Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokie obroty astra F

Featured Replies

Napisano

Czesc w mojej ASI obroty sa zbyt wysokie i nie wiem czemu bo wymienilem silniczek krokowy,sonde lambde.

wczesniej obroty mi falowaly i potrafila nawet zgasnac wiec wymienilem sonde a ze krokowca juz dosyc czesto czyscilem to postanowilem go przy okazji wymienic. teraz mam problem z wysokimi obrotami co robic??

opel astra 1.4 8v 93r + lpg

Napisano

Napisz coś wiecej, kiedy masz wysokie (silnik zimny? ciepły?)? czy cały czas ? Jakieś inne objawy też ?

Napisano
  • Autor

> Napisz coś wiecej, kiedy masz wysokie (silnik zimny? ciepły?)? czy

> cały czas ? Jakieś inne objawy też ?

wysokie obroty utrzymuja sie przez caly czas. duzo kilosow nie robilem jeszcze ale przez okolo 13 km to caly czas sie utrzymuja.jezeli chodzi o inne obiawy to niezauwazylem.

Napisano

> wysokie obroty utrzymuja sie przez caly czas. duzo kilosow nie

> robilem jeszcze ale przez okolo 13 km to caly czas sie

> utrzymuja.jezeli chodzi o inne obiawy to niezauwazylem.

Teraz tylko pytanie czy zalozyles krokowca od swojego silnika hmm.gif.

Wedlug EPC dla C14NZ jest to 17112027 8 17 254.

Napisano
  • Autor

> Teraz tylko pytanie czy zalozyles krokowca od swojego silnika .

> Wedlug EPC dla C14NZ jest to 17112027 8 17 254.

Hmm wydaje mi sie ze tak taki nr jest na aukcji NR. KATALOGOWY

0817254

59524

chyba ze nie ten hmm.gif

Napisano

> Hmm wydaje mi sie ze tak taki nr jest na aukcji NR. KATALOGOWY

> 0817254

> 59524

> chyba ze nie ten

Numer katalogowy zgadza sie - 8 17 254

ja podalem na poczatku numer czesci 17112027.

Napisano

Siema.

Proponuje odczytac kody bledu w manualach znajdziesz jak to zrobic i napisz co Ci Twoja ASIa "powiedziala" smile.gif.A te wysokie obroty to ile chyba ze nie masz obrotka?

Napisano

> Teraz tylko pytanie czy zalozyles krokowca od swojego silnika .

> Wedlug EPC dla C14NZ jest to 17112027 8 17 254.

Z tym chyba jest najmniejszy problem. Sam montowałem u siebie silniczki od różnych jednostek napedowych.

Chciałbym tylko powiedzieć, że ostatnio jakiś pomór wystepuje w tym sprzecie. Miałem już 3 reklamacje na silniczki. Ale najlepsze było kilka dni temu:

Klient montował sobie silniczek u mnie na miejscu i każdy kolejny sprawiał, że obroty wpadały na 4500/obr. Dopiero 4 okazał się sprawny...

Wcześniej nigdy nie było problemów z nimi. Rzecz się ma oczywiście do najtańszych z możliwych krokowców.

Ja bym proponował koledze sylwek250 pożyczyć od kogoś sprawny silniczek. W tedy sprawa się wyjaśni.

Napisano

Jak ktos chce to mam dwa silniczki krokowe na sprzedaż. Używki, ale jak najbardziej sprawne ok.gif

Też słyszałem ze te nowe sklepowe krokowce to jakis szajs.

Ostatnio romawiałem z własicielem sklepu motoryzacyjnego w, którym zawsze robie zakupy. Akurat był pan który kupował silniczek i właściciel odrazu do kupującego, że jesli coś nie będzie ok, to niech przyjdzie i wymieni, gdyz od jakiegos czasu cos nie tak z tymi krokowcami...

Napisano

> jesli coś nie będzie ok, to

> niech przyjdzie i wymieni, gdyz od jakiegos czasu cos nie tak z

> tymi krokowcami...

Dokładnie. Można powiedzieć, że to jest loteria.

Więc jeśli ktoś się decyduje na tani zamiennik to odradzam zakup via net.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie nie wiem o co chodzi ale jak wymienilem silniczek to odpiolem kleme zeby zresetowac kompa i dalej wariowal. a teraz znowu odpiolem kleme i jak na razie po przejechaniu okolo 30km dziala b.dobrze hmm.gif

> opel astra 1.4 8v 93r + lpg

Napisano

> Panowie nie wiem o co chodzi ale jak wymienilem silniczek to

> odpiolem kleme zeby zresetowac kompa i dalej wariowal. a teraz

> znowu odpiolem kleme i jak na razie po przejechaniu okolo 30km

> dziala b.dobrze

> > opel astra 1.4 8v 93r + lpg

Po prostu za pierwszym razem nie ustawil sie we wlasciwej pozycji grinser006.gif

Nie wysunal sie tyle, aby zamknac kanal.

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie odnosnie wysokich obrotow. temat wyglada tak ze silniczek wyczyszczony.i pare dni jest spokoj ale wysokie obroty wracaja niestety. PYTANIE MOJE JEST TAKIE : CO MOZE BYC NIE TAK JEZELI WYSTARCZY ODPIAC KLEME I OBROTY WRACAJA DO NORMY?

Napisano

> Witam ponownie odnosnie wysokich obrotow. temat wyglada tak ze silniczek wyczyszczony.i pare dni

> jest spokoj ale wysokie obroty wracaja niestety. PYTANIE MOJE JEST TAKIE : CO MOZE BYC NIE TAK

> JEZELI WYSTARCZY ODPIAC KLEME I OBROTY WRACAJA DO NORMY?

Mam to samo u siebie... Czasami jak odpalę i chwile pochodzi to obroty nie są wysokie ale często niema reguły... Zdarza się też tak że po przejechaniu 40km wszystko wraca do normy lub tez odwrotnie... Jest ok przejadę 40km i obroty zatrzymują się na 1500 czasami na 2000. Błędów żadnych i reset ECU pomaga na jakiś czas.

Napisano

> CO MOZE BYC NIE TAK JEZELI WYSTARCZY ODPIAC KLEME I OBROTY WRACAJA DO NORMY?

ECU pewnie łapie jakieś głupoty z instalacji gazowej.

Pozdroofka

Napisano

Witam,zauwazylem u siebie taką przypadłośc:

-jezeli wloze kluczyk do stacyjki ,zapale kontrolki i dopiero po chwili uruchomie silnik to obroty utrzymója sie caly czas ok 1500

-jezeli wloze kluczyk do stacyjki i od razu odpalam obroty sa prawidłowe,jednak prawie wcale nie ma ssania(od poczatku nawet jak zimny utrzymoja sie w granicach 1000) hmm.gif

Napisano

> ECU pewnie łapie jakieś głupoty z instalacji gazowej

To moze byc przyczyna, szczegolnie ze gazownicy czesto podpinaja sie do czujnika polozenia przepustnicy. Walczylem z tym problemem w AF kolegi eRd, po licznych podmianach kilku elementow wykonawczych -problem nie byl oczywisty (o czym eRd juz pisal), ostatnia mysla bylo odciecie przewodu od centralki LPG, biegnacego do TPS-a. Pomoglo zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Proponuje odczytac kody bledu

A te wysokie obroty to ile chyba ze nie masz obrotka?

No właśnie że nie mam obrotomierza a co do błędów to nic nie pokazuje.

Napisano

Witam !

Pozwólcie że podepne się pod temat. Ja mam w swojej Astrze cos takiego że na wolnych obrotach silnik pracuje niepłynnie tzn. obroty nie faluja , są w okolicach 600 ale silnik zachowuje się jak w traktorze tzn tak " pyka " Wszystko wraca do normy jak temperatura silnika dojdzie do 50 stopni.

Napisano

> To moze byc przyczyna, szczegolnie ze gazownicy czesto podpinaja sie do czujnika polozenia

> przepustnicy. Walczylem z tym problemem w AF kolegi eRd, po licznych podmianach kilku

> elementow wykonawczych -problem nie byl oczywisty (o czym eRd juz pisal), ostatnia mysla bylo

> odciecie przewodu od centralki LPG, biegnacego do TPS-a. Pomoglo

> Pozdrawiam

Czekaaaj, bo to może być przyczyną i u mnie yikes.gif A ten kabelek nie był do czegoś potrzebny, tzn bez niego auto jeździ?

Napisano

> Czekaaaj, bo to może być przyczyną i u mnie A ten kabelek nie był do czegoś potrzebny, tzn bez

> niego auto jeździ?

Gazownicy podpinaja sie pod TPS, aby ponoc wzbogacalo mieszanke (reakcja silnika krokowego na przewodzie LPG z parownika-mozna to rowniez zrealizowac podcisnieniem, ale na gazie sie nie znam..) podczas przyspieszania (wg mnie powinna byc tam zainstalowana dioda)...Po odcieciu obroty od razu ustalily sie na normalnym poziomie, a silnik procowal i napedzal samochod na obu paliwach najzupelniej poprawnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Gazownicy podpinaja sie pod TPS, aby ponoc wzbogacalo mieszanke (reakcja silnika krokowego na

> przewodzie LPG z parownika-mozna to rowniez zrealizowac podcisnieniem, ale na gazie sie nie

> znam..) podczas przyspieszania (wg mnie powinna byc tam zainstalowana dioda)...Po odcieciu

> obroty od razu ustalily sie na normalnym poziomie, a silnik procowal i napedzal samochod na

> obu paliwach najzupelniej poprawnie.

> Pozdrawiam

A to muszę podejrzeć jak to bezboleśnie urwać żeby potem w razie niepowodzenia przytwierdzić ok.gif Mój samochód właśnie od momentu montażu instalacji ma problem z wolnymi obrotami oslabiony.gif

Napisano

Moj gazownik nie podpina instalki pod TPS bo jak twierdzi sprawia to niepotrzebne problemy i nie wnosi nic szczegolnego do pracy silnika na LPG. Ja na brak tego kabelka nie narzekam autko smiga na LPG ze az milo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Gazownicy podpinaja sie pod TPS, aby ponoc wzbogacalo mieszanke (reakcja silnika krokowego na

> przewodzie LPG z parownika-mozna to rowniez zrealizowac podcisnieniem

Co to jest i gdzie jest ten TPS bo nie czaje o co w ogole chodzi niewiem.gif

Napisano

> Potencjometr przy przepustnicy.

Boję się, że nie znajdzie, bo nie wygląda jak potencjometr... wink.gif

284420622-tps.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352510571215_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za info smile.gif

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

witam po dość długim czasie. jeżeli chodzi o podpięcie sie pod potencjometr przy przepustnicy przez gazownika to nic nie miało coś takiego miejsca.

Ale dla tych którym może sie ten wątek przydać problem z wysokimi obrotami znikł po wymianie czujnika temperatury płynu chłodzącego (niebieski)

lepiej późno niż później mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.