Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce tył - problem

Featured Replies

Napisano

Witam, wiem, że obok jest podobny topic na temat hamulców bębnowych ale ja mam trochę inne pytanie smile.gif. Moje autko ma juz 100 tys przebiegu i podejrzewam, że nigdy nie były bębny wymieniane ani szczęki. Nie wiem także z jaką siłą powinny hamować te z tyłu ale zauważyłem, że samochód przy hamowaniu tak jak by nurkuje. Może to wina już wyrobionych amortyzatorów. Jak myślicie kupić bębny+szczęki? Chcę się Was najpierw zapytać bo mechanik pewnie zedrze ze mnie ostatnie pieniądze za diagnozę smile.gif. Czekam na odpowiedzi. Dzięki!

Napisano

> Witam, wiem, że obok jest podobny topic na temat hamulców bębnowych

> ale ja mam trochę inne pytanie .

mogłeś się podpiąć no ale niech Ci będzie grinser006.gif

zacznij od prostego testu w SKP hamulców pozwoli ocenić czy coś jest nie tak

po drugie nie zaszkodzi zdjęcie bębnów i sprawdzenie grubości okładzin- minimalna ich grubość to ok 1,5 mm

kolejna rzecz czy działają cylinderki- tzn czy oba tłoczki bez sprzeciwów się poruszają i czy gumki uszczleniające są całe waytogo.gif

podobnie pomiar średnicy bębna- max wartości są wytłoczone od wewnątrz bębna

sprawdzenia zajmie ci max godzinę a oszczędzisz kosztów gdyż będziesz wiedział co jest do wymianywaytogo.gif

Napisano

> Witam, wiem, że obok jest podobny topic na temat hamulców bębnowych

> ale ja mam trochę inne pytanie . Moje autko ma juz 100 tys

> przebiegu i podejrzewam, że nigdy nie były bębny wymieniane ani

> szczęki. Nie wiem także z jaką siłą powinny hamować te z tyłu

> ale zauważyłem, że samochód przy hamowaniu tak jak by nurkuje.

> Może to wina już wyrobionych amortyzatorów. Jak myślicie kupić

> bębny+szczęki? Chcę się Was najpierw zapytać bo mechanik pewnie

> zedrze ze mnie ostatnie pieniądze za diagnozę . Czekam na

> odpowiedzi. Dzięki!

moje po mniej wiecej tyakim przebiegu nadawaly sie do kompletnego remontu - bebny, szczeki, cylinderki

zdejmiesz beben to zobaczysz - jezeli bedziesz mial watpliwosci to zmieniaj wszystko - koszty naprawde sa symboliczne

Napisano

W sumie to nie widzialem jeszcze patentu w Misku ale pewnie to samo co cc/sc, wiec po 100 kkm warto jeszcze dobrze obejrzec tarcze kotwiczne.

Po 70 tys w ccs, podczas wymiany szczek "moje" tarcze sie rozlecialy.

Napisano

Rozbierzesz i będziesz wszystko wiedział. Nie jest to ani czaso ani pracochłonne. Z drugiej strony dużo zależy od stylu jazdy. Może się okazać że wszystko jest dobrze. Ja miałem tylne bębny sprawdzane i czyszczone na przeglądzie przy 80kkm i pan w ASO powiedział że starczą na drugie tyle. Z tym że ja latam głównie w trasie.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za zainteresowanie! Dzisiaj się zabiorę do sprawdzenia. Jeszcze mam małe pytanko jakie mniej więcej niestandardowe narzędzia będą mi potrzebne?

Napisano

> Dzięki wszystkim za zainteresowanie! Dzisiaj się zabiorę do

> sprawdzenia. Jeszcze mam małe pytanko jakie mniej więcej

> niestandardowe narzędzia będą mi potrzebne?

oczkowa 12-stka ( koniecznie by nie obrobić główki) podnośnik klucz do kół no i zaopatrz się w dwie śruby na klucz 17 by w miejsce tych odkręconych szpilek dystansowych je wkręcić- wtedy bęben ładnie zejdzie waytogo.gif

przyda się i papier ścierny plus szczotka druciana waytogo.gif

Napisano

> Dzięki wszystkim za zainteresowanie! Dzisiaj się zabiorę do

> sprawdzenia. Jeszcze mam małe pytanko jakie mniej więcej

> niestandardowe narzędzia będą mi potrzebne?

Jeśli wcześniej nie ściągałeś starych bębnów w 126p, CC czy podobnych to może się zdarzyć, ze po tym zabiegu samochód już nie będzie się nadawał do samodzielnej jazdy! hehe.gif Weź to pod uwagę!

Napisano

> Jeśli wcześniej nie ściągałeś starych bębnów w 126p, CC czy podobnych

> to może się zdarzyć, ze po tym zabiegu samochód już nie będzie

> się nadawał do samodzielnej jazdy! Weź to pod uwagę!

konkretnego bys coś napisał poradził na co ma uważać a nie wysmiewał tuk.gif

Napisano

> konkretnego bys coś napisał poradził na co ma uważać a nie wysmiewał

Kilkakrotnie już pisałem jakiś czas temu o problemach w zdejmowaniu starych bębnów z "rantem" więc można poszukać.

Ponadto takie beztroskie zachęcanie kolegi do ich zdejmowania bez uprzedzenia o kłopotach na jakie może się natknąć uważam za co najmniej niewłaściwe!

Napisano

> Kilkakrotnie już pisałem jakiś czas temu o problemach w zdejmowaniu

> starych bębnów z "rantem" więc można poszukać.

> Ponadto takie beztroskie zachęcanie kolegi do ich zdejmowania bez

> uprzedzenia o kłopotach na jakie może się natknąć uważam za co

> najmniej niewłaściwe!

sprawa jest prosta- jeżeli ma właściwe narzędzia i choć minimalne pojęcie to przepraszam ale naprawdę nie ma co tam uszkodzić niewiem.gif

natomiast jeżeli nie czuję się na siłach jadę do warsztatu -

kolega zadał pytanie jak się do tego zabrać to mu grzecznie odpisałem a czy sam sie za to zabierze i czy czuje się na siłach to już jego decyzja

proste i oczywiste i to by było tyle w tym temacie

Napisano

> sprawa jest prosta- jeżeli ma właściwe narzędzia i choć minimalne

> pojęcie to przepraszam ale naprawdę nie ma co tam uszkodzić

> ...

No niewiele można tam uszkodzić przy zdejmowaniu bębnów po przebiegu 100kkm nie mając doświadczenia smile.gif

Jedynie "tylko" szczęki (i tak do wymiany), cylinderki podczas wymiany których okaże się, że trzeba wymienić (być może) sztywnie przewody hamulcowe i kilka innych "drobiazgów", których akurat nie mamy pod ręką a do sklepu daleko! Bankowo potrzebny będzie jakiś klucz albo szczypce, których akurat nie mamy frown.gif Później druga osoba do odpowietrzenia (zakładam, że odpowietrznik podczas odkręcania nie urwie się)

Z takiego pozornie prostego "przeglądu" w garażu czy na parkingu pod blokiem może zrobić się niezły pasztet!

Jakby nie patrzył to samochód do jazdy już nie będzie zdatny!

To jest oczywiście czarnowidztwo, ale trzeba mieć to na względzie gdyż po takim przebiegu jest to całkiem realny scenariusz!

Napisano

zapomniałeś w tym pędzie o jednym - kolega chciał TYLKO sprawdzić co wymaga wymiany grinser006.gif a ja mu napisałem jak zdemontować bęben by zobaczyć do środka 30.GIF

Napisano
  • Autor

Koniec tej kłótni! mod.gif Jednak nie dałem rady bo strasznie było zapieczone. Na stacji wyszło, że tył w ogóle nie hamuje. Dzisiaj zamówie nowy zestaw bębny + szczęki i podjade do mechanika co by on sie namordował smile.gif. Dzięki !

Napisano

> Koniec tej kłótni!

nikt tu sie nie kłóci 20.GIF

Jednak nie dałem rady bo strasznie było

> zapieczone. Na stacji wyszło, że tył w ogóle nie hamuje. Dzisiaj

> zamówie nowy zestaw bębny + szczęki i podjade do mechanika co by

> on sie namordował . Dzięki !

jak nie masz hamulców to może być a i na pewno jeszcze i cylinderki powiedziały 30.GIF

Napisano

Czołem a ja mam taki problem że po przeglądzie w ASO na 80kKm przy hamowaniu zaczęło auto drżeć. Jak się ręczny przy 70, 80 km/h podciągnie lub nożnym mocniej depnie. W ASO powiedzieli że standardową procedurą przy przeglądzie jest czyszczenie bębnów. Moją winą ponoć było pozostawianie auta na ręcznym bo w tych miejscach gdzie długo szczęki rozpierały bęben zrobił się owal. jak był nagar było ok jak nagar oczyścili to owal bębna się uwidocznił. Kłóciłem się z nimi długo że zj...ali robotę lecz mówili że to moja wina. To Ja się pytam po co jest ręczny?? Dwa dni wg mnie to nie jest długo. Zresztą moja ASTRA (prywatna) i tydzień nawet stoi na ręcznym i jest ok. Miał ktoś z Was taki problem??

A w ogóle w Aso chcą 1200 zł za wymianę bębnów i szczęk. Drugie pytanie - wymieniał ktoś już te elementy? I za jaką cenę?

Napisano

kiedy wymieniałeś tarcze?

taki objaw jest przy zwichrowanych tarczach

i pierwszy raz słyszę by tak zaciągnąć ręczny aby aż powyginać bębny icon_eek.gif

Napisano

> kiedy wymieniałeś tarcze?

> taki objaw jest przy zwichrowanych tarczach

> i pierwszy raz słyszę by tak zaciągnąć ręczny aby aż powyginać bębny

Z przodu tarcze jeszcze nie były wymieniane, klocki tak. Ale problem jest w hamulcach tylnych bębnowych. Podczas jazdy podciągnięcie ręcznego rozpiera tylko szczęki w bębnach i auto drży.

Co do tarcz (przód) to w mojej astrze prv założyłem tarcze za 30zł szt. i rzeczywiście trochę szarpie ale w ostatniej fazie hamowania poniżej 20km/h.

Napisano

> Moją winą ponoć było pozostawianie auta na ręcznym bo w tych

> miejscach gdzie długo szczęki rozpierały bęben zrobił się owal.

yikes.gif

Napisano

> A w ogóle w Aso chcą 1200 zł za wymianę bębnów i szczęk. Drugie

> pytanie - wymieniał ktoś już te elementy? I za jaką cenę?

Ja w kwietniu w ASO w Mysłowicach szczęki wymieniałem po 100 kkm.

Mechanior uprzejmie uprzedził że po tym przebiegu

mogę się liczyć z tym, iż bębny też będą do wymiany, ale na szczęście nie były.

Ceny dokładnie nie pamiętam, ale za komplet szczęki+bęben+wymiana szacowali na coś koło 350-400 zł za jedną stronę (max. 800 za całość).

Trzeba się z nimi targować - ja 3 dni temu byłem się spytać ile pompa paliwa kosztuje - bo mi siadła.

Pierwsza cena (bez wymiany) - 740 zł.

Ja pokręciłem nosem - że drogo.

A on na to że mogą mi dać upust - 630 zł.

Ja na to że i tak drogo.

A on mi na to że na specjalne zamówienie - policzył na kalkulatorku - 530 zł. Naciągacze smile.gif

Ostatecznie kupiłem pompę za 200 na alledrogo wink.gif

Napisano

> A w ogóle w Aso chcą 1200 zł za wymianę bębnów i szczęk. Drugie

> pytanie - wymieniał ktoś już te elementy? I za jaką cenę?

Ludzie nie dajcie się okradać tym sk... - części na 2 strony kosztują 150 góra 200zł. Jak można za 2-3 godziny roboty skasować 1000zł ! ! !

Idź do zwykłego "Pana Henia" i zrobi Ci to za 100-150zł + materiały.

Napisano

dokładnie tak- zdzierstwo w biały dzień angryfire.gif

proszę bardzo Bębny oryginał po 50 pln szt

szczęki oryginał 79 pln

cylinderki po 25 pln sztuka - pasują z punto I

plus ewentualnie przewody hamulcowe gdyby nie dało rady odkręcić ich od cylinderków - koszt 12 pln za stronę waytogo.gif

razem koszt ok 300-330 z wysyłką waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.