Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużyty przegub a stukanie?

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów 20.GIF

Takie pytanie, czy zużyty przegub (czasami strzela/stuka, jak dynamiczniej ruszę na skręconych do końca kołach) może stukać na nierównościach i wydawać dźwięk, jakby w zawieszeniu był luz? Bo zawieszenie z każdej strony sprawdzałem i luzu nigdzie nie ma, tylko ten przegub nie daje mi spokoju. Dodatkowo jak ruszam i szybciej puszczę sprzęgło albo zmieniam bieg, to też słyszę stuknięcie. Coś takiego jakby poduszka np. skrzyni była urwana i silnik o coś stukał. Taki sam dźwięk, a poduszki są dobre.

Czy to może być spowodowane przez przegub?

Napisano

jak najbardziej, a szarpie CI czasami kierownicą ??

Napisano

jezeli zle jest przykrecona lapa silnika do glowicy to moze wlasnie w takich warunkach stukac - ta od strony rozrzadu.

Napisano
  • Autor

> jak najbardziej, a szarpie CI czasami kierownicą ??

No raczej nie, ale trudno powiedzieć, bo w aucie jest wspomaganie, no i to stukanie było od kiedy kupiłem.

Napisano
  • Autor

> jezeli zle jest przykrecona lapa silnika do glowicy to moze wlasnie w

> takich warunkach stukac - ta od strony rozrzadu.

Źle przykręcona w sensie w sensie niedokręcona, czy może przykręcona jakoś krzywo czy coś?

BTW byłem pewny, że to poduszka pod skrzynią tylna, bo w Uno jak się naderwała to identycznie stukało, ale wymieniłem i dalej to samo. Pod resztę poduszek podkładałem gumy i i też stukało.

Czy sprzęgło może powodować stukan ie przy gwałtowniejszym jego zesprzęgleniu?

Napisano

> Źle przykręcona w sensie w sensie niedokręcona, czy może przykręcona

> jakoś krzywo czy coś?

> BTW byłem pewny, że to poduszka pod skrzynią tylna, bo w Uno jak się

> naderwała to identycznie stukało, ale wymieniłem i dalej to

> samo. Pod resztę poduszek podkładałem gumy i i też stukało.

to ja doradzę ci tak: otwórz maskę i naciskaj "drżącymi ruchami" na prawy błotnik - jakby ci się ręce trzęsły. generuj z siebie drgania z maksymalną częstotliwością (nie powolne kołysanie całego nadwozia) ale z małą amplitudą - wystarczy 1 ~ 1,5cm. obserwuj prawą poduszkę silnika, a raczej "nasłuchuj wzrokiem" stukania spineyes.gif u mnie klepało/stukało, kiedy jechałem po prawie równej drodze screwy.gif i już chciałem rozbierać pół auta, a to skubana poduszka stukała - konkretnie elementy zaznaczone na czerwono (po sekcji zwłok). powinny być zamocowane na sztywno, tym czasem luźne - hałasowały.

282808997-KopiaDSC05131.JPG

post-109606-14352504137739_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Tylko, że nie chodzi o Uno a o punto i tam ta poduszka wygląda zupełnie inaczej. wink.gif Ale sprawdzałem ją i jest jakby ok. wink.gif

Napisano

pneumatykiem w serwisie mi lape przykrecili a mialo byc 40 Nm i uszkodzil sie gwint w glowicy wiec dobrze sie to nie trzymalo. stukalo przy ruszaniu i powolnych skretach.

Napisano
  • Autor

To raczej odpada, bo przypatrywałem się łapie i ona ani drgnie względem głowicy. "Na oko" wygląda wszystko ok. Męczy mnie ten przegub. oslabiony.gif Ale nie jestem pewny czy to akurat to...

Napisano

na "placu" i na "oko" tez bylo u mnie ze ani drgnie. a przegub wymontuj wyczysc i bedziesz wiedzial - tzn zdemontuj poloske - najprosciej.

Napisano

> Witam Kolegów

> Takie pytanie, czy zużyty przegub (czasami strzela/stuka, jak

> dynamiczniej ruszę na skręconych do końca kołach) może stukać na

> nierównościach i wydawać dźwięk, jakby w zawieszeniu był luz? Bo

> zawieszenie z każdej strony sprawdzałem i luzu nigdzie nie ma,

> tylko ten przegub nie daje mi spokoju. Dodatkowo jak ruszam i

> szybciej puszczę sprzęgło albo zmieniam bieg, to też słyszę

> stuknięcie. Coś takiego jakby poduszka np. skrzyni była urwana i

> silnik o coś stukał. Taki sam dźwięk, a poduszki są dobre.

> Czy to może być spowodowane przez przegub?

miałem kiedyś dokładnie to samo..

stuki przy skręconej kierownicy to przegub zewnętrzny, a styk przy puszczeniu biegu lub dodaniu gazu to był przegub wewnętrzny

Napisano
  • Autor

> na "placu" i na "oko" tez bylo u mnie ze ani drgnie. a przegub

> wymontuj wyczysc i bedziesz wiedzial - tzn zdemontuj poloske -

> najprosciej.

No ale ja próbowałem podważać, ruszać samochodem na wrzuconym 1 biegu, pchać na biegu itd. i niby jest ok.

Co do przegubu, to czy jak go rozbiorę, to będzie widać, że jest na nim luz jakiś albo czuć (no bo teoretycznie tak powinno być)?

Napisano
  • Autor

> miałem kiedyś dokładnie to samo..

> stuki przy skręconej kierownicy to przegub zewnętrzny, a styk przy

> puszczeniu biegu lub dodaniu gazu to był przegub wewnętrzny

W jakim aucie? Przegub wewnętrzny był suchy, czy smarowany olejem ze skrzyni?

Napisano

> Co do przegubu, to czy jak go rozbiorę, to będzie widać, że jest na

> nim luz jakiś albo czuć (no bo teoretycznie tak powinno być)?

jak luz to swobodnie nim krecisz. reka zmieniajac powinienes czuc opor moze nie jakis duzy ale taki ze troche wiecej sily potrzeba aby zgiac. a wewnetrzny to juz trzeba obejrzec.

Napisano

> a wewnetrzny to juz trzeba obejrzec.

w jakim sensie "obejrzeć" wewnętrzny?

wystarczy sprawdzić luzy, jeśli jest luz kątowy to niedobrze, luz osiowy oczywiście ma być (bo musi)

u mnie objawy kończących się przeg. wewnętrznych były dokładnie takie jak opisuje autor wątku

Napisano
  • Autor

No to będę w sobotę sprawdzał będę dokładnie. wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak luz to swobodnie nim krecisz. reka zmieniajac powinienes czuc

> opor moze nie jakis duzy ale taki ze troche wiecej sily potrzeba

> aby zgiac. a wewnetrzny to juz trzeba obejrzec.

A orientujesz się jaki koszt przegubu dobrej marki zewnętrznego/wewnętrznego? No i jakiej firmy właśnie brać jakby coś?

Napisano

SPIDAN do 200 pln. nie pamietam czy jest rozroznienie w wersjach ABS/brak ABS.

wewnetrzne to kielichy - czyli wypada przy okazji kupic przynajmniej nowy krzyzak. i zachowac czystosc. choc nie wiem co trzeba robic aby wewnetrzny sie popsul hmm.gif.

Napisano
  • Autor

Auto było przez jakieś 60kkm "L" więc to może spowodowało zużycie wewnętrznego. biglaugh.gif A wiadomo jak to "L", wszystko potrafi. Teraz ma 81kkm nalotu 100% prawdziwy.

Napisano
  • Autor

Byłem wczoraj pod autem, obadałem i na moje oko, przegub zewnętrzny prawy powiedział 30.GIF. Jak chwycę za półoś i próbuję ją przekręcić, to czuć luz i to dość znaczy. No i wnioskuję z tego, że to przegub zewnętrzne, bo bo jeśli koło stoi na podłożu to luzu na półośce nie powinno być. Na lewej luzu nie ma.

Na obu są luzy wzdłuż półosi, ale to chyba tak ma być nie?

Napisano

> Na obu są luzy wzdłuż półosi, ale to chyba tak ma być nie?

tak ma być

Napisano

> tak ma być

Ja mam taki wzdłużny luz w lewym a w prawym nie.Ale jak by był do wymiany to chyba powinien strzelac przy skręconych kołach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.