Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dudnienie przy 80 km/h - jaka przyczyna?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś roku walczę w swojej Omedze z dziwnym dźwiękiem który pojawia się tylko w zakresie 80-100 km/h (choć czasem 60-100 km/h). Dźwięk nie jest głośny, ale ponieważ robię długie trasy to zaczął mi dokuczać, szczególnie że to typowa prędkość jazdy na drogach pełnych TIR-ów. Niestety mechanicy nie bardzo chcą mi pomóc twierdząc że na razie nie bardzo wiadomo skąd to może pochodzić i mam tak jeździć aż się bardziej nie posypie (inaczej - nie mają czasu na takie zabawy, bo obok stoi długa kolejka samochodów w których trzeba wymienić klocki czy olej nie szukając godzinami przyczyny problemu).

Dźwięk nie jest typowym hałasem, wyciem czy szumem. To raczej rodzaj dudnienia/rezonansu o bardzo niskiej częstotliwości. Mogę go porównać do buczenia silnika pod obciążeniem przy ok 1000 obr/min. Takie coś co bardziej czuć niż słychać. Może nawet takie coś jak niewyważone koło, z tym że bez wyraźnych wibracji na kabinie.

Dźwięku tego nie było jak kupiłem samochód. Pojawił się dopiero później - nagle, inaczej pewnie bym go nie zauważył. Od tego momentu jest taki sam (przejechałem 40 tyś km, jakby coś się miało posypać to pewnie już by się posypało).

Dźwięk jak już wspomniałem pojawia się w zakresie 80-100 km/h, ale mam wrażenie że po dłuższym postoju samochodu pojawia się już przy 60 km/h, po czym po paru kilometrach jeździe zaczyna

pojawiać się znów tylko od 80.

Dźwięk nie zależy od biegu na którym jadę, równie dobrze mogę wyłączyć silnik, a i tak go słyszę.

Dźwięk nie zależy od tego czy przyśpieszam, czy hamuję.

Dźwięk nie zależy od kierunku czy siły wiatru.

Dźwięk nie zależy od opon czy ich wyważenia (miałem już 3 komplety zakładane też w różnych konfiguracjach i ten dźwięk się nie zmieniał).

Dźwięk raczej nie pochodzi od wału (wał wyważony na samochodzie, podpora wymieniona - problem pozostał).

Może ktoś się spotkał z takim problemem? Co proponujecie sprawdzić w dalszej kolejności? Czy to tylny most może tak hałasować?

Podobny dźwięk miałem w Astrze jak otworzyłem na max szyberdach. Podobny dźwięk mam też w Omedze jak otworzę maksymalnie tylne okno. Zaczynam się więc się obawiać że może to gdzieś powietrze dudnić. Problem w tym że pojawiło się to nagle mimo że w samochodzie nic wtedy nie zmieniłem.

Napisano
  • Autor

> Łożyska kół przednich ?

Nie rozsypałyby się po 30-40 tyś km? Też myślałem że to może łożyska, ale dwóch mechaników osłuchiwało koła i twierdzą że to nie łożyska przednich kół.

Napisano

> Nie rozsypałyby się po 30-40 tyś km? Też myślałem że to może łożyska,

> ale dwóch mechaników osłuchiwało koła i twierdzą że to nie

> łożyska przednich kół.

Stawiam na pokrzywioną felgę. Sam widziałem jak wulkanizator wyważył idealnie felgę, tak, że na maszynie były same zera, ale też pokazał mi jednocześnie jak koło chodzi na boki...

Po założeniu objawy są bardzo podobne do twoich - przy ok 80 ciche dudnienie i lekkie wibracje.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Stawiam na pokrzywioną felgę. Sam widziałem jak wulkanizator wyważył

> idealnie felgę, tak, że na maszynie były same zera, ale też

> pokazał mi jednocześnie jak koło chodzi na boki...

> Po założeniu objawy są bardzo podobne do twoich - przy ok 80 ciche

> dudnienie i lekkie wibracje.

To by mogło pasować. Cały czas jeżdżę na tych samych felgach tylko opony zmieniałem. Spróbuję podmienić z kimś koła i wtedy się okaże.

A może tarcze lub piasty. Przy lekkim hamowaniu czuć czasem lekkie bicie. hmm.gif

Napisano

U mnie podobne hałasy w pewnych zakresach obrotów nie prędkości powodował tłumik. Ale jak po wyłączeniu silnika go słychać to nie to.

Napisano
  • Autor

> U mnie podobne hałasy w pewnych zakresach obrotów nie prędkości

> powodował tłumik. Ale jak po wyłączeniu silnika go słychać to

> nie to.

Tak, to była jedna z pierwszych rzeczy "do odstrzału". Niestety dźwięk pozostaje po wciśnięciu sprzęgła i wyłączeniu silnika, wiec to nie to.

Napisano

Nie wiem czy Ci ktoś o tym pisał, ale sprawdź uszczelki drzwi

Napisano
  • Autor

> Wyząbkowane opony?

Niestety na nowych oponach dźwięk ten był identyczny jak wcześniej. Również np teraz po przekładce opon na zimowe mimo zmiany charakterystyki hałasu dochodzącego od opon, dźwięk który mnie niepokoi pozostał identyczny.

Napisano

Omega...To na tył ma chyba napęd? W takim razie wał sprawdź, zwłaszcza przeguby.

Napisano
  • Autor

> Omega...To na tył ma chyba napęd? W takim razie wał sprawdź,

> zwłaszcza przeguby.

Byłem u dwóch specjalistów od wałów. Jeden po jeździe testowej powiedział że stawia na łożyska półosi w moście. Z koli inny znajomy mechanik powiedział że padające łożyska półosi w moście padłyby już kompletnie po tych przejechanych 40 tyś km.

Drugi specjalista (Ząbki koło Warszawy) stwierdził że to bardzo dziwna sprawa ponieważ on czuje te wibracje, ale raczej nie pochodzą od wału. Obejrzał wał, wyważył na samochodzie i mówi że wał jest już teraz wyważony na "zero" (a wcześniej nie był, choć był w granicach normy). Niestety po wejściu do samochodu okazuje się że problem nadal się pojawia. Niestety miałem wtedy okazję, a nie sprawdziłem czy dźwięk pojawia się wewnątrz samochodu gdy stoi on na podporach. sciana.gif Na zewnątrz tego nie było słychać. Wiem ten specjalista powiedział tylko że wał jest wyważony, ale on nadal czuje lekkie wibracje na karoserii, z tym że nie wie skąd się mogą brać. frown.gif Oczywiście po wyjeździe na trasę okazało się że dźwięk pozostał w niezmienionej formie.

Jeszcze jedno - na wieloklinie wału mam luz (skrętny) na jakiś 1 mm. Poprzeczny niezauważalny. Wg obu specjalistów to raczej normalne i nie ma szans żeby tak mały luz powodował pojawianie się niewyrównoważenia i dudnienie.

Normalnie zagadka stulecia. smile.gif

Napisano

>

> A może tarcze lub piasty. Przy lekkim hamowaniu czuć czasem lekkie

> bicie.

Możliwe. Gdy miałem dość mocno zużyte tarcze hamulcowe i jednocześnie przykorodowane prowadnice zacisków to przy prędkościach 80-100 pojawiały się dudnienia. Wymiana tarcz i zestaw naprawczy prowadnic zacisków uciszyły to definitywnie.

Napisano

> Byłem u dwóch specjalistów od wałów. Jeden po jeździe testowej

> powiedział że stawia na łożyska półosi w moście. Z koli inny

> znajomy mechanik powiedział że padające łożyska półosi w moście

> padłyby już kompletnie po tych przejechanych 40 tyś km.

> Drugi specjalista (Ząbki koło Warszawy) stwierdził że to bardzo

> dziwna sprawa ponieważ on czuje te wibracje, ale raczej nie

> pochodzą od wału. Obejrzał wał, wyważył na samochodzie i mówi że

> wał jest już teraz wyważony na "zero" (a wcześniej nie był, choć

> był w granicach normy). Niestety po wejściu do samochodu okazuje

> się że problem nadal się pojawia. Niestety miałem wtedy okazję,

> a nie sprawdziłem czy dźwięk pojawia się wewnątrz samochodu gdy

> stoi on na podporach. Na zewnątrz tego nie było słychać. Wiem

> ten specjalista powiedział tylko że wał jest wyważony, ale on

> nadal czuje lekkie wibracje na karoserii, z tym że nie wie skąd

> się mogą brać. Oczywiście po wyjeździe na trasę okazało się że

> dźwięk pozostał w niezmienionej formie.

> Jeszcze jedno - na wieloklinie wału mam luz (skrętny) na jakiś 1 mm.

> Poprzeczny niezauważalny. Wg obu specjalistów to raczej normalne

> i nie ma szans żeby tak mały luz powodował pojawianie się

> niewyrównoważenia i dudnienie.

> Normalnie zagadka stulecia.

Mam to samo z lewej strony. Moze byc nierównomierne zuzycie bierznika zewnetrznego albo wewnetrznego.

Napisano

A może któraś "blacha" rezonansuje?

Napisano

> Możliwe. Gdy miałem dość mocno zużyte tarcze hamulcowe i jednocześnie

> przykorodowane prowadnice zacisków to przy prędkościach 80-100

> pojawiały się dudnienia. Wymiana tarcz i zestaw naprawczy

> prowadnic zacisków uciszyły to definitywnie.

ten trop też jest dobry ale autor postu nie napisał, ze dzieje sie to przy hamowaniu. To dudnienie przy hamowaniu mogloby być spowodowane lekko zwichrowanymi albo dość mocno zużytymi tarczami hamulcowymi

Napisano

łozysko podpory wału?

Łozyska dyfra mozesz wyeliminować jezeli dzwiek zmienia się w miare przebytych km - inna gestość oleju - lub zalej go najrzadszym na próbe...

Napisano

Witam serdecznie.

> Od jakiegoś roku walczę w swojej Omedze z dziwnym dźwiękiem który

> pojawia się tylko w zakresie 80-100 km/h (choć czasem 60-100

> km/h). Dźwięk nie jest głośny, ale ponieważ robię długie trasy

> to zaczął mi dokuczać, szczególnie że to typowa prędkość jazdy

> na drogach pełnych TIR-ów...

Krzywa felga, albo łożysko koła lub wału.

Mam ten sam problem w swoim autku, tyle, że między 120 a 160 ;-)

Dwa razy mniejsza kabina, więc i częstotliwość rezonansu wyższa.

Przyczyną jest lekko skrzywiona felga. Jest to minimalne bicie w pionie. Na wyważarce widać kilka mm. ruchu w pionie. Wyważona z dokładnością do 1g. Amorki biorą to na siebie ale przenosi się to minimalnie na kabinę stąd lekkie dudnienie.

Prostowanie niewiele daje, bo zaraz inna się krzywi. Cóż, niski profil i nie najlepszy materiał felg.

Powodzenia!

Napisano
  • Autor

> łozysko podpory wału?

Była zmieniana podpora wraz z łożyskiem - brak efektu.

Ustawienie podpory było korygowane ze względu na brak osiowości wału - brak efektu.

Wyważanie wału na samochodzie - brak efektu.

> Łozyska dyfra mozesz wyeliminować jezeli dzwiek zmienia się w miare

> przebytych km - inna gestość oleju - lub zalej go najrzadszym na

> próbe...

Hm, no właśnie tak jakby się nie zmieniło od 30-40 tyś km, więc wydaje się że to nie żadne łożysko.

W poniedziałek postaram się podjechać do znajomego mechanika (tylko trudno osiągalnego...) i "rozpędzić" samochód na podnośniku - zobaczymy co on na to powie.

Napisano
  • Autor

> Przyczyną jest lekko skrzywiona felga. Jest to minimalne bicie w

> pionie. Na wyważarce widać kilka mm. ruchu w pionie. Wyważona z

> dokładnością do 1g. Amorki biorą to na siebie ale przenosi się

> to minimalnie na kabinę stąd lekkie dudnienie.

Heh.... krzywa felga jest coraz bardziej prawdopodobna.

Dziś pojechałem na wieś do rodziców, ustawiłem samochód na stojakach i zacząłem rozpędzać koła na V biegu... i tu pierwsze zdziwienie - dziwny "łomot" zaczyna się pojawiać już około 40-50 km/h, a już przy 60-70 km/h występuje ten dziwny rezonans w kabinie o którym pisałem. Do tego dochodzą dość znaczne wibracje całego samochodu. Drugi raz ten efekt pojawia się właśnie w okolicach 80-90 km/h. Czyli rezonans pojawia się nawet jak samochód stoi na stojakach. Na zewnątrz samochodu rezonansu oczywiście nie słychać, ale słychać dudniący basowy "łomot" z tyłu samochodu.

Po przyjrzeniu się kołom okazało się że jedna opona "chodzi" na jakieś 1-2 mm. To chyba troszkę za dużo. Po zatrzymaniu kół i próbie ręcznej nie czuć żadnych luzów na kołach, więc chyba łożyska są ok. Ale ten dźwięk jakby nie dobiegał od kół, ale raczej gdzieś ze środka - od mostu. Szkoda że nie miałem już czasu żeby odkręcać koła, były pewny test czy hałas dochodzi od niewyważonych kół czy mostu/wału.

Ostatecznie wg mnie zostają:

- uszkodzony most

- bicie na kołach (raczej mało prawdopodobne, bo felgi były przekładane w różnych konfiguracjach przód/tył oraz na boki, więc dźwięk chyba by się zmieniał, a u mnie się nie zmieniał).

- nieprawidłowo wyważony wał (może to ten luz "skrętny" na wieloklinie wału?).

W poniedziałek wybieram się do mechanika - obiecuję dalszą relację, może komuś w przyszłości się przyda. smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kontynuując wątek.

Dziś wlazłem pod samochód z mechanikiem i zaczęliśmy słuchać mostu. Mechanik podlewarował jedno koło i włączyliśmy bieg. W tym momencie z okolic oznaczonych na obrazku "tu podważyć łyżką" zaczął wydobywać się chroboczący odgłos. Takie "terkotanie" jakby to tak dźwiękonaśladowczo nazwać. Dodatkowo okazało się że ta część z "zębatką" ma luz na około 1-2 mm i jak się ją mocniej poprzecznie potrzęsie to słychać metaliczne stukanie.

179899287bm0.jpg

Dwa pytania:

1. Znalazłem informację że takie chrobotanie przy jednym podniesionym kole to może być normalne ponieważ wtedy pracuje mechanizm różnicowy. Prawda to?

2. Mój znajomy mówi że ten luz ma tam taki być. Mam już mętlik w głowie.

Pytanie z innej beczki. Jak znaleźć w obecnych czasach dobrego mechanika? Marzę o sytuacji kiedy odstawiam samochód, mechanik ogląda, mówi że do wymiany jest to i to, kupuję części, odstawiam do mechanika na naprawę i mam spokój. Utopia...

Napisano

Dorzucę swoje przypuszczenia:

a. mocowanie amortyzatora (jakaś poduszka)

b. gumy tylnego stabilizatora

c. piasty - chociaż one powinny buczeć a nie łomotać

d. felga z biciem pionowym - zmienić felgi a nie tylko opony

e. obejrzeć wszelkie gumowe mocowania z tyłu, nie tylko w zawieszeniu - może to jakieś poduszki baku, mostu czy innych takich rzeczy

Powodzenia

Bartek

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Problem ROZWIĄZANY! yay.gifpub2.gif

Okazało się że to jednak tylny most tak dudni. A najprawdopodobniej łożyska półosi w moście które opisuję w którejś odpowiedzi w tym wątku.

Most wymieniony (w innym wątku dodatkowo opisywałem wrażenia po zmianie przełożenia głównego). Dudnienie zniknęło całkowicie. Mam nadzieję że długo nie pojawi się z powrotem. smile.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.