Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parametry pracy EGR

Featured Replies

Napisano

potrzebuję potwierdzenia pewnej rzeczy , mianowicie:

czy to normalne że na ciepłym silniku egr jest zamknięty (1%) , i otwiera się dopiero po naciśnięciu gazu (ok 45% ) i po 30 sekundach znów się zamyka (1%) , aż do kolejnego 'ruszenia gazem'?

może ktoś to sprawdzić , bo wydawało mi się że on jest zawsze w pewnym stopniu otwarty pomiędzy 800 - 3000rpm

Napisano

Jest raczej dokładnie odwrotnie, przy ciepłym silniku na biegu jałowym jest otwarty, przy dodaniu gazu i większych obciążeniach zamyka się.

Napisano

> Jest raczej dokładnie odwrotnie, przy ciepłym silniku na biegu

> jałowym jest otwarty, przy dodaniu gazu i większych obciążeniach

> zamyka się.

Słusznie. To jest zawór recyrkulacji spalin. Jeśli nie potrzebna jest większa moc, zawór otwiera się i przez niego zasysane są spaliny do ponownego przepalenia (pierwotnie nie są spalane całkowicie). Zmniejsza to zapotrzebowanie na paliwo i oszczędza środowisko. Dzięki tym zaworom JTD są oszczędne. Dziwi więc zachowanie niektórych Stilomanów, którzy zaślepiają EGR. Zawór cały czas jest niedomknięty tylko wtedy gdy jest zanieczyszczony i dlatego okresowo należy zawór czyścić, lub wymieniać, a to dlatego właśnie, że spaliny ciągle wracają do silnika kosztem powietrza i nie możemy osiągnąć pełnej mocy.

Jak to jest z otwarciem procentowym nie wiem, może wypowie się teoretyk.

Napisano
  • Autor

u mnie na jałowym jest zamknięty , ale wystarczy lekko nacisnąć i puścić pedał gazu i otwiera się, by po ok 30s. znów się zamknąć (aż znów nacisnę gaz) - coś tu chyba nie halo ? , i dlatego chciałbym aby ktoś to sprawdził na swoim jtd

nie mam błędów , robiłem test egr i otwiera się i zamyka , powyżej 3000rpm na wykresie widać że się zamyka - czyli prawidłowo , WTF? mad.gif

dzięki za wszelkie sugestie

Napisano

I tak i nie .....

Owszem ochrona środowiska ... jak najbardziej

Zaślepienia jest tylko półśrodkiem

Nawet sprawny EGR powoduje niesamowity syf w kol dolotowym...... co z czasem skutkuje zmniejszana sprawnością motorownii

..... reasumujac sa dwie mozliwosci , moim zdaniem ....

1 seryjny soft ... czyszczenie lub wymiana ... eko wersja

2 przeorany soft ... pozbycie sie układu recyrkulacji spalin ... wycięcie programowe .... i zatruwanie naszej matki ziemi .... wybór należny do Was

Napisano

Nie wiem czy sprawa jest tutaj znana, dla M-jetów jest rozwiązanie serwisowe:

FIAT w Hiszpanii zaleca zmianę, a właściwie dołożenie dodatkowej uszczelki w zaworze EGR w silnikach JTD (odpowiednikach 120 i 140/150 konnych)

Po założeniu uszczelki w zaworze EGR znacznie zmniejsza się otwór recyrkulacji spalin.

Powoduje ona przedłużenie właściwego działanie zaworu, oraz zmniejsza ilość zanieczyszczeń w kolektorze ssącym.

Jednym słowem mniej problemów z EGR-em i kolektorem ssącym.

Numery katalogowe uszczelek FIATA:

silnik 120KM

uszczelka między kolektor a EGR 71751469 (z dziurkami)

uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 46773082 (czarna prostokątna)

silnik 140/150KM (pasuje też do silników 2,4 20v 175/200KM)

uszczelka między kolektor a EGR 71751468 (z dziurkami)

uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna)

Więcej o tym na forum alfy:

http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/12542-egr.html

Ja już sobie kupiłem ten komplecik w carserwisie, w poniedziałek czyszczenie EGR i zakładam te podkładki.

P.S.

Heh widzę że sedici sprawę już zna, nie doczytałem na forum alfy... ale może innym się przyda a jeśli już o tym było to sorki.

Napisano

bylo bylo, ale w koncu ktos podal numerki eperowskie do tych blaszek ok.gif Jeszcze jak sie gdzies pod JTDka znajda to bedzie komplet

Napisano

DziDziA >Powoduje ona przedłużenie właściwego działanie zaworu, oraz zmniejsza ilość zanieczyszczeń w kolektorze ssącym. Jednym słowem mniej problemów z EGR-em i kolektorem ssącym.

Mam zawirusowaną wersję i jakiś czas temu "zamulił" strasznie. Pomogło dopiero dokładne wyczyszczenie układu dolotowego - mechnik powiedział mi, że było tam tyle sadzy i innego syfu że to głowa mała. Czy mogło to być tym spowodowane? Jeśli tak, to rozumiem, że wskazane byłoby założenie tych podkładek tak? Czy spalanie wzrośnie?

Dodatkowe pytanie poza konkursem mam odnośnie wersji silnika w moim Schumacherze - w dowodzie mam 140 koni, na hamowni wyszlo 149 koni, zawsze myslalem ze mam mjtd ale chyba raczej mam jtd - jak moge poznac ktora dokladnie mam wersje?

> silnik 140/150KM (pasuje też do silników 2,4 20v 175/200KM). uszczelka między kolektor a EGR 71751468 (z dziurkami). uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna)

Czy będzie to pasować do JTD 140 km?

> Ja już sobie kupiłem ten komplecik w carserwisie

Ile zapłaciłeś?

Brevis

> ... wycięcie programowe .... i zatruwanie naszej matki ziemi .... wybór należny do Was

Robiłeś już coś takiego Brevis? Co to daje "na plus" a co "na minus" Jakie koszty?

Napisano

> koni, zawsze myslalem ze mam mjtd ale chyba raczej mam jtd - jak

> moge poznac ktora dokladnie mam wersje?

Masz napewno Mjet ok.gif

> Czy będzie to pasować do JTD 140 km?

do CIebie powinno pasować:

silnik 140/150KM (pasuje też do silników 2,4 20v 175/200KM)

uszczelka między kolektor a EGR 71751468 (z dziurkami) - 1 sztuka

uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna) - 2 sztuki

> Ile zapłaciłeś?

za tą z dziurkami ponad 50 zł, dwie pozostałe to jakieś grosze ale już dokładnie nie pamiętam.

A czy pomoże na twoje dolegliwości, sam jestem ciekaw jaki u mnie będzi efekt ale teraz FIat montuje już fabrycznie te podkładki w nowych samochodach więc chyba warto to założyć.

Napisano

> teraz FIat montuje już fabrycznie te podkładki w

> nowych samochodach więc chyba warto to założyć.

a od jakiego czasu to montuje

Napisano

> Mam zawirusowaną wersję i jakiś czas temu "zamulił" strasznie.

> Pomogło dopiero dokładne wyczyszczenie układu dolotowego -

> mechnik powiedział mi, że było tam tyle sadzy i innego syfu że

> to głowa mała. Czy mogło to być tym spowodowane? Jeśli tak, to

> rozumiem, że wskazane byłoby założenie tych podkładek tak? Czy

> spalanie wzrośnie?

na twoim miejscu jak masz robionego wirusa dziwię się że nie wywaliłeś z softu egr`a i nie zaślepiłeś jego

biorąc pod uwagę iż mechanik ci mówił iż było kupa syfu to w dolocie przy klapie gaszącej miałeś pewnie z 30% przepływ więc napewno miało to wpływ na osiągi silnika

co do magicznych podkładek podejrzewam iż po jakiś 10kkm dojdzie do samoczynnego zaślepienia egr`a sadzą i oliwą

Napisano

> Brevis

> Robiłeś już coś takiego Brevis? Co to daje "na plus" a co "na minus"

> Jakie koszty?

Sławek, Jian, ja i masa innych znajomych ma w ten sposób załatwiony raz na zawsze problem EGRa. Flanszami EGR jest zaślepiony (kolektor sie nie brudzi i nie zatyka), w sofcie EGR jest wyłączony i to wszystko. Na minus nic nie zauwazylem. Koszty - blachy jakies grosze, trochę roboty; ad softu to jedz do tego kto robil Ci program. W przypadku Jiana, moim itd zmiany robilem ja...

Pozdro

Napisano

> przy klapie gaszącej miałeś pewnie z 30% przepływ więc napewno

> miało to wpływ na osiągi silnika

Sam widziałeś u siebie na ori sofcie... smile.gif

> co do magicznych podkładek podejrzewam iż po jakiś 10kkm dojdzie do

> samoczynnego zaślepienia egr`a sadzą i oliwą

Dokładnie, może i chodzi wlasnie o to bo w EDC16 od razu zapali się check i jazda do aso wydawac kase hehe.gif

Pozdro

Napisano

> a od jakiego czasu to montuje

NIe wiem tego, może gdzieś od roku.

Temat tych podkładek znalazłem na forum vectry, z racji że mam Cromę a to bliźniecze konstrukcje często tam zaglądam. Właściciele Vectr 1.9 też to sobie montują, narazie nie czytałem o jakiś negatywach, raczej pozytywne wrażenia - patrz link do forum alfy.

Napisano

> Sam widziałeś u siebie na ori sofcie...

no widziałem widziałem

szkoda tylko ze foty poszły się paść

bo by co niektórzy uwierzyli

> Dokładnie, może i chodzi wlasnie o to bo w EDC16 od razu zapali się

> check i jazda do aso wydawac kase

> Pozdro

z opisu jaki dali iż jest to podkładka z dziurkami to na pewno po paru kkm będzie zawalone na amen

widząc co było u mnie

Napisano

> Sam widziałeś u siebie na ori sofcie...

> Dokładnie, może i chodzi wlasnie o to bo w EDC16 od razu zapali się

> check i jazda do aso wydawac kase

> Pozdro

Montaż tych podkładek to jest rozwiązanie serwisowe o numerze... więc nie sądzę żeby producent chciał w ten sposób uprzykszać życie....

ALe spoko, ja kupiłem, założe i przetestuje, samo montaż tego to raptem kilkanaście minut.

Napisano

> na twoim miejscu jak masz robionego wirusa dziwię się że nie

> wywaliłeś z softu egr`a i nie zaślepiłeś jego

Co to znaczy "wywalić z softa EGR" - robi to ASO czy tam gdzie robili mi chip tuning?

Napisano

> Montaż tych podkładek to jest rozwiązanie serwisowe o numerze... więc

> nie sądzę żeby producent chciał w ten sposób uprzykszać

> życie....

Sam EGR uprzykrza życie niestety no.gif

> ALe spoko, ja kupiłem, założe i przetestuje, samo montaż tego to

> raptem kilkanaście minut.

Baw się wink.gif

Pozdro

Napisano

> Co to znaczy "wywalić z softa EGR" - robi to ASO czy tam gdzie robili

> mi chip tuning?

tam gdzie ci robili chipa musisz jechać żeby w sofcie zrobili odpowiednią korektę w ustawieniach egr

albo pogadaj z Cinkiem_

Napisano
  • Autor

Na minus nic nie zauwazylem. Koszty -

> blachy jakies grosze, trochę roboty;

nie zauważyłeś wzrostu spalania , dłuższego nagrzewania silnika, głośniejszej pracy ?

BTW , możesz się wypowiedzieć na temat tytułowego pytania , czy tak pracuje egr ?

Napisano
  • Autor

> z opisu jaki dali iż jest to podkładka z dziurkami to na pewno po

> paru kkm będzie zawalone na amen

> widząc co było u mnie

osobiście ją mam założoną i te dziury nie były nic a nic zapchane (po10tys km sprawdzone ) , tylko delikatny nalot na całej powierzchni blaszki ok.gif

Napisano

tylko delikatny nalot na całej

> powierzchni blaszki

ja czysciłem w tamtym roku we wrzesniu i w tym roku chcialem znowu wyczyscic ale w czerwcu, i doszedlem do wniosku ze nie ma czego, po rozkreceniu delikatny nalot. wiec but.gif od czasu do czasu pomaga

Napisano

Witam ,a która uszczelka będzie pasowala do Stilo 1.9JTD 115 KM. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam ,a która uszczelka będzie pasowala do Stilo 1.9JTD 115 KM.

> Pozdrawiam.

nie ma takiej uszczelki, jest ona zbedna, chcesz miec podobny efekt-zaslepiasz calkiem egr

Napisano

zawór w twoim aucie działa prawidłowo ....... i basta ok.gif

Napisano
  • Autor

> zawór w twoim aucie działa prawidłowo ....... i basta

bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź 20.GIF

Napisano
ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.