Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR? astra G

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi czy odmawiajacy posluszenstwa EGR moze powodowac wydobywanie sie widocznych spalin? Zauwazylem ciekawy efekt - jak silnik pracuje i patrze na wydobywajace sie spaliny to najczesciej widac dymek, ale sa momenty w ktorych tego dymku w ogole nie widac (rzadko ale sa).

Silnik lubi czasami poszarpywac przy przyspieszaniu od niskich obrotow, ale to raczej wina DIS-a, no chyba ze EGR tez moze miec na to wplyw?

Bledy wymrugalem, ale ciagle mi mruga pomaranczowy kluczyk, czyli nie ma zadnego aktywnego.

Napisano

EGR na postoju jest zamknięty, otwiera się wyłacznie podczas jazdy. Jeśli ma awarię i na niskich obrotach się nie domyka, to ECM potrafi to rozpoznać i wywala błąd P1405. Pozdr.

Napisano
  • Autor

hmm no to macie koncept czemu widac dymek, a sa momenty ze nie widac go w ogole. Doslownie tak jakby cos odcial i nie ma dymku, potem na nowo sie pojawia (test na wolnych obrotach na postoju).

Napisano

> hmm no to macie koncept czemu widac dymek, a sa momenty ze nie widac

> go w ogole. Doslownie tak jakby cos odcial i nie ma dymku, potem

> na nowo sie pojawia (test na wolnych obrotach na postoju).

Miałem kiedyś problemy z EGR i w warsztacie coś mi przeprogramowali i silnik nie używał EGR w ogóle.

Od tej pory było spox.

Napisano

> Miałem kiedyś problemy z EGR i w warsztacie coś mi przeprogramowali i

> silnik nie używał EGR w ogóle.

> Od tej pory było spox.

owszem, ale taki "patent" jest możliwy tylko przy silniku Z16SE ok.gif

Napisano

> owszem, ale taki "patent" jest możliwy tylko przy silniku Z16SE

No fakt że taki to palacz.gif

Napisano

> Powiedzcie mi czy odmawiajacy posluszenstwa EGR moze powodowac

> wydobywanie sie widocznych spalin? Zauwazylem ciekawy efekt -

> jak silnik pracuje i patrze na wydobywajace sie spaliny to

> najczesciej widac dymek,

A nie jest to dymek pary wodnej ?? Jak jest wilgotno i w układzie wydechowym znajduje się woda to właśnie widać dymek parującej wody. hmm.gif

Napisano
  • Autor

zapewne czesciowo jest to dymek pary wodnej, ale zastanawiajace jest to ze sa momenty, gdy nic nie widac i to rach ciach, tak jakby odcial jakims przekaznikiem spaliny, a potem znowu dymek. Na pewno tego dymku nie powinno byc, bo sprawdzalem u innej astry i dymku nie bylo a stalismy obok siebie.

Napisano

Szukacie Panie dziury w całym.

Jak często są te zmiany dymek-brak? na którym paliwie?

Napisano
  • Autor

Wczoraj na rozgrzanym silniku (na biegu jalowym bez obciazenia) przez 20 minut bylo tak:

10 min. dymek

2 min. czysciutkie spaliny

potem znowu dymek itd. (odstepy czasowe raczej niereguralne). Czasy podaje orientacyjnie bo z zegarkiem w reku nie sprawdzalem. Zauwazylem tez ze jak sie wlaczyl wentylator chlodnicy to nie bylo dymku, ale moze to przypadek.

To bylo na LPG, ale przelaczalem jak nie bylo dymku na benzyne i tez nie bylo, wiec raczej nie zalezy to od rodzaju paliwa na jakim pracuje.

Napisano
  • Autor

i co macie jakis koncept czym ten dymek moze byc spowodowany? Na pewno nie EGR, bo go wyczyscilem i objawy niedomagajacego EGR znikly (szarpanie, mulenie itp.)

Napisano

Aż tak Ci to przeszkadza? wink.gif

Np: komp przeprowadza test katalizatora. Co pewien czas rusza mieszanką i sprawdza drugą sondą czy kat działa. To tylko przykład. Dla pewności możesz podjechać na analizę spalin i sprawdzić co się dzieje jak dymek się pojawia i zanika.

Napisano
  • Autor

szczerze powiedziawszy to strasznie to irytujace jak widzisz z tylu chmure dymu, no moze przesadzilem, bo chmury nie ma, ale widac go dosc mocno. Tez myslalem nad tym testem kata przez ECU, ale nie pasuje mi to ze jesli by tak bylo to wiekszosc czasu by nie bylo dymku, a jedynie w momentach jak komp testuje powinien sie pojawic - u mnie jest na odwrot - wiekszosc czasu jest dymek, a tylko sporadycznie go nie ma.. Sprawdzalem z astra z identycznym silnikiem z duzo wiekszym przebiegiem i dymku nie bylo stad moje zaniepokojenie.. co by to moglo byc niewiem.gif

Sytuacja ta ma miejsce juz od zimy, ale wowczas mi sie wydawalo ze to para i tak powinno byc. Teraz juz nie mam watpliwosci ze tak nie powinno byc, zwlaszcza jak mialem obok siebie astre z identycznym silnikiem i tam z rury nic nie lecialo, rowniez na LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.