Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty ze sprzęgłem Punto II 1,2

Featured Replies

Napisano

Witam

Niedawno kupiłem sobie Punciaka i mam "problem" ze sprzegłem, poprostu ciężko odbija. Przy ruszaniu na 1szym biegu albo na wstecznym, przez to dziwne odbijanie sprzęgła, szarpie. Wczesniej miałem Uniaka i tam chodziło piknie. Da sie coś z tym zrobic czy została wymiana całego sprzęgła?

Pozdro passed_out.gif

Napisano

> Witam

> Niedawno kupiłem sobie Punciaka i mam "problem" ze sprzegłem,

> poprostu ciężko odbija. Przy ruszaniu na 1szym biegu albo na

> wstecznym, przez to dziwne odbijanie sprzęgła, szarpie.

> Wczesniej miałem Uniaka i tam chodziło piknie. Da sie coś z tym

> zrobic czy została wymiana całego sprzęgła?

> Pozdro

jak miałem takie objawy to kończyło mi się sprzęgło , po wymianie leciutko chodzi ok.gif no już teraz może nie tongue.gif

Napisano
  • Autor

> jak miałem takie objawy to kończyło mi się sprzęgło , po wymianie

> leciutko chodzi no już teraz może nie

A jaki jest koszt wymiany? hmm.gif i czy to sprzęgło padnie czy można furgać na takim?

Napisano

> A jaki jest koszt wymiany? i czy to sprzęgło padnie czy można furgać

> na takim?

obserwuje Ciebie policial.gif. w kwesti gdzie, za ile, jakie, mamy watek podwieszony. ikonka_photo2.gif

Napisano

Sprawdź czy dywanik nie blokuje Ci pedału, bardzo częsty przypadek złego odbijania.

Napisano

> Sprawdź czy dywanik nie blokuje Ci pedału, bardzo częsty przypadek

> złego odbijania.

tak jak kolega napisał, najpierw najłatwiejsze rzeczy a najdroższe na koniec smile.gif

sprawdź też czy nie jest zapowietrzone i ile masz płynu hamulcowego (sprzęgło hydrauliczne przecież), i to chyba tyle z prostych rzeczy.

Napisano

Też tak kiedyś miałem, do tego stopnia że czasami pedał zostawał w podłodze. Wystarczyło porządnie przesmarować pedał - od kilku lat spokój.

Napisano

> A jaki jest koszt wymiany? i czy to sprzęgło padnie czy można furgać

> na takim?

mi z czasem biegi zaczely strasznie ciezko chodzic , wtedy juz musialem zmienic sprzeglo , dalem wtedy chyba 350 z robota

Napisano

Podczepię się 270751858-jezyk.gif

Mam PII 1.2 16v, 38 000 przebiegu.

Ostatnio zauważyłem, że jadąc wolno na 1 biegu lub na 2 przy naciśnięciu pedału sprzęgła (moim zdaniem w momencie rozłączenia tarcz) nie zawsze, ale dosyć często następuje szarpnięcie - tak jakbym zrzucił z biegu na luz bez naciśnięcia sprzęgła (przynajmniej do tego to próbuję porównać). Moment rozłączenia (szarpnięcie) słuchać również z zewnątrz (np. przy opuszczonej szybie).

Przeważnie następuje to gdy powoli się rozpędzam i z 1 biegu wrzucam na 2 przy ok. 2000 obrotów (toczę się), lub np. wleczemy się pomału po parkingu pod hipermarketem na 2 biegu i aby wjechać w znalezione miejsce parkingowe to sprzęgło (szarpnięcie) i hamulec by nieco zwolnić.

Nie mam pomysłów co to może być. Wcześniej tego nie było. Jakieś pomysły?

Napisano

sprawdz sprzegło

czyli na parkingu ręczny trzeci bieg i popuszczasz sprzęgło bez gazu jak silnik zgaśnie w połowie jest ok

jak przy samym końcu sprzęgło do wymiany

to jest najprostszy test

Napisano

> sprawdz sprzegło

> czyli na parkingu ręczny trzeci bieg i popuszczasz sprzęgło bez gazu

> jak silnik zgaśnie w połowie jest ok

> jak przy samym końcu sprzęgło do wymiany

> to jest najprostszy test

Hm, tyle że zbiera się dobrze, nie ma sytuacji, w których przy puszczonym sprzęgle (tarcze złączone) obroty idą w górę, co nie ma przełożenia na koła hmm.gif

Specjalnie we wcześniejszym poście podkreśliłem, że szarpnięcie następuje przy wciskaniu sprzęgła (chwili rozłączenia tarcz) 270751858-jezyk.gif

btw: przy hydraulicznym sprzęgle podejrzewam, że zawsze będzie brało w tym samym miejscu wink.gif

Napisano

> Witam

> poprostu ciężko odbija. Przy ruszaniu na 1szym biegu albo na

> wstecznym, przez to dziwne odbijanie sprzęgła, szarpie.

> Wczesniej miałem Uniaka i tam chodziło piknie. Da sie coś z tym

> zrobic czy została wymiana całego sprzęgła?

> Pozdro

Być może zaciera Ci się pompa sprzęgła. U mnie, po wymianie sprzęgła, pedał przestał czasami odbijać. Po wymianie pompy wszystko wróciło do normy.

Napisano

> Witam

> poprostu ciężko odbija.

Miałem mniej więcej podobny problem. Po wciśnięciu pedału do "dechy" pedał się przycinał.

Włożyłem pod pedał sprzęgła kawał gumy o grubości ok 3 -4 cm (należy tak dobrać wysokość żeby sprzęgło nie ciągnęło) przykręciłem drutem i spokój przez ostatnie 3 lata.

Napisano

> Miałem mniej więcej podobny problem. Po wciśnięciu pedału do "dechy"

> pedał się przycinał.

> Włożyłem pod pedał sprzęgła kawał gumy o grubości ok 3 -4 cm (należy

> tak dobrać wysokość żeby sprzęgło nie ciągnęło) przykręciłem

> drutem i spokój przez ostatnie 3 lata.

Nie było to czasem spowodowane za daleko wysuniętym do przodu dywanikiem?

Napisano

> Nie było to czasem spowodowane za daleko wysuniętym do przodu

> dywanikiem?

Nie, pedał sprzęgła wyraźnie się zacinał. Próbowałem nie wyciskać pedału max. do podłogi ale czasami kończyło się to zgrzytem w skrzyni biegów.

Zastosowanie walca gumowego (gumowego odboju do drzwi w mieszkaniu) spowodowało, że zapomniałem o problemie. wink.gif

Napisano
  • Autor

> tak jak kolega napisał, najpierw najłatwiejsze rzeczy a najdroższe na

> koniec

> sprawdź też czy nie jest zapowietrzone i ile masz płynu hamulcowego

> (sprzęgło hydrauliczne przecież), i to chyba tyle z prostych

> rzeczy.

Hm.. po dłuższym użytkowaniu zauwazylem ze jak jest zimny, to sprzeglo pieknie odbija, a z czasem juz coraz gorzej az zostaje potem w polowie i musze go jeszcze raz wbic do dechy i potem "jakos" idzie (uderza w te biegi ? ). Jezeli chodzi o plyn hamulcowy to mam go az za duzo smile.gif a jak mam sprawdzic czy nie jest zapowietrzone to nie wiem :/. Nie chce wydawac kupe kasy na nowe sprzeglo frown.gif

Napisano
  • Autor

> Być może zaciera Ci się pompa sprzęgła. U mnie, po wymianie sprzęgła,

> pedał przestał czasami odbijać. Po wymianie pompy wszystko

> wróciło do normy.

Czy ta pompa jest w tej calej konstrukcji sprzegla czy gdzies gdzie mozna sie do niej dostac? normalnemu smiertelnikowi?

Napisano

> Czy ta pompa jest w tej calej konstrukcji sprzegla czy gdzies gdzie

> mozna sie do niej dostac? normalnemu smiertelnikowi?

Wymiana jest stosunkowo prosta - można się do niej dostać od dołu. Trzeba też odłączyć pompę od pedału sprzęgła - z tym jest troche zabawy ze względu na kiepski dostęp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.