Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ech wymiana wałka itp itd....

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dopiero niedawno zabrałem się do konkretnej diagnozy po awarii (spory klekot, wibracje silnika). Czeka mnie wymiana wałka, popychacza, dźwigienki. Rozrząd nie wiem kiedy był wymieniany, więc zastanawiam się czy wymieniać.

w związku z powyższym nie będąc mechanikiem (mam jednego pod ręką smile.gif. Chciałem zapytać co wymieniać, a co mogę odpuścić i jak to zrobić.

1.Brak ciśnienia w jednym garze. Krzywka jest wytarta i popychacz zapieczony. Robiłem próbę z oleje i po jego wlaniu zrobiło się takie ciśnienie, że wskazówkę na manometrze pokrzywiło smile.gif. Nie wiem co dalej bo ponoć to będą pierścienie do wymiany. Jest możliwe że to zawór ? Braviszon kopci i bierze olej więc podejrzewam zawór że jest nieszczelny i wybija, ale test z oleje wypadł na korzyść zaworu.

2.Na kilku innych krzywkach widać przetarcia i teraz pytanie czy wymieniać zużyty popychacz i dzwigienkę, czy resztę też.

3.Słyszałem że pająka też się wymienia, bo czyszczenie nic nie daje. Czy to też należało by wymienić.

4.Nie wiem kiedy rozrząd był wymieniany, na pasku sa jeszcze napisy (ponoć jak napisy są to jeszcze nie jest tak źle). Jak sprawdzić napinacz czy jeszcze posłuży? Może w ogóle nie proponujecie tego typu operacji i lepiej wymienić całość.

5.Jeśli będę musiał wymieniac rozrząd jak ustawić i sprawnie wymienić?

6.Jestem w kropce, bo z najgorszego scenariusza wynika że lepiej silnik kupić. Nie wiadomo znowu co się może trafić. Koszt naprawy jest kosmiczny gdybym chciał wszystko wymieniać, więc poradzcie co dalej zrobić, bo najtańszej/najlepszej linii oporu. frown.gif

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

Napisano

Podejście do sprawy fiatowego 1.4 mojego mechanika.

Jeździć aż zacznie klepać, wymieniać tylko to co trzeba, kupować najtańsze części.

Pasek ja bym wymienił to raptem 40zł, napinacz poznasz po tym że do wymiany jak przy naciąganiu paska rozrządu się rozleci, więc najlepiej kupić nowy i nie kombinować.

Napisano

czesci beda kosztowac cie okolo 1500 zl w tym jest wszystko popychacze walek krzywki pasek olej i magistrala a robocizna sam dasz rade jedyny klopot to pasek ale zapewne sie znajdzie ktos co da rade go potaniemu zamontowac roboty przy tym na max 120 minut

Napisano

> czesci beda kosztowac cie okolo 1500 zl

Za tyle to można kupić kompletną zregenerowaną głowicę :/

Napisano

> Za tyle to można kupić kompletną zregenerowaną głowicę :/

za tyle to można kupić cały silnik.... smile.gif

btw. brak ciśnienia to może być coś więcej...pierścienie, tłoki, zawory.....

Napisano
  • Autor

> czesci beda kosztowac cie okolo 1500 zl w tym jest wszystko

> popychacze walek krzywki pasek olej i magistrala a robocizna sam

> dasz rade jedyny klopot to pasek ale zapewne sie znajdzie ktos

> co da rade go potaniemu zamontowac roboty przy tym na max 120

> minut

Za taką kwotę to można cały silnik kupić. A mnie chodzi o to czy jak wymienię wałek jeden popychacz i dzwigienkę czy nie posypią się inne znowu, skoro widać już otarcia na innych krzywkach.

Barak ciśnienia mnie najbardziej martwi...

> za tyle to można kupić cały silnik....

> btw. brak ciśnienia to może być coś więcej...pierścienie, tłoki,

> zawory.....

No właśnie test z olejem zrobiłem i wychodzi na to że pierścienie poszły, skoro ciśnienie było...

Poprostu nie wiem co robić dalej czy zanabyć wałek, popychacz,dzwigienke,pasek. Wymienić i sprawdzać co dalej, czy tak czy siak głowicę będe musiał ściągać... hmm.gif

Ps. Czemu makarioniarze tą głowicę taką duża zrobili, cholercia nie można było tego mniejszego zrobić i zaoszczędzić na miejscu i wadze...

Napisano

IMO.

I góra i dół do roboty, więc nie ma sensu tego naprawiać tylko kupić nowy silnik. Wyjdzie taniej niż grzebanie w gównie. Zrobisz byle było góre to zaraz padnie, a jak ściągniesz dół to pewnie się okaże że wał do szlifu i panewki do wymiany.... Już nie jeden się przejechał jak robił po taniości 1.4 12V...

Napisano

> 4.....na pasku sa jeszcze napisy

> (ponoć jak napisy są to jeszcze nie jest tak źle).

BZDURA ! sciana.gif

wymieniać !!

Napisano

Ten post bym przypiął, dla kolejnego usera który kiedyś znów napisze że w 1,4 nie zacierają się krzywki i smarowanie jest super.

Napisano
  • Autor

> Ten post bym przypiął, dla kolejnego usera który kiedyś znów napisze

> że w 1,4 nie zacierają się krzywki i smarowanie jest super.

A no niestety. W sumie niektórzy mają w opisach że przejechał 200kkm i wałek od nowości smile.gif...

Napisano

> A no niestety. W sumie niektórzy mają w opisach że przejechał 200kkm

> i wałek od nowości ...

nie ma co sie smiac ..ja mam przejechane 147tys.i nic w silniku nie ruszane..moze to przez to ze zmieniam olej przed zima i na wiosne.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> nie ma co sie smiac ..ja mam przejechane 147tys.i nic w silniku nie

> ruszane..moze to przez to ze zmieniam olej przed zima i na

> wiosne.

Silnik po rozgrzebaniu wygląda jak poniżej, jeśli chodzi o pierwszy gar w którym nie było kompletnie ciśnienia. Zawór skrzywiony i odbity na tłoku. Przed rozbiórką sprawdziliśmy wadliwy cylinder na olej. Wlane było około 20 ml (za dużo) i ciśnieniomierz zamknął skalę. Więc szczelny?. Zrobiliśmy sprawdzenie powietrzem. Tłok w górne położenie (zawory są zamknięte) i powietrze tłoczymy przez gniazdo świecy do środka. Jak zawory są nieszczelne powietrze uchodzi do kolektora dolotowego lub wylotowego. W naszym przypadku w portkach wydechu było słychać syk powietrza. Poniżej widoczny efekt zawieszenia popychacza hydraulicznego.

post-109045-14352504519824_thumb.jpg

Napisano

Odezwę się - mam przejechane 195 kkm i wałek OK.

Brat ma przejechane 260 kkm i wałek też OK.

Oczywiście w 1,4 12V, roczniki odpowiednio '98 oraz '97.

Moja recepta na sukces - syntetyczny olej zawsze ten sam, krajowy LOTOS też się sprawdza. Wymiana niekoniecznie często (15-20 kkm). MARKOWE filtry oleju. Systematyczne wykorzystywanie całego zakresu prędkości obrotowych silnika, wtedy olej ma szansę się porządnie rozgrzać i dotrzeć wszędzie gdzie powinien.

Aha - i jeszcze jedno - te przebiegi są prawdziwe. Tzn. to co podaję to jest na 100% 195 i 260 kkm, bo niekiedy komuś pada wałek po np. 120 kkm (na liczniku) a autko ma nabite 350 kkm.

DaRo

Napisano
  • Autor

> Odezwę się - mam przejechane 195 kkm i wałek OK.

> Brat ma przejechane 260 kkm i wałek też OK.

> Oczywiście w 1,4 12V, roczniki odpowiednio '98 oraz '97.

> Moja recepta na sukces - syntetyczny olej zawsze ten sam, krajowy

> LOTOS też się sprawdza. Wymiana niekoniecznie często (15-20

> kkm). MARKOWE filtry oleju. Systematyczne wykorzystywanie

> całego zakresu prędkości obrotowych silnika, wtedy olej ma

> szansę się porządnie rozgrzać i dotrzeć wszędzie gdzie

> powinien.

> Aha - i jeszcze jedno - te przebiegi są prawdziwe. Tzn. to co podaję

> to jest na 100% 195 i 260 kkm, bo niekiedy komuś pada wałek po

> np. 120 kkm (na liczniku) a autko ma nabite 350 kkm.

> DaRo

Witam!

Możesz podać konkrety. Dokładne dane do oleju i filtrów.

Z wniosków wynika że faktycznie nie było smarowania i dlatego też mam remont silnika.

Jeszcze jedna sprawa. Natknąłem się na twój post z ustawianiem rozrządu. Wychodzi na to że będę musiał nabyć blokadę. Niestety próba znaków się nie powiodła bo nie schodzą się razem. Głowicę już zdemontowaliśmy i teraz pytanie jak to do kupy poskładać bez tych blokad...

Ps. Mój miał przebieg 119kkm jak go kupowałem. W środku naprawdę wyglądało że tyle miał i zewnętrznie również. Spód także. Obecnie po zdjęciu głowicy okazuje się że już tam ktoś coś gmyrał, więc możliwe że silnik miał już wcześniej jakiś remont.

Dodaję zdjęcie zaworu dla tych co chcą kupić 1.4 smile.gif

zawor.jpg

Kolejne zdjęcia dorzucę niebawem

Pozdrawiam

Napisano

> Ja jeżdżę na CASTROL MAGNATEC 5W40, wymieniam co 15-17 kkm, rocznie robię ok. 20 kkm, a więc wymiana wychodzi częściej niż raz w roku.

Druga BRAVA jeżdżona jest na syntetycznym lotosie wymiana co ok. 20 kkm ( a nieraz rzadziej).

Obydwa silniki zasilane LPG.

Filtry oleju początkowo oryginalne, potem TUTELA WEBER i ostatnio najczęściej j MANN.

Kwestia kolejna dla potencjalnych nabywców BBM. Okres eksploatacji tych samochodów przekracza najczęściej 10 lat, co sprawia, iż autko miało już pewnie kilku właścicieli i ma bliżej nieokreślony przebieg często powyżej 200 kkm, pomimo że na liczniku widnieje np. 90 kkm. Ponadto kolejni właściciele byli p[ewnie osobami nieprzesadnie zamożnymi i starali się oszczędzać na kosztach użytkowania pojazdów. To wszytko sprawia, że zakup takiego samochody jest trochę loterią. Albo inaczej - zakup może być sensownymi, jeżeli starannie wybieramy egzemplarz i zakładamy, że będzie to dobry materiał na sprawny samochód po wpompowaniu w niego 2-3 tys. zł, na przywrócenie go do pełnej sprawności.

DaRo

Napisano
  • Autor

> Druga BRAVA jeżdżona jest na syntetycznym lotosie wymiana co ok. 20

> kkm ( a nieraz rzadziej).

> Obydwa silniki zasilane LPG.

> Filtry oleju początkowo oryginalne, potem TUTELA WEBER i ostatnio

> najczęściej j MANN.

> Kwestia kolejna dla potencjalnych nabywców BBM. Okres eksploatacji

> tych samochodów przekracza najczęściej 10 lat, co sprawia, iż

> autko miało już pewnie kilku właścicieli i ma bliżej

> nieokreślony przebieg często powyżej 200 kkm, pomimo że na

> liczniku widnieje np. 90 kkm. Ponadto kolejni właściciele byli

> p[ewnie osobami nieprzesadnie zamożnymi i starali się oszczędzać

> na kosztach użytkowania pojazdów. To wszytko sprawia, że zakup

> takiego samochody jest trochę loterią. Albo inaczej - zakup może

> być sensownymi, jeżeli starannie wybieramy egzemplarz i

> zakładamy, że będzie to dobry materiał na sprawny samochód po

> wpompowaniu w niego 2-3 tys. zł, na przywrócenie go do pełnej

> sprawności.

> DaRo

Zakup był szybki i bezbolesny do czasu... Potrzebowałem samochodu i ten akurat przypadł mi do gustu na giełdzie i nie powiem, że po tych dwóch latach nie kupiłbym już go za sk... No chyba że byłaby to jednostka z silnikiem 1.8 lub jtd smile.gif.

Żona chce go z powrotem więc nie mam wyjścia muszę go zrobić.

Dorzucam jeszcze kilka fotek z remontu może ktoś będzie chciał oglądnąć swojego 1.4 od środka smile.gif

Ps. jeśli chodzi o olej to pytanko czy przy gazie nie lepiej dać jakiś rzadki olej. Ogólnie rzecz ujmując jak będzie leisty to dotrze szybciej i wszędzie.

blok.JPG

glowica.JPG

tlok.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.