Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szukam dobrego gazownika (DT Gas + DU Nubira 1,6)

Featured Replies

Napisano

> nie, bo z cut-off tak wygląda

To bardziej skomplikowane od sekwencji icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie, bo z cut-off tak wygląda

Poniżej cytat z instrukcji opisujący te ustawienia:

Z prawej strony rysunku zaworu gazowego znajduje się wykres podzielony na trzy pola

symbolizujące warunki pracy silnika samochodu. Oś pozioma symbolizuje prędkość

obrotową silnika, zaś oś pionowa (oznaczona jako TPS) symbolizuje stopień otwarcia

przepustnicy. Pola są oddzielone umownymi granicami: poziomą prostą symbolizującą

ustawiony próg otwarcia przepustnicy, przy którym nastąpi wzbogacenie mieszanki (próg

ustawiany przy konfigurowaniu przepustnicy) oraz prostą pionową oddzielającą dwa obszary

pracy silnika – niska i wysoka prędkość obrotowa. Poniżej poziomej prostej znajduje się

obszar małych obciążeń. Po lewej stronie pionowej linii znajduje się obszar małych prędkości

obrotowych i małych obciążeń, zaś po jej prawej stronie obszar dużych prędkości obrotowych

i dużych obciążeń silnika samochodu. Pionowa linia symbolizuje prędkość obrotową

oddzielającą umownie oba obszary. Wartość prędkości granicznej odpowiada prędkości

przełączania na gaz i jest ustawiana przez użytkownika. Po jej przekroczeniu nastąpi zmiana

otwarcia silnika krokowego. W każdym z pól wykresu znajduje się wartość otwarcia silnika

krokowego z zakresu 0 ¸ 255 kroków, przy czym 255 oznacza pełne otwarcie zaworu

gazowego. Zwiększenie wartości otwarcia zaworu powoduje zwiększenie wartości strumienia

gazu zasilającego silnik.

Okno limit znajdujące się na polu wykresu służy do określenia dopuszczalnych

odchyłek zamknięcia i otwarcia silnika krokowego od zadanej wartości.

W oknie Cut-off znajdującym się po prawej stronie wykresu wpisujemy wartość

otwarcia silnika krokowego podczas hamowania silnikiem.

Okno Cut-off min. obr służy do ustawienia prędkości obrotowej silnika poniżej której

nie będzie odcinany dopływ gazu do silnika w czasie hamowania silnikiem.

W oknie Cut-off znajdującym się w dolnym lewym rogu ekranu wybieramy pożądaną

intensywność działania odcięcia dopływu gazu do silnika w czasie hamowania silnikiem.

Szybka zmiana warunków pracy silnika, powodująca „wejście” do odpowiednich

obszarów sterowania powoduje skokową zmianę otwarcia silnika krokowego na wartość

znajdującą się w odpowiednim polu na wykresie. Następnie uruchamiana jest procedura

regulacji składu mieszanki w oparciu o sygnał czujnika tlenu (sondy lambda).

Napisano

Czyli wszystko jasne. Warto jednak przeczytać instrukcję zanim się przystąpi do samodzielnych regulacji smirk.gif .

Jest dokładnie jak myślałem, te parametry są jak gdyby różne PWA. Bardzo sprytnie wymyślone i twierdzę, że można tym nakorblować nawet upierdliwie nieliniowy układ.

Napisano

Jakie masz ustawienia tych progów obrotów i progów TPS bo z tych zrzutów nie widać.

Napisano
  • Autor

> Jakie masz ustawienia tych progów obrotów i progów TPS bo z tych

> zrzutów nie widać.

narazie to nic nie mam, bo podczas ostaniej regulacji fejs sie rozpadl (uczciwy sprzedawca wysle mi nowy uklad).

Jutro jade do goscia od DT, jak mi ustawi to dam znac co i jak (po prosze go o screeny).

Zastanawia mnie jeszcze to, ze jak regulowalem to w sofcie od lpg lambda pracowala ~0,2-0,82, a jak wpialem sie z fejsem pod ecu to na lpg wykraczala delikatnie ponad 1V. Czy to oslawiona masa sterownika lpg?

Napisano

> Zastanawia mnie jeszcze to, ze jak regulowalem to w sofcie od lpg

> lambda pracowala ~0,2-0,82, a jak wpialem sie z fejsem pod ecu

> to na lpg wykraczala delikatnie ponad 1V. Czy to oslawiona masa

> sterownika lpg?

Nie. To sygnał emulowany z emulatora sondy lambda. cool.gif

Napisano

> To w końcu jest emulator wtrysku czy go nie ma ?

Tego prawdę mówiąc nie wiem, bo dokładnie nia mam czasu przeczytać.

Bo co mu nakłada

> te paliwa jak nie ma emulatora wtrysku?

U mnie jest to działka przełącznika. Sama instalacja też emulatora nie ma, jest zewnętrzny. A przełączaniem (RPM) i nakładaniem steruje przełącznik.

Napisano

> U mnie jest to działka przełącznika. Sama instalacja też emulatora

> nie ma, jest zewnętrzny. A przełączaniem (RPM) i nakładaniem

> steruje przełącznik.

Jesteś pewny? Przełącznik ma osobny kabelek do zasilania odcinacza wtrysku/emulatora? Co to za przełącznik? A emulator zewnętrzny nie ma podkóweczki do regulacji czasu nakładania?

Napisano

> Jesteś pewny? Przełącznik ma osobny kabelek do zasilania odcinacza

> wtrysku/emulatora? Co to za przełącznik? A emulator zewnętrzny

> nie ma podkóweczki do regulacji czasu nakładania?

BRC Samba. Regulacja czasu nakładania i progu przejścia na LPG jest na 100% jest w przełączniku. Co do samych połączeń, to pewnie emulator musi być zasilany osobno. Specyfiki połączeń nie znam, bo w tej części instalacji nie musiałem na szczęście grzebać.

Napisano
  • Autor

instalka wyregulowana przez goscia co zaklada DT (przejechalem sie 40km w jedna strone, ale warto). Musze przyznac, ze auto jedzie, ustawial kilka minut w warsztacie parownik, pozniej jazda ze 20km i co chwile regulacje. Na kazda moja uwage cos przestawil i musze przyznac, ze auto jedzie, na tyle dobrze, ze lapie sie i zagladam na przelacznik czy nie jade na NoPB.

Screena z ustawien dam na dniach.

Gosci stwierdzil, ze reduktor (Lovtec) wolno reaguje na zmiany polozenia pedalu gazu (od buta po wolne) i ze jak bede chcial miec naprawde bardzo dobrze to zebym zaopatrzyl sie w oryginal Lovato.

Na ta chwile jest wystarczajaco, jedynie widze, ze lapie bledy z emulacji, bo na NoPB znowu sa zle objawy na zimnym motorze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.