Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona chłodnicy na zime

Featured Replies

Napisano

Witam, w żadnym samochodzie jakie posiadałem nie przysłaniałem chłodnicy na zimę, a wręcz śmieszyło mnie to u innych kierowców. Jako że z racji zawodu orientuje sie co nieco w zasadach chłodzenia silnika, wszelkie oslony uważałem to za zbędne.

Teraz temperatura spadła nagle do prawie 0 i w moim aveo zauważyłem wręcz drastyczne pogorszenie sie nagrzewania silnika.

W z wiazku z czym chciałbym poznac waszą opinie na ten temat, czy warto stosować takie osłony, a moze ktoś juz stosował i ma z tym zwiazane doświadczenia . Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i odpowiedzi. smile.gif

Napisano

Pewnie będzie tyle zdań ile odpowiedzi zakrecony.gif

Moim zdaniem to nie jest stary kredens, żeby cokolwiek przysłaniać.

Napisano
  • Autor

No i o to chodzi, aby kazdy przedstawił swój punkt widzenia na ten temat , bo szczerze mówiąc to sam już nie wiem co o tym myśleć, skoro auto przy temp 0 stopni nagrzewa sie po prawie 10km, to co będzie jak przyjdzie np -15?

Może te typy tak mają, tylko zastanawia mnie jak przekłada się to na zużycie paliwa itp, bo jeszcze tym autkiem zimy nie zaliczyłem:)

Napisano

> skoro auto przy temp 0 stopni nagrzewa sie po prawie 10km,

Faktycznie - dużo za dużo.

Termostat ok ?

Napisano
  • Autor

> Faktycznie - dużo za dużo.

> Termostat ok ?

Raczej tak, bo mimo wszystko jednak samochód łapie temperature i ją trzyma na odpowiednim poziomie, ale troszeczke to trwa, po za tym autko ma przejechane 4500km:) Za to jak było ciepło, to temperaturke lapał bardzo szybko.

No z tymi 10km to może trochę przesadziłem, tak po ok 7km smile.gif

Napisano

Mozesz kawalek dykty na chlodnice zalozyc ale to znowu trzeba na korki uwazac.

Napisano

> Mozesz kawalek dykty na chlodnice zalozyc ale to znowu trzeba na

> korki uwazac.

Spoko zaslania sie tylko pol z zalozeniem ,zeby nie zaslonic miejsc tam gdzie jest wiatrak waytogo.gif

Napisano

> No z tymi 10km to może trochę przesadziłem, tak po ok 7km

Garaz albo grzalka defy w blok waytogo.gif

Napisano

I w Lanosie nic nie zaslonialem ganja.gif , i jakos sie jezdzilo przy - 35 stopni

Napisano

> Witam, w żadnym samochodzie jakie posiadałem nie przysłaniałem

> chłodnicy na zimę, a wręcz śmieszyło mnie to u innych kierowców.

> Jako że z racji zawodu orientuje sie co nieco w zasadach

> chłodzenia silnika, wszelkie oslony uważałem to za zbędne.

> Teraz temperatura spadła nagle do prawie 0 i w moim aveo zauważyłem

> wręcz drastyczne pogorszenie sie nagrzewania silnika.

> W z wiazku z czym chciałbym poznac waszą opinie na ten temat, czy

> warto stosować takie osłony, a moze ktoś juz stosował i ma z

> tym zwiazane doświadczenia . Z góry dziękuje za wszelkie

> sugestie i odpowiedzi.

pani kierowniczko-jak jest zima to musi być zimno ! smile.gif

Napisano

> Witam, w żadnym samochodzie jakie posiadałem nie przysłaniałem

> chłodnicy na zimę, a wręcz śmieszyło mnie to u innych kierowców.

> Jako że z racji zawodu orientuje sie co nieco w zasadach

> chłodzenia silnika, wszelkie oslony uważałem to za zbędne.

> Teraz temperatura spadła nagle do prawie 0 i w moim aveo zauważyłem

> wręcz drastyczne pogorszenie sie nagrzewania silnika.

> W z wiazku z czym chciałbym poznac waszą opinie na ten temat, czy

> warto stosować takie osłony, a moze ktoś juz stosował i ma z

> tym zwiazane doświadczenia . Z góry dziękuje za wszelkie

> sugestie i odpowiedzi.

1.2 jest dość małym silnikiem i nie za dużo spala a temperatura nie bierze się z niczego, tylko z przepalonego paliwa, poza tym aveo ma dość dużą chłodnicę co też wpływa na to że się wolniej nagrzewa bo termostat nie zamyka obiegu w 100% i nie należy zapominać że w tych sytuacjach zazwyczaj się używa ogrzewania co także skutecznie chłodzi silnik . U siebie dokładnie to samo zaobserwowałem że przyszło poniżej zera to się bardzo długo grzeje tak około 10 km. Poza tym tak wolne nagrzewanie moim zdaniem świadczyło by o dużej sprawności silnika, bo przepalane paliwo nie idzie w dużej mierze w temperaturę, ale mogę się mylić. Można spróbować przesłonić chłodnicę ale nie całą tylko połowę, na pewno pomoże.

Napisano
  • Autor

Quote:

1.2 jest dość małym silnikiem i nie za dużo spala a temperatura nie bierze się z niczego, tylko z przepalonego paliwa, poza tym aveo ma dość dużą chłodnicę co też wpływa na to że się wolniej nagrzewa bo termostat nie zamyka obiegu w 100% i nie należy zapominać że w tych sytuacjach zazwyczaj się używa ogrzewania co także skutecznie chłodzi silnik . U siebie dokładnie to samo zaobserwowałem że przyszło poniżej zera to się bardzo długo grzeje tak około 10 km. Poza tym tak wolne nagrzewanie moim zdaniem świadczyło by o dużej sprawności silnika, bo przepalane paliwo nie idzie w dużej mierze w temperaturę, ale mogę się mylić. Można spróbować przesłonić chłodnicę ale nie całą tylko połowę, na pewno pomoże.

Normalnie w moich myślach czytasz chyba biglaugh.gif

Wręcz w 100% to samo sobie pomyślałem co napisałeś , a jako że chłodnica jest wielka jak kościół, ale za to strasznie cieniutka, pomyślałem właśnie o przysłonięciu jej w jakiś sposób.

Ale że zawsze byłem przeciwnikiem tego typu zabiegów, własnie chciałem poznać opinie na ten temat innych urzytkowników, tego, jak i innych samochodów.

Bardzo wszystkim dziękuje za odpowiedzi i licze ze jeszcze ktoś się podzieli swoją wiedza i doświadczeniami w tej materi.

Sprawa niby prosta i błacha, ale takie są najtrudniejsze biglaugh.gif

Napisano

> w Polonezie wkladalem kawal płyty pilśniowej przed chłodnicę

> Fakt Lacetti też wolno nagrzewa się

kia jeszcze wolniej sie nagrzewa ale wsadzili jakas grzalke, ktora podgrzewa powietrze i nawet jak silnik zimny to lekkie cieplo wieje. Ciekawe czy do Aveo mozna takei cos wsadzic hmm.gif

Napisano
  • Autor

> kia jeszcze wolniej sie nagrzewa ale wsadzili jakas grzalke, ktora

> podgrzewa powietrze i nawet jak silnik zimny to lekkie cieplo

> wieje. Ciekawe czy do Aveo mozna takei cos wsadzic

Tu nie chodzi o nagrzewanie wnętrza bo z tym w aveo nie ma problemu. tylko o osiągnięcie własciwej temperatyry pracy silnika, bo jak wiadomo im dluzej silnik pracuje w nieodpowiedniej temperaturze, tym zużycie paliwa jak i samego silnika jest większe...

Napisano

> Tu nie chodzi o nagrzewanie wnętrza bo z tym w aveo nie ma problemu.

> tylko o osiągnięcie własciwej temperatyry pracy silnika, bo jak

> wiadomo im dluzej silnik pracuje w nieodpowiedniej temperaturze,

> tym zużycie paliwa jak i samego silnika jest większe...

Dla mnie wazniejsze jest zeby cieplo bylo w srodku. Ja u siebie niedogrzania nie zauwazylem.

Napisano

> Tu nie chodzi o nagrzewanie wnętrza bo z tym w aveo nie ma problemu.

> tylko o osiągnięcie własciwej temperatyry pracy silnika

jak śmigam vito o 5rano do roboty 30km to nigdy nie mogłem dogrzać silnika w zime, skusiłem się na kartonik przed chłodnice i teraz jak jadę to tak jej nie obwiewa i silnik łapie większą temp

ale w vito jest coś padnięty termostat i może dlatego kartonik pomaga

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.