Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

badania techniczne po stluczce

Featured Replies

Napisano

Witam

W regulamienie ubezpieczenia jest napsiane ze jezeli szkoda powyzej 2000 to nalezy wykonac badania techniczne. W zwiazku z tym mam pytanie czy owe badanie jest wbijane w dowod rejestarcyjny czy tylko dostaje sie zaswiadczenie na papierku dla ubezpieczyciela ?

Napisano

> Witam

> W regulamienie ubezpieczenia jest napsiane ze jezeli szkoda powyzej

> 2000 to nalezy wykonac badania techniczne. W zwiazku z tym mam

> pytanie czy owe badanie jest wbijane w dowod rejestarcyjny czy

> tylko dostaje sie zaswiadczenie na papierku dla ubezpieczyciela

> ?

To badanie obejmuje badanie podstawowe czyli takie jak co roku się robi + badanie rozszerzone. Możesz wbić do DR że badanie okresowe zostało przeprowadzone właśnie teraz ale nie musisz. Zaswiadczenie na papierku też dostajesz. Ono jest potrzebne do ubezpieczyciela oraz do ewentualnego wydanie DR jeśli został zabrany podczas zdarzenia.

Napisano

> To badanie obejmuje badanie podstawowe czyli takie jak co roku się

> robi + badanie rozszerzone.

większość stacji robi wyłącznie badanie dodatkowe ;-)

znam z autopsji

dodam jeszcze, że na podstawie faktury ubezpieczyciel zwraca z OC sprawcy koszty badania idea.gif

Napisano
  • Autor

no bo mam nowy samochod roczny - w dowodzie pisze ze pierwszy przeglad w 2011 roku ( po 3 lat od kupna) wiec czy wbijac w dowod czy raczej nie bo i tak normalny przeglad bede musial zrobic w 2011 roku

Jezeli robie bezkosztowo w warsztacie to owe badanie (koszt) zostanie mi wliczony w szkode ? czy z wlasnej kieszenie bede musial zaplacic

Napisano

Dodatkowe badania techniczne nie są wbijane w dowód. Kosztują 50,00 zł. Jeśli jesteś poszkodowanym to opłatę zwraca Ci firma ubezpieczeniowa sprawcy kolizji. Jeśli to Ty jesteś sprawcą to płacisz z kieszeni lub zwraca Ci ubezpieczyciel w przypadku korzystania z AC. Nie ponosisz żadnych konsekwencji z powodu nie wykonania tych badań ale jest mały haczyk. W przypadku powtórnej szkody, firma ubezpieczeniowa nie wypłaci Ci odszkodowania bo w dokumentacji brak będzie tego jednego kwitka, ze wykonałeś zalecane badania techniczne.

Napisano

> no bo mam nowy samochod roczny - w dowodzie pisze ze pierwszy

> przeglad w 2011 roku ( po 3 lat od kupna) wiec czy wbijac w

> dowod czy raczej nie bo i tak normalny przeglad bede musial

> zrobic w 2011 roku

nie wbijać

> Jezeli robie bezkosztowo w warsztacie to owe badanie (koszt) zostanie

> mi wliczony w szkode ? czy z wlasnej kieszenie bede musial

> zaplacic

w koszta szkody

Napisano

> większość stacji robi wyłącznie badanie dodatkowe ;-)

> znam z autopsji

ja natomiast z autopsji mogę powiedzieć że u nas nie chcą wykonywać osobno...... Jest to akurat uregulowane rozporzadzeniem ministra transportu czy kogos tam. Dokładną treść i nr rozporządzenia mogę podać wieczorem..... wink.gif

No chyba że DR został zabrany np tylko za rozbitą lampę co zostało wpisane w notatce...... Wtedy przeglad 20pln tylko "na lampe"

Napisano

> no bo mam nowy samochod roczny - w dowodzie pisze ze pierwszy

> przeglad w 2011 roku ( po 3 lat od kupna) wiec czy wbijac w

> dowod czy raczej nie bo i tak normalny przeglad bede musial

> zrobic w 2011 roku

Ja bym nie wbijał w dowod.

> Jezeli robie bezkosztowo w warsztacie to owe badanie (koszt) zostanie

> mi wliczony w szkode ? czy z wlasnej kieszenie bede musial

> zaplacic

Podejrzewam ze warsztat juz sam sie tym zajmie. Tzn dostaniesz auto po przegladzie gotowe do jazdy. Jeżeli natomiast warsztat nie zrobi tego przegladu to ja bym jednak sam na niego podjechal. Tutaj byś musiał z własnej kieszeni wylozyć $ ale wtedy piszesz pismo do ubezpieczyciela o zwrot kosztow przegladu - uzasadniając to tym iz nie musiałbyś robić tego przegladu (ktory jest de facto obowiazkowy jezeli koszty naprawy sa wieksze niz 2000) jezeli szkoda by nie zaistniała..... Wszelkie koszty zwiazane z zaistniała szkoda powinien zwrocic ubezpieczyciel.

Napisano

> Witam

> W regulamienie ubezpieczenia jest napsiane ze jezeli szkoda powyzej

> 2000 to nalezy wykonac badania techniczne. W zwiazku z tym mam

> pytanie czy owe badanie jest wbijane w dowod rejestarcyjny czy

> tylko dostaje sie zaswiadczenie na papierku dla ubezpieczyciela

> ?

To zależy czy szkoda ma wpływ np. na bezpieczeństwo jazdy. Wtedy robi się badanie jak coroczne, albo rozszerzone.

Ale nawet lakierowanie i wymiana drzwi i lusterka, która przekroczy 2tys. musi być "zbadana". Badanie wygląda tak, że diagnosta po prostu patrzy czy zostało to zrobione (tzn. czy faktycznie drzwi wyglądają na wymienione i pomalowane) i wystawia papierek. Później papierek idzie to ubezpieczalni i koniec.

Nic nie jest wbijane do dowodu.

Chodzi generalnie o to, że zakłady chcę mieć potwierdzenie naprawy, tak aby później ktoś nie zgłaszał pponownie tej samej szkody - wtedy może się wypiąć.

Z tego co mi mówił diagnosta zna przypadek, że ktoś sobie tego nie przypilnował i później zaliczył identyczną szkodę. TU się wypięło bo stwierdziło, że już raz dało pieniądze na naprawę, więc jest to ta sama szkoda.

U mnie nie miało znaczenia, że potwierdzenie naprawy w formie faktur dostali od ASO, musiałem pojechać do diagnosty, który popatrzył czy wymieniłem drzwi i lusterko po czym dał mi za urzędowe 50zł papierek.

Inaczej wygląda przy poważnej stłuczce, bo zazwyczaj jak przy tym jest policja to zabiera dowód rej (bo np. samochód jest niesprawny). Wtedy trzeba zrobić rozszerzone badania (pewnie rozszerzenie polega na tym, że kosztują więcej i tyle).

Napisano

1. A na czym polegają badania rozszerzone?

2. Ile mam czasu na dokonanie takiego badania?

Napisano

> 1. A na czym polegają badania rozszerzone?

patrz Załącznik do Rozporządzenia w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania

badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach ok.gif

łatwe do wygooglania ;-)

> 2. Ile mam czasu na dokonanie takiego badania?

Ustawa o działalności ubezpieczeniowej tego nie precyzuje z tego co pamiętam ok.gif

Napisano

> 2. Ile mam czasu na dokonanie takiego badania?

Nikt tego nie precyzuje. Mi w serwisie powiedzieli, żeby zrobić od razu, bo to grosze, a później wszyscy zapominają i przy kolejnej szkodzie będą mieć z tym problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.