Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem po wymianie pompy paliwa

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem starą pompę paliwową, bo buczała a w końcu przestała działać. Kupiłem zamiennik o taki klik Zamontowałem, sprawdziłem napięcie -ok. sprawdziłem czy benzyna idzie przez filtr- idzie. Zmontowałem wszystko do kupy. Odpalam zonk. Ale po kilku próbach załapał. Odpaliłem popracował na PB przerzuciłem na LPG, i pojechałem na stacje benzynową. Tam przerzuciłem ponownie na PB, pracował normalnie. Zatankowałem PB, odpalam i zonk. Musiałem odpalić na LPG. Przejechałem z 10 km ale nadal po przerzuceniu z LPG na PB nie działa. Co to może być ?

Napisano

> Co to może być ?

Może to:

> Kupiłem zamiennik o taki klik

wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Myślisz że to wina zamiennika. Poprzednio też miałem wstawiony zamiennik i działał.

Napisano

> Poprzednio też miałem wstawiony zamiennik i działał.

Nie chodzi o to, że zamiennik, tylko o to, że trafił się g...wniany egzemplarz... wink.gif Sprawdzałeś teraz czy w ogóle działa?

Jakiś czas temu sporo było o pompach z allegro. Z tego co pamiętam jakaś kobieta-sprzedawca przodowała w ilości wadliwych egzemplarzy. W zasadzie to łatwiej było policzyć te działające niż te felerne zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem, benzyna leciała bez problemu przy odkręconym wężyku przy filtrze paliwa. Mogę gdzieś jeszcze sprawdzić w komorze silnika confused.gif

Napisano

> Sprawdziłem, benzyna leciała bez problemu przy odkręconym wężyku przy

> filtrze paliwa.

A mógłbyś napisać jak konkretnie sprawdziłeś?

> Mogę gdzieś jeszcze sprawdzić w komorze silnika

Tak, po zdjęciu przewodu paliwowego z zespołu wtryskiwacza.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A mógłbyś napisać jak konkretnie sprawdziłeś?

W kombi filtr paliwa jest przy tylnim kole. Ściągnąłem z niego przewody paliwowe i odpaliłem. Palifko trysnęło. grinser006.gif

Masz może jakiś manual gdzie dokładnie trzeba odkręcić przy wtryskiwaczach wink.gif

Napisano

> Masz może jakiś manual gdzie dokładnie trzeba odkręcić przy

> wtryskiwaczach

Manuala nie ma, ale dochodza dwa przewody paliwowe. Jeden z nich to zasilający. Pompę bada się tak:

282674249-spr_pomp_paliwa.JPG

Pozdroofka

Napisano

> Nie chodzi o to, że zamiennik, tylko o to, że trafił się g...wniany

> egzemplarz... Sprawdzałeś teraz czy w ogóle działa?

> Jakiś czas temu sporo było o pompach z allegro. Z tego co pamiętam

> jakaś kobieta-sprzedawca przodowała w ilości wadliwych

> egzemplarzy. W zasadzie to łatwiej było policzyć te działające

> niż te felerne

nataliafs palacz.gif

Napisano

> nataliafs

O to to.... Tak mi się coś kojarzyło z syfilisem.... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

tez kupilem zamiennik produkcji jakiejs firmy" eurogaraz "i wytrzymal tylko tydzien .orginal uzywka za 3 dychy rozwiazal problem . miales takiego samego pecha do g.....go zamiennika jak ja .

Napisano
  • Autor

Który to będzie ten przewód paliwowy? I Jeszce jedno z rury dolotowej do filtra powietrza czuć smród benzyny.

18dd9df38b7ec3ffmed.jpg

Napisano

> Który to będzie ten przewód paliwowy? I Jeszce jedno z rury dolotowej

> do filtra powietrza czuć smród benzyny.

A może to coś z wtryskiwaczem? Możesz zdjąć puszkę filtra i poobserwować jak wtryskiwacz rozpyla paliwo.

Napisano

> nataliafs

He he, ja właśnie od niej kupiłem do omegi ojca taki tani zamiennik i chyba farta miałem bo prawie dwa latka pompka śmiga jak trzeba smile.gif

Napisano

> Który to będzie ten przewód paliwowy?

Przeczytaj jeszcze raz to co zamieścił Lelek.

Podpowiem Ci, że perspektywa obrazków jest taka sama.

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj jeszcze raz to co zamieścił Lelek.

> Podpowiem Ci, że perspektywa obrazków jest taka sama.

Żebym wiedział to bym nie pytał grinser006.gif Czy to ten przewód fdb573f28ac527f7med.jpg

Napisano

> Żebym wiedział to bym nie pytał Czy to ten przewód

ten grubszy jest od gazu zlosnik.gif

Ciebie interesuje jeden z tych cieńszych, ten bliżej podszybia idea.gif

edit: masz na foto

283005193-eeeeeeeeeeeeeee.jpg

post-30072-14352504965591_thumb.jpg

Napisano

Azja, de facto ten grubszy tez jest od podawania paliwa rotfl.gif zwanego rowniez podtlenkiem LPG...

Ale do rzeczy: sprawdzenie najlepiej wykonac-jak zreszta Lelek juz przytoczyl Herr Etzolda- manometrem, nie zawsze nowe zamienniki wytwarzaja wlasciwe cisnienie lub szybko je gubia po chwili pracy. Poza tym, warto, jak slusznie zauwazono powyzej, sprawdzic struge rozpylanego przez wtryskiwacz paliwa, struga powinna miec ksztalt stozka. Sprawdz rowzniez stan membrany regulatora cisnienia paliwa (kwadratowa pokrywa przykrecana na 4 torxy, zobaczysz po zdjeciu plastikowej obudowy dolotu na zespole przepustnicy, pod nia znajduje sie membrana -uwaga, pod membrana jest sprezyna...), jesli jest popekana, wymien.

Pozdrawiam

Napisano

> Azja, de facto ten grubszy tez jest od podawania paliwa zwanego

> rowniez podtlenkiem LPG...

toż przeca napisałem, że "jest od gazu" zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Zabrałem się do sprawdzenia, ale tam jest opaska zaciskowa jednorazowa, więc najpierw kupię sobie opaski zaciskowe a potem będę sprawdzał. Sprawdziłem też starą pompę paliwa i ku mojemu zdziwieniu .. działa confused.gif. Wcześniej w zbiorniku paliwa było słychać jakby pracowała jakaś sokowirówka, a gdy przełączałem się na LPG dźwięk wyraźnie cichł. W momencie gdy dźwięk ucichł w ogóle, nie można było dopalić na PB. Wiec co jest grane tuk.gif

Napisano

To ja Ci opowiem co się działo z moją pompą.

Otóż czym było mniej paliwa w baku tym dłużej auto zapalało. Okazało się że pompa miała nieszczelną obudowę, przez którą tryskała benzyna, więc na starcie ciężko jej było wytworzyć dostateczne ciśnienie. Jak już się rozkręciła to pompowała normalnie.

I teraz najlepsze: pompa była przez kogoś klejona na jakąś poxilinę, dodatkowo ściśnięta opaską ślimakową. Miała w środku prowizoryczny drucik który doprowadzał napięcie, oraz sitko filtra przytwierdzone kawałkiem drutu. Do tego wężyk paliwowy był nieźle obgryziony - ktoś toczył z nim zacięte boje, rzeźnik jeden Druciarz zadał sobie dużo trudu uzbroj_zlo.gif

Do czego zmierzam? Sprawdź jak pompuje stara pompka a jak nowa. Czy od razu daje ciśnienie, ile paliwa w ciągu minuty oraz czy się coś nie przelewa bokami. No i czy włącza się za każdym razem wink.gif

Napisano

> toż przeca napisałem, że "jest od gazu"

Wiem, widzialem, niemniej jednak napisalem z premedytacja...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.