Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju i filtrów - 1.9 JTD 115

Featured Replies

Napisano

Witam!

Chciałbym się poradzić czy nadszedł już czas wymiany oleju i filtrów w mojej bestii. Ostatnia wymiana miała miejsce w maju ub. roku i przebieg od tamtego czasu do teraz wynosi 13tys. km. Olej będę lał 5w40, taki jak zaleca producent i jaki mam do tej pory. Do tego wymiana filtrów oleju i powietrza i ewentualnie paliwa (tutaj nie wiem, co ile się go wymienia). Będę wdzięczny za sugestie, gdyż nie chce zaniedbać samochodu i spokojnie jeździć w zimie. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Napisano

> Chciałbym się poradzić czy nadszedł już czas wymiany oleju i filtrów

> w mojej bestii.

A co się tutaj radzić niewiem.gif Wszystko masz opisane w instrukcji obsługi samochodu lub na opakowaniu oleju.

Filtry wymienia się z olejem, a olej co rok lub... no tutaj już zależy producenta oleju. Zalecenia są co 10tys.km aż do 30tys.km.

Filtr paliwa wymieniam co rok razem z innymi filtrami. Szczerze, to nawet nie wiem, jak przewiduje i zaleca Fiat.

Napisano
  • Autor

Najlepiej będzie jak wymienie olej i wszystkie filtry. Jakiej firmy filtry polecacie do Stilaka? Zaznaczę, że to moja pierwsza wymiana i nie chciałbym wsadzić jakiegoś szrotu. Wcześniej autem jeździł tata i nie mam pojęcia, co mu mechanik powkładał pod maskę poza filtrem paliwa firmy Bosh.

Napisano

> Jakiej firmy filtry polecacie do Stilaka?

Nie sądzę, aby producent miał tutaj większe znaczenie. Byle nie jakaś chińszczyzna lub totalnie egzotyczne marki.

Zawsze biorę filtry Filtrona i Sędziszowa. Kabinowy jakiejś włoskiej firmy montują mi w serwisie.

Napisano

Jakiej firmy

> filtry polecacie do Stilaka?

u siebie wymienia zawsze na:

powietrza filtron

oleju filtron

paliwa bosch

p.pyłkowy filtron lub magneti marelli

Napisano

> przebieg od tamtego czasu do teraz wynosi 13tys. km.

niezły przebieg, ja też jestem przed wymianą, tyle że ja 12kkm zrobiłem od połowy kwietnia tego roku....

- olej 5W40 Castrol Edge

- filtr oleju - Bosh

- powietrza - Filtron

Pzdr

Napisano

> - powietrza - Filtron

> Pzdr

I kabinowy co 40k (albo cześciej jeżeli samochód jest uzywany w tak zwanych trudnych warunkach)

Napisano

> I kabinowy co 40k

No to nieźle... chyba wentylator na maksimum obr. musi pracować, aby chociaż lekko powietrze dmuchało w kabinie.

Co roku zmieniam i zawsze w drugim półroczu użytkowania filtra, znacznie odczuwalny jest zmniejszony przepływ powietrza.

Napisano

> I kabinowy co 40k (albo cześciej jeżeli samochód jest uzywany w tak

> zwanych trudnych warunkach)

Czytałem kiedyś identyczną formułkę, tyle że kabinówkę zalecali wymieniać po 15kkm, albo 10kkm jeśli powietrze jest mocno zanieczyszczone.

Nie ma to jak zbieżne informacje icon_rolleyes.gif270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.