Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zastanawiająca przypadłość dotknęła zawieszenia przedniego..

Featured Replies

Napisano

w moim Stilonie.

Idzie o to,że ostatnio zauważyłem podczas cofania i przy pełnym skręcie w prawo "przeskakiwanie" lub bardziej ślizganie się opony wewnętrznej po nawierzchni.

Słychać to jakby opona nie toczyła się ale takimi drobnymi odcinkami przeskakiwała, zsuwała się ponawierzchni.

Od razu dodam że nie widac ani śladu nadmiernego nadwyrężenia bieżnika opon przednich, ani z wewnątrz ani z zewnątrz, zbieżność w normie.

Pierwsze co mi się nasuwa to stwardnienie mieszanki opony do stopnia twardości drewna. Opona to BF Goodrich Profiler 2, cztero letnia, bieżnika jeszcze na 5-6 mm.

Ki czort Koledzy ?

Napisano

sprawdzałeś zbieżność, że piszesz że jest w normie? Pierwsze co się nasuwa, to właśnie to. Auto bije przez opone, bo np. opona jest źle ustawiona, pod złym kątem etc etc.

Oprócz tego, 4 letnia opona może stwardnieć, ale jest to mało prawdopodobne niewiem.gif

Napisano
  • Autor

zbieżność od zawsze ustawiam na 0 i tak jest ustawiona teraz (sprawdzone jako pierwsze z podejżanych).

opony cały czas te same i dopiero od około 2 miesięcy obserwuję to zjawisko, pojawia sie nie zawsze, dzis pada i jest ślisko dało sie to wyraźnie odczuć i to skłoniło mnie do posta.

opony nie są zdarte,ani wyząbkowane, ścierają sie równo, katy były sprawdzane i są poprawne więc zostaje chyba tylko guma.

Napisano

> zbieżność od zawsze ustawiam na 0 i tak jest ustawiona teraz

Jak to ustawiasz na zero? Samemu sobie ustawiasz czy jak?

Napisano

Sprawdz czy przy jezdzie do przodu i skrecie w ta sama strone jest podobnie. Jezeli tak to na 99% jest to uszkoczenie gumowej oslony przegubu zewnetrznego.

Napisano

> Jezeli tak to na 99% jest to uszkoczenie gumowej

> oslony przegubu zewnetrznego.

A jak ma się do tego ta osłona?

Napisano

> A jak ma się do tego ta osłona?

Jezeli jest peknieta to przy skreconych kolach i powolnym toczeniu guma sie obciera o gume i daje efekt tak jak chrobotanie, tak jak w zime po zmarznietym sniegu idziesz i buty skrzypia. U mnie bylo to samo.

Napisano
  • Autor

> Jak to ustawiasz na zero? Samemu sobie ustawiasz czy jak?

no sam też potrafie (żadna filozofia, kanał , klucze i sprzęt), ale zlecam takie ustawienie specowi od znieżności.

tak na marginesie to mój św.pamieci sąsiad robił zbieżność w swoim samochodzie sam, mając zmajstrowny własnoręcznie do tego "wichajster" i robił to dokładniej niż niejeden warsztat z "wybajerowanym wypasem."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.