęście ? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jakieś wcześniejsze objawy ? Cokolwiek co przepowiadało nieszczęście

> ?

Auto bralo wczesniej olej (o.7 na 1000km). Po wymianie uszczelniaczy zaworowych i pierscieni nic sie nie zmienilo crazy.gif

Jedynym objawem bylo to, ze w pewnym momencie zaczelo brac 1.1 litra zlosnik.gif i tuz potem stanelo w trasie puszczajac piekny bialy dym rotfl.gif

• 11 miesięcy później...
Napisano

Jak czułe jest autko na mieszankę paliwa ? Chodzi mi czy wystarczy lekko za bogata lub uboga mieszanka i wywali błąd. Czy też ma dosyć dużą tolerancję ? Jakie spalanie wam pokazuje komp jak jeździcie na gazie

Napisano

Założyłem brc głównie dlatego że chwalili sama instalacje jak i zakład gdzie go montowali, poza tym 2 lata gwarancji bez limitu przebiegu.

Spalanie miasto 10l, mieszana również 10.

Trasa w 5 osób, plus bagaże i teren bardzo górzysty + wyprzedzanie z redukcja od 4000 obr/min wyszło 9 litrów co mnie bardzo miło ucieszyło.

Do tej pory bez żadnych błedów tylko czasem go przydusi.

Pzd

Napisano

A komputer jakie ci w tym momencie wskazuje spalanie ? Mi na starych wtryskiwaczach pokazywało spalanie 12,5 - 13 w mieście ( dużo jazdy na niskich biegach i gazowanie) i podobnie tankowałem gaz. Po zmianie wtryskiwaczy i nowej regulacji wskazuje mi komp około 10 - 10,5l ( w rzeczywistości nie wiem bo na razie miałem jazdę mieszaną pb/lpg. I właśnie ciekawi mnie tolerancja Stilo na mieszankę. Czy jak będzie lekko za bogata lub uboga to da o tym znać

Napisano

> A komputer jakie ci w tym momencie wskazuje spalanie ?

Czasem po zatankowaniu do pełna zapominam żeby sobie sprawdzić jak wygląda średnie spalanie kompa do realnego lpg. Raz mi się tak udało i różnica 2 l.

Napisano

W sumie nadal się nie dowiedziałem jaka jest czułość auta na mieszankę paliwa. Wie może ktoś ?

Napisano

> W sumie nadal się nie dowiedziałem jaka jest czułość auta na mieszankę paliwa. Wie może ktoś ?

zupelnie nie kumam o co Ci chodzi... w Punto pokazuje spalanie w km z litra i do tego pokazuje bzdury, ktore nigdy sie nie zgadzaja ze stanem rzeczywistym. czy jade na benzynie czy na gazie, to pokazuje chyba tyle samo, bo nigdy nie rzucilo mi sie w oczy nic dziwnego. na gazie jezdzi troche inaczej niz na benzynie, ale nie powiedzialbym, ze gorzej. IMO nie ma sie do czego przyczepic...

Napisano

To wiem. Generalnie jak instalacje jest dobrze ustawiona, to zarówno podczas jazdy na Pb jak i LPG, pokazuje to samo spalanie. Mnie ciekawi, czy gdy mieszanka paliwowa będzie trochę za uboga lub bogata, to komp auta wyrzuci jakiś błąd. Czy też ma dosyć dużą tolerancję na skład mieszanki.

Napisano
  • Autor

> Jak czułe jest autko na mieszankę paliwa ? Chodzi mi czy wystarczy lekko za bogata lub uboga

> mieszanka i wywali błąd. Czy też ma dosyć dużą tolerancję ? Jakie spalanie wam pokazuje komp

> jak jeździcie na gazie

Jest bardzo tolerancyjne.

Przez pierwszy tysiąc km miałem zbyt ubogą mieszankę. Tak ubogą, że spalanie gazu miałem takie jakie pokazywał komputer. A komputer pokazuje teoretyczne spalanie benzyny wink.gif

Żadna lampa się nie zapaliła wink.gif

Napisano

> Jest bardzo tolerancyjne.

> Przez pierwszy tysiąc km miałem zbyt ubogą mieszankę.

Czym grozi jazda na zbyt ubogiej mieszance?

Tak ubogą, że spalanie gazu miałem takie

> jakie pokazywał komputer. A komputer pokazuje teoretyczne spalanie benzyny

> Żadna lampa się nie zapaliła

Ale pewnie było czuć różnice w osiągach pomiędzy lpg a pb??

Napisano
  • Autor

> Czym grozi jazda na zbyt ubogiej mieszance?

Wypaleniem gniazd zaworowych ?

> Tak ubogą, że spalanie gazu miałem takie

> Ale pewnie było czuć różnice w osiągach pomiędzy lpg a pb??

Nie czuć różnicy

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Wypaleniem gniazd zaworowych ?

> Nie czuć różnicy

Raczej na zbyt ubogiej mieszance czuć różnicę.

Generalnie z gazem jest niezła zabawa. Najlepiej mieć kogoś kto to wszystko ogarnia albo samemu się nauczyć. Większość zakładów to dziady co ostro partolą robotę i wciskają ludziom złom do środka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.