Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pod głowicą

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Podstawowe pytanie: czy glowica byla sprawdzona na szczelnosc

> plaszcza wodnego?

> Pozdrawiam

nie, nie była sprawdzana bo przed wymiana nic nie wskazywało na to, że może być coś z głowicą bo uszczelka pękła tak, że na zewnątrz wydmuchiwane było powietrze a nie było mieszania oleju z płynem i na odwrót...

ale chyba będzie trzeba to zrobić o ile u mnie wogóle ktoś sprawdza szczelność...ale zobaczymy bo może uszczelka pękła przy montażu...

Napisano

> Podstawowe pytanie: czy glowica byla sprawdzona na szczelnosc

> plaszcza wodnego?

Podepnę się pod wątek bo problem podobny tylko inny silnik. Problem pojawił się nagle, od wymiany oleju przejechałem 400km ubyło ok 1l oleju silnikowego płyn chłodniczy wymieszany z olejem ( brak pływających oczek w zbiorniku wyrównawczym ale za to kisiel) głowica oddana do sprawdzenia diagnoza = luźne prowadnice zaworów 2 szt. UPG - dobra .Czy w C16 NZ prowadnice są chłodzone płynem i w jaki sposób oliwa trafia do płynu chłodniczego. Pytanie czy to możliwe, czy też mechior robi mnie w konia

pozdro

Napisano

Zależy co rozumie przez "luźne". Luz między prowadnicą i głowicą, czy między prowadnicą i zaworem.

1. olej leci do kolektora.

2. przy sprawnym uszczelniaczu zaworu olej nie wycieka.

Napisano

Odpowiedzia bylby przekroj glowicy w miejscu osadzenia prowadnicy (nie jestem pewen, czy plaszcz chlodzenia ciecza siega az w okolice prowadnic zaworowych, stawiam na logike, ze nie, nigdy nie wnikalem...). Swoja droga, bylaby to dosyc osobliwa usterka...Powszechna usterka w tych silnikach byl wyciekajacy olej w okolicy glownego kanalu olejowego, patrzac od przodu samochodu, mniej wiecej na srodku bloku silnika, ale wtedy olej wyciekal na zewnatrz...Wg mnie, osobliwe...Te glowice pekaly naprawde bardzo rzadko, nie slyszalem rowniez o pekniecu bloku w tym silniku.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie coś jest nie tak.

> Nie masz chłodnicy oleju, więc pozostają dwie opcje:

> 1. uszkodzona UPG,

> 2. pęknięta głowica.

powracam dalej z tematem gdyż dalej nie wiadomo co jest...

głowica została zdjeta jeszcze raz, po uszczelce nie nie widać zadnych peknieć, w miejscach gdzie miała przylegac widac ze była dociśnięta...

głowica rowniez nie wykazuje zadnych pekniec - właśnie wróciłem od gościa bo woziłem ją do sprawdzenia szczelności i wyszło że w 100% jest szczelna...uprzedzajac pytania nie wiem czy na ciepło czy na zimno to sprawdzał i czym...ale twierdzi, że napewno jest szczelna

zarówno mechanik, jego ojciec też mechanik jak i gośc z zakładu gdzie sprawdzał mi szczelność nie wiedzą co może być...doszliśmy do wniosku że jutro bedzie kupiona najlepsza z mozliwych uszczelek, układ przepłukany i wszystko złozone i zobaczymy co bedzie dalej

ma ktoś może jakieś inne przemyślenia i wnioski aby zbednie nie zakładać znowu głowicy??

Facet "ze szczelności" podał 3 opcje:

- olej wlany przy wymianie w układ chłodzenia - mechanik zarzeka się ze to raczej niemozliwe

- peknieta tuleja cylindra -

- za słabo dokrecone sruby -mechanik twierdzi że jest to dobrze dokrecone

I badz tu mądry niewiem.gif

Napisano

> Facet "ze szczelności" podał 3 opcje:

> - olej wlany przy wymianie w układ chłodzenia - mechanik zarzeka się

> ze to raczej niemozliwe

Też tak sądzę.

> - peknieta tuleja cylindra -

Jeśli głowica na pewno jest szczelna, to możliwe, że kadłub jest pęknięty.

> - za słabo dokrecone sruby -mechanik twierdzi że jest to dobrze

> dokrecone

Nawet gdyby były za słabo, to prędzej powinno być widać przedmuchy między cylindrami, niż przepływ oleju do chłodziwa.

Szkoda, że nie wiesz nic o tym jak robili próbę szczelności.

Napisano
  • Autor

> Też tak sądzę.

to powiedzmy ze to wyeliminujemy

> Jeśli głowica na pewno jest szczelna, to możliwe, że kadłub jest

> pęknięty.

tylko badz tu madry jak to zdiagnosowac, bo zapewne myslisz o peknieciu miedzy kanałami...

> Nawet gdyby były za słabo, to prędzej powinno być widać przedmuchy

> między cylindrami, niż przepływ oleju do chłodziwa.

też uwazam to za mało prawdopodobne a napisałem to co mi gosc powiedział

> Szkoda, że nie wiesz nic o tym jak robili próbę szczelności.

zapomniałem sie dopytać bo głowice woziłem po pracy do zakładu o 50 km oddalonego i musiałem czekać 1,5 godziny na diagnoze i miałem już dość tego i chciałem jak najszybciej wracac do domu...

ale mogę tam zadzwonić i zapytać się, tylko o co??

choc z drugiej strony jak ktos twierdzi że jest szczelne to tez nie rzucałby słow na wiatr jakby wiedział ze pobieżnie sprawdził, szczególnie że gośc był ok, był bardzo chętny do pomocy, poswięcił mi prawie godzinke na podsuwanie pomysłów i tłumaczenia co mogło pasc...

Napisano
  • Autor

tak troszke odbiegajac od tematu;

co jest montowane do tego otworu w głowicy a dokładniej w moim silniczku o ile to ma znaczenie jaki to silnik?? wink.gif

fotki zapozyczone z ksiażki pana Etzolda "Sam naprawiam..."

Pytam z ciekawosci bo jakos nic mi nie przychodzi do głowy a wiem, ze była tam jakas uszczelka lub simmering i zastanawia mnie co tam jest montowane...

283149915-NowyObraz-mapabitowa.JPG

post-76805-14352505551056_thumb.jpg

Napisano

> tak troszke odbiegajac od tematu;

> co jest montowane do tego otworu w głowicy a dokładniej w moim

> silniczku o ile to ma znaczenie jaki to silnik??

> fotki zapozyczone z ksiażki pana Etzolda "Sam naprawiam..."

> Pytam z ciekawosci bo jakos nic mi nie przychodzi do głowy a wiem, ze

> była tam jakas uszczelka lub simmering i zastanawia mnie co tam

> jest montowane...

Termostat razem z króćcem oczywiście.

Napisano
  • Autor

> Termostat razem z króćcem oczywiście.

chyba kolega cos zle mysli, ja mam 1,7D i tu termostat jest poza rozrządem obok chlodnicy wink.gif

EDIT: wiem, że głowica jest z benzyniaka na zdjeciach ale nie mam innych foto z diesla a ten otwor u mnie tez jest...

Napisano
  • Autor

> Obudowa termostatu z uszczelką.

pisałem wczesniej, ze tyczy sie to mojego silnika czyli dieselka i u mnie nie ma tam termostatu.

pytam bo jak byłem na sprawdzaniu z głowica to widziałem ze jest w niej mniej wiecej po tej stronie co rozrzad (chyba ze z drugiej strony to było, tylko ze tam nie miałoby po co byc confused.gif)) otwor z zimmeingiem i zastanawiam sie do czego on tam jest...

Napisano

Ależ jest. Nie bezpośrednio w tym otworze, tylko na dość długiej fajkowatej obudowie. I właśnie ta obudowa jest przykręcana do tego otworu. Na fotce Etzolda też nie jest dokładnie Twoja głowica. U Ciebie otwór jest okrągły, bez wycięć na górze i dole.

Napisano

Termostat jest może i przed głowicą ale jego obudowa jest mocowana do głowicy właśnie w tym miejscu. Patrz załącznik.

Napisano
  • Autor

no i wszystko jasne, a ja tyle myslałem co to moze byc, wiedziałem ze w benznie jest tam termostat ale za zadne skarby nie mogłem sie domyslec ze u mnie jest montowane tam to ramie od obudowy termostatu... sciana.gif

ale idac dalej tym tropem, kawałek gumy ktory tam widziałem to simmering czy "zwykła" gumowa uszczelka...??

Napisano

Simmering to uszczelniacz. Tam jest zwykła uszczelka gumowa.

Napisano
  • Autor

> Tam jest zwykła uszczelka gumowa.

to dobrze to słyszec, jakby co nie bedzie kłopotu z jej dopasowaniem wink.gif

Napisano
  • Autor

Nie chce zakładac nowego tematu wiec tu zapytam.

Jak wiadomo biglaugh.gif drugi raz miałem zakładana nowa UPG. wczoraj odebrałem auto i do dzisiaj nie ma oleju w płynie ale to zakrotko aby cos wyrokowac. Ale mam inny problem oslabiony.gif a mianowicie strasznie pecznieja/twardnieja mi weze podczas jazdy a przy schładzaniu sciska mi je, tak ze robia sie podłużne, szczegolnie ten od chłodnicy dolny. Podejrzewam, że to wina korka w zbiorniczku bo nie upuszcza nadcisnienia i nie otwiera sie przy podcisnieniu. Winą na ten stan rzeczy obarczam olej w płynie który podejrzewam że poszedł wewnatrz korka bo po wymianie upg (pierwszego razu) jechałem pod gorke i podgrzałem silnik ponad 100 st. i po tym było widac ze tak jakby olej rozprysnał sie po całym zbiorniczku i mysle ze wszedł do korka. I teraz pytanie: czym mozna sprobowac przepłukac korek czy nie ma sensu sie w to bawic i szukac nowego?

A moze to nie korek confused.gif chociaz wskazuje szeczegolnie na niego sciskanie wezy przy schładzaniu płynu...chyba ze jestem w błędzie i nie ma szansy na takie uszkodzenie korka

Napisano

To korek. Nie wiem czy przypadkiem nie da się go rozebrać. Możesz go pomoczyć trochę w gorącej wodzie z detergentem, ale chyba łatwiej będzie go wymienić.

Napisano
  • Autor

> To korek. Nie wiem czy przypadkiem nie da się go rozebrać. Możesz go

> pomoczyć trochę w gorącej wodzie z detergentem, ale chyba

> łatwiej będzie go wymienić.

no własnie myslałem o tym aby pomoczyc w goracej wodzie a o detergencie nie pomyslałem, sprobuje .

jak nie pomoze to musze szukac nowego choc nie wiem czy sam znajde u mnie w sklepach bo moze sa sprzedawane w komplecie ze zbiorniczkiem...

Napisano
  • Autor

troche pomoczyłem dzis ale nic to nie dało, dalej zciska weze przy schładzaniu.

udało mi sie rozebrac korek na 3 czesci: zewnetrzny plastik, uszczelke iśrodkowa cześc cylindryczna.

za upust nadcisnienia podejrzewam ze odpowiada gumowa uszczelka choc w sumie nie wiem w jaki sposob to sie dzieje confused.gif, a za podcisnienie- odpowiada zawor wewnatrz srodkowej czesci i własnie czy ma ktoś jakiś rysunek jak to wyglada wewnatrz, bo nie wiem jak rozebrac ta srodkowa czesc tzn. mozna ja rozebrac ale podejrzewam ze pozniej już jej nie złozy sie...

Napisano

> ... to musze szukac nowego choc nie wiem czy sam znajde u

> mnie w sklepach bo moze sa sprzedawane w komplecie ze

> zbiorniczkiem...

Ja jakieś 2 lata temu kupowałem korek to Vectry. Dostałem w pierwszym lepszym sklepie koszt do 20zł z tego co pamiętam. Ale pamiętam też, że mechanik polecał zamiast tego doraźnie wziąć wiertełko 0.8mm (jak najmniejsze) i przewiercić korek.

Napisano
  • Autor

> Ja jakieś 2 lata temu kupowałem korek to Vectry. Dostałem w pierwszym

> lepszym sklepie koszt do 20zł z tego co pamiętam.

ale to był zwykły korek, czy z "zaworami"??

> Ale pamiętam

> też, że mechanik polecał zamiast tego doraźnie wziąć wiertełko

> 0.8mm (jak najmniejsze) i przewiercić korek.

dorażnie to nie dokrecam mocno korka i tez jest...

Napisano

> ale to był zwykły korek, czy z "zaworami"??

Na pewno z co najmniej jednym zaworem 270751858-jezyk.gif Miał te kółko po środku do regulacji ciśnienia zeby.GIF

Napisano

Chyba nie da się go rozebrać bez zniszczenia.

Żeby to wypłukać musiałbyś podłączyć powoli rosnące ciśnienie powietrza do środkowej części (tam właśnie jest zaworek nadciśnieniowy). Dobry jest do tego np: stary agregat od lodówki pracujący jako sprężarka. Korek do gorącej wody z detergentem.

Zaworek będzie się cały czas otwierał i zamykał, przez co wymyje się z oleju.

Napisano
  • Autor

> Chyba nie da się go rozebrać bez zniszczenia.

> Żeby to wypłukać musiałbyś podłączyć powoli rosnące ciśnienie

> powietrza do środkowej części (tam właśnie jest zaworek

> nadciśnieniowy). Dobry jest do tego np: stary agregat od lodówki

> pracujący jako sprężarka. Korek do gorącej wody z detergentem.

> Zaworek będzie się cały czas otwierał i zamykał, przez co wymyje się

> z oleju.

nie chce mi sie aż tak bawić w to,

moczyłem jeszcze raz srodkowa część przez godzinę i przed chwila załozyłem do auta, rano zobacze czy przewody dalej sciska czy nie...niby zaworek chodził przy podciaganiu ustami powietrza od środka...

a co do samego zaworka to podejrzewam że jest to kawałek gumy dociśniety sprężyna wiec chyba nie jest go trudno przepłukać bez sprężonego powietrza...

Napisano
  • Autor

żeby zakanczyć temat:

wczorajsze moczenie przez godzinę w goracej wodzie z płynem do naczyń pomogło. Zawor otwiera się przez co weże nie sciska przy schładzaniu silnika oraz podczas pracy silnika nie czuc aby było one zbyt twarde, napęczniałe... wink.gif

Co prawda nie są całkiem miekkie jak na wyłączonym silniku ale napewno nie sa twarde...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.