Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozregulowane zawory - skutki

Featured Replies

Napisano

Czy rozregulowane zawory moga miec wplyw na odpalenie auta przy zimnym silniku ?? Do czego moze doprowadzic dluzsza jazda na niewyregulowanych zaworach ?? Jaki jest przyblizony koszt regulacji (mechaniczna, plytki)??z gory dziekuje za odpowiedz cfaniak.gifh

Napisano

> Czy rozregulowane zawory moga miec wplyw na odpalenie auta przy

> zimnym silniku ??

Ma.

Do czego moze doprowadzic dluzsza jazda na

> niewyregulowanych zaworach ??

Jak zawory się nie domykają to bardzo szybko wypalą się i gniazda zaworowe jak i same zawory.

Jaki jest przyblizony koszt

> regulacji (mechaniczna, plytki)??z gory dziekuje za odpowiedz h

Napisano

> Jaki jest przyblizony koszt

koszt zależny jest od tego gdzie to będziesz robił jak i samego samochodu...

np. za sprawdzenie luzu w corolli '97-'99 ok. 100pln po godzinach pracy mechanika z aso + koszt ew. płytek, które trzeba będzie wymienić - kilka do kilkunastu złotych szt...

nie ma tragedii...a no i najczęściej nowa uszczelka pod pokrywę...

Napisano

> zimnym silniku ?? Do czego moze doprowadzic dluzsza jazda na

> niewyregulowanych zaworach ?? Jaki jest przyblizony koszt

ja jezdzilem 3 miesiace na rozregulowanym zaworze. Skonczylo sie to na zbieraniu zaworu z denka tloka

Napisano

> ja jezdzilem 3 miesiace na rozregulowanym zaworze. Skonczylo sie to

> na zbieraniu zaworu z denka tloka

W maluchu całą zimę jeździłem z niedomykającym się zaworem wydechowym.

Silnik trudno się uruchamiał, na wolnych obrotach nierówno chodził ale jeździł prawie normalnie.

Sądziłem, że zawór jest wypalony w klin i trzeba będzie wymieniać - nie było okazji, dopiero, gdy się trochę ociepliło zrobiłem luz 0.5mm, potem, gdy się uklepało, ustawiłem katalogowy - silnik, chodził jak zegarek (jak na maluchowy 2 cyl).

Nieco później, przy 130kkm przebiegu zaczęło się ślizgać sprzęgło - podobno przeciętna wytrzymałość sprzęgła była ok 30kkm - u mnie 4 razy więcej.

Oddałem samochodzik do fachowca w celu wymiany sprzęgła, uszczelnienia i wymiany zmęczonych przegrzaniem zaworów - przypięta duża kartka z zakresem robót, komplet zaworów w widocznym miejscu.

Fachowiec zaworów nie zmienił, bo "sprawdziliśmy naftą szczelność ".

Po dwóch dniach, przy ok 120 km/h (trochę z górki) nagle coś z tyłu p..dolnęło, zapiszczały opony, silnik zgasł.

Nacisnąłem sprzęgło, zjechałem na bok i próbowałem odpalić - starter nie kręcił, przygasały kontrolki.

Na 4 biegu można było pchnąć autko tylko pół metra do przodu i do tyłu.

Po zdjęciu głowicy:

urwany grzybek zaworu wbity w głowicę

Dziurawy tłok w tym cylindrze o kilka cm niżej, niż w dobrym - pogięty korbowód.

Remont kapitalny.

Do wymiany głowica, korbowody, tuleje cylindrowe, tłoki z pierścieniami, przy okazji szlif wału.

Wniosek - nie dopuszczać do wykasowania luzów zaworowych, bo zawory chłodzą się przez kontakt z gniazdem zaworowym a bez tego przegrzewają się, tracą wytrzymałość.

Koszt naprawy może być znaczny.

Napisano

> zimnym silniku ??

Jeśli są podparte, to zasadniczo tak.

> Do czego moze doprowadzic dluzsza jazda na

> niewyregulowanych zaworach ??

Podparte zawory (czyli luz mniejszy niż zero :-) ) -> nie domykające się zawory - upalenie zaworów/gniazd, uszkodzenia w dolocie (jak się mieszanka cofa, chociaż podpierają się zwykle zawory wydechowe), uszkodzenia katalizatora (podczas sprężania "wychodzi" przez zawory mieszanka i spala się w katalizatorze, przegrzanie głowicy (i skutkiem tego np upalona upg -> cała plejada gwiazd :-).

Za duży luz - może szybciej wyrabiać się krzywka/popychacz, przestawiają się fazy rozrządu, więc silnik chodzi nie tak, jak powinien.

> Jaki jest przyblizony koszt

Od parudziesięciu, do 1000+ pln (to drugie rzadko) - zależy od rozwiązania, jakie zastosował producent -> w najgorszym razie trzeba zwalać wałki i wymieniać całe szklanki. popychaczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.