Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rośnie temperatura ...

Featured Replies

Napisano

Podczas stania na jałowym i powolnej jazdy wskaźnik temp. zachowuje się jak poniżej.

276425933zegary110.jpg

Przy jeździe lekko spada na poziom 98-100st C. Wentylator włącza się tylko przy włączonej klimatyzacji. Gdzie szukać przyczyny ?

Sinik X16XEL +BRC (profil mam uzupełniony, a podpis nie żyje)

post-131297-14352504019046_thumb.jpg

Napisano

Uzupelnij profil, jaki woz (Astra F to wiadomo, ale jaki silnik i td, przynajmniej dla przyzwoitosci...), ktory wentylator sie zalacza (sa dwa, ten z przodu czy z tylu...)?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Uzupelnij profil, jaki woz (Astra F to wiadomo, ale jaki silnik i td,

> przynajmniej dla przyzwoitosci...), ktory wentylator sie zalacza

> (sa dwa, ten z przodu czy z tylu...)?

> Pozdrawiam

Dwa wentylatory ? yikes.gif

Oglądałem tylko ten widziany od strony silnika patrząc na chłodnicę.

Napisano

> Dwa wentylatory ?

> Oglądałem tylko ten widziany od strony silnika patrząc na chłodnicę.

No to masz jeszcze jeden z przodu, od strony chlodnicy klimy.

Bez schematu elektrycznego przed soba stawiam na czujnik na chlodnicy (tez sa dwa) lub walniety przekaznik.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No to masz jeszcze jeden z przodu, od strony chlodnicy klimy.

> Pozdrawiam

No, ale wychodzi na to, że wentylator chłodnicy jest oki - czemu włącza się wyłącznie przy działającej klimie ?

Napisano

> No, ale wychodzi na to, że wentylator chłodnicy jest oki - czemu

> włącza się wyłącznie przy działającej klimie ?

Masz wszystko waytogo.gif

tylko sie cieszyc, gdyby stal juz na koncu czerwonego pola

to uslyszalbys wentylator.

U mnie podnosi sie na 105 lub troche wiecej a jak wlaczy

sie wiatrak to spada na 95 lub tyle co na zdjeciu.

Te 105 jest na poczatku czerwonego na zdjeciu.

Paliwa to moglbys dolac do pierwszej kreski i tak

zawsze trzymac, bo za chwile bedzie watek padla pompa paliwa grinser006.gif

Napisano

> U mnie podnosi sie na 105 lub troche wiecej a jak wlaczy

> sie wiatrak to spada na 95 lub tyle co na zdjeciu.

> Te 105 jest na poczatku czerwonego na zdjeciu.

> Paliwa to moglbys dolac do pierwszej kreski i tak

> zawsze trzymac, bo za chwile bedzie watek padla pompa paliwa

W kwestii formalnej: bardzo proszę o nie operowanie wartościami liczbowymi temperatury, a już w szczególności w przypadku wskaźnika 110*, bo wartości te nijak się mają do rzeczywistej temperatury... grinser006.gif

> Masz wszystko waytogo.gif

O to to.... wink.gif

> Paliwa to moglbys dolac do pierwszej kreski

Toż to fotomontaż wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Podczas stania na jałowym i powolnej jazdy wskaźnik temp. zachowuje

> się jak poniżej.

> Przy jeździe lekko spada na poziom 98-100st C.

No OK, ale co pokazuje podczas normalnej jazdy, czyli odpalasz i od razu w trasę czyli bez "stania na jałowym i powolnej jazdy" i doprowadzania wskaźnika do kosmicznych wartości?

Pozdroofka

Napisano

> Toż to fotomontaż

> Pozdroofka

A buzke widzisz na koncu,

wiem old.gif ale jeszcze widze biglaugh.gif,

Napisano

TTTM, to jest wyjaśnienie całego problemu. U mnie wentylator załącza się ponad 100 stopni (wskaźnik 100 stopni) spada troszkę poniżej i się wyłącza. Tylko, że ja mam diesla i osiągnąć te wartości to trochę trzeba postać w korku przy temp. zewnętrznej ok. 30 stopni bo inaczej nawet 100 nie dochodzi, ale benzyniaki to inna sprawa, chwila stania lub ślimaczej jazdy i już wentylator się załącza.

Napisano

> A buzke widzisz na koncu,

Oooops... zlosnik.gif

> wiem ale jeszcze widze ,

A u mnie coraz gorzej... Cóż, ale ja jestem chory na SKS wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> TTTM, to jest wyjaśnienie całego problemu.

No dokładnie tak. U mnie włącza się wiatrak jak wskazówka jest prawie dokładnie tam gdzie pokazuje obrazek w pierwszym poscie. Z tym, ze kiedy wiatrak się wyłacza, spada trochę niżej niż to opisuje autor wątku: tuż nad kreskę opisaną jako 90. Ale to kwestia egzemplarza termowłącznika w chłodnicy: jeden ma większą histerezę, drugi mniejszą.

> benzyniaki to inna sprawa, chwila stania lub ślimaczej jazdy i już wentylator się załącza.

No może nie chwila wink.gif ale szybciej niż w dieslu. Z tym, ze w tym roku widziałem dokładnie 3 razy kontrolkę włączonego wiatraka. Może nie miałem szczęscia do stania w korkach wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No OK, ale co pokazuje podczas normalnej jazdy, czyli odpalasz i od

> razu w trasę czyli bez "stania na jałowym i powolnej jazdy" i

> doprowadzania wskaźnika do kosmicznych wartości?

> Pozdroofka

Nie do końca Pany zostałem uspokojony, że TTTM.

Z tego co rozumiem, u Was większość jazdy jest przy normalnej temp. w okolicach środka skali. U mnie natomiast 85% jazdy odbywa się z temp jak na fotomontażu.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie do końca Pany zostałem uspokojony, że TTTM.

> Z tego co rozumiem, u Was większość jazdy jest przy normalnej temp. w

> okolicach środka skali. U mnie natomiast 85% jazdy odbywa się z

> temp jak na fotomontażu.

> Pozdrawiam.

Bo jezdzisz w korkach, albo stoisz. Jezeli nie wchodzi na czerwone pole to nie masz czym sie przejmowac. Mialem tak tamo w astrze. jak koreczek to wskazowka leciala nawet wyzej niz u Ciebie. Zalaczal sie wentyl, wskazoweczka opadala i tak w kolko.

Wkurza mnie wskaznik temperatory w Mazdzie. Brak skali, a do tego jak zlapie temperature to nawet nie drgnie - sterowanie przez komputer, aby zbednie nie stresowac kierowcy (chyba podobnie jest w AG).

Pozdrawiam

Napisano

> U mnie natomiast 85% jazdy odbywa się z

> Pozdrawiam.

Jeżeli podczas swobodnej jazdy (4, 5 bieg ) masz taki wskaz (jazda na takim odcinku do 5 minut powinna zbić temperaturę do wartości wymaganej a wiec okolice 90 st (tutaj niech utalą koledzy z benzyna w baku wink.gif) tzn ze masz problemy z oddaniem ciepła od silnika

To oznacza że chłodnica nie wymienia tak ciepła jak powinna.

Przypuszczam ze czeka Cię w najbliższym czasie wymiana tego elementu

Pozdrawiam

Napisano

> U mnie natomiast 85% jazdy odbywa się z

O widzisz... Dlatego o to pytałem. To nie jest normalna temperatura "robocza". Dla wskaźnika 110* normalna temperatura to między pierwszą nieopisaną kreską a kreską oznaczoną "90". Przy termostacie nówka sztuka, wskazówka będzie sobie wędrować po skali o parę milimetrów góra-dół, przy nieco starszym będzie mniej skora do wędrówki i usadowi się tuż nad pierwszą nieopisaną kreską.

Jeśli u Ciebie wskazówka jest tak wysoko, to pewnie jak prawi dan102 : trzeba sprawdzić drożność układu.

Uszkodzenie wskaźnika - zawyżanie raczej wykluczam bo wtedy w chwili włączenia wiatraka wskazówka byłaby na końcu skali.

Pozdroofka

Napisano

> : trzeba sprawdzić drożność układu.

> Uszkodzenie wskaźnika - zawyżanie raczej wykluczam bo wtedy w chwili

> włączenia wiatraka wskazówka byłaby na końcu skali.

> Pozdroofka

a nie lepiej to zweryfikowac multimetrem aby sie przekonac jaka jest temp plynu tu masz pokazane w watku bannarda zdj nr 5 . zrob pomiar od zimnego silnika az do wlaczenia wentylatora i porownaj ze wskazaniem zegara. http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282767846&page=1&fpart=2&vc=1

w lewym gornym rogu jest na tyle m-sca ze termopara sie zmiesci bez problemow .jak ci wyjdzie na multimetrze odchylka wieksza jak 4-5*C od podstawowych parametrow to wtedy bedziesz sie przejmowal. termostaty i czujniki temp. za dokladne tez nie sa.

Napisano

ja mialem podobny problem i wymieniono mi termostat oraz ten czujnik przy chlodnicy. on odpowiada za to wlasnie kiedy zał sie wentylator. moze wlasnie on zawiodl

pozdr

Napisano

> tu masz pokazane w watku bannarda zdj nr 5 . zrob

> pomiar od zimnego silnika az do wlaczenia wentylatora i porownaj

> ze wskazaniem zegara.

Niestety, w ten spodób nic nie porówna. Na focie pokazany jest pomiar temperatury chłodnicy. Jeżeli chcesz mierzyć "od zimnego silnika aż do włączenia wentylatora" to wskazania multimetru będą nastepujace: najpierw dłuuuuugo jakieś 20*, potem nieco wzrośnie ale tylko trochę a natepnie gwałtownie zrobi się powyzej 80* i będzie rosło aż do włączenia wiatraka. Jak to się ma do wskazań zegara? wink.gif

> a nie lepiej to zweryfikowac multimetrem aby sie przekonac jaka jest temp plynu

W którym dokładnie miejscu chcesz mierzyć temperaturę płynu, bo odnoszę wrazenie, że trochę inaczej pojmujemy znaczenie słowa "weryfikacja" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

zgadzam sie z toba ale najwazniejsze momenty uchwyci .tzn temp otwarcia termostatu . temp wlaczenia i wyl wentylatora i porownujac te wskazania z zegarem bedzie mial jakis punkt odniesienia . co do jego przypadku obstawiam niedrozna chlodnice lub lekko zacinajacy sie termostat (nie otwiera do konca ). co do pomiaru to mierzylem w ten sposob w kilku egzemplarzach i dla porownania wrzucilem termopare do weza. roznica wskazan wynosila max 1*C oczywiscie pod warunkiem ze pojazd stal w m-scu oslonietym i wiatr nie walil w chlodnice . po oslonieciu m-sca pomiaru szmata to nawet temp wylaczenia wentylatora byla w normie . dlatego uwazam ze pomiar w tym m-scu daje obiektywne wyniki .w linku ktory podalem mozesz zobaczyc na zdjeciach jak to sie krztaltuje bo masz od razu porownanie ze wskazaniami zegara z wyjatkiem zdjecia nr 4 ktore bonnard wstawil z mojego posta pomylkowo . mnie to nie chce za chiny wejsc ale mozesz to znalezdz na manualu na AKP Bdg.

Napisano

> Nie do końca Pany zostałem uspokojony, że TTTM.

> Z tego co rozumiem, u Was większość jazdy jest przy normalnej temp. w

> okolicach środka skali. U mnie natomiast 85% jazdy odbywa się z

> Pozdrawiam.

Zabiore glos ostatni raz grinser006.gif

Piszesz:

Podczas stania na jałowym i powolnej jazdy wskaźnik temp. zachowuje się jak poniżej.

Napisalem, ze OK.

To teraz potrzymaj na jalowym na postoju i zobacz do jakiego miejsca dojdzie

wskaznik jak wlaczy sie wentylator, oczywiscie klima wylaczona.

U mnie pare minut po jezdzie na postoju na wolnych wskazowka ( Lelek zakazal pisac na ile 270751858-jezyk.gif)

max u gory i wlacza sie wentyl. Dzisiaj sprawdzalem pod tym katem biglaugh.gif

Teraz sprawdzasz pod maska czy widzisz gdzies pare wodna,

jakie w tym momencie sa weze - czy sa mocno twarde,

mocniej duzo niz na wskazniku np. 90*.

Jesli nie to olewasz z gory, bo ten typ TTTM.

Jesli Ci sumienie nie pozwala na uznanie tego to wykrec czujnik na zegary i oczysc go szczotka,

na pewno ma na sobie troche smiecia i wtedy napisz ile trzyma sie wskazowka.

Bo przy gdybaniu mozna wymienic pol auta,

narazic sie na koszta nie potrzebnie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Myślę, że wypowiedzi noszą ślady wyczerpania tematu zlosnik.gif

Dziękuję all zainteresowanym - zastosuję się do all rad. Na ten moment jestem znów mądrzejszy o 1 promil 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.