Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana skorodowanych przewodów hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zgodnie z kilkoma ostatnimi postami po podpięciu się do wątku:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282379385&an=0&page=0#Post282379385

wymieniłem rozrząd w moim Punciaku.

Rozrząd wymieniałem w serwisie Fiat-a.

Wymienione części: pasek rozrządu, rolka napinacza, uszczelniacz wałka rozrządu, pompa wody, płyn chłodniczy.

Cena za części ~400zł + robocizna ~200zł.

Regulacje zaworów i wymianę uszczelki pod pokrywą musiałem przełożyć na następna turę wydatków ze względu na problem opisany poniżej.

Panowie w serwisie stwierdzili że konieczna jest jak najszybsza wymiana przewodów hamulcowych bo są skorodowane. Sprawdziliśmy i wymieniane były w 202 roku podczas słynnej akcji serwisowej.

Wstępnie koszt oszacowano na około 400zł za części i robociznę plus możliwe koszty dodatkowe w postaci uszkodzeń cylinderków itp.

Waszym zdaniem to dobra cena ? Robić trzeba bo na hamulcach się nie oszczędza ale wqrza mnie to że nie dalej jak 2 miesiące temu robiłem hamulce u znajomego mechanika i wymienił niby wszystko a o przewodach nic nie powiedział. Zmieniono tarcze, klocki, linki ręcznego, szczęki i płyn hamulcowy-to można było zmienić i przewody.

Tak więc dzień dobroci dla Punciaka zamienił się w kolejne wydatki oslabiony.gif

Pytałem kilku mechaników i cena za robociznę to minimum 200zł + cena za części.

Wymieniał ktoś z Was przewody hamulcowe poza akcją serwisową Fiata ?

Napisano
  • Autor

Nikt nie wymieniał przewodów hamulcowych w swoim Punto Mk1 ?

Nie znalazłem w archiwum nic poza kampanią 4400 na którą byłem wezwany ale niestety przewody hamulcowe są ponownie skorodowane frown.gif

Niestety wydatki związane z Punciakiem zwiększają się wraz z wiekiem.

Prosił bym o wskazówki jeśli ktoś z Was wykonywał u siebie wymianę przewodów hamulcowych poza akcją serwisową 4400.

Pozdrawiam.

Ps: może zbliża się czas by zacząć się rozglądać za Punciakiem II cool.gif

Napisano

trzeba sobie pomierzyć poszczególne odcinki i zamówić przewody miedziane cięte "z metra", wtedy nie powinny skorodować

Napisano

1. jeśli byłeś na 4400 i nie wymieniono Ci przewodów, a jedynie je zabezpieczono jedź reklamować kampanie!

2. wymieniałem przewody w swojej Delcie - koszt roboty 200,- , koszt części 190,-

wymieniono - wszystkie przewody sztywne, wszystkie przewody elastyczne, wszystkie odpowietrzniki, płyn.

Napisano

jedz do dobrego mechanika

zrobi ci to z miedzi dopasowując do istniejących i będziesz miał problem z głowy

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Wydaje mi się że w przy wieku pacjenta 13 lat to czy założę miedziane czy standardowe to przeżyją one Punciaczka.

Bardziej chodziło mi o stopień skomplikowania wymiany przewodów i czy cena zaproponowana przez serwis Fiat-a jest ceną rozsądną. Może ktoś z Was wymieniał niedawno w swoim Punciaku i ma jakieś wskazówki ?

Popytam o cenę za wymianę u mechaników w mojej okolicy ale pewnie ceny będą podobne.

Napisano

> Dzięki za odpowiedź.

> Wydaje mi się że w przy wieku pacjenta 13 lat to czy założę miedziane

> czy standardowe to przeżyją one Punciaczka.

> Bardziej chodziło mi o stopień skomplikowania wymiany przewodów i czy

> cena zaproponowana przez serwis Fiat-a jest ceną rozsądną. Może

> ktoś z Was wymieniał niedawno w swoim Punciaku i ma jakieś

> wskazówki ?

> Popytam o cenę za wymianę u mechaników w mojej okolicy ale pewnie

> ceny będą podobne.

2 ludzi + najazd (kanał) + wolny dzień. wymienione wszystkie przewody ( elastyczne nie bo nie bylo potrzeby jeszcze ).

Trzeba zdjąć tłumik i odchylić zbiornik paliwa ( uwaga na kroćce pompy ), to całe większe problemy. Ceny części nie pamiętam bo to z zeszłego roku, ale popatrz sobie na ceny przewodów miedzianych.

Stalowe w naszym klimacie przerdzewieją dość szybko.

Napisano

Mi w ramach kampanii wymienili wszystkie sztywne przewody i korektory z tyłu. Zastosowali stalowe i jeden miedziany bo nie mogli ściągnąć fabrycznego stalowego :| Jakby nie można było wszystkiego na miedź wymienić.

Napisano
  • Autor

Większość z nas wie że kampania 4400 była przeprowadzana w różny sposób. Niektórym nie wymieniano przewodów tylko konserwowana jakimś środkiem. W moim przypadku przewody zostały podobno wymienione ale jak widać pomogło to na kilka lat.

Zdecyduję się chyba na wymianę wszystkich przewodów hamulcowych w serwisie bo wydaje mi się że trochę pewniej a ceny za wymianę będą podobne.

Dzięki za wskazówki.

Napisano

Ciekawa sprawa z tymi przewodami, bo ja mam fabryczne stalowe i zaraz im stuknie 20 lat a są w nienagannym stanie. icon_rolleyes.gif

Polecałbym pojechanie do mechanika prywatnego i wymianę na miedziane. wink.gif

Napisano
  • Autor

Mam zamiar zmienić na przewody miedziane ale muszę znaleźć zakład który podejmie się wymiany za rozsądne pieniądze i zrobi to solidnie.

Pytałem w 2 zakładach i obaj mechanicy powiedzieli że poniżej 200zł za robociznę nie zejdą + cena części.

Dowiem się dokładnie w serwisie ile będzie to kosztowało i trzeba zrobić to jak najszybciej.

Napisano

Wymieniałem sam w garażu u siebie. Lewy przewód sztywny do tyłu jest krótszy, prawy dłuższy - u Niedziałka Ci dobiora z katalogu prroste przewody miedziane, które sobie potem doginasz. Trochę zabawy jest, zwłaszcza że trzeba przecisnąć przewody nad zbiornikiem paliwa (ja po prostu go opuściłem wink.gif). Cena przewodów jest śmieszna, bo zapłaciłem coś około 100 PLN, do tego jeszcze korektory na tył (108 PLN sztuka) i zupełnie inaczej hamuje, a zaczęło się wszystko od wymiany korektorów - tylko sie przewody troszke nam w łapkach posypały zlosnik.gif

Myślę, że mechanika dobrego znajdziesz w Świdniku, a jak nie to w Konopnicy jest firma specjalizująca sie w hamulcach (raczej droga oslabiony.gif). Jak masz dostep do kanału to rób sam - poznasz kropka bliżej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.