Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G + Pakiet sport

Featured Replies

Napisano

Niedawno miałem przyjemność zasiadać za sterami astry G z 2000 kombi silnik 1,6 16V - kolegi z foruma. Co mnie zdziwiło, jako że kiedyś jeździłem służbową 1,4 16V to byłem i do tej źle nastawiony ze względu na siedzenia. A tutaj niespodzianka astra kolegi Rafala2 wyposażona w "pakiet sport" (nie wiem czy tak się to nazywa) i oznakowana takim napisem na drzwiach ma super wygodne ( wg mnie oczywiśće ) fotele z wyciąganym elementem pod uda. Trzymanie boczne też chyba dobrze spełnia swoja rolę. Do tego radio sterowane na kierownicy. Białe tarczki zegarów.

I teraz moje pytanie co to takiego jest ten (pakiet) "sport" czy to tylko fotele czy jeszcze jakieś dodatki i w jakich wersjach ( nadwoziowych) silnikowych można to spotkać i jak rozpoznać?

Czy np "TD" też to mają?

A i w czym jest różnica między sport, a sportive

Napisano

Sporty były we wszystkich wersjach nadwoziowych oprócz sedana i vana.

Poza detalami wewnątrz również zawieszenie było obniżone o 1 lub 2 cm.

Wersje sport (lub sportive) były również spotykane z silnikami diesla (w większości 2.0).

Pomiędzy sport a sportive nie ma żadnej różnicy.

Napisano

A w wersji Comfort w nadwoziu 3D czego można się spodziewać z wyposażenia lepszego od zwykłego ?

Napisano

> A w wersji Comfort w nadwoziu 3D czego można się spodziewać z

> wyposażenia lepszego od zwykłego ?

Wyposażenie comfortów było zależne o preferencji klienta i comfort comfortowi nie równy.

Były wersje z klima, były wersje bez więc nie się co sugerować napisem tylko samym wyposażeniem.

Napisano
  • Autor

czy coś jeszcze składało się na wyposażenie w tej wersji po za wymienionymi przez mnie wcześniej.

Napisano

> Wyposażenie comfortów było zależne o preferencji klienta i comfort

> comfortowi nie równy.

> Były wersje z klima, były wersje bez więc nie się co sugerować

> napisem tylko samym wyposażeniem.

Podobnie z wejsją "club". wyposazenie w kilku modelach wdzialem inne.

A przy okazji te nazwy maja znaczenie podobno przy okreslaniu wartosci samochodu dla ubezpieczyciela. Doswiadczylem tego na sobie.

Napisano
  • Autor

> A przy okazji te nazwy maja znaczenie podobno przy okreslaniu

> wartosci samochodu dla ubezpieczyciela. Doswiadczylem tego na

> sobie.

tak jak podajesz w TU marke model to i oznaczenie masz dopasowane do tego.

Napisano

> tak jak podajesz w TU marke model to i oznaczenie masz dopasowane do

> tego.

w przypadku cors wszędzie było tylko Base i Comfort a ja mam Sport zeby.GIF

Napisano

> A w wersji Comfort w nadwoziu 3D czego można się spodziewać z

> wyposażenia lepszego od zwykłego ?

w oplu pakiet wyposażeniowy jakkolwiek się nazywa [np comfort] to wyposażenie minimalne dla danego kraju i roku modelowego,

swego czasu RM2001 w astrze g na naszym rynku wersja comfort obejmowała m.in. 2x airbag, ABS, ES przód, CZ, regulację wys. fotela kier., kierownica regulowana, halogeny, za klimatyzację trzeba było dopłacić 4500zł, ponadto co roku opel dodawał coś do pakietu, zatem comfort z RM2002 miał coś więcej niż ten z RM2001, oczywiście ten standard dotyczył Polski, we Francji już było coś innego na wyposażeniu, a we Włoszech mogło być coś jeszcze innego,

co do wersji sportive to z tego co zauważyłem też było różnie, często właśnie fotele kubełkowe, białe tarcze zegarów, spoiler, zwykle właśnie sportive było z obniżonym zawieszeniem, 16" kołami, natomiast już tapicerki czy np klimatyzacja mogła być lub nie, więc trzeba się opierać na konkretnym aucie,

brat

Napisano

Też miałem wcześniej Astrę G w wersji Sport (teraz jeździ nią szwagierka zeby.GIF) W wersji sport/sportive napewno były:

białe zegary, fotele kubełkowe, felgi 16' z oponami 205/50/16. Co do spojlera nie był on wyposażeniem standardowym w tej wersji. Gdzieś też czytałem, że te wersje miały montowane skrzynie z krótszymi przełożeniami, ale co do tego to ręki sobie uciąć nie dam smile.gif. Moja rzeczywiście miała jakieś krótkie przełożenia, bo nie można było osiągnąć 100km/h na 2 biegu.

Napisano

> Też miałem wcześniej Astrę G w wersji Sport (teraz jeździ nią

> szwagierka ) W wersji sport/sportive napewno były:

> białe zegary, fotele kubełkowe, felgi 16' z oponami 205/50/16.

Moja "stara" miała to co wymieniłeś, dodatkowo sztywniejsze zawieszenie, większe tarcze hamulcowe i kiera sportowa, poza tym drobiazgi jak kurtyny, klimatronic czy komputer pokładowy dostępne również w innych wersjach.

Napisano

> Moja "stara" miała to co wymieniłeś, dodatkowo większe tarcze hamulcowe

wielkość tarcz ściśle zależy od silnika a nie od wyposażenia,

brat

Napisano

Generalnie wersje sport/sportive byly znacznie lepiej wyposazone od innych wersji.Jesli widnieje napis sport to wiadomo ze nie jest to golas.U mnie w astrze jest krotka skrzynia co nie kazdemu sie podoba,szczegolnie na trasie.Najwazniejsza rzecza sa super wyprofilowane,wygodne siedzenia.Do tego skorzana(a moze prawie skorzana) kierownica.Inne rzeczy wymienili koledzy.Nie spotkalem sie np. z bebnami z tylu w astrze 1.6 16v jesli byla w wersji sport.

Napisano
  • Autor

> Generalnie wersje sport/sportive byly znacznie lepiej wyposazone od

> innych wersji.Jesli widnieje napis sport to wiadomo ze nie jest

> to golas.U mnie w astrze jest krotka skrzynia co nie kazdemu sie

> podoba,szczegolnie na trasie.Najwazniejsza rzecza sa super

> wyprofilowane,wygodne siedzenia.Do tego skorzana(a moze prawie

> skorzana) kierownica.Inne rzeczy wymienili koledzy.Nie spotkalem

> sie np. z bebnami z tylu w astrze 1.6 16v jesli byla w wersji

> sport.

właśnie głównie rozbija mi się o te siedzenia, ponieważ te seryjne w zwykłej astrze są koszmarne ( wg mnie oczywiście)

Napisano

> właśnie głównie rozbija mi się o te siedzenia, ponieważ te seryjne w

> zwykłej astrze są koszmarne ( wg mnie oczywiście)

Siedzenia są naprawdę wygodne ,ale bardzo trudne do kupienia .Mam już trochę wytarty angryfire.gifw mojej Astrze fotel kierowcy i postanowiłem go wymienić, niestety przez prawie pół roku na alledrogo nie pojawił się żaden taki fotel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.