Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Zbieżność proszę o pomoc.

Featured Replies

Napisano

Od ponad roku ściąga mi auto w prawo. Wymiana opon nic nie zmienia. Na zimowych i na letnich to samo. W związku z czym chciałem sprawdzić geometrię. Jeden facet mi powiedział w warsztacie że w tym aucie się nie da nic zmienić inny nie chciał ruszać bo powiedział że pewnie śruby zapieczone i się zmęczy nim to zrobi. Jako że dużo jeżdżę to problem ten jest wkurzający i chcę go rozwiązać bo już ręka boli od ciągłego trzymania kierownicy żeby nie uciekała. Podpowiedzcie mi co muszę zrobić żeby mnie nie odesłali znowu z warsztatu. Czy wymienić drążki czy końcówki i dopiero pojechać? Głupie pytanie może ale nie znam się na mechanice samochodowej a nie chcę być wyśmiany w warsztacie.

Napisano

Zmień mechanika, jest z tym troszkę roboty ale: "od tego oni są, od tego są oni" jakby powiedział Kononowicz zlosnik.gif

Napisano

>Jeden facet mi powiedział w warsztacie że w

> tym aucie się nie da nic zmienić inny nie chciał ruszać bo

> powiedział że pewnie śruby zapieczone i się zmęczy nim to zrobi.

Trzeba mu było powiedzieć że oszczędzisz mu również zmęczenia przy przyjmowaniu od Ciebie pieniędzy. biglaugh.gif

Nie ma co kombinować, znajdź mechanika który zrobi to co powinien.

Pozdrowienia

Napisano

> Jeden facet mi powiedział w warsztacie że w

> tym aucie się nie da nic zmienić

No geniusz z niego normalnie no screwy.gif

>inny nie chciał ruszać bo

> powiedział że pewnie śruby zapieczone i się zmęczy nim to zrobi.

Temu to zaproponuj niech rzeżuchę na parapecie hoduje to się nie zmęczy. sciana.gif Coraz więcej takich "mechaników" co pracować im się nie chce...

>Głupie pytanie może ale nie znam się na

> mechanice samochodowej a nie chcę być wyśmiany w warsztacie.

Ty jako użytkownik auta nie musisz się znać na mechanice wcale, to jest zadanie mechanika. Ty przyjeżdżasz, mówisz co się dzieje a do niego należy identyfikacja i naprawa usterki.

To oczywiście teoria frown.gif bo jak uczy praktyka, w naszym kraju trzeba się znać na wszystkim smile.gif

W Twoim aucie reguluje się tylko zbieżność kół przednich co nie jest jakąś mega-trudną operacją. Faktem jest, że zapieczone gwinty wymagają trochę pracy ale to trzeba sprawdzić a nie od razu wciskać kit, że "się nie da" czy "nie chce mi się".

Powodzenia w bojach z mechanikami. I znajdź takiego, który chce u i umie wykonywać swoją pracę - łatwo to poznać (jak zauważyłeś) już na początku rozmowy wink.gif

Napisano

Podjedź na jakąś SKP i powinni ci zrobić bez marudzenia ok.gif

Napisano

Sprawdz zuzycie opon jezeli bardziej zuzyte sa od zewnatrz to samochod ma "robieznosc" jak od srodka to zbieznosc jest za duza,jesli sa rowno to problem moze tkwic w czyms innym. moga to byc padniete laczniki stabilizatora na przyklad ale glowy nie daje.

Napisano

Fakt jest faktem, iz konstrukcja drazkow kierowniczych, szczegolnie sposob ich regulacji sruba rzymska powoduje, ze ten mechanizm latwo ulega wplywom atmosferycznym i staje. Wrecz niemozliwe jest uruchomienie tego mechanizmu z drazkiem zamontowanym na samochodzie. Wiec jesli ja mam do wymiany koncowke drazka w AF lub VA, od razu wyjmuje caly drazek z samochodu i uruchamiam na imadle, nie warto meczyc sie z tym na samochodzie, szczegolnie ze wyjecie drazkow trwa przyslowiowa chwile.

Jesli wiec nie zrobisz tego sam, niech zrobi to najpierw mechanik (czyli rozrusza i nasmaruje regulacje drazkow), a pozniej podjedz na diagnostyke w celu ustawienia zbieznosci. Nie zawsze na diagnostyce uruchomia mechanizm regulacji, czesto wysylaja do mechanika w celu jego uruchomienia.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jesli wiec nie zrobisz tego sam, niech zrobi to najpierw mechanik

> (czyli rozrusza i nasmaruje regulacje drazkow), a pozniej

> podjedz na diagnostyke w celu ustawienia zbieznosci. Nie zawsze

> na diagnostyce uruchomia mechanizm regulacji, czesto wysylaja do

> mechanika w celu jego uruchomienia.

> Pozdrawiam

No właśnie tak to jest z tymi mechanikami. Ten drugi o którym pisałem był na tyle beszczelny, ob powiedział że on się namęczy ze śrubami a za regulację weźmie 30 zł jak od każdego więc mi tego nie zrobi. No ale teraz wiem jak się za to zabrać więc postaram się to rozwiązać przed wymiana opon na zimowe. Dzięki za pomoc pozdrawiam

Napisano

Po pierwsze, dupa nie mechanik.

Po drugie problem nie leży w zbieżności.

Po trzecie sprawdziłbym czy nie zgięty wahacz lub macperson.

Napisano

> Po pierwsze, dupa nie mechanik.

> Po drugie problem nie leży w zbieżności.

> Po trzecie sprawdziłbym czy nie zgięty wahacz lub macperson.

Jeden mądry... Zbieżność i ściąganie... Jeżeli wina jest w kątach zawieszenia - powoduje to różnica w kątach wyprzedzenia zwrotnic. Wbrew temu co piszą są niewielkie możliwości regulacji. Tak jak pisze poprzednik jest coś widocznie pogięte albo nierówno zużyły się tuleje gumowo metalowe zawieszenia. Jedź po prostu do MECHANIKA (nie do mechanizmownika).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.