Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

206 vs 207

Featured Replies

Napisano

Nie wiem dlaczego szukajka nie pozwla mi tego robić tak często jakbym chchiał.

Chciałem kupić 206 lub 207 jakie sa różnice- bolączki obu modeli (raczej benzyna 1,4)

Napisano

> Nie wiem dlaczego szukajka nie pozwla mi tego robić tak często jakbym

> chchiał.

> Chciałem kupić 206 lub 207 jakie sa różnice- bolączki obu modeli

> (raczej benzyna 1,4)

Dla mnie największą bolączką 207 jest ciasne wnętrze ( jak na klase B) i jakieś takie ponure bez polotu jak u szwabskich aut a nie francuzów. Znacznie więcej miejsca oferuje C3 i clio III.

Ale jak masz możliwość zakupu 207 to nawet nie patrz na 206 nie ma po co:)

Napisano

> Dla mnie największą bolączką 207 jest ciasne wnętrze ( jak na klase

> B) i jakieś takie ponure bez polotu jak u szwabskich aut a nie

> francuzów. Znacznie więcej miejsca oferuje C3 i clio III.

> Ale jak masz możliwość zakupu 207 to nawet nie patrz na 206 nie ma po

> co:)

Brak miejsca u pasażera na nogi to fakt ale narzekać będą tylko osoby wyższe. Plastiki we wewnątrz są marne w wersji podstawowej w innych np. prestige bardzo dobre. To co zwraca uwagę w 207 to dobre prowadzenie (przyjemnie twardy). Jeśli chodzi o silnik 1,4 benzyna to powinien wystarczyć.

Porównując 206 do 207 to 206 jest głośniejszy w środku - ten którym jeździłem był bez wspomagania - porażka (szukaj takiego ze wspomaganiem). Jeśli chodzi o bolączki to nie znam bo 207 mam od miesiąca o 206 jeździłem kilka dni.

Napisano
  • Autor

Tył jeśli chodzi o przestrzeń mnie w zasadzie nie interesuje (będzie robił za drugie auto w rodzinie-i co najwyżej dzieciarnia na fotelikach się zdarzy).

Clio III już jeżdziłem-pasuje mi, może tylko brak regulacji osiowej kierownicy, C3 jakoś tak...

A co z awaryjnością tych aut (znajomi mają 407 czy 8 sw i narzekają na elektrykę)

Napisano
  • Autor

wrażenia 207 kontra clioIII (2006r vs 2005 oba z silnikami 1,4 16V)

207 cichszy, twardszy (można go dynamiczniej prowadzić) węziej na nogi przy pedałach (zachaczałem non stop moimi wielkimi stópskami-nie wiem jak będzie jak założę buty zimowe-ale to pewnie kwestia do przyzwyczajenia-w Matizie no commnets i tez się człowiek przywyczaił) ciut jakby bardziej mułowaty niz clio

ClioIII jakoś swobodniej z przestrzenią na szerokości w tym na nogi przy pedałach, za to głośniej i ciut żwawiej, minus wersja bez regulacji osiowej kierownicy

Napisano

> wrażenia 207 kontra clioIII (2006r vs 2005 oba z silnikami 1,4 16V)

> 207 cichszy, twardszy (można go dynamiczniej prowadzić) węziej na

To moge potwierdzic - 207 jest bardzo dobrze wyciszony. 150 km/h, na autostradzie z "glosnym" asfaltem (takie kiedys w NL robili) i da sie spokojnie rozmawiac. U mnie wtedy trzeba juz krzyczec oslabiony.gif Wyciszenie porownal bym do nowego passata (z tym, ze pasek byl benzyniak, a 207 diesel!)

Napisano

miałem 206 rok czasu, teraz od ponad roku 207. Oba w wersji SW.

Porównując oba modele to niebo a ziemia jeśli chodzi o wnętrze, jakosć wykończenia, jakość plastików. W 207 sprawiają wrażenie jak z modelu o klasę lub dwie wyżej. 206 miałem 1.4hdi, 207 1.6hdi. Silniki w tych modelach są akurat.

Miałem okazję przejechać się też 1.4 w benzynie to po przesiadce z diesla była maskara. Miałem wrażenie że będzie trzeba wyjść i popchnąć aby zaczęło auto jechać. Przy pełnym obciążeniu 1.4 w benzynce dostaje sporej zadyszki.

Jeśli chodzi o awarię to ani z 206 ani z 207 nie miałem żadnych problemów. Jedynie w 206 był problem z wariującą elektroniką: dyskoteka na zegarach i trzeba było odpinać klemę. ASO nie mogło sobie z tym poradzić, TTTM. W 207 nie mam tego problemu i jak przelatane 47tys km nie działo się nic.

Miejsca w wersji kombi akurat. Jedyne co mnie wkurza jak raz musiałem usiąść na miejscu pasażera to bardzo wysoki fotel i brak regulacji jego na wysokość. Zawsze siedze na max w dół opuszczonym fotelu i jak przesiadłem się na pasażera to poczułem się jak w dostawczaku smile.gif 207 jest wygodna, długa trasa nie męczy. Bardzo dobrze i pewnie się prowadzi.

Napisano
  • Autor

> się jak w dostawczaku 207 jest wygodna, długa trasa nie męczy.

> Bardzo dobrze i pewnie się prowadzi.

na trasy to mam inne auto - interesuje mnie raczej jak w miescie?

Napisano
  • Autor

słuchajcie czemu pugi sa droższe od renówek? w zasadzie porównuję takie same auta-poziom wyposażenia, rocznik, przebieg i zawsze pugi są ciut droższe od renówek (mówie konkretnie o clioIII vs P207)

Napisano

> słuchajcie czemu pugi sa droższe od renówek? w zasadzie porównuję

> takie same auta-poziom wyposażenia, rocznik, przebieg i zawsze

> pugi są ciut droższe od renówek (mówie konkretnie o clioIII vs

> P207)

Sam wyglad daje odpowiedz hahaha.gif

Nie no - rozumiem, zartowalem, kwestia gustu wink.gif

Napisano

> słuchajcie czemu pugi sa droższe od renówek? w zasadzie porównuję

> takie same auta-poziom wyposażenia, rocznik, przebieg i zawsze

> pugi są ciut droższe od renówek (mówie konkretnie o clioIII vs

> P207)

Nowe 207 też są przy porównywalnym wyposażeniu droższe od Clio...

Zresztą we Francji pozycjonowanie marek to jest raczej takie: citroen -> renault -> peugeot...

Napisano
  • Autor

> Nowe 207 też są przy porównywalnym wyposażeniu droższe od Clio...

> Zresztą we Francji pozycjonowanie marek to jest raczej takie: citroen

> -> renault -> peugeot...

ale dlaczego - skąd to się bierze? (to, że ktoś sobie wypozycjonuje Dacie wyżej od Merca to nic nie znaczy)

Napisano

> ale dlaczego - skąd to się bierze? (to, że ktoś sobie wypozycjonuje

> Dacie wyżej od Merca to nic nie znaczy)

Hmm.. wieloletnia praca nad pozycjonowaniem marki pozwalająca potem ustalać stosowne ceny?

celowanie w konkretny segment?

A tak z moich obserwacji to na przykład jakość wykończenia wnętrza w peugotach jest lepsza niż w renault.. Naprawdę podobaja mi sie pod tym względem.

I gdyby nie różnica w cenie to pewnie bym peugeota wybrał a nie renault..

Napisano
  • Autor

a tak jeszcze zapytam w 207 i w clioIII (ale tej przed FL) oba roczniki 2005/2006 co jest z tylu-belka? i jakie hamulce tarcze/tarczobebny/bebny?

Napisano

> a tak jeszcze zapytam w 207 i w clioIII (ale tej przed FL) oba

> roczniki 2005/2006 co jest z tylu-belka? i jakie hamulce

> tarcze/tarczobebny/bebny?

Ja mam z tył belkę i tarcze.Przy czym tarcze są w Clio III wtedy gdy masz ESP.Inaczej bębny...

Napisano

> a tak jeszcze zapytam w 207 i w clioIII (ale tej przed FL) oba

> roczniki 2005/2006 co jest z tylu-belka? i jakie hamulce

> tarcze/tarczobebny/bebny?

W obu z tyłu jest belka. W peugeocie chyba oparta na łożyskach (podobno z nimi bywają problemy).

W clio na pewno jest belka, oparta na tulejach metalowo-gumowych (też z nimi problemy bywają...)

W clio z tyłu mam bębny.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> W obu z tyłu jest belka. W peugeocie chyba oparta na łożyskach

> (podobno z nimi bywają problemy).

.

207 ma całkiem inne zawieszenie niż 206, w 206 bywały problemy z belką w 207 się jeszcze z tym nie spotkałem. Zawieszenie tylne jest takie jak w 307 czy 308, czyli belka skrętna i wachacze wleczone - inaczej mówiąc duży krok do przodu w stosunku do 206 biorąc pod uwagę awaryjność, natomiast dla niektórych może to minus że 207 jest twardsza od 206.

Zresztą nową w wersji Trendy można już aktualnie wyjechać z klimą i metalikiem za około 44,5 tys z silnikiem 75KM a 95KM około 3tys drożej

Napisano

> Zresztą nową w wersji Trendy można już aktualnie wyjechać z klimą i

> metalikiem za około 44,5 tys z silnikiem 75KM a 95KM około 3tys

> drożej

Myślę że to 75KM to do tego samochodu trochę mało... Ale ceny całkiem akceptowalne. (jak za Trendy.. bo presence to strasznie marniutka jest)..

U mnie był poważnie rozważany.. ale w końcu clio wygrało (ceną... i dynamiką..)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.