Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kask szczękowy vs. integralny

Featured Replies

Napisano

witam

co prawda dopiero jestem w trakcie robienia prawka kat. A, a swój pierwszy motorek kupię pewnie w ciągu zimy i zacznę jeździć od przyszłego sezonu ale już postanowiłem poszperać w kwestii ciuchów.

Na pierwszy ogień kask. Szukałem w archiwum i nie znalazlem w czym,jesli wogóle, są lepsze kaski szczekowe od kasów integralnych. Jakie mają zalet a jakie wady ? Jak to będę wiedział to będzie łatwiej wybierac kask.

Acha, motor będzie to na 99% jakiś szosowo-turystyk naked w stylu er-5, xj-600, zephyr itp.

Napisano

Szczekowy jest na pewno ciezszy, ale wygodniejszy np. na stacji benzynowej, czy przy bramce na autostradzie.

Wygodniejszy w zakladaniu nie zauwazylem, zeby byl, wrecz przeciwnie 270751858-jezyk.gif Chyba, ze mialem jakis kiepski model kasku - nie pamietam nawet teraz jaki to byl. Teraz jezdze w integralnym.

Napisano

> czym,jesli wogóle, są lepsze kaski szczekowe od kasów

> integralnych. Jakie mają zalet a jakie wady ? Jak to będę

> wiedział to będzie łatwiej wybierac kask.

> Acha, motor będzie to na 99% jakiś szosowo-turystyk naked w stylu

> er-5, xj-600, zephyr itp.

Miałem wiele lat Nolana N100 i byl bardzo wygodny, łatwo się zakładał i zdejmował.

Ponadto podczas powolnej jazdy w korku lub po mieście szczękowiec jest nieoceniony.

Jest świetny dla osób noszących okulary korekcyjne i dla wszystkich używających p. słonecznych!

Na niekorzyść przemawia to, że jest cięższy i głośniejszy od integrala ale uważam to za nieistotne jeśli celujesz w motocykle nie sportowe.

Odradzam tanie kaski szczekowe gdyż na 100% s ą to kiepskiej jakości Chińskie produkty pod różnymi maskującymi ten fakt europejsko brzmiącymi nazwami!

Jak masz kupić taniego szczękowca to już lepiej w podobnej cenie integrala. Tam oprucz miękkiej szybki błyskawicznie matowiejącej i uklepującej się wyściółki nie ma się co więcej zepsuć smile.gif

Napisano

Ja tam mam integrala i nie narzekam.

W korkach daje rądę. Czasami przydałoby się podnieść szczękę i np. pogadać z kimś na stacji beznynowej... ale nie zdejmuję kasku i też jest dobrze 270751858-jezyk.gif

Kask integralny wybrałem głównie ze względu na bezpieczeństwo. Wiadomo, że konstrukcja jest znacznie sztywniejsza niż w przypadku "szczękowca", poza tym masa ma duże znaczenie.

Napisano

mam teraz szczekowy caberg

jakiś nie najniższy model, kosztował około 1tys

powiem krótko, jeszcze raz ten kask nie kupiłbym

lepiej się czułem w znajomego lazerze za 600zł

a ostatnio testowałem shoei xr1000

jest poprostu duuuużo lżejszy i jeszcze bardziej cichszy

Napisano
  • Autor

póki co jestem za integralnym kaskiem, tym bardziej jeśli jedynymi zaletami szczękowca jest możliwość pogaduszek bez zdejmowania kasku a w dodatku integralne sztywniejsze czyli bezpieczniejsze hmm.gif

no chyba, że ktoś mnie przekona że jest inaczej

Napisano

To chyba zależy od tego jaki masz styl jazdy.

Jeśli jednorazowo będziesz latał po 1-2 godz i nie szalejesz zbytnio to szczękowy np. Nolan powinien być ok. Mam taki i jedyną jego wadą jest ciężar.

Jeśli będziesz jeździł długo i szybko to dobrze zainwestować w jakiś integralny, topowy model Shoei. Wywalenie 2k na kask może się wydawać lekką przesadą ale po paru godzinach naprawdę czuje się róznicę nawet tych 200-300g. O bezpieczeństwie nie wspomnę.

Napisano

Jestem okularnikiem i jeżdżę w "szczękowcu" zlosnik.gif

Dużo wygodniejszy imho dla tego typu osób. Poza tym podczas jazdy można odkyć uroki zarezerwowane dla kasków całkowicie otwartych zlosnik.gif (muchy w zębach itd.) zlosnik.gif Reszta jak koledzy wymienili - stacja, fajka, pogaduchy, na światłach można ryło przewietrzyć wink.gif

Wcześniej jeździłem w integralnym AGV, ale nie przypadł mi specjalnie do gustu (nie tyle co AGV, raczej że nie uchylała mu się szczęka wink.gif). Obecnie posiadam drugiego już Airoh'a - SV 55 (wcześniej Mathisse) i jestem z niego zadowolony. Prawdą jest to, że jest on odczuwalnie cięższy od kasków integralnych i również głośniejszy. Dane mi było przejechać się w produktach Shark (jeden z wyższych modeli) i Arai wink.gif różnica w głośności znaczna ok.gif na niekorzyść mojego szczękowca oczywiście. W wadze też da się to odczuć, podejrzewam, że jeszcze bardziej na długich dystansach ok.gif

Osobiście planuję w przyszłym sezonie przesiąść się na Shoei Multitec'a - udało mi się przymierzyć go w sklepie i przy pierwszym kontakcie wydawał się rewelacyjny. Opinie w internecie są równie pochlebne, myślę, że to obecnie najlepszy wybór ze wszystkich "szczękowców" wink.gif

Napisano

> .......

> Osobiście planuję w przyszłym sezonie przesiąść się na Shoei

> Multitec'a - udało mi się przymierzyć go w sklepie i przy

> pierwszym kontakcie wydawał się rewelacyjny. Opinie w internecie

> są równie pochlebne, myślę, że to obecnie najlepszy wybór ze

> wszystkich "szczękowców"

A testowales N103? Z tego co wyczytalem to wiekszych roznic nie ma, poza tym ze Nolan ma przyciemniana szybke dodatkowo

Napisano

> A testowales N103? Z tego co wyczytalem to wiekszych roznic nie ma,

Niestety, nigdy nie miałem styczności z Nolanem wink.gif

> poza tym ze Nolan ma przyciemniana szybke dodatkowo

Nolan ma zdaje się "blendę" przecwisłoneczną wink.gif

Napisano

> A testowales N103? Z tego co wyczytalem to wiekszych roznic nie ma,

> poza tym ze Nolan ma przyciemniana szybke dodatkowo

trzeba by sprawdzić dokładniej, ja do swojego multitec'a od razu dostałem dwie szybki - zwykłą i przyciemnianą. Teoretycznie nawet w trasie można zamienić.

Napisano

> trzeba by sprawdzić dokładniej, ja do swojego multitec'a od razu

> dostałem dwie szybki - zwykłą i przyciemnianą.

Tez używam multitec'a - nie wyobrażam sobie teraz jazdy uzytkowej w integralu (czeste zdejmowanie i zakladanie).

Dodatkowo mozliwosc otworzenia szczęki na swiatłach jest bezcenna - wlasciwie powinna się otwierać automatycznie na kazdym postoju grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.