Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio II FL 1,5 dci proszę o opinie właścicieli.

Featured Replies

Napisano

Witam, szukam autka dla mojej narzeczonej. Niedrogiego (około 11 tys. zł), w miarę młodego i ekonomicznego do jazdy po mieście (do pracy, do szkoły). Przejrzałem dużo róźnych ofert i najlepiej wypada Clio II FL (rocznik około 2002) z silnikiem 1,5 dci.

Proszę o opinię na jego temat, czy wart zakupu, jak awaryjny, ile pali, którą wersję silnika najlepiej wybrać (ale najprawdopodobniej będzie ta najsłabsza 65KM) itd. ??

Napisano

> Witam, szukam autka dla mojej narzeczonej. Niedrogiego (około 11 tys.

> zł), w miarę młodego i ekonomicznego do jazdy po mieście (do

> pracy, do szkoły). Przejrzałem dużo róźnych ofert i najlepiej

> wypada Clio II FL (rocznik około 2002) z silnikiem 1,5 dci.

> Proszę o opinię na jego temat, czy wart zakupu, jak awaryjny, ile

> pali, którą wersję silnika najlepiej wybrać (ale

> najprawdopodobniej będzie ta najsłabsza 65KM) itd. ??

z dci to jest tak ze nigdy nie wiadomo kto jak wcześniej jeździł i na jakim paliwie a te silniki nielubi słabego jakościowo paliwa i luba się z tego powody sypać pompo-wtryski a taka wymian kosztuje około od 1500 do 3000 pln pyzatym jeśli narzeczona nie zrobi min 30 tys km rocznie to nie opłaca się kupować diesla a z clio 2 FL to proponuje poszukać czegoś w benzynie 1,2 16V najbardziej ekonomiczne i mało awaryjne lub 1,4 16V pali nie wiele więcej niż 1,2 ale fun z jazdy już sporo lepszy i tez mało awaryjna jednostka a przy tym 98 km które posiada starczy na dynamiczna jazdę w trasie

po więcej info zapraszam na Forum Klubu Renault Clio

Napisano

Quote:

luba się z tego powody sypać
pompo-wtryski

Ten silnik nie ma pompowtryskiwaczy tylko common-rail zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> luba się z tego powody sypać pompo-wtryski

> Ten silnik nie ma pompowtryskiwaczy tylko common-rail

no dobra jak zwał tak zwał może się nie znam bo jędze benzyną ale i tak się sypia "wtryski" a to tanie nie jest

Napisano

> pyzatym jeśli narzeczona nie

> zrobi min 30 tys km rocznie to nie opłaca się kupować diesla

A niby dlaczego?

przy tym roczniku wielkiej różnicy w cenie pomiędzy dieselkiem a benzyną nie będzie. A ropa jednak tańsza i mniej pali.

Z tym przebiegiem to mógłbyś mieć rację, gdyby miało być kupione nowe auto.

Napisano

koszty eksploatacji są większe niż benzynki

Napisano

Ja jeżdze Clio II , Co prawda 1,4 w benzynie z 1999r ale buda i reszta bez silnika jest taka sama co w 2002r. Jestem zadowolony. bardzo dobre przyśpieszenie. Tfu tfu nie psuje sie. ostatnio w serwisie byłem na poważnej wymianie ok 20 tys km temu (wymiana paska) . Jedyne co mnie zaniepokoiło to to , ze jak był w serwisie, wjechałem na taki kanał pod który można było wejść i facet oglądał co tam było. I okazało się że końcówka drążka kierowniczego była pęknięta. Jeden mocniejszy zakręt i było by nie ciekawie....

Ale jeżdzę do serwisu gdzie pasek i końcówki obydwie kosztowały jakoś koło 150 zł plus 20 zł wymiana (to było ok rok temu więc mogłem coś pomylić zeby.GIF )

Napisano

> z dci to jest tak ze nigdy nie wiadomo kto jak wcześniej jeździł i

> na jakim paliwie a te silniki nielubi słabego jakościowo paliwa

> i luba się z tego powody sypać pompo-wtryski a taka wymian

> kosztuje około od 1500 do 3000 pln pyzatym jeśli narzeczona nie

> zrobi min 30 tys km rocznie to nie opłaca się kupować diesla a z

> clio 2 FL to proponuje poszukać czegoś w benzynie 1,2 16V

> najbardziej ekonomiczne i mało awaryjne lub 1,4 16V pali nie

> wiele więcej niż 1,2 ale fun z jazdy już sporo lepszy i tez mało

> awaryjna jednostka a przy tym 98 km które posiada starczy na

> dynamiczna jazdę w trasie

> po więcej info zapraszam na Forum Klubu Renault Clio

forum fajne ale niestety kupa spamu niczego nie wnoszącego do sprawy oslabiony.gif

i to o czym mówie , kupa spamu i bajek piszących osób jak ty ok.gif DCI nie ma pompowtrysków biglaugh.gif

Napisano

> koszty eksploatacji są większe niż benzynki

wiecej informacji poprosze ok.gif bo jak narazie nie zauważyłem tego zlosnik.gif

Napisano

> no dobra jak zwał tak zwał może się nie znam bo jędze benzyną ale i

> tak się sypia "wtryski" a to tanie nie jest

g. prawda zlosnik.gif panika na maxa ludzi któzy szerzą spam na forum clio ok.gif jak by tak sie sypały to nie było by innych budach reno ok.gif znam ludzi ktorzy zrobili włąsnie takimi DCI po 200000 km i jakos nic z wtryskami sie nie stało ok.gif

Napisano

> Witam, szukam autka dla mojej narzeczonej. Niedrogiego (około 11 tys.

> zł), w miarę młodego i ekonomicznego do jazdy po mieście (do

> pracy, do szkoły). Przejrzałem dużo róźnych ofert i najlepiej

> wypada Clio II FL (rocznik około 2002) z silnikiem 1,5 dci.

mam własnie taką wersje Clio tylko z 2003 roku ok.gif bardzo fajnie chodzi dynamiczne i bardzo mało pali ok.gif a jak wiadomo z każdym autem może się coś stać ok.gif jak narazie wymieniłem lampke podswietlania tablicy rej gdyż stara zgniła zlosnik.gif 40pln ok.gif czujnik ABS 150pln oraz czyszczenie zaworu EGR 20pln zlosnik.gif i jak narazie nie narzekam odkąd go kupiłem zrobiłem nim 35tys ok.gif

Napisano

ja mam co prawda scenika, ale z motorem 1,5 dCi 101 KM (74kW).

przed zakupem czytałem o nim same "naj", po zakupie znalazłem na forach też same "be".

NAJ:

- mała pojemność, niższe opłaty

- kultura pracy

- elastyczność

- niskie spalanie - u mnie w trasie z komputera pokazuje 4,9/100, w mieście mam 5,4/100

BE:

- problemy z wtryskami

- problemy z panewkami na wale

na razie nie zrobiłem wiele tym pojazdem, więc o problemach nic nie powiem. zalety się potwierdziły i pomimo, że scenik waży ponad tonę, to silnik super ciągnie. sądzę, że silnik ma ok. 200 kkm

Napisano

Jeżdżę nim od miesiąca, wersja najsłabsza 65 KM, jeśli miałeś kiedyś szybszego diesla, będziesz zawiedziony, jeśli nie, to wystarczy w zupełności.

Wypas mają wszystkie podobny, klima, elektryka szyb przód, centralny z pilota, ABS.

Kupowałem auto z nieznaną przeszłością, wiem, że na bank było bite z przodu, aczkolwiek lekko bo poduszki całe, samochód jedzie prosto - zapłaciłem 13kpln, szukałem auta 3 miesiące i mogę Ci z czystym sumieniem powiedzieć, że zadbanego samochodu za 11kpln nie kupisz. Owszem, były takie, ale przebieg ponad 250 tys, albo brak klimy i kratka z tyłu.

Mój miał potwierdzony przebieg 109tys, był malowany cały, miał wymieniane wtryskiwacze bez faktury coby było taniej, a i tak swoje kosztował - wziąłem, bo facet uczciwie wszystko powiedział, mimo, że łyknąłbym wszystko - nawet się nie kapnąłem, że był malowany.

Teraz wady stwierdzone:

- brakuje mocy przy małych już wzniesieniach powyżej 100 km/h, niezależnie od biegu,

- masakrycznie długo się nagrzewa, ciepłe powietrze zaczyna lecieć po jakichś 8 km spokojnej jazdy, a sam system nawiewu jest delikatnie mówiąc mało wydajny

Zalety:

- powyżej 70 km/h nie słyszysz, że to diesel

- bardzo komfortowe zawieszenie jak na tą klasę autka

- relatywnie dużo miejsca z tyłu, wersja 5d

- spalanie - moja kobieta dopiero się uczy jeździć dieslem, ale na pierwszym baku zrobił 920km, na drugim 1000, teraz myślę, że przejedzie jakieś 1100 km

Samochód generalnie dużo jedździ, mam go miesiąc i zrobił lekko ponad 4 tys, mam nadzieję, że nadal będzie tak ekonomiczny i nie będzie się psuł.

Z awarii - padły mi już dwie żarówki:)

Poza tym miałem i mam nadal problem z warsztatem - nie miałemczasu pojechac i żonę wysłałem samą, ktoś jej chyba zrobił wałka. Przydarzyła się nam standardowa rzecz, przy podwyższaniu wysokości fotela kierowcy wyskoczył napis SERVICE plus kontrolka poduszki powietrznej, to samo miałem kiedyś w Lybrze, wysłałem ją na skasowanie awarii w kompie, po czym wróciła z nadal świecącym SERVIC`em i info, że trzeba wymienić zwijacz poduszki powietrznej - przy czym przed wizytą nic się nie działo, po wizycie przy pełnych obrotach kierownicą coś w poduszce stuka - firma się wypiera, ale ciężko uwierzyć mi w przypadek, że dopiero u nich padło.

Może znacie jakiś warsztat w okolicach Rybnika, który robi francuzy porządnie i rozsądnie?

Napisano

> Jeżdżę nim od miesiąca, wersja najsłabsza 65 KM, jeśli miałeś kiedyś

> szybszego diesla, będziesz zawiedziony, jeśli nie, to wystarczy

> w zupełności.

> Wypas mają wszystkie podobny, klima, elektryka szyb przód, centralny

> z pilota, ABS.

> Kupowałem auto z nieznaną przeszłością, wiem, że na bank było bite z

> przodu, aczkolwiek lekko bo poduszki całe, samochód jedzie

> prosto - zapłaciłem 13kpln, szukałem auta 3 miesiące i mogę Ci z

> czystym sumieniem powiedzieć, że zadbanego samochodu za 11kpln

> nie kupisz. Owszem, były takie, ale przebieg ponad 250 tys, albo

> brak klimy i kratka z tyłu.

> Mój miał potwierdzony przebieg 109tys, był malowany cały, miał

> wymieniane wtryskiwacze bez faktury coby było taniej, a i tak

> swoje kosztował - wziąłem, bo facet uczciwie wszystko

> powiedział, mimo, że łyknąłbym wszystko - nawet się nie

> kapnąłem, że był malowany.

> Teraz wady stwierdzone:

> - brakuje mocy przy małych już wzniesieniach powyżej 100 km/h,

> niezależnie od biegu,

> - masakrycznie długo się nagrzewa, ciepłe powietrze zaczyna lecieć po

> jakichś 8 km spokojnej jazdy, a sam system nawiewu jest

> delikatnie mówiąc mało wydajny

> Zalety:

> - powyżej 70 km/h nie słyszysz, że to diesel

> - bardzo komfortowe zawieszenie jak na tą klasę autka

> - relatywnie dużo miejsca z tyłu, wersja 5d

> - spalanie - moja kobieta dopiero się uczy jeździć dieslem, ale na

> pierwszym baku zrobił 920km, na drugim 1000, teraz myślę, że

> przejedzie jakieś 1100 km

> Samochód generalnie dużo jedździ, mam go miesiąc i zrobił lekko ponad

> 4 tys, mam nadzieję, że nadal będzie tak ekonomiczny i nie

> będzie się psuł.

> Z awarii - padły mi już dwie żarówki:)

> Poza tym miałem i mam nadal problem z warsztatem - nie miałemczasu

> pojechac i żonę wysłałem samą, ktoś jej chyba zrobił wałka.

> Przydarzyła się nam standardowa rzecz, przy podwyższaniu

> wysokości fotela kierowcy wyskoczył napis SERVICE plus kontrolka

> poduszki powietrznej, to samo miałem kiedyś w Lybrze, wysłałem

> ją na skasowanie awarii w kompie, po czym wróciła z nadal

> świecącym SERVIC`em i info, że trzeba wymienić zwijacz poduszki

> powietrznej - przy czym przed wizytą nic się nie działo, po

> wizycie przy pełnych obrotach kierownicą coś w poduszce stuka -

> firma się wypiera, ale ciężko uwierzyć mi w przypadek, że

> dopiero u nich padło.

> Może znacie jakiś warsztat w okolicach Rybnika, który robi francuzy

> porządnie i rozsądnie?

powiem ci ze dziwnie moj nie ma problemów ze wzniesieniami przy takiej predkości wrecz przeciwnie czuć że przyspiesza hmm.gif zapomniałem dodać też mi padły już 2 żarówki rotfl.gif

Napisano

> powiem ci ze dziwnie moj nie ma problemów ze wzniesieniami przy

> takiej predkości wrecz przeciwnie czuć że przyspiesza

> zapomniałem dodać też mi padły już 2 żarówki

też wersja 65 KM?

powoli przyspiesza, ale np. na dłuższych wzniesieniach na autostradzie jak jadę na piątce ok. 140 km/h to zwalnia do setki powoli. Nie chce utrzymywać prędkości, o tyle dziwne, że stara 190tka z 21 letnim silnikiem 2,0 D 75 KM, cięższa, nigdy nie remontowana trzyma 140 niezależnie od nachylenia:)

Ile licznikowo pojedzie, sprawdzałeś? Mi doszedł do 160 km/h i już powoli kończyło się przyspieszanie:)

Napisano

Sporo ganiam w trasie i raz na jakis czas spotkam Clio z 1.5dci... ii zawsze zostawiaja za soba czarna sciane dymu... jakos zniecheca mnie to do tego silnika. Kolega w Espace ma 2.2dci i jest zadowolony.

Wszystko zalezy od konkretnej sztuki, za 11kPLN szukalbym raczej benzyniaka od I wlasciciela.

Napisano

pierwszym baku zrobił 920km, na drugim 1000

Mierzysz od pełnego zbiornika do zapalenia rezerwy? Sprawdze w swoim benzyniaku zlosnik.gif

Napisano

> pierwszym baku zrobił 920km, na drugim 1000

> Mierzysz od pełnego zbiornika do zapalenia rezerwy? Sprawdze w swoim

> benzyniaku

Od pełnego zbiornika do spadku strzałki do rezerwy, lampka mi się nie zaświeca i nie wiem czy nie działa, czy zaświeci się później:)

Napisano

> też wersja 65 KM?

> powoli przyspiesza, ale np. na dłuższych wzniesieniach na

> autostradzie jak jadę na piątce ok. 140 km/h to zwalnia do setki

> powoli. Nie chce utrzymywać prędkości, o tyle dziwne, że stara

> 190tka z 21 letnim silnikiem 2,0 D 75 KM, cięższa, nigdy nie

> remontowana trzyma 140 niezależnie od nachylenia:)

> Ile licznikowo pojedzie, sprawdzałeś? Mi doszedł do 160 km/h i już

> powoli kończyło się przyspieszanie:)

jop tez wersja 65km dzisiaj sprawdzane przy dużej gorce przyspieszał i nie było wstydu jeszcze nie miałem czegos takiego zeby słabnał mi pod gorka ok.gif tak jak piszesz do tych 150km/h jakos idzie poznije koło 160 juz koniec zlosnik.gif no ale nie ma sie co dziwic ok.gifautko fajne ok.gif

Napisano

> pierwszym baku zrobił 920km, na drugim 1000

> Mierzysz od pełnego zbiornika do zapalenia rezerwy? Sprawdze w swoim

> benzyniaku

ja moim robie na trasie jakies 1200km zlosnik.gif po miescie około 1000 ok.gifzlosnik.gif

Napisano
hehe.gifWitam mam takie clio z silniczkiem 1,5 dci i powiem ci że jest to jeden z lepszych w klasie,dużo ludzi pisze pierdoły na temat tego silnika,ciekawe że na zachodzie te silniki robią bez problemu do 500 000 a w polsce same problemy .Ja mam salonowego i zrobione na silniku 150 000 bez jakiej kolwiek ingerencji w silnik zima lato pali na dotyk,zużycie paliwa od 4,8-6,9 w zależności czy trasa czy miasto,Tankuje tylko na SZELU a olej wymieniam co 15 000 ful syntetyk Mobil turbo diesel.Jeśli masz możliwość kupić z realnym przebiegiem do 200 000 to kupuj na pewno się nie zawiedziesz Renualt z tymi silnikami co roku wypuszcza minium milion aut jak myślisz jak by były to słabe silniki to taki koncern nie wycofałby ich tylko wypuszczał buble.I jeszcze jedno zauważyłem że na temat tych silników najwięcej wypowiadają się ludzie co nie mają o nich kompletnie pojęcia a opinie prawdopodobnie mają zasłyszane od cioci na imieninach albo od mechaników nie umiejących sobie poradzić z tym bardzo dobrym ale na wskroś nowoczesnym silniczkiem hehe.gifhehe.gifhehe.gif
Napisano

znaczy - chcesz powiedzieć, że panewki całe zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.