Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

IIfl 1.2 8v z klimą - ktoś jeździ?

Featured Replies

Napisano

cześć ja po sąsiedzku z pandy

pytanie mam czy ktos z Was jeździ 1,2 8v z klimą w wersji 5d?

chodzi mi o to czy to faktycznie tylko i wyłącznie sie nadaje do miasta bo tak strasznie mułowate jest czy daje rade?

Napisano

> cześć ja po sąsiedzku z pandy

> pytanie mam czy ktos z Was jeździ 1,2 8v z klimą w wersji 5d?

> chodzi mi o to czy to faktycznie tylko i wyłącznie sie nadaje do

> miasta bo tak strasznie mułowate jest czy daje rade?

mk2fl 1.2 8V 3D. na trasę niekoniecznie dobry pomysł z klimatyzacją - auto baaaardzo traci na dynamice. ale choć przynajmniej chłodno jest wink.gif

Napisano
  • Autor

hmm

no ciezko spodziewac sie cudow z takiego silniczka choc z drugiej strony jest podobno ekonomiczny :/

no w sumie zawsze mozna klime wylaczyc przed wyprzedzaniem smile.gif

Napisano

> ... no w sumie zawsze mozna klime wylaczyc przed wyprzedzaniem

Albo nacisnąć do dechy, wtedy komputer zrobi to za Ciebie smile.gif

Napisano

> ... pytanie mam czy ktos z Was jeździ 1,2 8v z klimą w wersji 5d?

chodzi mi o to czy to faktycznie tylko i wyłącznie sie nadaje do miasta bo tak strasznie mułowate jest czy daje rade?

W trasie to autko jest dla bardzo cierpliwych, chociaż jak gnam samemu, to nie jest aż tak źle ...

Napisano
  • Autor

wiesz bardziej chodzi o to zeby byl to niezawodny w miare silnik no i ekonomiczny - a klima uzywa sie jej tylko pare miesiecy w roku wiec chyba da sie przezyc

Napisano

> wiesz bardziej chodzi o to zeby byl to niezawodny w miare silnik no i ekonomiczny

Do takich celów - jak najbardziej.

> - a klima uzywa sie jej tylko pare miesiecy w roku wiec chyba da sie przezyc

Nawet nie wiesz jak często klima się przydaje ...

Warto też przynajmniej raz na 2 tyg. włączyć klimę, żeby nie zarzetć kompresora ...

Napisano
  • Autor

no zeby ladnie odparowac szybki w zimie to wiem smile.gif

jezdzilem troche autem ojca z klima tyle ze...mialo 120km wiec nie bylo w ogole czuc czy dziala czy nie

a co do pII - jezdzilem sc, potem oplem-masakra, teraz panda i chcialbym wymienic na wieksze autko

czytalem o 1.2 8v - podobno dobre silniki ale troche mam obaw czy taki silnik da rade - np jadac na wakacje z zapakowanym autem - z drugiej strony skoro jade na wakacje to czy dojade godzine wczesniej czy pozniej nie robi roznicy no nie? chyba ze sie ktos nie zgodzi z tym

Napisano

powiem tak, jazda w mieście z włączoną klimą w 16v jest trochę męcząca, trzeba bardzo pilnować się z gazem i sprzęgłem, żeby auto jako tako ruszało, nie skakało, nie robiło żabek przy ruszaniu. Po prostu trza wytrenować nogi zlosnik.gif.

Co do trasy, to prędkość autostradowa rzędu 140-150 km/h jest do osiągnięcia z tym, że dynamika jest kiepska i czas osiągania tej prędkości jest wydłużony.

Sytuacja drastycznie się pogarsza jeśli auto mamy nagrzane z całego dnia, robi się taki mułek, że trzeba odpychać się nogą spod świateł hehe.gif, kręcić silnik dość wysoko, żeby jako tako ruszył oslabiony.gif. Ale nie ma się co stresować, w 150 konnym silniku efekt jest dokładnie taki sam kiedy auto jest nagrzane.

Ogólnie klima fajna i mógłbym zrezygnować z wielu opcji wyposażenia na rzecz tylko klimy ale nie jest pozbawiona też wad. Ogólnie klima w punto chłodzi dość słabo jednak lepsza taka niż żadna wink.gif

Napisano
  • Autor

no jezeli w 16v jest kiepsko to wychodzi na to ze w 8v jest masakra frown.gif

Napisano

Mam i Pandę 1,1 bez klimy i P2fl 12,2 8v z klimą,

po włączeniu klimy dynamika aut jest podobna, tzn jest jej brak crazy.gif

Alee, jest przynajmniej chłodno waytogo.gif

Do P2 1,2 16v nie porównuję nawet swiety.gif

Napisano

> no jezeli w 16v jest kiepsko to wychodzi na to ze w 8v jest masakra

Wszystko w zależności od tego, czego potrzebujesz waytogo.gif

Pamiętaj, że wszystkie opinie są mocno subiektywne old.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

jak jest jak mowisz ze wychodzi to wtedy jak panda 1.1 to wg mnie nie ma zle - mam pande 1.1 i jak dla mnie jest ok

poza tym jak wczesniej wspomnialem czy dojade godzine szybciej czy pozniej nie robi roznicy wazne zeby bylo ekonomicznie no i chlodniej smile.gif

Napisano

> jak jest jak mowisz ze wychodzi to wtedy jak panda 1.1 to wg mnie nie

> ma zle - mam pande 1.1 i jak dla mnie jest ok

IMHO Panda 1.1 i Punto 1.2 jesli chodzi o dynamikę prezentują taki sam poziom, może z lekką przewagą dla Punto wink.gif

W miescie jest jeszcze OK, tak do 80km/h ok.gif

Jazda poza miastem wymaga cierpliwości, szczególnie jesli w grę wchodzi np. wyprzedzenie TIRa jadącego ~80-90 km/h.

Napisano
  • Autor

ale mowimy o punto 5d oczywiscie?

jezeli wychodzi na to samo 1.1 panda = 1.2 punto 5d to jest ok

Napisano

> no jezeli w 16v jest kiepsko to wychodzi na to ze w 8v jest masakra

w każdym aucie jest kiepsko jeśli auto stoi cały dzień na słońcu. Jak jedziesz z rana np. po nocy w garażu nie ma problemu, auto dość ochoczo się zbiera, jakoś specjalnie nie czuć różnicy z klimą i bez klimy. Jeśli na trasie jedziesz w miarę jednostajnie to też nie ma problemu jak masz możliwość na czteropasmówce się rozpędzać delikatnie i bez pośpiechu też jest w miarę ok. Gorzej kiedy jedziesz normalną drogą, potrzebujesz coś wyprzedzić i robi się luka, potrzeba dużo miejsca. Jeśli potrzebujesz dynamicznie ruszyć z krzyżówki to też lepiej wyłączyć klimę wink.gif

Napisano
  • Autor

no to moze jeszcze jedno - jak wyglada jazda na trasie? panda jest calkiem fajnie do ok 120kmh potem robi sie troche glosno oczywiscie da sie przezyc ale to nie jest auto stworzone do wyscigow :/

Napisano

Jeździ się normalnie, oczywiście nie jest to samochód wyścigowy, ale porusza się po prostu dobrze, spalanie przy normalnej jeździe w okilicy 6,5 l/100km z klimą.

Pozdrawiam.

Napisano

> no to moze jeszcze jedno - jak wyglada jazda na trasie? panda jest

> calkiem fajnie do ok 120kmh potem robi sie troche glosno

> oczywiscie da sie przezyc ale to nie jest auto stworzone do

> wyscigow :/

tak jak napisałem, jeśli masz w miarę pustą autostradę lub najmniej drogę czteropasmową to możesz jechać bez stresu. Autko się rozpędza, osiąga 130 km/h, każde muśnięcie gazu w tych okolicach powoduje wariacje kompa chwilowego spalania w granicach 9-10 litrów hehe.gif. 140-150 też idzie, no problem tylko jest głośno no i trzeba miec trochę cierpliwości, na pewno nie jest tak, że pomyślisz o wyprzedzeniu czegoś, znajdujesz lukę, wbijasz w nią i rozpędzasz auto sprawnie, potrzeba czasu i miejsca zlosnik.gif

Napisano

Do tych celów wystarczy w zupełności waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Do tych celów wystarczy w zupełności

i o to chodzi smile.gif

dzieki za info

Napisano

W domu mam Pande 1.2 z klimą , 1,1 i Punto 2 1.2 8V i 2FL 1.2 V8 i dynamika wszystkich aut jest na tym samym poziomie. W pandzie 1.2 po włączenie klimy czuć ale nie ma tragedii w stylu ze trzeba nogami się odpychać itp itd....

Napisano
  • Autor

przy tylu autach masz jakis punkt odniesienia smile.gif

dzieki za info

Napisano

Jam takowe autko i śmiga śmiało z LPG.

Jest to moje drugie, bo pierwsze to skoda fabia klima i LPG.

Lepiej mi się jeździ Fiatem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.