Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niesolidny warsztat - zamiana oleju.

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzisiaj w wolnej chwili podskoczyłem do warsztatu w celu wymiany oleju i egzaminer.

No i od samego początku coś mnie tknęło gdy zobaczyłem, że mają jedynie 3 litry oleju selenia wr 5w40 (jtd 1.9). W sumie byłem przekonany, że mają tego więcej na zapleczu.

No i teraz wiem, że na tyłach do tych 3 litrów coś tam dolali. I co teraz? Jutro dzwonię do szefa warsztatu ale czy jeśli byłaby taka konieczność to jak mam udowodnić co pływa w silniku?

Do tego prosiłem o wymianę filtra powietrza. Przy oddaniu auta powiedziano mi, że ten aktualny jest w dobrym stanie, hm. Odjechałem. A nie jest tak, że dostęp do tego filtra jest trudny i nawet nie chciało im się go wyciągać?

Pozdrawiam.

Napisano

KONIECZNIE wymień filtr powietrza - turbosprężarka i przepływomierz dobrze na tym wyjdą (zmuś tych nierobów do tego , filtr kosztuje niewiele a w dalszej perspektywie dużo zaoszczędzisz)

co do oleju to nic nie udowodnisz , ale zapytaj co dolali

Napisano

> A nie jest tak, że dostęp do tego filtra jest trudny

> i nawet nie chciało im się go wyciągać?

> Pozdrawiam.

Z kanałem to mniej niż 10 minut roboty. Chyba, że partacz lub pierwszy raz widział stilo to chwile mu zejdzie zanim się kapnie, że od dołu się wymienia grinser006.gif

Napisano

> zobaczyłem, że mają

> jedynie 3 litry oleju selenia wr 5w40 (jtd 1.9). W sumie byłem

> przekonany, że mają tego więcej na zapleczu.

A jaki masz poziom oleju na miarce po wlaniu tych 3 litrów?

Napisano

> A jaki masz poziom oleju na miarce po wlaniu tych 3 litrów?

a na co to pytanie, jak kolega napisał, że mu już dolali reszte nie wiadomo czym? hmm.gif

Napisano

> a na co to pytanie, jak kolega napisał, że mu już dolali reszte nie

> wiadomo czym?

Bo może nie dolali ale te 3l wystarczyly do utrzymania poziomu pomiędzy min i max: wątak

W instrukcjach Stilo i Bravo 2007 jest błąd i podają ilośc 4,7l na wymianę a to ilość, która wchodzi przy fabrycznym napełnianiu. Przy wymianie wchodzi ok 0,5l mniej...

Pozdrawiam

Napisano

> Bo może nie dolali ale te 3l wystarczyly do utrzymania poziomu

> pomiędzy min i max: wątak

pomiędzy min a max to nie wystarczy - będzie lekko poniżej min. co nie zmienia faktu że masz rację i wystarczałoby na dojazd do jakiegoś sklepu w celu dokupienia litra tego samego oleju ok.gif

Napisano

> pomiędzy min a max to nie wystarczy - będzie lekko poniżej min. co

> nie zmienia faktu że masz rację i wystarczałoby na dojazd do

> jakiegoś sklepu w celu dokupienia litra tego samego oleju

Między min i max jest chyba 1l....

Napisano

> Między min i max jest chyba 1l....

mam silnik 2.4 - piszą w instrukcji że wchodzi 4.7 a więc identycznie jak w 1.9 diesel, przy wlaniu 4,5 litra oleju bagnet jest pełny na 3/4. Różnica min/max jest taka jak mówisz, 1 litr, ale przy 3l będzie lekko poniżej hmm.gif pamiętaj, że jeszcze nowy filtr oleju sobie zabierze ok.gif

Napisano

> mam silnik 2.4 - piszą w instrukcji że wchodzi 4.7 a więc identycznie

> jak w 1.9 diesel, przy wlaniu 4,5 litra oleju bagnet jest pełny

> na 3/4.

Przeczytaj link do wątku, który zamieściłem wyżej... w Bravo 1,6 i 1,9 MJ piszą , że fabrycznie wchodzi w obu 4,7l i 4,7 na wymiane z filtrem... i przeczytaj, że gdy ludziom wlewali te 4,7 to mieli przelany poziom...... a na koniec spójrz w instrukcje Grande Punto MJ1,6... z tym samym silnikiem podają, ze nowy mieści 4,6 ale przy wymianie z filtrem jest to 4,18..

Dedukując i łącząc te zależności wychodzi, ze w instrukcji jest błąd....

Pozdrawiam

Napisano

> Dedukując i łącząc te zależności wychodzi, ze w instrukcji jest

> błąd....

> Pozdrawiam

no i? przecież nie mówię nie niewiem.gif pisze tylko, że w MOIM jest jak jest, a jeśli podane jest w 1.9 tak samo, to może jest podobnie grinser006.gif dedykując z tego wychodzi, że 3l jest lekko poniżej poziomu ok.gif

Napisano

> no i? przecież nie mówię nie pisze tylko, że w MOIM jest jak jest,

> a jeśli podane jest w 1.9 tak samo, to może jest podobnie

> dedykując z tego wychodzi, że 3l jest lekko poniżej poziomu

Aha... lekko... to się z tym zgodzę.... stąd było moje pytanie z ciekawości jaki był poziom po tej wymianie....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Aha... lekko... to się z tym zgodzę.... stąd było moje pytanie z

> ciekawości jaki był poziom po tej wymianie....

Nie sprawdzałem na bagnecie. Dzisiaj rzucę okiem. Na komputerze jest o 2 punkty mniej od max.

Auto fiat stilo 1.9 jtd. Do tej pory w każdym serwisie schodziło mi 4,5 litra oleju.

I uważam, że do 3l selenie wr diesel dolali mi coś co mieli pod ręką. Dzisiaj tam dzwonię i będę rozmawiał z szefem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Bo może nie dolali ale te 3l wystarczyly do utrzymania poziomu

> pomiędzy min i max

Jak wlejesz do 1.9JTD 3l oliwy, to nawet bagnet się nie zamoczy.

> W instrukcjach Stilo i Bravo 2007 jest błąd i podają ilośc 4,7l na

> wymianę a to ilość, która wchodzi przy fabrycznym napełnianiu.

Ciekawe... co rok kupuję 5l oleju i co rok serwis wlewa mi do 1.9JTD c.a. 4.6l oliwy, a na bagnecie jest poziom odrobinę powyżej środka podziałki. Chyba, że mechanik wypija...

Napisano

Ja ostatnio byłem na wymianie oleju z filtrem i koleś jak wlał 4 l to trochę musiał odessać bo było leciutko nad max. Ostatecznie wyszło coś koło 3,9 l . Dziwne

Napisano

> Dziwne

Dla mnie nie jest to dziwne, bo Ty posiadasz silnik 1.8, a mówimy o 1.9JTD.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.