Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece żarowe

Featured Replies

Napisano

Padła mi jedna świeca żarowa i dopóki jest lato to nie ma z odpalaniem problemów, ale przed zimą chcę zrobić z tym porządek. Wymieniać zużyte świece pojedynczo czy cały komplet? Wyczytałem że są teraz jakieś świece z podwójną spiralą grzewczą, jakie to ma plusy podczas eksploatacji? Warto do tego dopłacać? Czy rzeczywiście się nie przepalają? Pacjent to zwykły diesel z wtryskiem pośrednim na pompie VP37. Dzięki za wszelkie uwagi ok.gif

Napisano

jak dobry dostep to wymien jedna, ale jak np. trzeba zciagac kolektor ssacy, wymienic przy tym kilka uszczelek itp. to wymien komplet ok.gif

co do podwojnej spirali, to niebardzo kojarze, slyszalem tylko o nowych materialach z ktorych sa wykonane swiece, a wszystko w celu szybszego rozgrzania i osiagniecia wyzszej temperatury ok.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

> jak dobry dostep to wymien jedna, ale jak np. trzeba zciagac kolektor

> ssacy, wymienic przy tym kilka uszczelek itp. to wymien komplet

No właśnie jak to w życiu bywa do wymiany tej jednej świecy która się przepaliła trzeba ściągać pompę wtryskową oslabiony.gif

> co do podwojnej spirali, to niebardzo kojarze, slyszalem tylko o

> nowych materialach z ktorych sa wykonane swiece, a wszystko w

> celu szybszego rozgrzania i osiagniecia wyzszej temperatury

Chodzi o coś takiego

Napisano

> No właśnie jak to w życiu bywa do wymiany tej jednej świecy która się

> przepaliła trzeba ściągać pompę wtryskową

a do reszty dostep dobry? jak tak to wymien tylko ta jedna, a jak nie to wszystkie ok.gif

> Chodzi o coś takiego

ja bym poszukal czegos markowego ok.gif

pozdr.

Napisano

> Chodzi o coś takiego

Iskra to minimum

a najlepiej oryginały albo jakieś beru, ngk etc.

O takim no name jak w linku, to czym prędzej zapomnij, szczególnie, że wymiana jest kłopotliwa

Napisano
  • Autor

> Iskra to minimum

> a najlepiej oryginały albo jakieś beru, ngk etc.

> O takim no name jak w linku, to czym prędzej zapomnij, szczególnie,

> że wymiana jest kłopotliwa

Nie chodziło mi o markę świecy, tylko o opis tej podwójnej spirali, aukcja wyszukana na szybko, jak będę kupował to na pewno coś markowego, żeby wymienić i zapomnieć ok.gif

Napisano

> No właśnie jak to w życiu bywa do wymiany tej jednej świecy która się

> przepaliła trzeba ściągać pompę wtryskową

> Chodzi o coś takiego

Technika dwuspiralowa to mniej więcej co opis w tej aukcji (bardziej szczegółowu np TU )

Świece powinno się wymieniać kompletami bo może sie okazać, że mieszasz rózne generacje/techniki świec i komp zwariuje. Poza tym za jednym zamachem masz spokój na kolejne wiele kilometrów.

Nie kupuj badziewia, producenta o którym nigdy nie słyszałeś. Idealnym przykładem jest przytoczona aukcja gdzie sprzedający nie ma zielonego pojęcia co pisze a bzdety tam gonią jeden za drugim.

Większość tanich świec nia ma technologii dwuspiralowej którą znajdziesz na pewno w Beru, Boschu i NGK.

Napisano

> Świece powinno się wymieniać kompletami bo może sie okazać, że

> mieszasz rózne generacje/techniki świec i komp zwariuje.

bez przesady zlosnik.gif tam to co najwyzej komp steruje przekaznikiem ktory zalacza swiece, wiec niema co wariowac ok.gif

pozdr.

Napisano

> bez przesady tam to co najwyzej komp steruje przekaznikiem ktory

> zalacza swiece, wiec niema co wariowac

> pozdr.

Twoim zdaniem nie zwaiuje jak jedna świeca ma 150000 przebiegu, technikę jednospiralową sprzed powiedzmy 6 lat i czas grzania 8 sek a nowa 4 sek i obniżone zapotrzebowanie na prąd?

Napisano

mój diesel palił przez zime na sprawnej 1 z 4 świce bez większych problemów, jeśli silnik dobry to nie powinno być z tym problemu. Co do wymiany to wymieniłbym komplet (zalezy od przebiegu), zrobisz raz a bedziesz miał z głowy na 100 kkm. Kupiłem zwykłe świece BERU (ponoć bardzo dobre) przewidziane do mojego auta

Napisano

> mój diesel palił przez zime na sprawnej 1 z 4 świce bez większych

> problemów, jeśli silnik dobry to nie powinno być z tym problemu.

Tez masz w swoim dieslu wtrysk posredni jak autor wątku ?

Napisano

> Tez masz w swoim dieslu wtrysk posredni jak autor wątku ?

mysle, ze tak, silnik przed common railem był na pompie VP44

Napisano

> mysle, ze tak, silnik przed common railem był na pompie VP44

Miałeś wtrysk bezpośredni.

Napisano

> Miałeś wtrysk bezpośredni.

Witam

Mi przy wtrysku pośrednim na jednej świecy palił przy -5C smile.gif

Co prawda przy 3, 4 kręceniu po 5-10s ale palił, myślałem, że jedna świeca padła, jakie było moje zdziwienie jak po wykręceniu okazało się ze fakt jedna, tyle że nie padła, a jedna z czterech była dobra.

pzdr.

Napisano

> Twoim zdaniem nie zwaiuje jak jedna świeca ma 150000 przebiegu,

> technikę jednospiralową sprzed powiedzmy 6 lat i czas grzania 8

> sek a nowa 4 sek i obniżone zapotrzebowanie na prąd?

zakladajac, ze przy trzech spalonych nic sie nie dzieje (Honda CTDI), to czemu nie ? idea.gif

I pytanie (nawiazujac do watku, ktory byl tu kiedys) - czy TO ma szanse byc oryginalna swieca Beru ? crazy.gif

M.

Napisano

> I pytanie (nawiazujac do watku, ktory byl tu kiedys) - czy TO ma

> szanse byc oryginalna swieca Beru ?

Tego zapewne nawet najstarsi górale nie wiedzą, z allegro różnie bywa, u mnie wymiana świec co 60kkm, pierwszy raz kupiłem beru na allegro i do następnej wymiany (za 60kkm) były ok, po wyjęciu jedynie jedna była podejrzana, zakupiłem również na allegro beru i to właśnie te trzy padnięte o których pisałem wyżej po hmmm cieżko powiedzieć niecałe 10kkm (okres letni), z powodu braku już wtedy funduszy kupiłem zwykłe no name i już 30kkm śmigają.

pzdr.

Napisano

> cieżko powiedzieć niecałe 10kkm (okres letni),

Przy moich rabatach w InterCars wychodzi prawie dwa razy drozej oslabiony.gif Ale chyba odzaluje ta kase, bo przy cienkich swiecach grzebanie w glowicy to kuszenie losu icon_rolleyes.gif

M.

Napisano

> zakladajac, ze przy trzech spalonych nic sie nie dzieje (Honda CTDI),

> to czemu nie ?

> M.

o jest Beru ale...

Zobacz, referencja która sprzedaje to 0100226508. Nie znam się na numeracji Beru ale nie moge jej znaleć w katalogu IC. Wyskakuje zamiennik GN 104. Wygląda mi na to że to Beru na allegro to może być starszy zamiennik wykonany np w starszej technologii stąd ta cena.

Sporo tańsza od Beru jest NGK D-power 42, może warto się nad nią zastanowić?

Napisano

> M.

Bezposrednio Ci nie odpowiem, ale troche czesci juz od Stachowiaka bralem i nigdy sie nie zawiodlem wink.gif

Napisano

> Bezposrednio Ci nie odpowiem, ale troche czesci juz od Stachowiaka

> bralem i nigdy sie nie zawiodlem

Ja tez. Dlatego wogole bralem pod uwage te swieczki.

Zeby nie nabijac licznika - Dzieki rozi !!! Sprawdze cene tych NGK'ow idea.gif

M.

Napisano

> Ja tez. Dlatego wogole bralem pod uwage te swieczki.

> Zeby nie nabijac licznika - Dzieki rozi !!! Sprawdze cene tych NGK'ow

> M.

NGK daja rade

Napisano

> Tez masz w swoim dieslu wtrysk posredni jak autor wątku ?

nie doczytałem dokładnie, u mnie jest był wtrysk bezpośredni, przy pośrednim pewnie nie bedzie już tak różowo

Napisano

> Zeby nie nabijac licznika - Dzieki rozi !!! Sprawdze cene tych NGK'ow

> M.

Spoko smile.gif Różnica ponad 20zł ok.gif

Napisano

> Twoim zdaniem nie zwaiuje jak jedna świeca ma 150000 przebiegu,

> technikę jednospiralową sprzed powiedzmy 6 lat i czas grzania 8

> sek a nowa 4 sek i obniżone zapotrzebowanie na prąd?

jesli niema zadnej diagnostyki obwodow swiec, a komputer podaje jedynie sygnal na przekaznik ktory zalacza 4 swiece polaczone rownolegle hmm.gif skoro niewariuje jak padnie jedna, dwie czy trzy swiece, to czemu mialby wariowac w takiej sytuacji zlosnik.gif

pozdr.

pozdr.

Napisano

> u mnie wymiana świec co 60kkm

A dlaczego tak często? Miałem Fabię TDI z silnikiem ATD, w którek od nowości do momentu sprzedaży (ok.115kkm) ze świecami nic nie trzeba było robić. Spodziewam się, że nowy właściciel też długo nic nie będzie musiał robić.

mar00ha

Napisano

> A dlaczego tak często? Miałem Fabię TDI z silnikiem ATD, w którek od

> nowości do momentu sprzedaży (ok.115kkm) ze świecami nic nie

> trzeba było robić...

Tak producent stwierdził, co prawda pierwszy raz były wymieniane przy 100kkm (jedna z czterech była spalona), na pierwszy montaż były wsadzone Beru.

Świeczki jednak swoje się nagrzeją przy takich przebiegach. Wielu myśli że jak lampka zgaśnie to świeczki już nie grzeją. U mnie zawsze 3 min. po odpaleniu silnika, chyba że temp. cieczy chłodzącej podawana do ECU > 70C. Wtedy wyłączają się, lub nie włączają wcale jeżeli w momencie odpalania jest >70C.

Kolejna sprawa, że nawet jak kontrolka nam się nie zaświeci przy odpalaniu to nie znaczy że świece nie grzeją. To chyba tyle wink.gif zresztą podejrzewam, że to wiesz.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.