Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 166

Featured Replies

Napisano

> i co? jestem zadowolony z auta jak z żadnego innego które miałem,

Ile juz nim jeździsz? hmm.gif

> na dzień dobry wymieniłem chłodnice i termostat i całe zawieszenie

> z przodu

Przy jakim przebiegu?

Napisano

> zastanow sie

> sprzedalbys dobre auto ?

ja sprzedaje zabdane auta bo poprostu mi się po pewnym czasie nudzi jedno auto nie przywiązuję się do nich

Napisano

> Ile juz nim jeździsz?

4 miesiące,

> Przy jakim przebiegu?

na zegarach jak go kupiłem było 179 a ile w rzeczywistości nie wiem, rzekomo książka jest i coś tam nie daleko był jakiś serwis ale wiadomo jak to z tymi książkami dziś jest smile.gif

Napisano

> no tak, Freeco to kolejna kłamliwa świnia, która ma czelność pisać

> niepochlebne opinie o Alfie

to ty napisałeś , ponadto źle zrozumiałeś moją wypowiedź ;

chodzi o to że wiele osób jeździ tymi autami i sprawują się tak samo jak inne , a zawsze parę osób trafi na wadliwe egzemplarze - jak w każdej marce ;

kolega Freeco miał pecha z GT , ale teraz pomyka i Mito i 156

Napisano

> chodzi o to że wiele osób jeździ tymi autami i sprawują się tak samo

> jak inne , a zawsze parę osób trafi na wadliwe egzemplarze - jak

> w każdej marce ;

Naprawde uważasz, że awaryjność alfy jest na poziomie "jak w każdej marce"? hmm.gif

Napisano

wiele osób jeździ tymi autami i sprawują się tak samo

> jak inne , a zawsze parę osób trafi na wadliwe egzemplarze - jak

> w każdej marce ;

ok.gif

Napisano

> Naprawde uważasz, że awaryjność alfy jest na poziomie "jak w każdej

> marce"?

miałem ponad 10 aut i wg mnie tak jest, może mam szczęście i moja AR wyjątek po czym tak twierdzę

Napisano

jakiś czas temu na forum alfaclub był user Passata TDi (to poprzedniej generacji ) które kupił od rodziny i w przeciągu roku eksploatacji wpakował w niego ponad 15tys pln , i w związku z tym nie wyciągam pochopnych opinii że vw to zło ;

a owy user chciał się zamienić\kupić alfę 156 , tylko że szukał TS co mu usilnie odradzałem

Napisano

Pochopne, nie pochopne - na AK jest conajmniej 4 userów mających problemy z alfami, szwagier ciagle ładował kase w swoją alfę (w końcu sprzedał), podobnie kolega w 155-tkę. Jedyną osobą zadowoloną z alfy, którą znam osobiście, to teściu ze swojej ex-33ki. Ale to trochę inna epoka alf. biglaugh.gif

Być może moja opinia o marce jest krzywdząca dla dobrych egz., ale patrząc obiektywnie z boku - chyba jednak awaryjność alfy jest ponad "średnią krajową". hmm.gif

Napisano

> Najlepiej o alfach wiedza ludzie którzy nigdy ich nie posiadali.

dlatego nie piszę o konkretach tylko ogólnie przekazuję opinię posiadaczy których znam:

-166 - jak pisałem, wyszła szybciej niż przyszła. Teraz sobie przypomniałem, że barynioszka miał również AR166 3.0 - też sprzedał szybciej niż kupił hmm.gif

-147 - podobno skrzynia do jtd nie jest najtańsza hehe.gif

-146 - po uwczesnym sprawdzeniu i wymianie wszystkiego co trzeba - znajomi wybrali się do Irlandii. Popsuła się 100metrów od domu. Następnie w Berlinie ...później gdzieś we Francji. Z tego co pamiętam porzucili ją na parkingu i dali sobie rade bez samochodu.

- i jeszcze kilka innych zlosnik.gif

> Ja posiadam 4 lata swojego JTS-a i złego słowa nie powiem. Nigdy mnie

> nie zawiodła

Nie twierdzę, że to złe samochody - wymagają po prostu trochę więcej serca wink.gif Jeździłem kiedyś Fiatem Brava i Stilo - również mnie nie zawiodły - tam po prostu jest więcej części eksploatacyjnych które trzeba częściej niż w innych markach wymieniać. A to, że jest to np. komputer za ponad 4k zł (po dużej znajomości) to już inna bajka zlosnik.gif

Napisano

> da sie. mi 166 V6 w trasie paliła ok 9 litrów. Takiej szybkiej, ale

> bez przeginania pały. Przy takiej z przeginaniem (autostrada,

> pedał właściwie nonstop w podłodze), to było jakieś 13-14, więc

> też IMHO zupełnie niewiele.

> W ogóle V6 jakoś tak baaardzo gigantycznie znowu nie pali. Pod

> warunkiem, że nie stoisz codziennie w warszawskich korkach, bo

> wtedy to hardcore jest.

To moja alfa jest jakaś dziwna albo mam jakoś dziwnie gaz ustawiony, bo niezależnie jak jade to pali te 15 litrów czy jade 90 czy 200 spineyes.gif

A np podczas powrotu z Łeby jadąc przez Toruń stałem jakieś 2 godziny w korku i spalanie zwiększyło się tylko o pół litra na 100km niewiem.gif

Napisano

> nie ma uchwytów na napoje

To akurat chyba jest łatwe do wytłumaczenia, alfa to nie jest samochód w którym należy coś pić itp. ona może Cię zabrać do jakiejś fajnej kawiarni na kawke itp. biglaugh.gif

Napisano

> To akurat chyba jest łatwe do wytłumaczenia, alfa to nie jest

> samochód w którym należy coś pić itp. ona może Cię zabrać do

> jakiejś fajnej kawiarni na kawke itp.

tak, to jest argument hehe.gif

Napisano

> -147 - podobno skrzynia do jtd nie jest najtańsza

i ?

W taki sposób powstają plotki, gdzieś ktoś kiedyś mówił, że coś się komuś wysypało.

Litości rotfl.gif

Akurat silniki JTD nie tylko montowane są w Alfach, ja nie slyszałem narzekania na skrzynie do JTD... wręcz odwrotnie, dla mnie jeśli Alfa to tylko z JTD...

Napisano

> i tylko 2 osoby są wyznacznikiem jakości alfy romeo? , a ile osób

> jeździ tymi autami (włącznie ze mną) i nie narzeka bo nie ma

> powodów ;

Powiem więcej - ile osób jeździ alfami z TS'ami i nie narzeka - bo nie ma powodów (łącznie ze mną) smile.gif

Napisano

> W taki sposób powstają plotki, gdzieś ktoś kiedyś mówił, że coś się

> komuś wysypało.

nie coś komuś tylko mój kolega wymieniał w zeszłym roku

Napisano

> Powiem więcej - ile osób jeździ alfami z TS'ami i nie narzeka - bo

> nie ma powodów (łącznie ze mną)

ale co ja poradzę że nienawidzę tego silnika piwo.gifwink.gif

Napisano

> jakiś tekst

W temacie niżej podałem ciekawy link. Również możesz tam pisać do woli.

Alfa po prostu nie jest samochodem dla każdego, tylko dla tych, którzy chcą ją mieć i tyle.

Napisano

>ale co ja poradzę że nienawidzę tego silnika

Tak silna nienawiść z czegoś musi wynikać - tłok wylatujący z TS'a zabił Twojego ulubionego pieska czy jakaś podobna tragedia się wydarzyła, że go znienawidziłeś ? wink.gif

Trochę Cię rozumiem w kwestii uczuć do silnika - mam zbliżone co do klekotów, choć chyba jednak nie tak silne negatywne jak Twoja nienawiść - ja po prostu czuję do nich obojęność łamaną przez lekkie (a czasem mniej lekkie) obrzydzenie. Choć chyba miałbym powód żeby je nienawidzić również - o mało mnie TIR nie zgładził przez mJTD-zanim się zorientowałem, że ma tak krótki zakres obrotów i na samej jedynce nie ruszę szybko tym silnikiem.

Ale również odradzam znajomym diesle , musi być jakaś równowaga wink.gif20.GIF

Napisano

> Ale również odradzam znajomym diesle , musi być jakaś równowaga

Dlatego ja mam i taki i taki - jest równowaga.

Napisano

> Dlatego ja mam i taki i taki - jest równowaga.

smile.gif

Napisano

oj , błądzicie panowie , jedyny słuszny jest klekot , prawdziwe cuore sportivo hehe.gif ;

Andrzeju , co prawda wylatujący tłok z TS16v pod obciążeniem nie zabił mi zwierzyny domowej , ale poniekąd nie przyczynił się do poprawy wizerunku marki , wręcz odwrotnie , dopiero diesle uratowały nieco tą sytuację - afkors moim zdaniem 20.GIF

Napisano

Dzięki takim silnikom jak w Twojej Alfaie mam również do roboty czasami Ople i Saaby.

Napisano

> W temacie niżej podałem ciekawy link. Również możesz tam pisać do

> woli.

> Alfa po prostu nie jest samochodem dla każdego, tylko dla tych,

> którzy chcą ją mieć i tyle.

co to oznacza co na zdjęciu bo nie wiem?

84f0abfc1ed47f10m.jpg

Napisano

> , a to już ludzie nie sprzedają aut , bo ich stać na nowsze\lepsze\

> tudzież znudziły im się ?

a i owszem claps.gif

tyle ze takie auto jest raczej w gornej granicy cenowej grinser006.gif

Napisano

> no właśnie... zapytajmy kogoś trzeciego... może Freeco?

No jestem a o co chodzi zlosnik.gif

Alfy to samochody "specjalnej troski" niestety frown.gif

Można czasami trafić dobry egzemplarz, ale to raczej loteria hehe.gif

Nawet z fabryki nowe wychodzą z wadami i usterkami.

Wina leży niestety po stronie barku kontroli jakości.

Napisano

> co to oznacza co na zdjęciu bo nie wiem?

To znaczy, ze osoba, która to robiła niekoniecznie reaguje na prośby o poprawienie błędów, których jest tam więcej.

Niestety. frown.gif

Napisano

> To akurat chyba jest łatwe do wytłumaczenia, alfa to nie jest

> samochód w którym należy coś pić itp. ona może Cię zabrać do

> jakiejś fajnej kawiarni na kawke itp.

o właśnie brawo.gif

polecane kawiarnie skromny.gif

MSPANC lizak.gifyaya.gif001.gif

Napisano

> To moja alfa jest jakaś dziwna albo mam jakoś dziwnie gaz ustawiony,

> bo niezależnie jak jade to pali te 15 litrów czy jade 90 czy 200

> A np podczas powrotu z Łeby jadąc przez Toruń stałem jakieś 2 godziny

> w korku i spalanie zwiększyło się tylko o pół litra na 100km

IMHO w przypadku 156 v6 sprawa jest o tyle ciekawa, że tym autem po prostu nie da się jeździć wolno zlosnik.gif czy to trasa czy miasto, to się go ciśnie.

166 jest cięższa, w wersji 2,5 ma pięciobiegową skrzynię, co trochę wymusza bardziej "dostojny" styl jazdy. Więc i pali inaczej. Ja byłem pozytywnie zaskoczony po pierwszej trasie, i myślałem, że te 9 litrów na setkę to jednorazowy wyczyn". Ale paliła tak właściwie za każdym razem cool.gif

Napisano

> nie coś komuś tylko mój kolega wymieniał w zeszłym roku

mi się posypała skrzynia w 147, a wcześniej w totalną rozsypkę poszła skrzynia w 166. Większość moich znajomych z IKARa też miało mniejsze bądź większe przeboje ze skrzynią. Szczególnie ochoczo ukręca się dyfer w sześciobiegowych Getragach, a TS-y mają w ogóle skrzynię z piekła rodem, w negatywnym tego słowa znaczeniu.

W JTD też precyzja operowania lewarkiem przypomina patyk wbity w budyń.

Ogólnie skrzynie były zawsze piętą achillesową AR - wystarczy przypomnieć sobie transaxla z 75 (konia z rzędem temu, kto szybko zmieni bieg na wyższy bez zgrzytania) czy z Boxerów (precyzja a'la Ikarus 280).

Jedynie Getragi są przyjemnie precyzyjne, ale mają permanentny problem z dyfrem.

Napisano

> IMHO w przypadku 156 v6 sprawa jest o tyle ciekawa, że tym autem po

> prostu nie da się jeździć wolno

U mnie jest tylko jedna sytuacja gdy jade moja alfa, jak sie babcia albo dziewczyna pytaja czy jechalem szybko rotfl.gif

Napisano

> Jedynie Getragi są przyjemnie precyzyjne, ale mają permanentny

> problem z dyfrem.

Ja już tam nie wiem czy są takie przyjemne, odnosząc tą skrzynie do tej którą miałem wcześniej w bmw to bmw jest przyjemniejsza smile.gif

A swoją drogą często słysze na różnych forach że skrzynia z getraga ma własnie idealnie dobrane przełożenia do silnika V6 w 156, ale ja się jakoś z tym nie moge zgodzić, pierwsze biegi są jakieś strasznie długie frown.gif

PS. Jedną skrzynie już też wymieniłem sciana.gif

Napisano

> Ja już tam nie wiem czy są takie przyjemne, odnosząc tą skrzynie do

> tej którą miałem wcześniej w bmw to bmw jest przyjemniejsza

Skrzynia jest Getraga, ale zewnętrzny mechanizm wybieraka jest już produkcji AR, więc tu się precyzja lekko rozpływa zlosnik.gif

Poza tym w BMW masz silnik i skrzynię wzdłużnie, co oznacza krótsze cięgła, co przekłada się siłą rzeczy na większą precyzję. Ja akurat tego "feelingu" skrzyń BMW nie trawię, ale co kto lubi.

A co do awaryjności Getragów, to i tak jest niższa niż wszystkich innych skrzyń w AR razem wziętych. Pechowy jest dyfer, ale na to jest prosty sposób. Wkładasz Q2 i zapominasz o sprawie.

Napisano

> Powoli będę planował zmianę samochodu, podoba mi się alfa 166.

> Proszę Was o opinie, jaki silnik lepiej wybrać benzynowy czy diesla ?

> Jakie słabe punkty samochodu, jak się sprawuje.

> Za wszystkie porady będę wdzięczny.

> Co sądzicie o tych autkach -

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9853008

> http://www.allegro.pl/item754392657_alfa_romeo_166_2_4_jtd_xenon_skory_nawi_alu_18.html

przez 6 miesięcy opiekowałem sie alfa 156 2,4JTDM i nie moge złego słowa powiedzieć, stała na parkingu nieruszana po 10 dni potem przejazd ze 100km i znowu postoj na około 10 dni, zawsze odpalała. Aktualnie auto pokonuje kilka razy w roku trasy Anglia-Polska gdzie za jednym zamachem zrobi 1600km bez najmniejszego problemu, na początku po kupnie auta było pare spraw do zrobienia ale to jak w każdym używanym aucie zawsze cos wyjdzie po krótkiej eksploatacji. Silnik bardzo dynamiczny i jak narazie bezawaryjny.

Napisano

> broń boże... tak jak pisałem: corolla to bezawaryjne, tanie w

> utrzymaniu ...nudne, nijakie i brzydkie wozidełko. Alfa taka nie

> jest

zgadzam się z tym ale jak mówią: "coś za coś" grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.