Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania na kierownicy i pisk kół

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu zauważyłem w mojej asterce drgania kierownicy przy prędkości licznikowej ok 110-120 km/h.

Koła (tylko przednie) były z tego powodu wyważane jednak nic to nie dało.

Ten temat był wałkowany wielokrotnie - użyłem wcześniej szukajki.

Jednak do tego mam dodatkowy objaw - przy wolnej jeździe przy uchylonym oknie słychać pisk z okolicy przedniego lewego koła.

Pisk nie jest ciągły, lecz przerywany. Jego częstotliwość wzrasta wraz z prędkością aż w końcu zanika.

Czy te objawy mogą być wspólną przyczynę, czy to raczej niezależne sprawy?

Napisano

> Czy te objawy mogą być wspólną przyczynę, czy to raczej niezależne

> sprawy?

moim zdaniem to oddzielne sprawy smile.gif

co do wyważania to zdaje się bratPit doktoryzował się niedawno

w tym temacie, musisz poszukać ok.gif

co do pisku to mam dokładnie to samo tylko z prawej strony angryfire.gif

koła skręcone w prawo i pisk...prosto lub w lewo cisza...

ja obstawiam u siebie przegub zewn... sciana.gif

Napisano

Jak na mój gust dwie przypadłości są wspólne.

Wyrok: krzywe tarcze

Wraz ze wzrostem prędkości piszczenie nabiera większej częstotliwości, aż z powodu raczej szumu związanego z dużą prędkością zanika, ale za to pojawia się bicie na kierownicy.

Czy przy wyhamowaniu z większej prędkości (120 km/h) do zera czuć bicie na pedale hamulca lub całej karoserii oraz kierownicy??

Jeżeli tak na pewno są to tarcze.

U ostatnio zniwelowałem drgania przez właśnie wymianę tarcz i klocków, ale za to pojawiło się rytmiczne piszczenie (raczej szorowanie o metal, jakby tarcze hamulcową ), po oględzina okazało się, że osłona przeciw kurzowa się podgięła i obcierała na środku tarczy. Osłona przeciw kurzowa to ta blacha ztyłu tarczy.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Czy przy wyhamowaniu z większej prędkości (120 km/h) do zera czuć

Tego jeszcze nie sprawdzałem. Może dziś mi się uda gdzieś się tak rozpędzić smile.gif

Napisano

> co do pisku to mam dokładnie to samo tylko z prawej strony

> koła skręcone w prawo i pisk...prosto lub w lewo cisza...

> ja obstawiam u siebie przegub zewn...

A kolegi problem obstawiałbym na klocki hamulcowe, które się już starły na tyle, że powstały luz między tarczą a klockiem pozwala na jego poruszanie się w obejmie na wskutek siły bezwładnościowej.

Oczywiście mogę się mylić, ale mówię to z autopsji, już kilka razy tak miałem z kilkoma klockami na wykończeniu.

PZDR VEN

Napisano

> Tego jeszcze nie sprawdzałem. Może dziś mi się uda gdzieś się tak

> rozpędzić

Ok, tylko uważaj na panów busted.gifpolicial.gif , lub fotoradary.

PZDR VEN

Napisano

> ...mówię to z autopsji, już kilka razy

> tak miałem z kilkoma klockami na wykończeniu

u mnie to na 99% przegub i na 100% nie hamulce ... 270751858-jezyk.gif

zlosnik.gif

Napisano

> u mnie to na 99% przegub i na 100% nie hamulce ...

Tak jak napisałem że mogą się mylić, wyraziłem jedynie swoje zdanie na podstawie zdobytego doświadczenia we własnym aucie.

PZDR VEN

Napisano

> Tak jak napisałem że mogą się mylić, wyraziłem jedynie swoje zdanie

> na podstawie zdobytego doświadczenia we własnym aucie.

ok.gif

... w życiu nie przyszło mi do głowy kwestionowanie Twojego doświadczenia wink.gif

pzdr piwo.gif

Napisano

> ... w życiu nie przyszło mi do głowy kwestionowanie Twojego

> doświadczenia

> pzdr

wink.gifpiwo.gif

Napisano

Jeśli pisk pojawia się po rozpoczęciu jazdy po niedawnym hamowaniu i potem zanika aż do następnego hamowania to... mogła się odhaczyć sprężyna klocka (ta druciana) w rezultacie czego klocki nie odchodzą od tarczy natychmiast po zaprzestaniu hamowania tylko po czasie. Miałem to kiedyś, sprężynę przymocowałem w pozycji właściwej opaską plastykową.

Pozdr.

Napisano

Drgania przy tej prędkości wskazują na niewyważenie kół. Może to być np: błoto na wewnętrznej stronie felgi. Jeśli standardowe wyważanie nie przynosi rezultatów, spróbuj wyważania na zamontowanych kołach. Niektóre warsztaty to robią.

Pisk - jak wspomnieli przedmówcy - wygląda na nieodbijanie klocków, lub krzywą tarczę.

Spróbuj wyczyścić jarzmo zacisku hamulcowego, ew. posmarować prowadnice smarem do hamulców. Na początek jednak podnieś koło i podczas jego obracania ręką odciągnij klocki. Jak przestanie to czyścimy.

Napisano

> Czy przy wyhamowaniu z większej prędkości (120 km/h) do zera czuć

> bicie na pedale hamulca lub całej karoserii oraz kierownicy??

> Jeżeli tak na pewno są to tarcze.

u mnie czasami czuc ze pedal chodzi podczas hamowania, ale tylko czasami smile.gif buda nie trzesie, kierownica tez nie. tarcze i klocki niedawno wymienialem, czyzby zdazyly sie troszke skrzywic?

na starych przy hamowaniu drzala cala buda:)

Napisano

> u mnie czasami czuc ze pedal chodzi podczas hamowania, ale tylko

> czasami buda nie trzesie, kierownica tez nie. tarcze i klocki

> niedawno wymienialem, czyzby zdazyly sie troszke skrzywic?

> na starych przy hamowaniu drzala cala buda:)

W swoim manualu Lelek przestrzegał przed zbyt mocnym dokręceniem śrubki ustalającej na ośce. Zbyt mocne dokręcenie mogło spowodować krzywe nałożenie się tarczy, chociaż i tak jest ona dokręcana śrubami od kół.

Ja u siebie całkiem niedawno wymieniłem i zdążyłem zrobić na nich około 1k km, przez pierwsze 300 km elegancko docierałem. Jak musiałem hamować z dużej prędkości zawsze odpuszczałem mniej więcej przy predkości 30 km/h aby tarcze elegancko zostały schłodzone przez powietrze i po przejechaniu kilkunastu metrów hamowałem finalnie (ogólnie ostrożna jazda). Nigdy po zatrzymaniu nie trzymałem hamulca wciśniętego, ponieważ klocki mogą się przegrzać i zeszklić, oraz tarcze nierównomiernie stygną co też może być własnie powodem lekkiego zwichrownia tarczy.

Ogólnie polecam auto do góry na podnośnik, obrócić kołem i wsłuchiwać się czy nie ma czasem rytmicznego obcierania. Jak jest rozkręcić wszystko, przeczyścić, nasmarować i skręcić bacząc na wszystko aby było książkowo.

PZDR VEN

Napisano

Po podniesieniu kola obracaja sie w miare swobodnie, napisalem w miare, bo w jednym miejscu przy kazdym obrocie czuc delikatne tarcie klockow o tarcze.

Napisano

> Po podniesieniu kola obracaja sie w miare swobodnie, napisalem w

> miare, bo w jednym miejscu przy kazdym obrocie czuc delikatne

> tarcie klockow o tarcze.

to bardzo źle, z czasem będzie się pogarszać.

Rozbierz wszystko i złóż na nowo jak mówiłem wcześniej. Oczyść dokładnie piastę na której montujesz tarcze, po oczyszczeniu i zamontowaniu tarczy dokręć na maksa śrubkę ustalającą po przeciwnej stronie tarczy od tej śrubki dobij ją młotkiem, po zamontowaniu jażma oraz obejmy z klockami wejdź do auta wciśnij kilka razy pedał hamulca, aby klocki docisły się tarczy, poluźnij o pół obrotu śrubkę ustalającą, załóż koło przejedź się trochę hamując. Później sprawdź czy dalej trze jeżeli tak to masz krzywą tarcze i masz dwa rozwiązania:

1. Spróbuj zareklamować, jeżeli nie pkt. 2

2. Oddaj tarcze do przetoczenia, najlepiej obydwie, na pewno nie zapłacisz więcej jak 50 pln za komplet.

PZDR VEN

Napisano

> to bardzo źle, z czasem będzie się pogarszać.

> Rozbierz wszystko i złóż na nowo jak mówiłem wcześniej.

jak bede mial chwile to tak zrobie smile.gif

kurde wydaje mi sie, ze to delikatne tarcie wystepowalo zaraz po zalozeniu nowych tarcz.

dzieki za razy.

pozdrawiam

Napisano

Mi kiedyś w poprzednim samochodzie też coś piszczało i przestawałao w miarę zwiększania predkości. Sprawdziłem wszystko, wszystko wyczyściłem, a okazało się że to obluzowany plastikowy kolpak smile.gif

Napisano

dzisiaj, jadac z pracy i do pracy (30 km), pedal nie pulsowal ani razu, wiec raczej tarcze oki, tylko czasami cos sie zle uklada.

bede musial sie temu dokladnie przyjrzec, tylko jakos ciezko z czasem:)

pozdrawiam

Napisano

> dzisiaj, jadac z pracy i do pracy (30 km), pedal nie pulsowal ani

> razu, wiec raczej tarcze oki, tylko czasami cos sie zle uklada.

> bede musial sie temu dokladnie przyjrzec, tylko jakos ciezko z

> czasem:)

No to chyba pozostaje tylko oczyścić jarzmo oraz obejmę w miejscach gdzie przesuwają się klocki i nasmarować odpowiednim smarem, jak również śruby na których pracuje obejma.

PZDR VEN

PS. Pracy na 20 minut zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.