Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2-letnie aveo-konserwacja podwozia-co Wy na to?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wczoraj udałem się do speca od podwozi z zapytaniem, czy jako porządny właściciel powinienem coś zrobić przed zimą z moim wozidełkiem, abym mógł dłużej cieszyć się jego nienaganną kondycją podwoziowo-lakierniczą (może by tak jakieś wypełnienie profili, dodatkowe zabezpieczenie itp.).

Gość wyoglądał auto od spodu i stwierdził, że mało dzisiaj robi się aut tak dobrze zabezpieczonych od spodu (mówi, że najwięcej robi niemieckich i tam jest fajans w porównaniu z tym, co widzi u mnie) i jego zdaniem....nie należy nic robić ( cytuję: "przyjedź Pan za rok, może wtedy..."), choć zwócił uwagę na nieco skorodowany już wydech.

Nieco mnie zaskoczył tą opinią, która wydaje się obiektywna ( w końcu jakby nie spojrzeć - nie chciał zarobić), niemniej zamierzam to jeszcze zweryfikować u innego fachowca.

Co koledzy na to ???

Napisano

Olej sprawę, szkoda kasy, czasu, pracy.

Z tego co oglądałem to dobrze jest ochrona zrobiona, chyba że gdzieś przytarłeś spodem i zdarłeś

Napisano

Nic nei robic, nie ma takiej potrzeby to ni epolonez czy duzy fiat.

Napisano

> a ja w 3 latniej Evie zrobiłem i jestem po 1.5 roku bardzo

> zadowolony...

A co masz mowic jak kasa juz utopiona rotfl.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> a ja w 3 latniej Evie zrobiłem

Mógłbyś opisać, co dokadnie zostało zrobione i kto o tym decydował (czy fachowiec robił to, co uznał za słuszne, czy Ty określałeś zakres prac) ?

I ile to kosztowało?

i jestem po 1.5 roku bardzo

> zadowolony...

To jest jasne, tylko że chodzi o to, żebym był zadowolony za 6 - 8 lat jeżdżąc nieskorodowanym autem, lub lepiej go sprzedając.

Napisano

> Zapodać ewentualnie chlapacze

Wlasnie chlapaczy nie ma, nawet takich malych z plasitku jak w lanosie mialem.

Napisano

oglądajac Ewę od spodu widziłem ogniska korozji fakt nie groźne ale wręcz obsesyjnie nie lubię jak coś jest nie tak w aucie (moim aucie - u żony już mi nie przeszkadza zlosnik.gif)

pojechałem do znajomego warsztatu wybierając temp. powyżej 25 stopni (tak kazał macher)

w Evie zdemontowano:

- nadkola

- nakładki progów

- wszystkie osłony termiczne i plastiki

- zatyczki progów

auto umyto pod cisnieniem wodą o temp ponad 100 stopni, następie potraktowano szczotami drucianymi (tam gdzie trzeba było) i znowu umyto.

auto stało 3 dni na słońcu co by dokładnie wyschło

następnie dokonano ciśnieniowej konserwacji podwozia i wszystkich dostępnych profili wewnętyrznych, środek nigdy nie całkiem nie zatyga jest miękki, co widać do tej pory idealnie

cały lakier umyto benzyną ekstrakcyjną (drobinki środka konserwujacego), następnie ciśnieniowo wodą i wypastowano..

operacja trwała tydzień i kosztowała 800 zł

za to teraz aż miło popatrzeć pod spód zlosnik.gif

tak już mam, kocham dbać o auto, skutek uboczny to wieczne uwagi żony, że więcej czasu poświęcam evie niż żonie... - kwiaty zawsze rozwiązują problem rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> w Evie zdemontowano:........

Dzięki za szczegółowe informacje.

No to jednak trochę kosztowało.....

Napisano

> ale jak już pisałem WARTO BYŁO...

Tak, złomiarz, który będzie rozbierał Twoje auto będzie cmokał z zadowolenia.....

Możesz i chcieć jeździć tym złomem i 30 lat, ale unia czy inni ekoterroryści Ci zabronią.

Napisano

> Tak, złomiarz, który będzie rozbierał Twoje auto będzie cmokał z

> zadowolenia.....

hahaha.gif : hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Tak, złomiarz, który będzie rozbierał Twoje auto będzie cmokał z

> zadowolenia.....

no widzisz komuś jednak dobrze zrobiłem...

a na poważne to wole 100 razy zakonserwowac podwozie które:

będzie niej rdzewiało, przewody hamulcowe nie będa korodowały, nie przezdzewieje wahacz co mniało miejsce w mojej 9 letniej nubie(do 30-tki jeszcze "trochę" brakowało) , mogę po 9 latach odkrecić wszystkie śruby nie urywając ich,

niż robić wiejski tuning w stylu owiewek, lamp, nakładek, naklejek, kapturków itd...

co kto woli, jak wole zadowalać siebie niz innych za pomocą widocznego wsiowego tuningu...

Napisano

> co kto woli, jak wole zadowalać siebie niz innych za pomocą

> widocznego wsiowego tuningu...

A ja wole serwisowac na biezaco a 8 stowek przeznaczyc na weekend w spa z mulher.gif moje zdrowie i samopoczucie jest wazniejsze niz to czy nastepny wlasciciel za 10 lat odkreci jakas srubke waytogo.gif

Napisano

> A ja wole serwisowac na biezaco a 8 stowek przeznaczyc na weekend w

> spa z moje zdrowie i samopoczucie jest wazniejsze niz to czy

> nastepny wlasciciel za 10 lat odkreci jakas srubke

mam to samo podejście robić wszystko na bieżąco a za dodatkową kasę wyjechać z moją mulher.gif w góry albo przeznaczyć parę PLN na niespodziankę dla córki cool.gif

Napisano

> no widzisz komuś jednak dobrze zrobiłem...

Myślę że złomiarz Cię za to serdecznie uściska hehe.gif

> przezdzewieje wahacz co mniało miejsce w mojej 9 letniej

> nubie

W normalnym aucie wahacze są trochę trwalsze. Ale to tylko DU smile.gif

> co kto woli, jak wole zadowalać siebie niz innych za pomocą

Ja też. Te kilka stówek może mnie zadowolić w zupełnie inny sposób.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.